Mi hiányzik otthonról?
- gyongyvirag
- Nem elérhető
- Junior Member
Kevesebb
Több
- Hozzászólások: 90
- Köszönetek: 18
11 éve 9 hónapja #28501
Írta: gyongyvirag
gyongyvirag válaszolt a következő témában: Mi hiányzik otthonról?
Hát nem levegővel van felfújva, hanem van benne normál minőségű liszt. Ha én magamnak sütök teljes kiőrlésű kenyeret, abba kell 50 dkg liszt, kb 80 dkg-os kenyér lesz belőle (víz, magvak, stb. miatt), de a térfogata kb. 20x10x10 cm-es, tehát jó tömény, de isten finom. Ja és ha véletlenül marad belőle, akkor még 1 hét után se kopog, és nem penészedik be.
Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- gyongyvirag
- Nem elérhető
- Junior Member
Kevesebb
Több
- Hozzászólások: 90
- Köszönetek: 18
11 éve 9 hónapja #28502
Írta: gyongyvirag
gyongyvirag válaszolt a következő témában: Mi hiányzik otthonról?
Nekem a nyírfacukor (xilyt), amit otthon minden bioboltban lehet kapni, Németországban meg csak az interneten lehet rendelni. A Stivia szintén, bár abból már lehet kapni pár félét, de nem a 100%-osat, hanem a higított változatokat. Illetve az ezekkel készült édességek (rágó, csoki), ami azért is fura, mert otthon pl. a dm-be lehet kapni Xilytol nevű rágót, amit Németországban gyártanak, itt meg nem. És a stíviával készült belga csokik is közelebb vannak, mint Magyarországon, még sincs egyik boltban sem, pedig azt hittem, itt végre teljesen le lehet szokni a cukorral készült édességekről.
Egyébként fehérrépát (petrezselyemgyökeret) az Alnaturában (biobolt) lehet kapni, csak vigyázni kell, mert van egy hozzá hasonló, csak nagyobb "változata" is, a paszternák, ami más.
De egyébként itt mindenből sokkal nagyobb a választék, mint otthon, és nem beszélve arról, hogy sokkal olcsóbb és jobb minőségű.
Egyébként fehérrépát (petrezselyemgyökeret) az Alnaturában (biobolt) lehet kapni, csak vigyázni kell, mert van egy hozzá hasonló, csak nagyobb "változata" is, a paszternák, ami más.
De egyébként itt mindenből sokkal nagyobb a választék, mint otthon, és nem beszélve arról, hogy sokkal olcsóbb és jobb minőségű.
Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- zigeuner
- Nem elérhető
- Premium Member
Kevesebb
Több
- Hozzászólások: 417
- Köszönetek: 169
11 éve 9 hónapja #28503
Írta: zigeuner
zigeuner válaszolt a következő témában: Mi hiányzik otthonról?
Kérjetek a péknél "Kastenweißbrot"-ot. A legtöbbnél csak rendelésre lehet kapni, de fincsi.
Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- kfz
- Nem elérhető
- Elite Member
Kevesebb
Több
- Hozzászólások: 596
- Köszönetek: 208
11 éve 9 hónapja #28508
Írta: kfz
"Színház az egész világ"
"Ne vedd tul komolyan az eletet....ugy sem eled tul... "
kfz válaszolt a következő témában: Mi hiányzik otthonról?
No csak mert pékségben is melóztam, egy kis segítség:
"A rozs, kenyérben történő felhasználása leginkább a német fekete kenyerekre jellemző. Napjainkban az egészséges táplálkozás követői és a savanykás ízvilág kedvelői is előszeretettel fogyasztják a rozskenyeret
Rozskenyér jellemzője a sötét, tömör bélzet és héj nagyrészt a rozsliszt alacsony sikértartalmának köszönhető. A Jókenyér 1 kg-os és 0,5 kg-os rozskenyerei hosszú ideig megőrzik frissességüket
Az alapanyagok általában:
víz, frissen őrölt teljes kiőrlésű rozsliszt, búzaliszt (Bl-112), rozsliszt (Rl-125), tengeri só, élesztő.
A rozs talán a legfiatalabb gabonánk. Bár egyes bronzkori leletek szerint már i.e. 1800 és 1500 között is ismerték a növényt, sőt a rómaiak is említést tesznek róla, igazán széles körben a középkorban terjedte el, főként Európa középső és keleti részén. Napjainkban fő gabonafélének számít a francia-német határtól keletre és hazánk északi részén.
A rozsból őrölt liszt kevesebb zsírt és szénhidrátot, valamint több ásványi anyagot tartalmaz, mint a világosabb színű búzaliszt. A rostokban gazdag rozs, kedvező élettani hatást fejt ki az emberi szervezetre. Gyakori fogyasztása kedvezően befolyásolja a bélműködést, csökkenti a koleszterinszintet és segít a székrekedés, valamint aranyeres panaszok esetén is.
A rozs beltartalma: B1-vitamin, kalcium, niacin, fehérje, keményítő, növényi rost, szerves só, szaharin, nitrogén, kazein és foszfát.
B1-vitamin: a szívizom és az idegsejtek megfelelő működéséhez, valamint a szénhidrátok, zsír és az alkohol lebontásáért felelős vitamin.
Kalcium: az egyik legnagyobb mennyiségben előforduló fém a szervezetünkben. A kalcium a csontok és fogak építőeleme, előfordul azonban az izomban és a vérben is. Elősegíti a vas felszívódását és a véralvadást.
Rost: az ideális testsúly eléréséhez, a jó emésztéshez, és a vérzsír-szint optimalizálásához, valamint egyes daganatos betegségek kockázatának csökkentéséhez rost-dús táplálkozásra van szükségünk. A rostban gazdag táplálék fogyasztása teltségérzetet okoz, így kevesebb energiaforrást fogyasztunk.
Aminosavak: a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavak közül a metionin és a lizin magasabb értékekkel van jelen a rozskenyérben mint a búzában."
Az igazi kovászos magyar kenyérnek is tömör...tömörebb, keményebb a bélzete mint amit megszoktatok.
Ezen kívül: a 90-es évek elején egy német pékkel összehaverkodtam és mivel nagy felvásárlónak számított volna a magyar malmok nagy részéből szereztem neki búza lisztmintákat. Ezt Ő elküldte egy német bevizsgáló cégnek. Reméltem köthetünk üzletet...hát nem. A híres magyar fehér búzaliszt penészspóra tartalma olyan mértékű volt ami miatt állítólag BRD-ben 5 év börtön járt volna. Sajnos nem valljuk be , de a magyar búza( tároláskor, vagy már a földeken???) oly mértékben penész fertőzött, hogy nem kell 2 nap sem a kenyereknek, hogy penészesedjenek. Ezt kivédendő televerik adalékokkal, amiknek nagy része rákkeltő. Ha jól emlékszem volt valami dimetil-észter(dataetilészter?) ami a 90-es években minden kenyérben benne volt, hogy most mi van azt nem tudom.
A tesós, meg madarastesós pékségben meg kenyeret venni...hát Ti tudjátok....
Jó ötletnek tartom, hogy otthon süssetek...csak macerás. De legalább a tolatós víziállat nem bír megtámadni
"A rozs, kenyérben történő felhasználása leginkább a német fekete kenyerekre jellemző. Napjainkban az egészséges táplálkozás követői és a savanykás ízvilág kedvelői is előszeretettel fogyasztják a rozskenyeret
Rozskenyér jellemzője a sötét, tömör bélzet és héj nagyrészt a rozsliszt alacsony sikértartalmának köszönhető. A Jókenyér 1 kg-os és 0,5 kg-os rozskenyerei hosszú ideig megőrzik frissességüket
Az alapanyagok általában:
víz, frissen őrölt teljes kiőrlésű rozsliszt, búzaliszt (Bl-112), rozsliszt (Rl-125), tengeri só, élesztő.
A rozs talán a legfiatalabb gabonánk. Bár egyes bronzkori leletek szerint már i.e. 1800 és 1500 között is ismerték a növényt, sőt a rómaiak is említést tesznek róla, igazán széles körben a középkorban terjedte el, főként Európa középső és keleti részén. Napjainkban fő gabonafélének számít a francia-német határtól keletre és hazánk északi részén.
A rozsból őrölt liszt kevesebb zsírt és szénhidrátot, valamint több ásványi anyagot tartalmaz, mint a világosabb színű búzaliszt. A rostokban gazdag rozs, kedvező élettani hatást fejt ki az emberi szervezetre. Gyakori fogyasztása kedvezően befolyásolja a bélműködést, csökkenti a koleszterinszintet és segít a székrekedés, valamint aranyeres panaszok esetén is.
A rozs beltartalma: B1-vitamin, kalcium, niacin, fehérje, keményítő, növényi rost, szerves só, szaharin, nitrogén, kazein és foszfát.
B1-vitamin: a szívizom és az idegsejtek megfelelő működéséhez, valamint a szénhidrátok, zsír és az alkohol lebontásáért felelős vitamin.
Kalcium: az egyik legnagyobb mennyiségben előforduló fém a szervezetünkben. A kalcium a csontok és fogak építőeleme, előfordul azonban az izomban és a vérben is. Elősegíti a vas felszívódását és a véralvadást.
Rost: az ideális testsúly eléréséhez, a jó emésztéshez, és a vérzsír-szint optimalizálásához, valamint egyes daganatos betegségek kockázatának csökkentéséhez rost-dús táplálkozásra van szükségünk. A rostban gazdag táplálék fogyasztása teltségérzetet okoz, így kevesebb energiaforrást fogyasztunk.
Aminosavak: a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavak közül a metionin és a lizin magasabb értékekkel van jelen a rozskenyérben mint a búzában."
Az igazi kovászos magyar kenyérnek is tömör...tömörebb, keményebb a bélzete mint amit megszoktatok.
Ezen kívül: a 90-es évek elején egy német pékkel összehaverkodtam és mivel nagy felvásárlónak számított volna a magyar malmok nagy részéből szereztem neki búza lisztmintákat. Ezt Ő elküldte egy német bevizsgáló cégnek. Reméltem köthetünk üzletet...hát nem. A híres magyar fehér búzaliszt penészspóra tartalma olyan mértékű volt ami miatt állítólag BRD-ben 5 év börtön járt volna. Sajnos nem valljuk be , de a magyar búza( tároláskor, vagy már a földeken???) oly mértékben penész fertőzött, hogy nem kell 2 nap sem a kenyereknek, hogy penészesedjenek. Ezt kivédendő televerik adalékokkal, amiknek nagy része rákkeltő. Ha jól emlékszem volt valami dimetil-észter(dataetilészter?) ami a 90-es években minden kenyérben benne volt, hogy most mi van azt nem tudom.
A tesós, meg madarastesós pékségben meg kenyeret venni...hát Ti tudjátok....
Jó ötletnek tartom, hogy otthon süssetek...csak macerás. De legalább a tolatós víziállat nem bír megtámadni
"Színház az egész világ"
"Ne vedd tul komolyan az eletet....ugy sem eled tul... "
A következő felhasználók mondtak köszönetet: mahlzeit
Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- keeek
- Nem elérhető
- Senior Member
Kevesebb
Több
- Hozzászólások: 232
- Köszönetek: 35
11 éve 9 hónapja #28522
Írta: keeek
hihi, ez nem sargaborso Ez csicseriborso!
Ettol fuggetlenul en is lattam azt hiszem Kauflandban sargaborsot.
keeek válaszolt a következő témában: Mi hiányzik otthonról?
DECOTEXT írta:
Ma mi vettünk. Jól mondtam. Ott van ahol a zöld, meg a babok a Realban! Egyébként " Kichererbsen " néven is ismert, ha másképpen nem találod, akkor keressd így!!Grungut írta: ...a sárgaborsó (én még nem találtam),..
hihi, ez nem sargaborso Ez csicseriborso!
Ettol fuggetlenul en is lattam azt hiszem Kauflandban sargaborsot.
Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- keeek
- Nem elérhető
- Senior Member
Kevesebb
Több
- Hozzászólások: 232
- Köszönetek: 35
11 éve 9 hónapja #28523
Írta: keeek
keeek válaszolt a következő témában: Mi hiányzik otthonról?
Nekem is nagyon hianyzik a kenyer. Nem is ragaszkodom hozza, h feher legyen, otthon is szivesen ettem barnasat (rozsosat is), de itt minden kenyer olyan ragacsos gumi Olyan kenyeret szeretnek, amibol keptelenseg lenne 4mm vastag szeleteket vagni En lassan annyira kiehezem a dologra, h nekiallok sutni, de ezzel kapcsolatban azert vannak aggalyaim ...
Es a turo! ez a kremes izetlen valami semmire se jo. Multkor talaltam a Lidl-ben egy nagyon biztato tipust, angolul is rajta volt, h Cottage Cheese. Na mondom, akkor turogomboc lesz! vettem grizt (abbol miert van ket fele? es egyikse olyan mint otthon, tul aprok). otthon kiehezve kostolom a cuccost, hat SOS! megevett a mereg, hat mi a raknak kell megsozni a turot? akinek sosan kell, majd megsozza maga, nem? lett belole korozott, de azert az is izetlenke volt, hiaba a turonak nem volt a son kivul tul sok ize.
Es a turorudi, ne nevessetek ki. De neha ugy benyulnek a hutobe egyert.
Es a turo! ez a kremes izetlen valami semmire se jo. Multkor talaltam a Lidl-ben egy nagyon biztato tipust, angolul is rajta volt, h Cottage Cheese. Na mondom, akkor turogomboc lesz! vettem grizt (abbol miert van ket fele? es egyikse olyan mint otthon, tul aprok). otthon kiehezve kostolom a cuccost, hat SOS! megevett a mereg, hat mi a raknak kell megsozni a turot? akinek sosan kell, majd megsozza maga, nem? lett belole korozott, de azert az is izetlenke volt, hiaba a turonak nem volt a son kivul tul sok ize.
Es a turorudi, ne nevessetek ki. De neha ugy benyulnek a hutobe egyert.
Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!