Mindent tudni akarok Németországról

Több
12 éve 6 hónapja - 12 éve 6 hónapja #19127 Írta: ildus76
ildus76 válaszolt a következő témában: Mindent tudni akarok Németországról

Üdv. Mindenkinek!
Véleményeteket, tapasztalatotokat, segítségeteket kérem a következőkbe. 35 éves elvált nő vagyok , gyermekemet egyedül nevelem (12éves), megszűnt a munkahelyem itthon és úgy döntöttem, hogy szerencsét próbálok kint. A közvetítőirodákra sajnálom a pénzt, ki tudja ki ver át, inkább úgy döntöttem, hogy személyesen kimegyek Salzburg környékére és ott egy hét alatt megpróbálok vmi munkát találni. Itt gondolok konyhai/takarítói/házi ápoló(-papírom van róla) munkára. Ha találtam akkor elkezdenék dolgozni, vmi kis lakást bérelni, hogy mire augusztus-szeptemberben kezdődik kint a suli a gyerekem is velem legyen. Igy ha csak egyedüli kereső leszek megtudunk élni? Gondolom egy átlag 1000 Eur nettó fizetéssel ha számolok? A családi pótlékot egyből igényelhetem? Az mennyi kint? A beiskolázást támogatják e? Németül a gyermekem óvodás kora óta tanul, én 4 évig a suliban tanultam de most elkezdtem az Elo-val egy kezdő tanfolyamot.
Szerintetek érdemes belevágnom? tudom, hogy kell kezdeti tőkét vinnem, elég 1000 Eur? Lépésenként mi a teendőm ha találok munkát? Szerződést egyből adnak? TB, adó , suli meg ilyenek, ha ott tartunk tudtok segíteni?
Várom mielőbbi válaszotokat!
Előre is köszönöm!

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

• Maya
  • Maya profilkép
  • Nem elérhető
  • Elite Member
  • Elite Member
  • "A kerekerdő szélén őrzöm a szivárványt"
Több
12 éve 6 hónapja #19143 Írta: Maya
Maya válaszolt a következő témában: Mindent tudni akarok Németországról

Kedves Ildikó,

akkor gyere ki, hamár tudsz németül. Ami a munkakereséshez nagyon kell, mert anélkül nem kapod meg a kiszemelt állást.
Keress valakit egy fél-egy év múlva (pld a nyelvtanárodat), akivel egy komplett telefonbeszélgetést le tudsz bonyolítani, ha ez már megy, akkor jöhetsz, alkalmas lesz a nyelvtudásod az ittlétre.
A többi kérdésre már válaszoltunk, csak vissza kell keresned a topic-okban.
Próbálj meg olyan munkát találni, amihez van szállás. Gyere ki először gyerek nélkül, pár hónapra talán rábízhatod a nagyszülőkre.
A következő felhasználók mondtak köszönetet: ildus76

Több
12 éve 4 hónapja - 12 éve 4 hónapja #21278 Írta: huikoz
huikoz válaszolt a következő témában: Mindent tudni akarok Németországról

Sziasztok.
Érdeklődni szeretnék nem-e tudja valaki, hogy panzióba be lehet-e jelentkezni mert a cég csak azt fizeti nem bérel lakást. Vagy van-e olyan bank itt mint Hollandiában hogy nem kell bejelentett lakcím a számla nyitáshoz? És lehet-e autót venni itt ha nincs bejelentett lakcím?
Segítséget előre is köszönöm.

Több
12 éve 4 hónapja #21280 Írta: nagytotya
nagytotya válaszolt a következő témában: Mindent tudni akarok Németországról

Szia huikoz !

Mi Ferienwohnung-ban kezdtük, ami egy panzió tulajdona volt. A Landratsamt-ban simán elfogadták, nem volt vele probléma, bankszámlát is erre a címre nyitottunk és a panzióssal megbeszéltük, hogy a postát a panzió címére küldhetik. Ez kb. egy hónapig volt így, mert addigra sikerült lakást bérelni és átjelentkezhettünk.
Egy szó, mint száz: a mi esetünkben lehetett (Donauwörth, Bayern), de lehet, hogy hivatala és panziósa válogatja.. :)

Üdv!

nagytotya
A következő felhasználók mondtak köszönetet: huikoz

Több
12 éve 4 hónapja #21284 Írta: peteratde
peteratde válaszolt a következő témában: Mindent tudni akarok Németországról

huikoz írta: Sziasztok.
Érdeklődni szeretnék nem-e tudja valaki, hogy panzióba be lehet-e jelentkezni mert a cég csak azt fizeti nem bérel lakást. Vagy van-e olyan bank itt mint Hollandiában hogy nem kell bejelentett lakcím a számla nyitáshoz? És lehet-e autót venni itt ha nincs bejelentett lakcím?
Segítséget előre is köszönöm.

Biztos vagyok benne, hogy be lehet jelenkezni. Bejelentett lakcím nélkül nem lehet Steuerkart-od (adókártya), annélkül pedig nem lehet legálisan dolgozni. Én laktam panzióban, most Ferienwohnungban, és minden további nélköül be lehetett jelentkezni.

“Nem akkor leszünk magabiztosak, ha mindig igazunk van, hanem akkor, ha nem félünk a tévedéstől”

• DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
12 éve 4 hónapja #21285 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Mindent tudni akarok Németországról

ildus76 írta: Üdv. Mindenkinek!Véleményeteket, tapasztalatotokat, segítségeteket kérem a következőkbe. 35 éves elvált nő vagyok , gyermekemet egyedül nevelem (12éves), megszűnt a munkahelyem itthon és úgy döntöttem, hogy szerencsét próbálok kint. A közvetítőirodákra sajnálom a pénzt, ki tudja ki ver át, inkább úgy döntöttem, hogy személyesen kimegyek Salzburg környékére és ott egy hét alatt megpróbálok vmi munkát találni. Itt gondolok konyhai/takarítói/házi ápoló(-papírom van róla) munkára. Ha találtam akkor elkezdenék dolgozni, vmi kis lakást bérelni, hogy mire augusztus-szeptemberben kezdődik kint a suli a gyerekem is velem legyen. Igy ha csak egyedüli kereső leszek megtudunk élni? Gondolom egy átlag 1000 Eur nettó fizetéssel ha számolok? A családi pótlékot egyből igényelhetem? Az mennyi kint? A beiskolázást támogatják e? Németül a gyermekem óvodás kora óta tanul, én 4 évig a suliban tanultam de most elkezdtem az Elo-val egy kezdő tanfolyamot. Szerintetek érdemes belevágnom? tudom, hogy kell kezdeti tőkét vinnem, elég 1000 Eur? Lépésenként mi a teendőm ha találok munkát? Szerződést egyből adnak? TB, adó , suli meg ilyenek, ha ott tartunk tudtok segíteni?
Várom mielőbbi válaszotokat!Előre is köszönöm!

Kedves Ildus76! Nagyon nehéz jó tanácsot adni, mert az ittlevők a BRD-t ismerik jobban. Salzburg és környéke az Ausztriában van és pl. én sem ismerem az ottani családipótlékot, kezdő fizetéseket és lakás helyzetet! Azt azonban már most meg lehet mondani, hogy egy jobb (közepes) német nyelvtudás nélkül ne indulj el! A "szakmád" az a munkaerőpiacon inkább a segédmunkási státusztnak felel meg, s meglehetősen telittet! Nem közölted azt sem velünk, hogy mi a szakmád, csak hogy "papirod van", de, hogy milyen azt nem! (Technikusi, diploma, szakmunkás?) Ebből következik az, hogy szerintem nem fogsz 1000 euró nettóért még Ausztriában sem ilyet találni, de próbálkozz azért! Én esetedben, mindenképpen ajánlanám a közvetítőket. Messze nem mindegyik szélhámos! Jó nylevtudás nélkül a saját kezdeményezés, kidobott pénz!

(UI: az a gyanúm, hogy Salzburg és környékén esetleges német nyelvtudással sem fogod megérteni, amit mondanak a dialektus miatt! Ezt is teszteld azért, mielőtt meglódulsz!)

DCT