Munkavállalási engedély

• Athena
  • Látogató
  • Látogató
13 éve 10 hónapja #2856 Írta: Athena
Athena válaszolt a következő témában: Munkavállalási engedély

Szia Shebelle!

Bocsi a belekottyért, de nem június 1, hanem május 1-je.;) ;) ;)

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

• Athena
  • Látogató
  • Látogató
13 éve 10 hónapja #2857 Írta: Athena

Szia Zoli!

Köszi, hogy megosztod tapasztalataidat!:P Tök, jó, hogy javaslod a kezdözökét, mert az valóban nagyon fontos.
Viszont a TB kártyás javaslatodat veszélyesnek tartom. Ha Németországban tartózkodsz és dolgozol, itt kell, legyél biztosítva. Az más kérdés, hogy egyelöre van egy joghézag, ami lehetövé teszi, hogy az EU-kártyát Németországban használd, mint normál biztosítást, de elvileg bünti jár érte, ha nincs rendezve a németorzági biztosítási jogviszonyod. Ezt a témát feszegettük itt már párszor...az OEP honlapján olvastható is erröl hivatalos közlemény.

Több
13 éve 10 hónapja - 13 éve 10 hónapja #2858 Írta: Zoltan1968
Zoltan1968 válaszolt a következő témában: Munkavállalási engedély

Eva10 írta: Nagyon jó, részletes amit írtál, de kimaradt belőle az, hogy merre vagy Németországban.

Coesfeld-ben melózunk, a holland határtól 25 km-re van.

Több
13 éve 10 hónapja - 13 éve 10 hónapja #2864 Írta: Zoltan1968
Zoltan1968 válaszolt a következő témában: Munkavállalási engedély

A TB kártya itt kint úgy működik ha magyar a munkaadód, otthon fizeted a tb-t ez kb. 45 euro Németországban viszont nem kell fizetni semmit. Ez egy államközi megállapodás, otthon fizeted a TB-t kint pedig az AOK biztosító rendezi az egészet. Ezt azért tudom ilyen biztosan mert a feleségem és a lányom is jár orvoshoz, "Saját háziorvosunk van" és nekünk csak az uniós kártyánk van és ezt így elfogadják. Az, hogy ez miért így van nem tudom de így működik. Itt kint még ha elmentek orvoshoz 10 euro úgynevezet vizit díjat kell fizetni, ez három hónapra ad mentességet. Amúgy addig amíg Magyarországon van biztosítva a dolgozó addig Németországban nem köthetsz egészségbiztosítást, erre nem ad lehetőséget a törvény. Ezt is azért tudom ilyen pontosan mert ezt is probáltam. Ha már így benne vagyok, a családi pótlékot se adnak mert Magyarországon vagyunk biztosítva, ezt is azért tudom mert próbáltam.

• Athena
  • Látogató
  • Látogató
13 éve 10 hónapja #2865 Írta: Athena

Szia Zoli!

Ha kiküldetésben dolgozol és otthon fizeted a járulékokat, akkor rendezve van a jogviszonyod. Ebben egyet értek. Mivel EU-n belül nem lehet két tagországban biztosítási jogviszony, ahol a munkavállaló járulékait fizeti (ami ugye fizufüggö...), ott van biztoitva. Ha más tagállamban is rendelkezik lakcímmel (jelen esetben Németországban) és ott veszi igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat, akkor az E106 igénylésével teljeskörü ellátásban részesül az adott tagállamban, míg az EU kárty csak sürgösségi ellátásokra jogosít fel. Az elözö hsz-ben azért írtam, hogy veszélyes, mert sokan úgy oldják meg, hogy otthon fizetik az alapdíjat , míg Németországban vállalnak munkát pl. vállalkozóként és ezáltal úgy gondolják, a biztosítás le van tudva, de ez helytelen! Persze ez sok esetben müködik, míg be nem következik egy esetleges ellenörzés...

Üdv. Athena

• Eva10
  • Látogató
  • Látogató
13 éve 10 hónapja #2867 Írta: Eva10
Eva10 válaszolt a következő témában: Munkavállalási engedély

Szia Athena!

En az eu kartyat ugy ertelmezem, ahogy irjak,hogy az "orvosilag szükseges " ellatasokra jogosit. es: " a szolgatglatas orvosilag szükseges jelleget a kezelöorvos biralja el". ezt en ugy ertelmezem, hogy nemcsak a sürgös szükseg esetere szol. Egyebkent egyszer van 10 euro az ovosi ellatasra 3 havonta 1x. Aztan, ha sürgös ellatast vesz igenybe, pl ügyelet, az meg egyszer 10 euro, es ha jol tudom a fogaszat az megint. De ez a nemeteknek is igy van.
Az E 106 több ellatasra jogosit, de itt is azt olvasomn, hogy figyelembe kell venni, meddig tartozkodik itt az illetö, es ehhez mar lakcim kell. Hogy pl a szürövizsgalatokra, allergiavizsgalatra es hasonlokra,pl a tervezett mütetekre jogosit-e az e 106, nem tudom. A közeljövöben ennek szeretnek utanajarni, majd megirom, ha erdekel, mire jutottam. De ha Te tudod ezt, en kivancsi vagyok ra.
szia:
Eva