Munkavállalási engedély

• mocsok555
  • Látogató
  • Látogató
13 éve 10 hónapja - 13 éve 10 hónapja #2838 Írta: mocsok555
mocsok555 válaszolt a következő témában: Munkavállalási engedély

Sziasztok,
a 400 euros munkával kapcsolatban csak annyit... azt csak akkor vállalhatod, ha van mellette egy "főállásod".. egy teilzeit vagy egy vollzeit, mert a minijob nem bejelentett munka és másodállásként is csak 1 lehet belőle (hivatalosan) A minijobból - úgy tudom - a munkaadód semmit sem fizet, tehát neked kell fizetni a betegbiztositásodat, ami nem kevés No-ban.
Remélem jók az információim.
Más, korábban olvastam valakitől, hogy a munkaügyi hivatal elutasitotta a munkavállalási kérelmét azzal az indokkal, hogy még nem tartózkodik itt 3 hónapja, tehát a bejelentéstől még nem telt el ez az idő, aztán valaki válaszolt: kizárt, hogy emiatt elutasitották a kérelmet. Nem kizárt, az enyémet is ezért utasitották el. Csak 3 hónap után adják ki (ha kiadják) de te hivatalosan csak 3 hónapig tartózkodhatsz az országban, illetve tovább is ha tudod igazolni van miből megélned és fizeted a betegbiztositásodat.
Aztán irtam levelet a magyar konzulátusra, Berlinbe, Münchenbe, annyit nem válaszoltak, hogy Morgen. Aztán felhivtam őket.. válasz, ha szerencsém van kapok, ha nincs nem kapok. Akkor most milyen törvényről beszélünk? A szerencse törvényéről?
Aztán elmentem a Bevándorlási Hivatalba, mert azt mondták ott adnak Freizügigkeitsbescheinigung-ot. Ott azt mondta a Frau, nem kell, mert 3 hónapig turistának számitok, semmilyen engedély nem kell ehhez. Akkor miért járnak egy turista gyerekei iskolába hivatalosan Németországban? Hogy is van ez sok minden???
Igen, most nézem, 108 nap. Kiváncsi leszek, hogy utána mi történik.

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

• istwan
  • Látogató
  • Látogató
13 éve 10 hónapja #2840 Írta: istwan
istwan válaszolt a következő témában: Munkavállalási engedély

hát igen ezzel én is találkoztam pedig én nagybáttyámhoz jöttem ki segíteni neki mert egyedül maradt és ő vállalt értem minden felelősséget ugyhogy fura...sok külföldi meg feketén van itt én csak becsületes akarok lenni de....ha nem jelentem be ide magam ki tudja mióta vagyok itt....

• Athena
  • Látogató
  • Látogató
13 éve 10 hónapja #2846 Írta: Athena
Athena válaszolt a következő témában: Munkavállalási engedély

Sziasztok!

Èrdekes, hogy öt év alatt mennyit változott a hozzáállás. Mi annó bementünk az Ausländerbehörde-be, kitöltöttük a nyomtatványt, és egy igazolványképet a kezükbe nyomva megigényeltük a tartózkodási igazolást. Èn hallgatóként, párom munkakeresöként. Azonban tudom, hogy az utóbbi egy-két évben szigorodott az eljárás, pláne a munkavállalási engedély tekintetében. Az utóbbi idöben rengeteg embernek utasították el a kérelmét, fogva a munkaeröpiac helyzetére valamint hivatkozva a törvényre pl. minijob-ra nem adnak engedélyt vagy szakképesítés nélküli munka sem végezhetö, nem telt el a három hónap tartózkodás (amiben mellesleg kételkedem, hogy lenne létjogosultsága) etc. Viszont ezek azok az érvek, melyeket most még eszkábálhatnak, de május 1-vel már nem. Szerintem az eljárás nem más, mint tartalékolás az ezt követö idöszakra... Ez az én személyes véleményem.

Több
13 éve 10 hónapja #2852 Írta: Zoltan1968
Zoltan1968 válaszolt a következő témában: Munkavállalási engedély

Megprobálom leirni,hogy hogyis van ez az egész.Én elmult 2 éve,hogy kint vagyok egy husipari cégnél elöször az E101 essel majd kétszer lett hosszabitva.Most a hejzet a következö.Aki kiakar jönni dolgozni,jo tanácsként mondom keressen egy magyar céget aki kihozza németbe az E101-es papirral ami majus 1 töl se szünik meg.Ha kikerült a dolgozo utánna van lehetösége továb lépni.Német nyelvtudás nélkül felejsd el,vagy valaki segit hogy bekerülj valamijen céghez.Ha sikerülis bekerülni egy céghez alberlet kell.Mert a megyar munkaado biztosit lakást de ott csak addig lehet maradni amig nálla dolgozol.Az albérlet általába négyzet méteres érkategoriába van,kérnek kettö havi kaukciot plusz az elsö havi lakbért,ja és hamár bejelenkeztél elkel menni a közmüvekhez ahol megálapitják a négyzetméterhez képpest,hogy mennyi amit kikel fizetni,a bevet szokás 15.én.A közmüveknél a villanyt és a gázt értem.Itt németbe nemárt ha kötöl biztositást ez ojan 20 euro ami jo mert történhet akár mi a biztosito fizet,amugy az albérletet meg nemis nagyon kapod meg.ha ez mind megvan,és elintézted közben a lakásbejelentést,3 honap mulva kapol egy levelet a bevándorlási hivataltol,hogy igazold mijen jogcimen tartozkodol itt.A tartozkodási engedély majus 1 után is kell.
Aki belevág az egészbe számolnia kell legalb 1200-1500 euro
ami elmegy még akkor is ha magyar a munkaadod.Amugy könnyeb az élet mint magyarba,de ittis dolgozni kel.Az euro meg nagyon jo.A kaja pija cigi nagyondrága.Én a feleségemet és az 5 éves lányomat hoztam ki tavaj májusba amit ha átszámolok forintba lakás meg minden ami hozzá tartozik 1 milliomba került ja az orabérem 5.50 euro.Nos kedves honfitársaim,rengeteget tudnék meg irni erröl az egészröl.Kérdezzetek legjob tudésom szerin megprobálok válazolni.Zoli
Ps:társalgászi szinten elég jol beszélek németül:)
Még egy nagyon fontos dolog aki kijön teljesen mindegy,hogy hogyan menjenbe magyarba a tb-hez és kérjen unios tb kártyát ez nemkerül semmibe de enélkül nemtudol se orvoshoz se korházba menni.;)
A következő felhasználók mondtak köszönetet: Athena

• Eva10
  • Látogató
  • Látogató
13 éve 10 hónapja - 13 éve 10 hónapja #2854 Írta: Eva10
Eva10 válaszolt a következő témában: Munkavállalási engedély

Szia!
Nagyon jó, részletes amit írtál, de kimaradt belőle az, hogy merre vagy Németországban. Én Thüringiában vagyok, ez a régi keleti rész. Itt a kaja, pia jelenleg olcsóbb, mint otthon. A szolgáltatás - áram, gáz,lakbér drágább de szerencsére a kereset is jobb. Dolgozni valóban sokat kell, ha az ember jobban meg szeretne élni.
Éva

• Shebelle
  • Látogató
  • Látogató
13 éve 10 hónapja - 13 éve 10 hónapja #2855 Írta: Shebelle
Shebelle válaszolt a következő témában: Munkavállalási engedély

Sziasztok,
A helyi (szlovákiai) munkaügyi hivatal oldalán olvastam, hogy 2011. január elsejétől nem kell munkavállalási engedély a szezonális munkákra németországban, elég a hivatalos munkaszerződés. Lehet ez segítség lenne azoknak, akik június 1-re várnak.