Németországba gyerekekkel

Több
11 éve 5 hónapja #31776 Írta: Enci23
Enci23 válaszolt a következő témában: Németországba gyerekekkel

Sziasztok!
Szeretnék érdeklődni, mint egy gyermekes anyuka. Hogy van egy 2.5 éves kisfiam és a párom kint dolgozik Németországba Kallstadt-ban. Az igazi apukájával nem vagyunk együtt.... De annyit tudok hogy egy év letelepedés után kell a gyámügy beleegyezése. De addig csak az apai nyilatkozat kell. Eddig oké. De kint milyenek az Óvodák? Mit kell itthon elintézni, hogy ki tudjunk menni?? Itt értem azt hogy védőnő meg gyerekorvos? Az marad Magyarországon? Most úgy néz ki hogy nem végleges a kint tartózkodásunk....
Válaszotokat előre is köszönöm
Tisztelettel: Enci

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

• DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
11 éve 5 hónapja - 11 éve 5 hónapja #31802 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Németországba gyerekekkel

Emilio33 írta: Deco 2 hónap alatt megtanulni németül??? Ezt komolyan írod, vagy csak viccelsz? A gyerekeim 8 hónapja járnak oviba, de még rengeteg dolog van az ő szintjükön is, amit nem tudnak, és egyik sem hülye. Csak példa, 5.5 éves fiam már németül is simán elszámol 100 ig, az oviban minden feladatban az elsők között van, de a nyelvismerete nagyon messze van még a tökéletestől.
Komolyan mondom, de valamit tisztázni kell. Senki nem állitotta, hogy tökéletesen fognak tudni a gyerekek németül ennyi idö alatt. Más a verbális kommunikáció és más az irás/olvasás netán nyelvtan. Egy példa. Fiam amikor úgy 4-5 éves volt a strandon legyel gyerekekkel homokozott kb. úgy 3 hétig. Turisák voltak a Balcsinál. (1985/1986-ot irtunk) 10 nap múlva legyel mondatokkal traktált bennünket, s hogy mi miért nem értjük ezt vagy azt a szót..... Játék közben, órák alatt tanulta a lengyel szavakat. A Te gyerekeid is ilyenek hidd el, csak hagyni kell öket és nem a helyes beszéddel nyaggatni, hanem lazán engedni. Mire felnö ez letisztul.

Mondjuk feladok neki egy összetett mondatot, azt nyelvtan helyesen lefordítja, és olyan kiejtéssel, ami nekünk, aki nem itt nő fel, sose lesz.
Ezt kell elkerülni! Gyerekeim még Mo.-on tanultak németül. Mire kijöttünk mindenki jól beszélt, s annak ellenére, hogy anyanyelvütöl tanultunk elkerülhetetlen az akcentus, mert nem anyanyelvünk. A két gyerek azonban mára már tisztán beszél, anyanyelvi szinten, de kezdetben nálunk is volt hogy "essen wir pipihusit" amikor csirke pörit kértek.... Ki az atyaúristent zavart, ha nem voltak perfektek?? Ma, 32 és 35 évesek, de mára a magyarban van nekik nagyon kicsi német akcetusuk. Igaz, keveset voltunk az utóbbi 24 évben otthon, de mindkét nyelvet tekinthetjük anyanyelvüknek.
(Az enyémet nem! Ök viszont az iskolában nyelvtant taultak késöbb.)

De épp tegnap este pityergett, hogy nem tud valamit elmondani a barátjának, és nem atomfizika volt az. Szóval bőven van még tanulni való. A 3.5 éves lányomnak kicsit talán jobban megy, mondjuk ő nem gondolkodik, szinte kis túlzással fogalma sincs milyen nyelven beszél. 1 év kell szerintem. De ha nem is, biztos közelebb van az igazsághoz, mint a 2 hónap.

A lányod csinálja jól, s nyugdot lehetsz (kisgyerekeknél) elég a két hónap a beszédhez. Nem kell kijavitani, s nem kell macerálni, pláne nem szabad kinevetni! S ahogy látod, a fiatalabbnak jobban meg,y mert kritika nélkül "lövöldözik" németül. Bizzál bennünk, s nem magadból indulj ki! nekünk felnötteknek nincs olyan koplex gondolkodásunk mint ezeknek a porontyoknak!

Nagyon fontos: nem szabad a kiválló és preciz németet követelni! (Ez jön majd az iskolában, ha irni és olvasni tanul.) Ahogy érzékelted, A kicsi nem is veszi észre, hogy milyen nyelven gagyog. Neki már mindegy. Itt nem egyszer látok kétnyelvü családoknál, hogy az anya X nyelven kérdez (pl törökül vagy olaszul), s a gyerek német nyelven válaszol, vagy forditva.

DCT
Mellékletek:

Több
11 éve 5 hónapja #31810 Írta: ancsa10
ancsa10 válaszolt a következő témában: Németországba gyerekekkel

Szia HiSzen14!
Egyetértek Decotexttel, iskolábas menjen a nagyobb gyerek. Itt 6 évesen kezdik az iskolát, szerintem az oviban már unatkozna és nem tanulná a nyelvet. Jobb neki a saját korosztája, és az iskolában rákényszerül a tanulásra. Abban is egyetértek Decoval, hogyy bízzál a gyerekekben, gyorsabban tanulnak mint mi. Az én lányom a 4. osztályt járta ki otthol és úgy jöttünk ki, hogy egy szót sem tudott németül. A lakásunkkal szembeni iskolába jár (itt szigorúan veszik a körzet szerinti iskolát), és ott nincs integrációs osztály, sőt a 4-ben nem volt hely, így ő az 5. osztály kezdte itt augusztusban. Az eleje nem volt könnyű, az első félévben nem értékelték mindenből, de aztán beilleszkedett, összebarátkoztott a lányokkal, és most már minden nap lent játszik velük és az órákon is rendesen részt vesz, és mindenből értékelik év végén, és hát 2-3-as lesz általában, ami szerintem jó (ezek német jegyek, itt ugye fordítva van az osztályozás). Ami még fontos tapasztalat, hogy itt egyáltalán nem olyan stresszes a suli, mint otthol, nincs sok házi és nincs pl. ellenőrzőjük sem. Néha talán túl laza is.:) Nekem bezzeg a nyelviskolában mindíg van sok házi.:) Szerintem a lényeg, hogy vegyétek lazán ezt az iskola-kérdést, semmi gond, ha ez első évet kétszer járja. Én is ezt mondtam a gyereknek, de itt tényleg segítették, külön tanár tanította németre kétszer egy héten, meg persze itthol is tanultunk, és jó, ha mesét néz a tv-ben, abból is tanulja a nyelvet. Bocs, hogy ilyen hosszú lett, de Te saját tapasztalatot kértél, és nekem van, hát megosztottam.
Remélem segíthettem, de ha van még kérdésed, írj.

Több
11 éve 5 hónapja #31812 Írta: Nata
Nata válaszolt a következő témában: Németországba gyerekekkel

Sziasztok
Tapasztalatbol mondom hogy egyáltalán nem lehet még egy kicsit sem általánosítani .
Nálunk nem volt varia a hat évesnek menni kellett elsőbe, kettő okbol is, mert ovodába nem volt hely és mert itt 6 évesen mennek iskolába sőt már 5 évesen is. Szeptemberbe kezdték a gyerekek a sulit, a kisebbik lányom 1. osztályba ment és még mindig nem beszél németül és nem is igazán ért.
A nagyobbik már volt elsős Magyarországon és itt szintén elsőbe ment, de őt már decemberbe átakarták rakni 2.-ba. Ő nagyon sokat ért és nyelvtani pontossággal eltudja mondani amit szeretne.
A nagyfiunk itt ujra járja a 3.osztály, Ő is sokat ért és elég jol beszél.
A picikénk március ota jár Tagesmutterhez, Ő mindent megért magyarul és németül beszél vegyesen , de a szavakat a német nyelvtan szerint szövi mondattá.
A legérdekesebb a számunkra, hogy a 6 évesünket leszámitva minden gyerek németül beszél álmában :laugh:
A következő felhasználók mondtak köszönetet: keeek

Több
11 éve 5 hónapja #31826 Írta: blankuci
blankuci válaszolt a következő témában: Németországba gyerekekkel

"A legérdekesebb a számunkra, hogy a 6 évesünket leszámitva minden gyerek németül beszél álmában"
De aranyos :) :)

• DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
11 éve 5 hónapja #31830 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Németországba gyerekekkel

blankuci írta: "A legérdekesebb a számunkra, hogy a 6 évesünket leszámitva minden gyerek németül beszél álmában"De aranyos :) :)

Ez nagyon jó! Ez ugyanis azt jelenti, hogy kezd átállni! Az agy, egy fura "jószág", s folyamatosan szelektál. Gyakorlatilag soha nem pihen az agyunk, csak legfeljebb visszavesz a tempóból. Ha lehet ne is ébresszétek fel soha, ha beszél! Dolgozza csak fel a napi adagot! Ez hamar "leülepszik".

Gondoljatok arra, hogy ilyenkor többszörösen leköröznek ezek a kölykök bennünket, felnötteket! A lányom aki idestova 35 éves, már 20 évesen tudott négy nyelven (most már 5). Volt egy vizsgálta 4 éve, s megállalpitották, hogy nála a neuronoknál 25%-al több a kapcsolat ("kabelek"), mint az átlagosnál. Ezt többek között azzal magyarázta a dok, hogy ezt a gyerekkorban alkalmazott többnyelvüség váltja ki! Pontosan ezért van, hogy aki már beszél pár idegen nyelven, az könnyebben tanulja meg az újabbat is.

DCT
A következő felhasználók mondtak köszönetet: blankuci