Mindent tudni akarok Németországról

Több
12 éve 4 hónapja #21826 Írta: Kanga
Kanga válaszolt a következő témában: Mindent tudni akarok Németországról

Szabojuly írta: Angolul mennyire lehet boldogulni a bankokkal kapcsolatban?

Bocs a tobbi kerdesedre nem tudok valaszolni, de angollal kapcsolatban azt tudom mondani hogy eddig meg mindent el tudtam intezni hivatalokban / bankban angolul. (Mikor bemegyek, mindig bocsanatot kerek hogy nem beszelek jol nemetul es tudnanak-e angolul beszelo ugyintezot talalni; ez eddig mindig mukodott.)

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
12 éve 4 hónapja #21827 Írta: kisne
kisne válaszolt a következő témában: Mindent tudni akarok Németországról

Szio

Szép hosszu levelet irtál, de ha csak fél orát olvasnád a forumokat, akkor látnád ezeket a kérdéseket már nagyon sokszor átfutottuk , és megtalálod rá a válaszokat is. :blush:
Csak ird be a keresőben mire vagy kiváncsi és máris dobja ki a megfelelő forumon a választ.
Hidd el már a kérdéseidre ott a válasz, nem is egyszer :blush:
Sok sikert neked.
Üdv.Terézia

Több
12 éve 1 hónapja #24998 Írta: Zoli83
Zoli83 válaszolt a következő témában: Mindent tudni akarok Németországról

Sziasztok. A segítségetekre lenne szügségem. Augusztusban jöttem ki Drezdába dolgozni. A fönököm elvitt augusztus közepén a hivatalba a lakcímet bejelenteni. De mêg nem kaptam semmi, papírt azóta a lakcimröl, csak ott adtak egy papírt amit a fönök eltett. Elsö kérdésem , küldik majd a lakcimkártyát vagy ez a papír az és nem lessz? Mert szeretném a családi potlékot igényelni a gyerekekre, de nem tudom mi a menete hogy kell. Lakcimkártyát nélkül meg nem lehet. A tb kártyát Magyarországon kell megcsináltatni? Én úgy tudom hogy a tb nélkül lehet eus kártyát csináltatni amit rögtön megcsinálják, de mi kell hozzá? Kell hozzá munkáltatói igazolás? Az adó számmal mi a helyzet? Itt is kell majd valami adokártya szerüséget kapom? Vagy az automatikusan érkezik? Kérlek segítsetek megválaszolni. Hogy számomra világossá váljon.

Több
12 éve 1 hónapja #24999 Írta: Heditta
Heditta válaszolt a következő témában: Mindent tudni akarok Németországról

Szia Zoli!
Rögtön elsőre azt nem értem, mit keres a főnöködnél a TE lakcím"kártyád"???? Azért írtam idézőjelbe, mert ez egy A4-es papír, amire nagybetűkkel fel van írva : Anmeldebestätigung...ez a "lakcímkártyád" ez kell neked mindenhová az ID kártyáddal együtt!! Ezzel tudsz bankszámlát nyitni például. Nagyon büdös a szaga ennek a dolognak, mert nagyon gyanús, h nem nálad van a lakcímbejelentőd :blush: Ha nincs EU TB kártyád, akkor neked semmi biztosításod nincs, ha bármilyen baleset ér, fizethet a család....de ez nem rám tartozik ;) , maradjunk a tényeknél :lol: Ahhoz, h Magyarországon elintézd az itt is használható tb kártyát, ahhoz nem kell munkáltatói igazolás, ha bemész a városotokban lévő TB-be ott magyarul adnak felvilágosítást és minden kérdésedre korrekt választ kapsz, elmondják mi a menete....és valóban készhez kapod azonnal. Bár csp-t én itt nem igényeltem, de akár hová mentem hivatalos ügyet intézni, kérték az ID kártyát és a lakcímbejelentőt...enélkül sehol nem állnak szóba veled. ( pontosabban, nagyon kedvesen elküldenek :woohoo: )
adókártya: először bejelentkeztünk, aztán kötöttünk biztosítást ( a férjemét elintézte a főnöke, én rájelentkeztem az övére), és ezután jött a nyugdíjszám és az adószám....ha te augusztus óta ezeket nem kaptad meg, akkor .....nos én kezdenék aggódni a helyedben, de nem akarlak ijesztgetni, de NEKEM gyanús, h feketén vagy itt :dry:
Jah...."Én úgy tudom hogy a tb nélkül lehet eus kártyát csináltatni"....ezt nem biztos, hogy jól értem....ha arra gondolsz, hogy otthon nincs érvényes TB biztosításod akkor NEM fognak neked EU TB kártyát kiállítani!! Ha mást értettél ezalatt, majd leírod :lol:
Automatikusan SEMMI nem érkezik, ahogy DCT szokta írni, itt nem fogják a kezünket és visznek be mindenhová elintézni a "szaros" kis ügyeinket :lol: ha TE nem csinálod meg, akkor NINCS!!
Remélem sikerült minden kérdésedre válaszolnom, ha nem....akkor még kérdezz!! :lol:
Üdv: Hédi
A következő felhasználók mondtak köszönetet: Gergoo

Több
12 éve 1 hónapja #25000 Írta: Heditta
Heditta válaszolt a következő témában: Mindent tudni akarok Németországról

Szia Juli!
állás:
1: nekünk nem kellett, nincs is.... de van ID kártyánk, eddig még mindenütt jó volt.
2: Schufa.... passzolom, azt se tudom mi ez :woohoo:
szállás:
szintén passzolok, ezt nekünk a cég intézte ;)
Autó:
ezt Miklós egyszer valakinek már leírta, megtalálod a " magyar rendszámmal Németországban" topicban a 30. oldalon...
bank:
nem vagyok pénzügyes, ebben nem adok tanácsot ezt majd DCT megírja, egyrészt sokkal jobban ért hozzá :laugh: , másrészt jóval régebben kint van ;)
azt, hogy angolul hogyan boldogulsz ez attól függ, hogy az ügyintéző beszéli-e a nyelvet...egy viszont TUTI...sokkal jobban boldogulsz itt angolul, mint Magyarországon egy nem magyar, mert "kishazánkra" nagyon jellemző, hogy a saját nyelvünkön kívül nem beszélünk és nem értünk semmit :woohoo: ...de megnyugtatlak, én konyhanyelven beszélek, tehát semmi hivatalos banki vagy biztosítási szöveg, mégis meg tudtam nyitni a számlát, és el tudtam intézni a biztosítást. ;)
Számlanyitáshoz kell a lakcímbejelentő és az ID kártya.....az, hogy a lakásbérléshez mi kell azt nem tudom :lol:
internet: nos, nekünk az O2 van, amit valaki egyszer nagyon frappánsan jellemzett "stabil"....stabilan lassú :woohoo: ...de mi a 3.-on vagyunk, nálunk egész jó a térerő...DE NEM Berlinben élünk :silly:
Nos, amit tudtam megírtam, a többit vagy megkeresned kell itt a fórumon, vagy ha szerencséd van és megszán valaki, akkor "ismét" leírja ;)
Remélem segítettem! Jó olvasgatást! :)
Üdv :Hédi

Több
12 éve 1 hónapja #25001 Írta: Miklós
Miklós válaszolt a következő témában: Mindent tudni akarok Németországról

Én úgy tudom hogy a tb nélkül lehet eus kártyát csináltatni amit rögtön megcsinálják, de mi kell hozzá?

Téves, kell hozzá fizetett TB.
Használata:
Forrás: OEP
2.5.1 A munkavégzés helye szerinti szabályok elve (Lex loci laboris)
Az általános szabály értelmében a dolgozó annak az egyetlen országnak a biztosítási rendszeréhez tartozik, amelyben dolgozik
(lex loci laboris)
(13. cikk).
- akit valamely tagállam területén foglalkoztatnak, az azon ország jogszabályai alá tartozik, ahol e foglalkoztatás történik,
- aki önálló vállalkozó, az azon tagállam jogszabályai alá tartozik, ahol az önálló vállalkozási tevékenységet kifejti,
- akit hajó fedélzetén foglalkoztatnak, arra azon tagállam jogszabályai vonatkoznak, amely tagország lobogója alatt a hajó hajózik,
- a közszolgálat alkalmazottakra azon tagország jogszabályai vonatkoznak, amelynek hatóságai foglalkoztatják.
Ezen általános szabályok alkalmazására csak akkor kerülhet sor, ha a rendelet 14-17. cikkelyei
másként nem rendelkeznek. A rendelet 14-16. cikkelyek különös szabályai az alábbi
foglalkoztatások esetében határoznak meg eltérő szabályokat:
a kiküldetés alapján végzett munka;
a szokásosan két vagy több tagország területén történő foglalkoztatás;
a szállítási vállalt, vagy repülő személyzet foglalkoztatása;
önálló tevékenységet folytatók egyes speciális esetei tekintetében, valamint
a tengerészekre és a diplomatákra.
Tehát, emennyiben a fenti kivételeknek nem felelsz meg, magyarul nem kiküldetésben dolgozol, NEM vállalhatsz munkát magyar eu kártyával.

"Én elszabtam, te elszabtad, ő elszabta, mi elszabtuk;
ha elszabtuk, hát elszabtuk, utólag már szabhatjuk. - Hofi Géza