Mindent tudni akarok Németországról
- tothne
- Látogató
Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- gyongyvirag
- Nem elérhető
- Junior Member
- Köszönetek: 18
Ezt szerintem a MÁK-tól kérdezd meg, hogy ha No-tól kapod a Kindergeldet és van munkahelyed, de fizetés nélküli szabadságon vagy, akkor biztosítva vagy-e? (Bár nem hiszem, hiszen ne vonnak semmi járulékot ) Viszont ha nem akarod oviba adni a kicsit és semmi mást nem szeretnél innen igényelni, akkor szerintem nem kell bejelentkezned, viszont így továbbra is csak a különbözetet kapod, azaz a csp-ot és a gyest otthonról, a kettő közötti különbözetet meg innen a férjed. Te meg egy hosszabb látogatáson vagy itt a férjednél (de nem akarsz se dolgozni, se oviba-iskolába járni, stb). Ja és ha ide bejelentkeztek szerintem nem automatikusan a teljes Kindergeldet kapjátok, hanem ahhoz is be kell adni az igénylést. Viszont attól a dátumtól, amikortól itt laktok már nem vagytok jogosultak a magyar csp-ra, tehát azt le fogják állítani, és lehet, hogy vissza is kell fizetni (attól függ, mikorra állítják le), vagy előbb te leállíttatod otthon, mielőtt kiköltöztök.
- gyongyvirag
- Nem elérhető
- Junior Member
A pici magyar állampolgár lesz, hiába Németországban születik, hiszen a szülei magyarok és a németek nem osztogatják az állampolgárságot csak úgy, csak akkor lehet német, ha az egyik szülője német. Ha össze vagytok házasodva és van bejelentett lakcímetek, akkor a Kindergeldet itt kapjátok, persze be kell adni az igényt. Itt vannak a családi támogatások:
http://www.euvonal.hu/index.php?op=mindennapok_tagallamok&id=1#13
- trosztg12345
- Nem elérhető
- Senior Member
- Köszönetek: 78
1: Amíg a gyerekkel otthon a lakásban vagy (németben természetesen) addig nagyon lassan fogod tanulni a nyelvet. Meglátásom, hogy gyereket bölcsibe (vagy au-pair etc.), te pedig munka után, emberek közé, sokkal gyorsabban ragad a nyelv. Mellette ha van erőd, energiád, akkor szervezett nyelvtanfolyam.
2: Turistaként is tartózkodhatsz itt, de csak egy ideig. Azt hiszem 3 hónap, ha tovább vagytok itt, be kell jelentkezni. Elvileg.
3: Ha tartósan itt akarsz maradni a kicsivel, akkor a magyar EU-s kártyát felejtsd el. Sürgősségi ellátásra jogosít, konkrétan ha betegek vagytok. Ha elmész a védőnőhöz, beadatsz egy kötelező védőoltást itt, akkor a gyerek megkapja a szurit, te meg egy masszív számlát, hogy fizesd be. /Persze utána otthon OEP-től visszakérheted majd, de sztem nem fog jól esni egy esetleg több száz eurós számla kifizetése a férjed egyedüli fizetéséből./ Férjed dolgozik, fizet német betegbiztosítást valamelyik Krankenkasse-nal. Egyszerűen vetessétek bele magatokat a gyerekkel az ő biztosításába. Itt úgy mondják, hogy "Familienversichert"-ek lesztek. Legalábbis azt hiszem ... ))) Férjednek nem kell több járulékot fizetnie, ti pedig mégis rögtön teljes biztosítást élveztek, mehettek mindenhova, fogorvostól védőnőig.
4. Ha csp. különbözetet kaptok (kapnátok) majd, és később bejelentkeztek ti is itt kint németben a kicsivel, az nem jár azonnal teljes német csp. folyósítással. Igényelni kell, iratok, bonyodalom, néhány ősz hajszál és akkor majd utána igen ... ))
5. Családi pótlék a magyar gyes-sel nincs összefüggésben. Gyes a szülőnek juttatot állami segítség, itt kint németben is létezik valami hasonló, de ez nem az én asztalom. Talán Elterngeld-nek hívják ? Javítson ki valaki ha tévedek !!!! Elviekben otthon azt is lemondhatod, és helyette megkérheted itt kint. Németben mekkora az összege, meddig adható stb. azt sajnos nem tudom
6. Logika alapján, ha otthon nincs gyes, akkor fiz.nélküli szabi sem, ergo vagy felmondasz, vagy más indokkal kérsz (ha kérhetsz) fiz. nélküli szabit. Vagy ami szerintem logikusabb: elmenni munkanélkülire, 4 hét után bejelenteni, hogy külföldön próbálsz munkát keresni, így mentesülsz a Munkaügyi Központban teljesítendő állandó jelentkezési és együttműködési kötelezettségek alól. A munkanélküli segélyt viszont kapod (már ameddig persze, ha jól tudom már csak 3 hónap otthon, kivéve ha x.y idő elött óta állsz munkaviszonyban) !! Bejegyzésed utolsó mondata értelmetlen, lásd 3. pontot, német TB alá tartozni !!
Remélem segítettem !
További szép estét !
- gyongyvirag
- Nem elérhető
- Junior Member
DECOTEXT írta:
pildico írta: Élettársam most készül kimenni németbe dolgozni, én pedig elkísérem. Jelenleg munkanélküli vagyok és terhes. Ha jól értem, ha bejelentett munkaviszonya lesz és már összeházasodtunk, én beteg-biztosítva leszek általa és mehetek orvoshoz? Ha kint születik a baba, milyen juttatásokra leszek jogosult? /szülési segély, GYES, családi pótlék/. Ki kaphat német állampolgárságot?Várom válaszotokat! Írhat bárki, aki otthon van a témában!Előre is köszönöm!Üdv mindenkinek!
Mivel Te nem dolgoztál itt a BRD-ben, csak családipotlék jár, az is csak akkor
ha otthon Mo.-on lemondod és a férjed dolgozik, illetve van állanó lakásotok!
Itt nincs GYES/GYED és "hivatásos" anya! A jóléti társadalom az Mo.-on van.....
UI: ha nem a férjed akkor semmi sem jár és nem is vagy biztositva csak a gyerek az apja után!
És akkor ezek micsodák?
www.euvonal.hu/index.php?op=mindennapok_tagallamok&id=1#13
Anyasági segély (Mutterschaftsgeld)
Magán betegbiztosítással vagy betegbiztosítással nem rendelkezőknek szintén egy összegben 210 eurót utal ki az állami egészségbiztosító.
Családtámogatási juttatások
Kindergeld (családi pótlék):
A családi pótlékra a Németországban lakóhellyel rendelkező szülők jogosultak. A pótlék a gyermek 18. életévének betöltéséig, közép- és felsőoktatási tanulmányok folytatása esetén max. 25 éves korig, munkanélküli gyermek után 21 éves korig jár. Amennyiben a 18 évesnél idősebb gyermek saját jövedelme éves szinten meghaladja a 8004 eurót, a szülők nem jogosultak családi pótlékra.
A családi pótlék összege (2012):
egy és két gyermek esetén gyermekenként: havi 184 euró,
harmadik gyermekre: havi 190 euró,
a negyedik, illetve minden további gyermekekre: havi 215 euró.
Kiegészítő pótlék (Kinderzuschlag)
A kiegészítő pótlékot a családi pótlék mellett folyósítják olyan alacsony jövedelmű családoknak, ahol kiskorú, illetve 25 év alatti, nem házas gyermek él.
Minden a háztartásban elő 25 év alatti, nem házas gyermekre havonta legfeljebb 140 euró kiegészítő pótlék igényelhető, amelyet a családi pótlékkal egyidejűleg folyósítanak.
Szülői támogatás (Elterngeld):
(munkanélküliek a minimum anyasági támogatást (300 euró) kapják).
És akkor még januártól vezetnek be egy olyat, hogy 3 éves koráig ha a gyerek nem jár bölcsibe, akkor a szülő kap támogatást (a pontos összegeket most nem tudom, de januártól augusztusig kevesebbet, utána emelik az összeget magasabbra).
Szerintem sokkal több, mint amit Mo-on adnak. Például azt sem értem, hogy a Kindergeldbe miért számolják bele az otthoni GYED-et, hiszen az olyan mint itt az Elterngeld, csak nem 1 évig, hanem é
- DECOTEXT
- Nem elérhető
- Platinum Member
- Messziröl jött ember túl késön ér ide!
- Köszönetek: 1407
Az egész nagyon szép és valóban sok minden jár(hat) ha ELŐTTE itt a BRD-ben munkavállaló voltál, tehát dolgoztál és járulékfizető voltál! Azt kell figyelembe venned, hogy járulákos voltál! Persze meg kell mondanom, hogy valós törvényekkel nem vagyok tisztában, így ezt magadnak kell kinyomoznod, hogy mi jár csak úgy "habokra", de induljunk ki a logikából:gyongyvirag írta: Szerintem sokkal több, mint amit Mo-on adnak. Például azt sem értem, hogy a Kindergeldbe miért számolják bele az otthoni GYED-et, hiszen az olyan mint itt az Elterngeld, csak nem 1 évig, hanem é
Képzeld el, hogy ez minden kötelezettség nélkül járna minden amit felsoroltál! Idejönne fél Európa, egyszerűen bejelentkezne valahova, vagy összeállna 10 ember és egy WG**-ben szerezne egy címet, majd kaszirozna! Mit gondolsz mi lenne a német államból???? Garantálom, hogy Mexico vagy Albánia....
A jogok előtt bizony KÖTELEZETTSÉGEK is vannak! Nem elég csak idejönni!
Azért járj magad utána, mert a mostani (érvényes) törvényeket nem ismerem!
** "Wohngemeinschaft" az az lakóközösség.
DCT