Albérlet, lakhatás

• DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
12 éve 3 hónapja #22670 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Albérlet, lakhatás

Ivett1990 írta: Sziasztok, a Nebenkostenbe mi tartozik bele? köszönöm

Közösköltség (ebben: területrendezés, szemétdij, folyosó vilagitás, házmester, stb), fütés, villany. A bérbeadó rádterhelheti egy bizonyos részét az ingatlanadónak. Beletartozhat garázs vagy parkoló használat is.

DCT
A következő felhasználók mondtak köszönetet: Ivett1990, kirschblute

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
12 éve 3 hónapja #22674 Írta: Ivett1990
Ivett1990 válaszolt a következő témában: Albérlet, lakhatás

Köszönöm az infot decotext :) A villanyt akkor altalanyban kell fizetni, ha benne van a kozoskoltsegbe? mert en mindig a fogyasztas utan fizettem :) koszonom

• Zita89
  • Látogató
  • Látogató
12 éve 3 hónapja #22679 Írta: Zita89
Zita89 válaszolt a következő témában: Albérlet, lakhatás

Köszönöm szépen a válaszokat! :)
Hát nézelődünk, nézelődünk, aztán hátha lesz valami. :)
Él valamelyikőtök Olching felé? Tudjátok milyen arra az élet? Mert párom egész nap dolgozik és kb enni és elájulni jár haza, szóval ebben a témában nem sokat tudunk :) Ha kimegyek hozzá elsősorban otthonülő és munkakereső státuszban leszek, csak érdekelne hogy mi van arrafelé. Melyik itthoni városhoz hasonlítanátok? :)

• DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
12 éve 3 hónapja #22681 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Albérlet, lakhatás

Ivett1990 írta: Köszönöm az infot decotext A villanyt akkor altalanyban kell fizetni, ha benne van a kozoskoltsegbe? mert en mindig a fogyasztas utan fizettemkoszonom

Nem! Két alapvetö bérszerzödés lehet. Rezsivel vagy rezsi nélkül! Ha rezsivel akkor minden benne van a lakbérben. A rezsi nélkül akkor a közösköltségben csak a folyosó/pince/garázs világitás van benne. A lakásodnál egy havi általányt (elöleget) fizetsz és nem a fogysztást. Év végén (nem mindig naptári év) leolvassák és a különbözettel elszámoltok. Ha túlfizetésed van akkor vagy visszautalják vagy beszámilják. Ha sokat fogysztottál akkor rá kell fizetned. Ugyan ez van a fütésnél is! Egész évben fizetsz füzésdijat (elöleget) s év végén elszámolás. Igy a havi teher nem sok, s a téli hónapok sem kerülnek többe.

UI: az ilyen közösköltség legtöbbször csak tömbházakban van, de lehet kivétel! A volt kérónknál (egy házban 4 lakás és a tulaj is ott lakott egyben) benne volt a lakbérben a közösköltségünk, de ezt, az elszámolásnál szépen mindig kilistázta.

Tipp: mindig mérd meg a lakás valós alapterületét. A BRD-ben közel 75%-ban több van 1-2 négyzetméterrel feltüntetve, mint a valós lakóterület. Kis trükk, (75 vagy 77 négyzetméter?) nagy hatással, mert igy többet fizetsz.....

DCT
A következő felhasználók mondtak köszönetet: kirschblute

Több
12 éve 3 hónapja #22693 Írta: peteratde
peteratde válaszolt a következő témában: Albérlet, lakhatás

A vak ragaszkodas a sajat tulajdonhoz szerintem szimplan gazdasagilag is hulyeseg. ..

Ezzel természetesen teljesen egyetértek

Ha varosban laksz, akkor altalaban az igaz, hogy kb. 20-25eves berleti dijbol tudsz kifizetni egy ingatlant, akkor ha beletolod az ingatlan ertekenek kb. 30-50%-at az elejen. Na most ha az elejen vagy a hitelfizetesnek, akkor bazinagy a riziko. Ha a vegere ertel es kozben nem tortent semmi akkor jol jartal v. epp nagyon nem, mert az ingatlanarak itt sincsenek boomban. Utolag meg minden befektetes maskepp latszik mint az elejen, ellenben a donteshozatal es a kockazatvallalas az elejen van! Itt ahol lakunk, a "jol fizetett" mernokkollegaknak sincs mindegyiknek sajat ingatlana, az atlagfizetessel rendelkezoknel meg senkirol nem tudok akinek lenne. Videken ez nyilvan itt is maskepp van. El kell donteni mi a cel, ki hol akar elnei es dolgozni, mi a kockazatvallalasi hajlandosag.

Teljes általánosságban minden bizonnyal igaz, de én csak amellett érvelek, hogy a vak ragaszkodás a bérlakához, illetve amellett való végsőki való érvelés legalább akkora hülyeség.

Amit írtam az 50-50 százalékról az statisztikai adat No-ban. Gondolom úgy jön ki, hogy vidéken sokkal többen laknak saját tulajdonban, és ritkábban váltanak lakóhelyet.
Egyébként éppen a magasan kvalifikált, igen jól megfizetett réteg az szerintem, aki gyakrabban, könnyebben vált egy jobb ajánlatra. Egy alacsony, közepes fizetés, átlagos szakma mellett enmigen érdemes vándorolni.

Az pedig , hogy ha mégis ki kell belőle szállni, hogy akkor nyersz vagy buksz rajta, az nagyon függ attól, milyen áron, milyen állapotban vetted, és hogyan adod el.
Egyik kollégám vett egy nagyon elhanyagolt házat nagy tekkkel 90 000 -ért. Felújította és most el tudná adni 400 000 felett. Én az enyémet még ki sem fizettem, de már 2000-el többet kapnék érte, mint amennyiért vettem.

“Nem akkor leszünk magabiztosak, ha mindig igazunk van, hanem akkor, ha nem félünk a tévedéstől”

Több
12 éve 3 hónapja #22695 Írta: mahlzeit
mahlzeit válaszolt a következő témában: Albérlet, lakhatás

@Peteratde: Ertem en es igazad is van. A "vakhit a tulajdonhoz" nem is neked szolt direktben, csak itt felmerult visszabb mar, mint erv. Kb. abban a formaban, hogy lakas=ertek, a tobbi meg nem.
Nekem tetszik a videki elet, de biztos vagyok benne, hogy aktiv eveimet nagyreszt valamilyen nagyvarosban fogom eltolteni. Van meg jo 30evem nyugdijjig es abban is biztos vagyok, hogy nem par ev mulva ujra koltozok.
Bp.-en jopar eve en is vettem egy lakast, majd kifizettem a hitelt. Meg megvan, de banom az egeszet anyagilag. Nagyobb bukta egyelore mint egy berlemeny lett volna.. Es benne all a penz, erteke meg inflalodik. Jelenleg ahol meg lakunk BRD-ben, kellene min. 300000EUR egy kecohoz. Az biztosan tobb mint 10eves elkotelezettseget jelentene, amit szimplan nem akarok(unk) vallalni egy lakasert.
(Meg egy kis utohang. Amikor azt szamolod, hogy a sajat keroval mennyit csokkent a havi kiadasod, akkor tedd melle azt az osszeget amit bele kellett tenni. Es annak a "nyereseg" kieseset! Mert ezt igy egyutt kell nezni.)
A következő felhasználók mondtak köszönetet: DECOTEXT