Menni vagy maradni?

• DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
12 éve 4 hónapja - 12 éve 4 hónapja #20302 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Menni vagy maradni?

zigeuner írta: Nos, megint nem olvastad végig a linket, de nem is értelmezted, így most sem érted. Csak fújod a magadét.

Ismét tévedtél! Nem "nem olvastam végig" hanem meg sem néztem!
Nem a magamét fújom, van elég példa otthon arra, amit leírtam! Ennyi![/b]
Ha viszont az a véleményed, hogy Mo.-on minden sz@r, itt meg minden csodálatos,
Hát legyen! Jogod van a véleményedhez!

DCT

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

• DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
Több
12 éve 4 hónapja #20305 Írta: DECOTEXT

kfz írta: Aztán elő ne add itt nekünk a magyar vállalkozó meséjét miszerint a gazdagságát csak magának köszönheti.....ötezer forinttal indult és pár év alatt a szorgalmával milliárdos lett, mert ezt itt ma már senki nem kajálja meg

Hát persze, hogy nem eszi ezt meg senki! A legtöbbnek nem sikerül talpon maradni! Itt sem! 2010-ben a BRD-ben 39700 vállalkozás ment csődbe, és 43600 új vállalkozás indúlt be! Sőt, azok legtöbbjéből sem lesz milliárdos akik talpon maradnak, de MEGÉLNEK és nem rosszul!
Csak erről lefetyeltem egész idő alatt! Az meg eleve halálra van itélve, aki irgalmatlan sok hitelből próbál meg vállalkozni! Tipikus kifogás Mo.-on a "kényszer vállalkozás". Se piackutatás, se hozzáértás, se indulótőke, de vállalkozik azzal az indokkal, hogy "a környéken nincs munka"! Nem, nem megy oda ahol ipar van, á dehogy!!! Marad ott ahol hitelből felépítette az erőnfelüli házát! Se kuncsaft, se megrendelő, se piac, aztán sír, hogy befuccsolt és megy segélyért, "mert, hogy ő olyan szerencsétlenül járt". Azt nem veszi észre hogy saját tőrébe dőlt bele!

(Vagy nem akarja észre venni!)

DCT
A következő felhasználók mondtak köszönetet: ZsanPi

• Eva10
  • Látogató
  • Látogató
12 éve 4 hónapja #20308 Írta: Eva10
Eva10 válaszolt a következő témában: Menni vagy maradni?

Decotext, sajnos igazad van abban,hogy Magyarorszagon sokan dolgoznak feketen - de nem mindenki. Igen, a fekete munka nincs a statisztikaban.
Van aki valoban sokat keres igy. De en ugy latom, hogy többen vannak, akik csak valami kiegeszitest tudnak igy keresni, hogy megeljenek. Ezer nem ertek egyet mahlzeit es peteratde szamaival,mert a szamok nem tükrözik a valosagot megfelelöen.
Viszont latni kell azt is, higy egyreszt vannak, akiknek nincs lehetösegük, vagy kepessegük a masodik müszakra. Pl nyugdijas, aki mar öreg, beteg.Bizony sokaknak van minimalnyugdija, es nem tudom, hogyan elnek meg belöle - mert nem mindenkit tud a hozzatartozoja segiteni.
Aztan: valaki dolgozik napoi minimum 8 orat egy bejelentett munkahelyen.Keres vakamennyit, nem sokat. Utana dolgozik feketen vagy bejelentve, lenyegeben mindegy, hogy összessegeben keressen annyit, hogy megeljenek belöle. Es mikor van otthon, mikor van a csaladjaval, mikor pihen, regeneralodik? Mi lesz ezzel a nemzedekkel majd 20 ev mulva? Milyen lesz az egeszsege?
Na ez jobb itt,mert a bejelentett munkahelyeböl meg tud elni. Ki jobban, ki rosszabbul, de meg tud elni. Ki sporol,ki nem, de megel - es ez a fontos. Es hetvegen, estenkent tud pihenni, regeneralodni. Es kiszamithatobb az elet. Nemcsak azert, mert a kenyer holnap sem kerül sokkal többe,mint ma, hanem azert is,mert kevesbe valoszinüek az olyan intezkedesek,mint pl a magannyugdijak elvetele, a drasztikus kamatemelesek, stb...
Es en nem mondom, hogy otthon mindenki szegeny,es csak szegenyek vannak, meg nehany gazdag. De a masik veglet sem igaz. Es van, akinek semmi lehetösege felemelkedni, mert vagy lehetösege nincs, vagy kepessege. Decotext azt is lasd, hogy nem mindenkinek olyan az eszbeli kepessege, hogy erre kepes legyen. Attol nem rosszabb ember, tud sokat es kemenyen dolgozni, de erre nem kepes. Bizony sokan vannak igy. Amit te megtettel, nem mindenki tudja.
szia:
Eva

• DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
Több
12 éve 4 hónapja #20312 Írta: DECOTEXT

Eva10 írta: 1 Viszont latni kell azt is, higy egyreszt vannak, akiknek nincs lehetösegük, vagy kepessegük a masodik müszakra. Pl nyugdijas, aki mar öreg, beteg.Bizony sokaknak van minimalnyugdija, es nem tudom, hogyan elnek meg belöle - mert nem mindenkit tud a hozzatartozoja segiteni.

2 Aztan: valaki dolgozik napoi minimum 8 orat egy bejelentett munkahelyen.Keres vakamennyit, nem sokat. Utana dolgozik feketen vagy bejelentve, lenyegeben mindegy, hogy összessegeben keressen annyit, hogy megeljenek belöle. Es mikor van otthon, mikor van a csaladjaval, mikor pihen, regeneralodik? Mi lesz ezzel a nemzedekkel majd 20 ev mulva? Milyen lesz az egeszsege?

3 Es en nem mondom, hogy otthon mindenki szegeny,es csak szegenyek vannak, meg nehany gazdag. De a masik veglet sem igaz. Es van, akinek semmi lehetösege felemelkedni, mert vagy lehetösege nincs, vagy kepessege. Decotext azt is lasd, hogy nem mindenkinek olyan az eszbeli kepessege, hogy erre kepes legyen. Attol nem rosszabb ember, tud sokat es kemenyen dolgozni, de erre nem kepes.

Kedves Éva!
1 Az a nyugdijas, akinek minimális a nyugdija az keveset fizetett be a közösbe. 40-50 évig pl háztájiból (adómentesen) élt, s sem tartalékot nem képzett, sem pedig a saját jövöjével nem foglalkozott. Aztán a rendszer bebukott, s most kapitalizmus van, ahol senkit nem érdekel, hogy ö mennyit dolgozott, s élt fel a múltban. Az a lényeg, hogy mennyi járulék után lehet kiszámlni a nyugdiját! Ez fair! (Még van közel 8-10 évem a nyugijig, de már most van annyi tartalékunk, hogy akár nyugdij nélkül is elélek (takarékosan) még vagy 20 évig! (Ök felélték mi félreraktuk!) Ma már 500 ft-ért is lehet viszonylag jó államilag garantált részvény fondokat kapni......Ez kevesebb mint 1 doboz cigi ára és érteni sem kell hozzá!

2 Ez természetesen pech! Képezze át magát ahol könnyebb a munka. Én sokáig fizikai munkás voltam (1980-ig otthon, 1989-töl 1993-ig itt kint) és nem birtam. Bele is rokkantam s volt egy súlyos porckoronsérvem. (OP, REHA, stb) Ma irodában ülök s a melegböl nézem a görnyedö és fagyoskodó útépitöket.... Tanulni mindenki tud! S pont én voltam az akinek ez csak 23 évesen jutott eszébe....ha a családomat meg akartam tartani!

3 Lehetöség mindig van. Tanulni is lehet mindig. Én most 57 évesen is teszem, igaz ma csak azt amihez kedvem van! S olyanok is kellenek akiknek a képességei ezt nem engedik meg. Kell valakiknek árkot is ásni! A legrosszabb, hogy a nagytömeg megáll az érettségi után, s nem tanul sem szakmát ,sem tovább! Ezek az emberek kiskeresetüek lesznek, minimálbéren. Mit gondolsz mennyi lesz akkor a nyugdijuk? Söt aki tanult de megelégszik a minimábérrel annak sem lesz jobb! Hosszútávon kell gondolkozni!Az a jövedelem ami feketén megy nem számit bele semmibe! Hiába dolgozza magát agyon, nem lesz a nyugdija több!

Biztosan kemény és drasztikus, de nem tudom azokat sajnálni azokat
akik nyomorognak, mert a sorsuk a saját kezükben van. Külöben is
nagy divat az önsajnalat. Jó pl. anyukám esete. (78) Meséli, hogy mennyire
utál az SZTK-ba menni. Szerencsére nagyon ritkán kell ezt tennie. Mondja,
hogy ott ülnek az emberek, és egymás nyomorát dumálják ki állandóan!
Egyásra licitálnak, hogy kinek mennyi baja és fájdalma van! Persze igy is
lehet. Önszuggesztió! Nekem szarul megy, de a másiknak még szarabbul....!!!

Mikor kezdenek az emberek végre azzal foglalkozni, hogy mi hogyan megy,
és nem állandóan azzal, hogy mi, miért nem megy, s miért nincs lehetöség.....?

Persze az egyeszü, "hogy nem megy", de a lehetöséget megtalálni, az nehéz!

DCT

Több
12 éve 4 hónapja #20318 Írta: TidujV
TidujV válaszolt a következő témában: Menni vagy maradni?

Sziasztok!
Decotex, jó, hogy egy olyan országban élve mondod ezt ahol az emberek szolidaritási adót fizetnek :) És fizettek azért, hogy az ország másik felét rendbetegyék. Holott egyik oldalon élő emberek sem tehettek arról, hogy hol húztak meg határokat korábban.

Amúgy igazad van, sokan panaszkodnak. Ez nem is vitás szerintem, erről híres a magyar, hogy többet panaszkodik, mint kéne. Nincs is értelme sokszor mondani, hogy ha bajba kerül az ember, mert a másik rá akar kontrázni, vagy néha azért is irigylik az embert, ha vidáman tud megélni gondokat. Azt mondják a Kárpát-medence a sok front miatt erre direkt jó hely, mert alkalmas a nyomott hangulathoz :) Ez lehet, hogy igaz, lehet hogy nem de ott van anyukád is példának, aki nem panaszkodik és nyilván nem azokat hallja akik csendben ülnek beletörődve a sorsukba, vagy egyáltalán nem is bánkódnak, hanem azok szája szokott hangosan járni akik sírnak. Azok állnak általában segélyért sorban, nem pedig azok akik próbálnak túlélni és nem várják el, hogy sajnálják őket. És vannak ilyenek is. És van aki jól él és örül neki és van aki jól él és valami baja mégis van :)

Évával szokás szerint egyet kell értenem. Egy dologban nem, nem biztos hogy elég esze nincs néhány embernek, hanem egyszerűen lehetősége sincs. Ahogy Szilvia írta, nem lehet a különböző élethelyezetket, embereket összehasonlítani, néha csak a bátorság hiányzik, vagy pont a kudarctól való félelelm, hogy nagyot lépjen az ember. Emberek vagyunk, különbözőek, különböző kódolással, más neveltetéssel. Nem olyan egyszerű egy bányászból finommechanikai technikussá válni egyik napról a másikra. Ahogy Decotex emlegeti a pechet, ugyanúgy sokszor szerencse is kell ám, nem elég a szándék és az akarat....

• Eva10
  • Látogató
  • Látogató
12 éve 4 hónapja #20329 Írta: Eva10
Eva10 válaszolt a következő témában: Menni vagy maradni?

Szia Decotext!
Hat persze, hogy a mai nyugdijas nem fizetett be "eleget" a nyugdijba, ez nem is volt sok esetben lehetseges. Es te ugyan sokat kerestel, de azt hiszem, nem volt erre mindenkinek lehetösege. Es nem is volt szükseges, hiszen az atlag fizetesböl meg lehetett elni, szükösen, de jutott mindenre.
Mar leirtam, hogy kezdö orvoskent 3300Ft-ot kerestem, szakvizsga utan 3800-at. Ez azert nem sok, egy szakmunkas jobban keresett nalam. Nalam a lehetöseg volt a paraszolvencia - de en sosem tutam, nem is akartam ugy dolgozni. Es amint lehetösegem volt, elkezdtem maganrendelni - munka utan, majd föallasban. Na, ez sem napi 8 oras munka, es gyakran hetvegen, este is, amikor a paciensnek ideje van.
DE sokaknak nem volt semmilyen lehetösegük, es szükseg sem volt ra, mert meg lehetett elni. Es en meg nem vagyok nyugdijas, a mas nyugdijasok is hasonlo összegeket kereshettek, ha kicsit, abbol sem lesz jo nyugdijuk. A te edesanyad szerencses, sokaknak nincs ekkora nyugdija.
Tartalekot sem igen lehet kepezni ehhez hasonlo nagysagrendü fizetesböl, föleg ygerekek mellett.
Igen, a nyavalygas, a sajnaltatas nekem sem tetszik, es en is örömmel latom, hogy itt mintha kevesebb lenne - vagy csak en nem ertem meg?
ES amikor valaki 30 evre felvett hitelt par%-os kamattal, nem tudhatta, hogy 15 ev mulva megemelik a kamatot 10%-ra....vajon honnan kellett tudnia?
Amikor ezek az olcso lakashitelek voltak, bizony meg biztosnak tünt a helyzet.
Es: mindig azt irod, hogy nem kell hazat epiteni. Igen, igazad van. De mi a masik lehetöseg?
Mert az en fiatalkoromban nagyon nehezen lehetett berlakashoz jutni, igy sokaknak maradt az epitkezes.
Egyetertek Tidujjal, hogy itt a hatart megvontak valahogy - arrol senki sem tehetett, hogy a hatar melyik oldalara került.
szia:
Eva