Vállalkozás Németországban

• Erth
  • Látogató
  • Látogató
14 éve 4 hónapja #792 Írta: Erth
Erth válaszolt a következő témában: Vállalkozás Németországban

Sziasztok!

Nyomozok egy ideje a neten, de valahogy hiányosnak érzem amit összemazsoláztam.
A kérdésem a következő lenne

Ha Freiburgban szeretnék egyéni vállalkozóként grafikusi munkát végezni, akkor pontosan mi a menete a dolognak?

Felhasználói szinten (B2) vagyok a német nyelvvel, így valahogy elboldogulok majd, de kicsit hülyének érzem még magam.

A tervek szerint szeptember közepén mennék ki, albérletbe (ebben a témában is lennének kérdéseim,ha lehetne), belekezdenék a vállalkozásba és a további remélem mint a karikacsapás, mert mindent megteszek majd érte. Amennyiben minden ok, jön a család.

Olyan tevékenységi kört nem találtam, hogy grafikus. Computergraphik erstellen ami még a legközelebb lenne, de természetesen előfordulhat, hogy nem jó helyen kerestem.

Egyébként a grafikus belefér a művész kategóriába? Már a vállalkozói miatt.

Köszönöm a segítséget előre is!

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

• yvett
  • Látogató
  • Látogató
14 éve 4 hónapja #793 Írta: yvett
yvett válaszolt a következő témában: Vállalkozás Németországban

Szia,

elsö lepeskent alberletet kell keresned, ha mar van lakcimed, kivalthatod a vallalkozoit (Gewerbeschein) a Gewerbramt-on.
Nem tudom pontosan, miket lehet grafikuskent vegezni, de ha a müveszi kategoriaba belefer, akkor ez egy Freie Beruf es nem kell iparengedely, viszont be kell jelenteni a Finanzamt-on.
Ha Te sem vagy benne biztos, szinten a Finanzamt-on megkerdezheted.
Alberletet altalaban 3 havi kaucioval adnak ki, melle rögtön az elsö honap is befizetesre kerül a rezsivel együtt. Freiburg nem olcso varos, 400-500 E-val biztosan szamolhatsz (per ho).

Üdv. yvett

• Erth
  • Látogató
  • Látogató
14 éve 4 hónapja #795 Írta: Erth
Erth válaszolt a következő témában: Vállalkozás Németországban

Szia Yvett!

A freiberufler esetén szükséges a 3 év egyénivállakozás, illetve a Németországban elfogadottnak minősülő szakvégzettség?
A bérbeadók mennyire egyeznek bele abba, hogy telephelyként-irodaként is használják az ingatlant?

Üdv

Erth

• yvett
  • Látogató
  • Látogató
14 éve 4 hónapja #796 Írta: yvett

Szia,

Freiberufler lehet az, aki vagy a foglalkozasa szerint oda sorolando (a tied nem az), vagy müveszi tevekenyseget vegez.
Elvileg ezt a müveszi tevekenyseget kell bizonyitani, kiallitasokon reszt venni, stb. Hogy ennek utananeznek-e, fogalmam nincs. Az is lehet, hogy a Finanzamt nem engedi, es akkor marad a vallalkozoi engedely kivaltasa.
Ha nem maszkalnak feltünöen az ügyfeleid a lakasodra, akkor semmi problema. Amugy mindenkinek az otthona a telephelye, ha csak nem nyit valaki üzletet. Arra nem kell engedelyt kerned a berbeadotol, hogy beirhatod-e a lakcimet telephelynek.
Üdv. yvett

• netti
  • Látogató
  • Látogató
14 éve 4 hónapja #798 Írta: netti
netti válaszolt a következő témában: Vállalkozás Németországban

Sziasztok!

Adózással kapcsolatban lenne kérdésem. Egyéni vállalkozóként fuvarozó vagyok egy cégnél. Az adószám igénylésekor az adatlapot úgy töltöttük ki, hogy évi 17.000 EUR-nál kevesebb a jövedelmem. Most valakitől csak fél füllel hallottam egy olyat, hogy ez esetben nem kell havi bevallást készíteni, csak év végén, és hogy nem kell a teljes Áfa-t befizetni. Ez igaz? És ha már Itt tartunk, akkor egy könyvelőre is szükségem lenne. Stuttgartban lakom.
Köszi

• yvett
  • Látogató
  • Látogató
14 éve 4 hónapja #800 Írta: yvett

Szia,

a forgalmiado hatar 17.500.-E-nal van, ez alatt nem vagy forgalmiado köteles, de vissza sem igenyelhetsz. (Mint otthon.)
Ha több a forgalmad, akkor is csak jövö ev januarjatol kell forgalmiadoval szamolnod.
Az eves bevallast 2011. maj 31-ig kell benyujtanod, ha könyvelöt veszel igenybe (geprüfte Steuerberater!), akkor ev vegeig.
Tehat raersz meg keresni, vagy telefonkönyvböl, vagy ahol dolgozol, masokat megkerdezel, tudnak-e ajanlani.
Üdv. yvett