Mindent tudni akarok Németországról
- prosperus
- Nem elérhető
- Elite Member
- Reden ist Silber, Ausreden sind Gold!
- Köszönetek: 383
Egy itzipicivel kiegeszitenemSzóval én Saarbrückenröl beszéltem. A francia, luxemburgi és belga határok közelsége miatt a városban nem túl jók a munkanélküli arányok. Sokan dolgoznak külföldön is emiatt! Természetesen az egész országra nem vonatkozik az ilyen szintü munkanélküliség, de azért van sokkal rosszabb terület is, pl Mecklenburg Vorpommern, ahol néhány helyen 30%-os a munkanélküliség!
Saarlandban nemhogy nagy a munkanelküliseg aranya, hanem
meg munka sincsen, mert az egesz Saarland egy "tote Hose".
Ahol nincsen munkalehetöseg, ott tuti, hogy magas a munkanelküliseg.
Különben az Osilandot ne hasonlitsd össze a Wesilandal, mert nem
jellemzök az aranyok
Einen Löwen interessiert es nicht was Schafe über ihn denken!
Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- mahlzeit
- Nem elérhető
- Platinum Member
- Köszönetek: 604
Ezek az otletek igy honnan jonnek? Nem kotekszem, kerdezem..Alsyke2 írta: Sziasztok !
A férjemmel k.b. 2 hónap múlva indulunk Németországba dolgozni ( még nincs konkrétan, hogy hol tudnánk dolgozni). Helységet / várost úgy hívjak hogy Saarbrücken.
Van- e valakinek tapasztalata arra felé?
Hol kaphatok több információt a helyi adóval kapcsolatban például?
Én alap fokon beszélek németet ( ezen kívül még oroszul, szerbül ), a férjem angolul ( szerbül).
Magyarországon kistelepülésen volt egy kis vendéglátói helyünk, de két éve kellet bezárni.
A szakmám betanított szakács, üzletvezető, felszolgáló.
A férjemnek üzletvezető, felszolgáló. Az iskolai végzettsége lakatos.
Ezen kívül szálódai vezetési tapasztalattal rendelkezünk mindketten.
Van még egy kérdésem: a környéken bérlemény mennyibe kerül? Hol tudok megnézni?
Minden információt előre is köszönöm szépen!!!
Felkeltetetk reggel es azt mondtatok, hogy 2 honap mulva es boktetek egyet a terkepen? Nem kotekedes, csak en nehezen ertem.
Ha en ki akarok menni vhova dolgozni, akkor eloszor is az adott nyelvtudasom/szakismeretem egybol behatarolja, hogy hova is lenne ertelme rovidtavon.. Ha hosszutavu celok vannak, akkor arra meg felkeszulok, nyelvtanulassal es esetleg vmi szakmai tovabbkepzessel.
Nemetorszag eleg nagy, azt ugy kijelenteni, hogy Nemetorszagban nagy a munkanelkuliseg az blodseg. Egyreszt az atlag statisztika szerint sem "nagy" europai leptekkel nezve, sot alacsony. Persze vannak teruletek, ahol meg kiugroan magas, epp ugy, mint Mo.-on pl. Ozd kornyeke..
Ha 2 honap mulva itt akartok lenni es meg utana jodarabig, akkor egy kicsit tobbet olvassatok elobb az orszagrol.
Szerintem pedig, foleg a kezdetekkor oda kell menni ahol munka van, vagy legalabb vmi ismeros. Nem oda ami a legjobban tetszene, ha..
- patkos9
- Nem elérhető
- New Member
- Köszönetek: 0
Ha valaki tud segítsen nekem!Férjem 1 éve kint dolgozik bejelentett munkahelyen Fiedrichshafen mellett!3 közös kicsi gyerekünk van,2 kisiskolás és 1 óvodás,nekem okj szülésznői és diplomás ápolói végzettségem van!A nyelvet minimálisan beszélem,de januártól amíg kin em megyünk intenzív tanfolyamra fogok járni folyamatosan,mivel tudom a nyelv elengedhetetlen,igaz még ennyi tanulás sem lesz elég,hogy a szakmámban elhelyezkedjek,de remélem legalább segédápolónak felvesznek!!Tényleg ahhoz mi kell? Ki szeretnénk települni a férjemhez a gyerekekkel, 2014. szeptemberét már ott szeretnénk kezdeni! Természetesen én is szeretnék dolgozni,nem tudom milyen lehetőségeim vannak a gyerekek mellett?! Hány órás munkaviszonyom lehet? Óvodával mi a helyzet oda kint?Esetleg valaki tudja,hogy a környéken van e kórház,iskola /esetleg "magyar nyelvű"/,óvoda?Én itthon főállású anya vagyok a munka mellett nem tudom kint ezzel kapcsolatban mi a helyzet?Mit jelent az,hogy megfelelő gyerekfelügyelet biztosítása,ezt hogyan kell náluk értelmezni?Mikor kell jelezni a kinti óvodába,iskolába,hogy szeptembertől ott kezdünk?Milyen papírok kellenek ehhez,meg amúgy a kitelepedéshez nekem és a gyerekeknek? A családi pótlékunk és az adózása a férjemnek már intézés alatt van,nem tudom milyen juttatások,segítségek járnak még nekünk?Mit kellene ezen kívül még intéznünk?Tudom kicsit sok a kérdés,de biztos szeretnék lenne mindenben mielőtt kiviszem a gyerekeket! Aki tud kérem segítsen,minden hozzászólás /persze nem az okoskodás,bántás/, segítség, ötlet érdekel!!!!!!!Köszönöm,Barbara
- DECOTEXT
- Nem elérhető
- Platinum Member
- Messziröl jött ember túl késön ér ide!
- Köszönetek: 1407
patkos9 írta: Ha valaki tud segítsen nekem!Férjem 1 éve kint dolgozik bejelentett munkahelyen Fiedrichshafen mellett!3 közös kicsi gyerekünk van,2 kisiskolás és 1 óvodás,nekem okj szülésznői és diplomás ápolói végzettségem van!A nyelvet minimálisan beszélem,de januártól amíg kin em megyünk intenzív tanfolyamra fogok járni folyamatosan,mivel tudom a nyelv elengedhetetlen,igaz még ennyi tanulás sem lesz elég,hogy a szakmámban elhelyezkedjek,de remélem legalább segédápolónak felvesznek!!Tényleg ahhoz mi kell? Ki szeretnénk települni a férjemhez a gyerekekkel, 2014. szeptemberét már ott szeretnénk kezdeni!
A remény hal meg utoljára! 3 gyerek mellett ez nagyon nehéz lesz!
Természetesen én is szeretnék dolgozni,nem tudom milyen lehetőségeim vannak a gyerekek mellett?! Hány órás munkaviszonyom lehet? Óvodával mi a helyzet oda kint?Esetleg valaki tudja,hogy a környéken van e kórház,iskola /esetleg "magyar nyelvű"/,óvoda?
Van sok helyen ovoda, nagyon drága, ha egyáltalán kapsz helyet rámegy a kereseted!
Én itthon főállású anya vagyok a munka mellett nem tudom kint ezzel kapcsolatban mi a helyzet?Mit jelent az,hogy megfelelő gyerekfelügyelet biztosítása,ezt hogyan kell náluk értelmezni?Mikor kell jelezni a kinti óvodába,iskolába,hogy szeptembertől ott kezdünk?
Ezt itt felejtsd el! Itt nincs olyan hogy föállású anya és foleg nem adnak érte pénzt! Itt mindenki maga felel a gyerekéért, s nem az állam! Van lehetösdég privát elhelyezni a gyerekeket sok pénzért!
Milyen papírok kellenek ehhez,meg amúgy a kitelepedéshez nekem és a gyerekeknek?
Semmilyen. Személyi igazolvány! EU állampolgár vagy!
A családi pótlékunk és az adózása a férjemnek már intézés alatt van,nem tudom milyen juttatások,segítségek járnak még nekünk?Mit kellene ezen kívül még intéznünk?Tudom kicsit sok a kérdés, de biztos szeretnék lenne mindenben mielőtt kiviszem a gyerekeket!
Családi potlékot fogtok kapni! Ennyi!
Nagyon sajnálom, hogy visszahoztalak a Földre!
DCT
- Emilio33
- Nem elérhető
- Senior Member
- Köszönetek: 52
Szerintem a nyelvre tényleg nagyon feküdj rá, páromnak 8 hónap alatt sikerült eljutni olyan szintre (napi 4-6 óra tanulással), hogy diplomás ápolóként felvették, és itt kint sikerült nyelvvizsgát tenni, mert az otthonit nem fogadták el. De a kórházban ahol dolgozik most vettek fel 2 Portugál hölgyet, akiknek a nyelv még csak minimálisan megy, és ha jól tudom nem segédápolónak. Persze ne ez legyen az etalon, nem is azért mondom, meg kell tanulni a nyelvet, de azért segédápolóként esélyed lenne elhelyezkedni, kevésbé jó nyelvel is. A fizetés mondjuk jóval kevesebb, ahol a párom dolgozik, ott kb. a felét keresik a segédápolók, mint a szakápolók (ez azért már egy jó hajtóerő lehet, mert nem mindegy, hogy 1800 euró, vagy 900) . Ha a párodnak biztos az állása (és relatíve jó keresete), és van már megtakarított pénzetek (mert azért + 4 ember jóval nagyobb kiadást jelent) akkor szerintem meg lehet csinálni. Az ovi az tényleg költséges, nekünk pld. 184 euró/ hó / gyerek, plusz egy kis ovipénz, meg fotózás, meg miegymás, és már 200 euró felett vagy. A családi pótlék simán elmegy az óvodai díjra, és akkor még nem ettek, nem ittak (mert hiába vannak bent szállodai szolgáltatások, sokat esznek itthon is a gyerekek ) Magyar nyelvű ovit nem fogsz találni, de miért is kellene, jó helyen lesz a gyerek a német oviban. Akkor iskolába is gondolom itt fog járni, most képzeld el egy magyar oviban, hogy tudna rá felkészülni. Sehogy. Viszont sokszor lesz beteg, itt nincs rokon, barát, ha te új munkahelyen leszel, nem biztos, hogy tolerálni fogják, hogy esetleg többször napokig betegszabin leszel, ha pld. a férjednek ilyenre nincs lehetősége, ezt a részét biztos nehéz lesz megoldani 3 gyerek mellett...
Mi júniusban kezdtünk el ovit keresni, és rá két hónappal már kezdek is a gyerekek. 5 oviban voltunk, elsőre sehol nem volt hely, azt idővel 2 oviból is hívtak, hogy mehetnek a gyerekek. Mondjuk ez egy nagyváros, Frankfurt. Családi pótlék mellé, óvodai támogatás lehet járna nektek, amíg el nem kezdesz dolgozni. De azért nem ezen fog múlni, hogy meg tudtok e állni a saját lábatokon. Sok sikert hozzá!
- gejza
- Nem elérhető
- Elite Member
- Köszönetek: 464
Azért mielött bárki szívbajt kapna: ennyiért egy 15 "szobás" iroda/üzlet stb. kategióriás ingatlan bérelsz, amiben persze ha úri kedved úgy hozza, akár lakhatsz is.... A sorban második legdrágább már "csak" 1.600.-€, ez inkább a reális felsö kategória arrafelé..
Milchreis wird super lecker, wenn man es kurz vor Ende der Garzeit durch ein saftiges Steak ersetzt.....