Vállalkozás Németországban

Több
14 éve 1 hónapja #1363 Írta: vicim2
vicim2 válaszolt a következő témában: Vállalkozás Németországban

Szia Frank111!
Én úgy tudom, hogy Eu 104-es nyomtatvány, amit otthon az OEP-nél kell kérni vinni kell a kinti lakcímbejelentőt is, és otthon kell intézni, hogy melyik biztosítónál (névvel, címmel) leszel biztosítva stb. Ma utazom haza, most fogok én is utána járni, ha tudom már konkrétan a dolgokait, megírom.
Stuttgart
Üdv Vici

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
14 éve 1 hónapja #1371 Írta: szervizes
szervizes válaszolt a következő témában: Vállalkozás Németországban

Sziasztok!

Lehet hogy nem egészen ide tartozik a kérdés.
Ha valaki magyarországi egyéni vállalkozó
nemzetközi adószámmal az hogy tud németbe munkát vállalni???

Üdv szervizes :huh:

• papJ
  • Látogató
  • Látogató
14 éve 1 hónapja #1377 Írta: papJ
papJ válaszolt a következő témában: Vállalkozás Németországban

Sziasztok,
a segítségeteket kérném. :laugh:
Németországba megyek dolgozni hamarosan, mint gipszkartonos. Úgy néz ki, térsammal,Gbr-t fogunk létrehozni és így fogunk dolgozni egy cégnék, aki kihívott.
A kérdésem az lenne, hogy ha valaki Gbr-ként dolgozik, akkor az hogyan működik?
Kint kell könyvelőt keresni? Hogyan történik az adóbevallás, illetve milyen időközönként? Ez a mi kötelezettségünk lesz, vagy esetleg a cég, aki kihívott köteles a könyvelésről gondoskodni?
...ill. milyen adókkal, járulékokkal kell számoljak?
Elnézést a sok kérdésért, de tapasztalatlan vagyok e étren.

Köszönöm előre is a segítséget.
Üdv.,
papJ

Több
14 éve 1 hónapja - 14 éve 1 hónapja #1388 Írta: Cosy
Cosy válaszolt a következő témában: Vállalkozás Németországban

A GbR-el vállalkozó leszel/lesztek. Ha otthon alapítasz egy polgárjogi társaságot, akkor annak minden teendöje a nyakadba szakad. Könyvelö kell, bejelentések kellenek, illetékeket kell fizetni. A GbR ugyan ez, csak pepitában. ;) A cégnek aztán mindegy, hogy mi lesz veletek, ök csak elvárják a teljesítést, meg a számlát.
De itt megállnék egy pillanatra. Ha csak ennek a cégnek dolgoztok, akkor fennálhat a látszatvállalkozás lehetösége. (a megbízó megspórolja a bérköltségeket, inkább vállalkozóval dolgoztat. A vámosok erre harapnak.)
Itt olvashatsz róla:
http://de.wikipedia.org/wiki/Scheinselbst%C3%A4ndigkeit

• papJ
  • Látogató
  • Látogató
14 éve 1 hónapja #1390 Írta: papJ
papJ válaszolt a következő témában: Vállalkozás Németországban

Kedves Cosy!
Köszönöm a választ. A cég sajnos csak így foglalkoztat minket, ezért is félek a dologtól. A kérdésem az lenne, hogy a GbR-es vállalkozókat milyen járulékterhek súlytanak általában? Tudnál ebben segíteni? (gondolok tb-re, járulékokra)

Köszönöm még egyszer,
papJ

Több
14 éve 1 hónapja #1393 Írta: Cosy
Cosy válaszolt a következő témában: Vállalkozás Németországban

Kedves PapJ!

GbR-esként önadózó leszel, és ezt úgy értsd, hogy minden tagja a GbR-nek külön-külön. A cég, a GbR, egy vállalkozás, aminek rendelkeznie kell egy céges címmel, de Ti a GbR tagjai az adóhivatal szempontjából egyéni adóalanyokká váltok, a bevételek után mindegyikötök egyénileg kell, hogy adózzon. Az itteni adóhivatal (Finanzamt) az itteni lakcímetekre küldi majd az ezzel kapcsolatos leveleket, ergo: rendelkeznetek kell itteni lakcímmel, legalábbis olyannak, amelyiken a postátok megérkezik!

TB, járulékok:
Fizetést nem lehet elszámolni (csak akkor, ha mondjuk egyikötök egyéni vállalkozóként kiváltja az ipart és a többit alkalmazza, de az nehéz dió, maximális bizalom kell hozzá. Maradjunk a GbR-nél. Az összes bevételböl levonjátok a kiadásokat, majd ami marad elosztjátok annyi felé ahányan tagjai vagytok a GbR-nek és ez lesz az adóalapotok. Hogy mikkel lehet csökkenteni, mik az összeghatárok (mely összeg alatt nincs ÁFA, meddig vagy adómentes, ezeket nem tudom, nem vagyok könyvelö, de bizonyára vannak itt a fórumon szakemberek, akik ebben jól kiismerik magukat. Derengenek a huszonvalahányezerrel kapcsolatos számok, de ahogy írtam, nem tudom.)
Vállalkozóként kötelezettek vagytok egyéni biztosítást kötni, 300-400 euro havonta.
Mivel építkezés, így kötelezett vagy (a GbR)felelösségbiztosításra, ez kb. 400 euro éves szinten.
A GbR alapításakor felmerülö ktg-ek:
1. 43-46 euro a Gewebeanmeldung, szóval az iparüzés bejelentése (ez Bajorországi adat, bár itt is vannak különbségek. 3 városról van információm, ott az árak: 43-45-46 euro.)
2. aztán sikít az iparkamara, akik a tevékenységed bejegyzéséhez 101,-EUR-t kérnek. Ez az összeg évente egyszer fizetendö. (ez az alapdíj, természetesen a bevétel arányában emelkedhet)
3. könyvelöre szükséged lesz, magad nem fogod tudni megcsinálni. (a mi könyvelönk 101,-EUR/hó -ért vállal GbR-t, de hallottam már 200,-EUR-os összegeket is)

Remélem segítettem!
Andi