Mindent tudni akarok Németországról
- KBarbara
- Nem elérhető
- New Member
- Köszönetek: 2
Ő nem tud németül ezért kellett magyar cégen keresztül mennie(kap ingyen szállást és minden 8. hetet itthon lehet (ingyen hozzák.viszik)
Úgy tervezzük ,hogy ha a gyerekek befejezik az 5.oszt. nyáron megyünk utána .
Én egészségügyben dolgozom (asszisztenskedek, de nővérként is dolg.-tam )
Németből érettségiztem 1000 éve ,és alap-alap fokon tudok már csak-mert 1.5 éve meg angolul kezdtem tanulni intenzívzen ,de közbe terhes lettem és most van egy 10 hónapos kislányom is a majdnem 12 éves fiam és a 10.5 éves lányom mellett.
Ki szeretnénk menni végleg ha sikerül Németországba már 1 éve tervezgetünk . Ezt az oldalt is olvasgattam. Nem félünk az osztályismétléstől ,bár a mi iskolánknál biztosítják hogy magán tanuló is lehet M.o.-n és csak vizsgázni kell hazajönni időnként -szerintetek hogy lenne a jobb ? (a gyerekek jelenleg angol szakosak a suliban )
Jelenleg még nem tudok dolg. a pici miatt,de tervezem hogy bölibe adom kint ,hogy dolg.tudjak, mert 1 keresett 5-szem.kevés . A családi pótlékot azt írtátok itthon le kell mondani és ott kell igényelni . Én kb.feb.-ban tudok elkezdeni intenzíven németül tanulni-kérdésem a gyerekeknek mennyire tudják kint biztosítani ezt ? fizetni kell érte ha mégis oda íratjuk be őket iskolába ? a böli-ovi kb. mennyibe kerül kint egy hónapra ?
Melyik bankba érdemes kint számlát nyitni -van erről valami tapasztalat ?
kb. egy 3 szobás összkomfortos lakás milyen árban van és 2 felnőtt 3 gyerekes családnak kb. mennyi a rezsije ? (csak durván érdekel persze )
A gyerekeknek majd intézem a szem.igazolványt hogy ne kelljen útlevelezni ,bár nem tudom egy tíz hónaposnak is adnak ? majd megkérdezem.
nem vagyunk házasok ,és amig én ott nem dolg. a párom jövedelme lenne csak (itthon GYED STB. jövedelmem kb.95000 ft, a csp. amig jár 48000 ft-de ez ugye le kell mondani .
kérdés : házasodjunk vagy ne -az adózás miatt kérdezem -ill. a gyedet amíg kint nem dolgozom-de mondjuk már be vagyunk jelentve van kint lakás stb. akkor is jár ?,gondolom ha bejelentett állásom lesz a gyedet itthon le kell mondanom ....
Van itthon egy euro -forint hiteles lakásom ahová visszatérhetek ,de nem igazán szeretnénk -mi sem meggazdagodni mennénk ,csak annyit szeretnék hogy a gyerekeimnek jobb legyen -és minden évben elmehessünk nyaralni legalább 1 hetet -mert sajnos ez és még sok minden nem adatik meg a gyermekeimnek (és ez miatt nagyon rosszul érzem magam -akinek gyereke van megérti mit érzek annyiszor mondtam már nemet ......-jó lenne csak néha azt mondani :igen megkapod nincs még elmaradásunk,de ami jövőre lesz itt !!! na nem szeretnénk hogy legyen -ézért az elhatározás
Hát így egy szuszra ennyi -nagyon sokat segítettek ezek a topikok és a hasonló sorsok ,főleg a nagy régiek Decotex és a többiek .
ha bárki segíteni tudna a fentiekben írjon ! nagyon hálás lennék érte
Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- DECOTEXT
- Nem elérhető
- Platinum Member
- Messziröl jött ember túl késön ér ide!
- Köszönetek: 1407
Kedves Barbara! Csak röviden, mert rengeteget kérdeztél s itt már a legtöbbröl olvashatsz más topicokban.KBarbara írta: Hát így egy szuszra ennyi -nagyon sokat segítettek ezek a topikok és a hasonló sorsok , főleg a nagy régiek Decotext és a többiek .
ha bárki segíteni tudna a fentiekben írjon ! nagyon hálás lennék érte
Fö vonalakban:
Ha lehet házasodjatok össze, mert itt másképpen nem lesz semmilyen jogi alapotok, itt nem számit sem az adó, sem a csp szempontjából a mostani helyzet. A gyerköcök (itt) ismételjék az utolsó evet, könnyebb lesz nekik a német megtanulása. Ne kinozzátok a hatástalan magántanulói praxissal. (Különben is itt is kötelezö és itt csak nagy cirkuszok árán lehet(ne) ilyen ha tanár valaki a családban.) Add ki bérbe az otthoni kéródat! Csak ha a szakmád, akkor dolgozhatsz az egészségügyben. Az érettségid az itt semmit nem ér, legfeljebb továbbtanulni!!
A lakás: településtöl függ. Hamburg drága nagyon. (Ez a város a leggazdagabb települése a BRD-nek, s itt él a legtöbb milliomos!) . Falun olcsóbb minden. Rezsiröl nem tudok irni, mert fogyasztásfüggö. A talán viszonyitáshoz, mi lakásunk egy kis ~100 ezres városban, 80 négyzetméter, II.emelet. 600€ + rezsi (kb. 180 €, de ez elöleg minden hónapban) Elszámolás évvégén kb. 200€ ráfizetés, de már volt olyan, hogy 50€-t kaptunk vissza. Keleten olcsóbbak sokkal a lakások és a megélhetés is! A párod 1650€ netója Hamburgban kevés nagyon, még akkor is ha ellátást kap. Az sem derül ki, hogy ezért hány órát kell dolgoznia naponta?
DCT
- magyaranyuka
- Nem elérhető
- Senior Member
- Köszönetek: 21
nézz utána, hogy a gyerekek személyi igazolványához kell e mindkét szulo jelenléte igényléskor- személyi igazolványhoz biztos kell- mi azt csináltattunk.
Ha hosszu távon terveztek kint lenni, szerintem felesleges a magantanuloi statusz-mert ugyse mentek vissza elni- de az elso evben lehet hogy erdemes megkerni- legfeljebb lemondjatok ev vegen- mert ha meg a csalad nem volt kint, nem tudjatok milyen kint.
Sok szerencset!!!
- KBarbara
- Nem elérhető
- New Member
-tehát házasság ...oké..
-a szakmám az ápoló és asszisztens, persze érettségizett is vagyok.
-más csatornán is halottam hogy nagyon drága ott az élet -ezért is gondoltam más városban lakni valami kisebben ,esetleg délebbre ,mert van kocsink,és akkor ha nem is minden nap,de hétvégente látnánk egymást -persze addig amíg nem tanul meg ő is annyira németül ,hogy német fix.céghez tudjon elhelyezkedni ,mert ha neki lesz fix.helyen állása akkor én a környéken a szakmám miatt könnyebben el tudok helyezkedni-és akkor ott letelepedni.
- a gyerekek ügyében talán igazad van: hiszen jobb előbb mint utóbb a suli kint,így hamarabb megtanulnak talán németül (angol jól megy ,ez mért menne rosszabbul ?) már van véleményük és vannak félelmeik az idegen sulitól
- hát én is olyan 800-1000 E lakásokról halottam + rezsi ,de megnyugtató hogy van azért olcsóbb is.-majd kialakul . Amúgy én szívesebben is laknék kisebb közösségben nem vagyok az a" nagyvárosi lány " pécsi lévén megelégszem 100.000-200.000-s lakossal
Betondzsungel amúgy sem a világom szeretem ha vannak zöld terek-na persze nem válogatunk eleinte ami lesz-lesz....
-ja fontos a két nagyobbik gyerekem az előző házasságomból van ,akkor gondolom a válási papírokat is le kell fordíttatnom ? anyakönyvi kivonatokat ?
-van kint olyan cég aki ,mint itthon elintézi a papírügyeket némi euróért ? vagy inkább mindent magunk intézzünk ... nekem ebben az egész kimenetelben ez a legfélelmetesebb rész ..... a hivatalok
nagyon köszönöm reális segítőkész válaszod
- KBarbara
- Nem elérhető
- New Member
mindenképpen utánakérdezek , mert nekem van 2 előző házasságomból is gyermekem (a nagyok) és az élettársamtól is egy 10 hónapos -tehát van miről kérdezgetnem a hivatalt
a volt férjem nem akadályozná a gyermekek kivitelét ,többször is mondta menjünk nyugodtan ha ott jobban boldogulunk -de talán leíratom vele .....bizti ami bizti
- DECOTEXT
- Nem elérhető
- Platinum Member
- Messziröl jött ember túl késön ér ide!
- Köszönetek: 1407
Ez azért érdekes, mert pont ez a legkisebb gond. Semmi nem kell. A gyereket jelentsd ki az iskolából! Ne kérvényezd, vagy könyörögj! BEJELENTED, hogy nem jön és kész. Indok (irásban) hogy külföldre mész. A többi az iskola dolga! Összepakolsz és kimész! Milyen hivatalokról beszélsz?? A forditásokat jobb ha magad intézed vagy otthon vagy itt, de ha rám hallgtsz akkor itt, mert ezt jobban szeretik.KBarbara írta: -van kint olyan cég aki ,mint itthon elintézi a papírügyeket némi euróért ? vagy inkább mindent magunk intézzünk ... nekem ebben az egész kimenetelben ez a legfélelmetesebb rész ..... a hivatalok
DCT