Mi hiányzik otthonról?

Több
11 éve 9 hónapja #28501 Írta: gyongyvirag
gyongyvirag válaszolt a következő témában: Mi hiányzik otthonról?

Hát nem levegővel van felfújva, hanem van benne normál minőségű liszt. Ha én magamnak sütök teljes kiőrlésű kenyeret, abba kell 50 dkg liszt, kb 80 dkg-os kenyér lesz belőle (víz, magvak, stb. miatt), de a térfogata kb. 20x10x10 cm-es, tehát jó tömény, de isten finom. Ja és ha véletlenül marad belőle, akkor még 1 hét után se kopog, és nem penészedik be.

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
11 éve 9 hónapja #28502 Írta: gyongyvirag
gyongyvirag válaszolt a következő témában: Mi hiányzik otthonról?

Nekem a nyírfacukor (xilyt), amit otthon minden bioboltban lehet kapni, Németországban meg csak az interneten lehet rendelni. A Stivia szintén, bár abból már lehet kapni pár félét, de nem a 100%-osat, hanem a higított változatokat. Illetve az ezekkel készült édességek (rágó, csoki), ami azért is fura, mert otthon pl. a dm-be lehet kapni Xilytol nevű rágót, amit Németországban gyártanak, itt meg nem. És a stíviával készült belga csokik is közelebb vannak, mint Magyarországon, még sincs egyik boltban sem, pedig azt hittem, itt végre teljesen le lehet szokni a cukorral készült édességekről.
Egyébként fehérrépát (petrezselyemgyökeret) az Alnaturában (biobolt) lehet kapni, csak vigyázni kell, mert van egy hozzá hasonló, csak nagyobb "változata" is, a paszternák, ami más.
De egyébként itt mindenből sokkal nagyobb a választék, mint otthon, és nem beszélve arról, hogy sokkal olcsóbb és jobb minőségű.

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
11 éve 9 hónapja #28503 Írta: zigeuner
zigeuner válaszolt a következő témában: Mi hiányzik otthonról?

Kérjetek a péknél "Kastenweißbrot"-ot. A legtöbbnél csak rendelésre lehet kapni, de fincsi.

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
11 éve 9 hónapja #28508 Írta: kfz
kfz válaszolt a következő témában: Mi hiányzik otthonról?

No csak mert pékségben is melóztam, egy kis segítség:
"A rozs, kenyérben történő felhasználása leginkább a német fekete kenyerekre jellemző. Napjainkban az egészséges táplálkozás követői és a savanykás ízvilág kedvelői is előszeretettel fogyasztják a rozskenyeret
Rozskenyér jellemzője a sötét, tömör bélzet és héj nagyrészt a rozsliszt alacsony sikértartalmának köszönhető. A Jókenyér 1 kg-os és 0,5 kg-os rozskenyerei hosszú ideig megőrzik frissességüket
Az alapanyagok általában:
víz, frissen őrölt teljes kiőrlésű rozsliszt, búzaliszt (Bl-112), rozsliszt (Rl-125), tengeri só, élesztő.
A rozs talán a legfiatalabb gabonánk. Bár egyes bronzkori leletek szerint már i.e. 1800 és 1500 között is ismerték a növényt, sőt a rómaiak is említést tesznek róla, igazán széles körben a középkorban terjedte el, főként Európa középső és keleti részén. Napjainkban fő gabonafélének számít a francia-német határtól keletre és hazánk északi részén.
A rozsból őrölt liszt kevesebb zsírt és szénhidrátot, valamint több ásványi anyagot tartalmaz, mint a világosabb színű búzaliszt. A rostokban gazdag rozs, kedvező élettani hatást fejt ki az emberi szervezetre. Gyakori fogyasztása kedvezően befolyásolja a bélműködést, csökkenti a koleszterinszintet és segít a székrekedés, valamint aranyeres panaszok esetén is.
A rozs beltartalma: B1-vitamin, kalcium, niacin, fehérje, keményítő, növényi rost, szerves só, szaharin, nitrogén, kazein és foszfát.
B1-vitamin: a szívizom és az idegsejtek megfelelő működéséhez, valamint a szénhidrátok, zsír és az alkohol lebontásáért felelős vitamin.
Kalcium: az egyik legnagyobb mennyiségben előforduló fém a szervezetünkben. A kalcium a csontok és fogak építőeleme, előfordul azonban az izomban és a vérben is. Elősegíti a vas felszívódását és a véralvadást.
Rost: az ideális testsúly eléréséhez, a jó emésztéshez, és a vérzsír-szint optimalizálásához, valamint egyes daganatos betegségek kockázatának csökkentéséhez rost-dús táplálkozásra van szükségünk. A rostban gazdag táplálék fogyasztása teltségérzetet okoz, így kevesebb energiaforrást fogyasztunk.
Aminosavak: a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavak közül a metionin és a lizin magasabb értékekkel van jelen a rozskenyérben mint a búzában."
Az igazi kovászos magyar kenyérnek is tömör...tömörebb, keményebb a bélzete mint amit megszoktatok.
Ezen kívül: a 90-es évek elején egy német pékkel összehaverkodtam és mivel nagy felvásárlónak számított volna a magyar malmok nagy részéből szereztem neki búza lisztmintákat. Ezt Ő elküldte egy német bevizsgáló cégnek. Reméltem köthetünk üzletet...hát nem. A híres magyar fehér búzaliszt penészspóra tartalma olyan mértékű volt ami miatt állítólag BRD-ben 5 év börtön járt volna. Sajnos nem valljuk be , de a magyar búza( tároláskor, vagy már a földeken???) oly mértékben penész fertőzött, hogy nem kell 2 nap sem a kenyereknek, hogy penészesedjenek. Ezt kivédendő televerik adalékokkal, amiknek nagy része rákkeltő. Ha jól emlékszem volt valami dimetil-észter(dataetilészter?) ami a 90-es években minden kenyérben benne volt, hogy most mi van azt nem tudom.
A tesós, meg madarastesós pékségben meg kenyeret venni...hát Ti tudjátok....
Jó ötletnek tartom, hogy otthon süssetek...csak macerás. De legalább a tolatós víziállat nem bír megtámadni ;)

"Színház az egész világ"
"Ne vedd tul komolyan az eletet....ugy sem eled tul...;-) "
A következő felhasználók mondtak köszönetet: mahlzeit

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
11 éve 9 hónapja #28522 Írta: keeek
keeek válaszolt a következő témában: Mi hiányzik otthonról?

DECOTEXT írta:

Grungut írta: ...a sárgaborsó (én még nem találtam),..

Ma mi vettünk. Jól mondtam. Ott van ahol a zöld, meg a babok a Realban! Egyébként " Kichererbsen " néven is ismert, ha másképpen nem találod, akkor keressd így!!


hihi, ez nem sargaborso :) Ez csicseriborso!
Ettol fuggetlenul en is lattam azt hiszem Kauflandban sargaborsot.

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
11 éve 9 hónapja #28523 Írta: keeek
keeek válaszolt a következő témában: Mi hiányzik otthonról?

Nekem is nagyon hianyzik a kenyer. Nem is ragaszkodom hozza, h feher legyen, otthon is szivesen ettem barnasat (rozsosat is), de itt minden kenyer olyan ragacsos gumi :( Olyan kenyeret szeretnek, amibol keptelenseg lenne 4mm vastag szeleteket vagni :D :D En lassan annyira kiehezem a dologra, h nekiallok sutni, de ezzel kapcsolatban azert vannak aggalyaim ...

Es a turo! ez a kremes izetlen valami semmire se jo. Multkor talaltam a Lidl-ben egy nagyon biztato tipust, angolul is rajta volt, h Cottage Cheese. Na mondom, akkor turogomboc lesz! vettem grizt (abbol miert van ket fele? es egyikse olyan mint otthon, tul aprok). otthon kiehezve kostolom a cuccost, hat SOS! megevett a mereg, hat mi a raknak kell megsozni a turot? akinek sosan kell, majd megsozza maga, nem? lett belole korozott, de azert az is izetlenke volt, hiaba a turonak nem volt a son kivul tul sok ize.

Es a turorudi, ne nevessetek ki. De neha ugy benyulnek a hutobe egyert.

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!