Menni vagy maradni?

Több
12 éve 4 hónapja #20192 Írta: peteratde
peteratde válaszolt a következő témában: Menni vagy maradni?

Szilvi írta: "Ha egy gyereket kell eltartani, akkor sokkal rosszabb a helyzet, mert ha jól tudom 0 azaz nulla a családi pótlék egy gyerek után."

Rosszul tudod, a CSP egy gyermek után 12.200,- Ft, amennyiben nappali tagozatos iskolába jár a gyermek, és kapja ezt a szülő mindaddig, amíg a gyermek folyamatosan nappali tagozatos suliba jár, egészen a gyermek 22 éves koráig. ( a lányom nappali tagozatos suliban szakmunkásként végzett, majd azonnal nappali tagozatos suliban leérettségizett, utána folyamatosan kaptam a CSP-ot, egészen 20 éves koráig.)

Hát, nem követtem azóta a változásokat, mióta a lányom betöltötte a 18-at, és nem kaptunk már, pedig folyamatosan járt nappali iskolába. A lényegen enm változtat, mert a példánál maradva:
a 75000 +12200=87200
három főre 87200/3=29200 kerekítve
Most merje valaki azt mondani, hogy ha egy család ennyiből kéne megéljen, akkor annak olyan gondjai lesznek, hogy nem tudnak étterembe járni, és hogy hova menjenek nyaralni.
Az itteni minimálisnak tekinthető 1000-1200 euró per kereső mellett +egy gyerek 184
mimimum 2184 euró.
még ha egy egész normális lakást bérelnek 600+ WM-ért,( ami már azért elég szinvonalas is lehet), marad megélhetésre 1200-1300 euró. fejenként mintegy 400. A hitelvizsgálatnál ennél kevesebbet számoltak fejenkénti szükséges összegnek, tehát ez itteni viszonylatban is elfogadható a megélhetéshez, nekünk, összehasonlítva a Mo-val kifejezetten jó életet lehet belőle biztosítani. Persze nem étterembe járással, és nem drága nyaralással, illetve valszeg azt is meg kell fontolni, milyen ruhát és hol vesz az ember, de emberhez méltó életet lehet élni.

“Nem akkor leszünk magabiztosak, ha mindig igazunk van, hanem akkor, ha nem félünk a tévedéstől”

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

• DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
12 éve 4 hónapja #20208 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Menni vagy maradni?

peteratde írta: 1/ Tehát két ember, ha nincs eltartandó gyerek, akkor kézhez kapnak szűk 122000 Tf-ot. Ebből aztán pompásan meg lehet élni.

2/ Ha saját lakásuk van, és semmi hitelük, akkor csak rezsit kell fizetni.Ha panelban laknak, akkor a rezsi egy kis 54-65 nm lakásra legalább 45-55 eFt. Marad 65-75 eFt két embernek. Kajára, ruhára, mert ha szerencsések nem dohányounak, és nem isznek, mozira, szinházra pedig biztosan nem jut belőle.

3/ Ha családi házban laknak, akkor sem lesz sokkal kevesebb a rezsi, mivel nem sok ház épült Mo-on 100 nm alatt. Eladni, kissebbe költözni szinte reménytelen a mostani ingatlan piacon.

4/ Ha egy gyereket kell eltartani, akkor sokkal rosszabb a helyzet, mert ha jól tudom 0 azaz nulla a családi pótlék egy gyerek után.Ha két gyerek van akkor sem jobb, mert a minimális összegű csp-vel nő a bevétel, de már 4 fele kell osztani.MIndenkinek nyilvánvaló, hogy persze kell is túlórázni, agyon robotolnia magát a szülőknek, he meg akarnak élni.Ha olyan helyen laknak, az ország fele minimum, ahol kevés a munkahely, akkor tovább romlik a helyzet, mert vagy horribilis a munkába járás, vagy bérelni kell ott albérletet, ami által még szét is szakad a család.

1/ Már megint túlzol! Egyszer som mondta senki hogy POMPÁSAN! Azt irtam, hogy meg lehet élni!Le kell szokni a cigiröl, nemkell inni, takarékosan kell éléni. (Ezt ismered nem? Itt is takarékoskodsz!)
2/ Mi sem járunk moziba sem szinházba, mert nincs rá idönk! Hidd el meg lehet igy is élni!
3/ Kinek a hibája az, ha valai nagy házat épitett, aztán ketten élnek egy eladhatalan és fenntarthatatlan kéróban? Ki kell a felét adni albérlönek! Nehogy már az ingatlanpiac legyen a nyomorukért a hibás!
4/ Hát komám erre meg azt tudom csak mondani, hogy ha valaki nem tudja felnevelni a kölykét, akkor nem szüljön gyereket! Mi is "elköltöztünk" mert nem volt ott jó ahol... Te sem ott élsz, ahol a családod, vajon miért? Ezt más is megteheti. Oda kell menni ahol ipar van és kész! Nálam sem szakadt szét a család, pedig a lányom 600, a fiam 70, anyukám meg 1200 kilóméterre él! Mi most gyakrabban vagyunk együtt, mint amikor egy városban laktunk!Vagy mi megyünk vagy ök jönnek, skype, telefon, stb.....Plusz: nem ritkán megyünk együtt külföldre.Nálad mi a helyzet??

DCT

Több
12 éve 4 hónapja #20209 Írta: Miklós
Miklós válaszolt a következő témában: Menni vagy maradni?

Kedves Deco !

Nem hiszem, hogy ennek az ellenkezöjét állitottam!
Két bérnél a 186 ezer is brutto! Mindez az alapbér.
Erre jön a CSP, a munkábajárasi támogatás, stb.
Már sokszor emlitettem, hogy ha valamit leirtok akkor
mindent korrekt módon! S itt most nem emliettem az
esetleges túlórát. Ez a bér ugyanis a minimális
letöltendö munkaidö után jár.

1,./ Nem mondtam, hogy bármit állítottál.
2./ Tényeket írtam, tehát korrekt.
3./ Túlóra: vagy fizetik, vagy csúsztatás. Cége válogatja. Nálunk pl. fizetik, de sok helyen nem.
4./ Heti 40 - napi 8. Nálunk. Van ahol a minimálbérért lazán dolgoznak 10 órát. ( tudod, ha nem tetszik....... )
5./ A családi pótlék kinek-mennyi, van akinek nincs is, általánosítani nem jó.
6. A munkábajárási támogatásnál tévúton jársz, nem kapsz kp-t. Itt többféle variáció létezik, ha óhajtod felsorolom.
7. stb: hááááááát, normális munkahelyen van étkezési utalvány és cafeteria. Ez az a rengeteg támogatás amiről szoktál írni, de ezt ráadásul nem is az állam adja, hanem a munkáltató.

"Én elszabtam, te elszabtad, ő elszabta, mi elszabtuk;
ha elszabtuk, hát elszabtuk, utólag már szabhatjuk. - Hofi Géza

Több
12 éve 4 hónapja - 12 éve 4 hónapja #20219 Írta: peteratde

DECOTEXT írta:

peteratde írta: 1/ Tehát két ember, ha nincs eltartandó gyerek, akkor kézhez kapnak szűk 122000 Tf-ot. Ebből aztán pompásan meg lehet élni.

2/ Ha saját lakásuk van, és semmi hitelük, akkor csak rezsit kell fizetni.Ha panelban laknak, akkor a rezsi egy kis 54-65 nm lakásra legalább 45-55 eFt. Marad 65-75 eFt két embernek. Kajára, ruhára, mert ha szerencsések nem dohányoznak, és nem isznek, mozira, szinházra pedig biztosan nem jut belőle.

3/ Ha családi házban laknak, akkor sem lesz sokkal kevesebb a rezsi, mivel nem sok ház épült Mo-on 100 nm alatt. Eladni, kissebbe költözni szinte reménytelen a mostani ingatlan piacon.

4/ Ha egy gyereket kell eltartani, akkor sokkal rosszabb a helyzet, mert ha jól tudom 0 azaz nulla a családi pótlék egy gyerek után.Ha két gyerek van akkor sem jobb, mert a minimális összegű csp-vel nő a bevétel, de már 4 fele kell osztani.MIndenkinek nyilvánvaló, hogy persze kell is túlórázni, agyon robotolnia magát a szülőknek, he meg akarnak élni.Ha olyan helyen laknak, az ország fele minimum, ahol kevés a munkahely, akkor tovább romlik a helyzet, mert vagy horribilis a munkába járás, vagy bérelni kell ott albérletet, ami által még szét is szakad a család.

1/ Már megint túlzol! Egyszer som mondta senki hogy POMPÁSAN! Azt irtam, hogy meg lehet élni!Le kell szokni a cigiröl, nemkell inni, takarékosan kell éléni. (Ezt ismered nem? Itt is takarékoskodsz!)
2/ Mi sem járunk moziba sem szinházba, mert nincs rá idönk! Hidd el meg lehet igy is élni!
3/ Kinek a hibája az, ha valai nagy házat épitett, aztán ketten élnek egy eladhatalan és fenntarthatatlan kéróban? Ki kell a felét adni albérlönek! Nehogy már az ingatlanpiac legyen a nyomorukért a hibás!
4/ Hát komám erre meg azt tudom csak mondani, hogy ha valaki nem tudja felnevelni a kölykét, akkor nem szüljön gyereket! Mi is "elköltöztünk" mert nem volt ott jó ahol... Te sem ott élsz, ahol a családod, vajon miért? Ezt más is megteheti. Oda kell menni ahol ipar van és kész! Nálam sem szakadt szét a család, pedig a lányom 600, a fiam 70, anyukám meg 1200 kilóméterre él! Mi most gyakrabban vagyunk együtt, mint amikor egy városban laktunk!Vagy mi megyünk vagy ök jönnek, skype, telefon, stb.....Plusz: nem ritkán megyünk együtt külföldre.Nálad mi a helyzet??

Nagyon bánom, hogy nem tudom megállni hogy ne vállaszoljak, de kinyílt a bicska...
1. Én túlzok?
Pontosan azt írtam, hogy saját lakás, nulla hitel, csak rezsi! Nem dohányoznak, nem isznak, nem vesznek könyvet, semmi kultúrális kiadás. Így marad mindenre szűk 35 000 fejenként. Ez kajára is szűken elég, és akkor hol van a ruházkodás, miegymás.
2. Már ne is haragudj, de ha a csodálatos, kényelmes munkahelyed mellett, sokszor leírtad, milyen keveset kell bent lenned, nem marad időd mozira, színházra, az csak a te hibád.
3. Az ország nagy részében nem nagyon van munkalehetőség, ott persze ki sem tudod adni albérlőnek, abban az egyben igazad van, hogy a nagy házért senkit nem lehet hibáztatni, de attól még objektív tényező marad.
4. Igen, ki lehet emigrálni, ott hagyva a családot de az, hogy nem látom felnőni az unokáimat, nem tudok velük lenni, nem tudom őket segíteni a tanulásban stb. az nekem nagyon hiányzik.

És a legfontosabb
Az ideális helyzetet emeltem ki, nem gondoltam volna hogy nem tűnik fel. Az emberek zöme ennél sokkal rosszabb helyzetben van, mert van valamilyen hitele, esetleg nem saját ingatlanban lakik, akkor még bérleti díj is hozzájön a rezsihez, sajnos sokan dohányoznak ( ez tényleg az ő hibájuk)
É a másik oldal. Igen én itt kint az itteni közel legalacsonyabb bérrel rendelkezem. Átlag 1200 eurót kaptam eddig havonta kézhez. De itt, az én takarékos, (mégis tartalmas élet vitelemmel, megtakarítottam annyit, hogy tudtam venni autót, lakást, és még haza is tudtam adni. Ez a különbség!

“Nem akkor leszünk magabiztosak, ha mindig igazunk van, hanem akkor, ha nem félünk a tévedéstől”
A következő felhasználók mondtak köszönetet: nagyberci, ZsanPi

Több
12 éve 4 hónapja #20222 Írta: peteratde

Portfólió hu

2011-ben a létminimum egy fogyasztási egységre számított átlagos értéke havonta 83 941 Ft volt, az egy évvel korábbinál 6,6%-kal magasabb. A tipikusnak tekinthető, két aktív korú személyből és két gyermekből álló háztartás létminimumértéke pedig 243 429 Ft-nak felelt meg, míg az egytagú nyugdíjas háztartásoké 75 547 Ft volt. 2010-ről 2011-re létminimum alapján csökkent az életszínvonal - derült ki a KSH friss jelentéséből.

http://www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/ennyibol_lehet_megelni_magyarorszagon.168226.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox

Ez talán meggyőz végre. Ezt vesd össze a 62000 Ft netto minimál bérrel

Több
12 éve 4 hónapja #20225 Írta: TidujV
TidujV válaszolt a következő témában: Menni vagy maradni?

Peteratde,
ne bosszants magad nem éri meg! Gondolj arra, hogy sokan vagyunk akik értjük mit mondasz, aki meg nem akarja nem érti.