Fodrász munka Németországban

• prosperus
  • prosperus profilkép
  • Nem elérhető
  • Elite Member
  • Elite Member
  • Reden ist Silber, Ausreden sind Gold!
Több
13 éve 6 hónapja #4759 Írta: prosperus
prosperus válaszolt a következő témában: Fodrász munka Németországban

Kedves Szilagyisz,

latod itt van az amikor a többi forumos azt irja, hogy a prosperus mas szemszögböl es mas vilagviszonylatbol nezi a magyarok bejövetelet Nemetorszagba.
Nem igy van!
En kizarolag targyilagosan, szakszerüen a 40 evi ittletemmel probalok meg mindenkinek tanacsot adni, mert most is te felrevezeted a többi forumost!
Azt irod, ha valaki vallalkozo volt es kirugjak kap 67 % munkanelküli segelyt.
Teves!!
Te mint vallalkozo semmit nem kapsz, ha kirug a megbizod!!!!
Ez a 67 %-os munkanelküli segely csakis munkavallalokra vonatkozik es csakis 18 honapi munkaviszony utan.
Elözetesen kapsz mint Harz 4 ezt a penzt es, ha 2 evig nem talalsz munkat akkor attesznek a Sozialamtra ahol 340,- Euro + lakber jarulekot kapsz.
Ha nem vallalod be azt amunkat amit neked felkinal az Arbeitsamt, akkor automatikusan törlik ugy a munkanelküli segelyed, mint a Sozialsegelyt!

Einen Löwen interessiert es nicht was Schafe über ihn denken!
A következő felhasználók mondtak köszönetet: gymarti

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

• szilagyisz
  • Látogató
  • Látogató
13 éve 6 hónapja #4769 Írta: szilagyisz
szilagyisz válaszolt a következő témában: Fodrász munka Németországban

Kedves Prosperus!

Szerintem előbb olvasd el rendesen amit írtam,légyszíves! A német munkájáról mint bejelentett munkaviszonyról beszéltünk, a magyar munkájáról beszéltem, mint vállalkozó!
Mások nem értették félre és nem vezettem félre senkit, továbbá nem is személyeskedtem. Pont erről beszélek, amikor azt mondom, hogyha valaki segíteni akar, akkor írja le amit tud, a tényeket, a számokat, a juttatásokat, hogy kinek mi jár, vagy épp a tapasztalatát, hogy ő mit kapott és ne pedig ítélkezzen! Főleg úgy, hogy az összes többi dolgot figyelmen kívül hagyod, ami még szóba került a megélhetés körül.
Nekem ez a véleményem, én már az összes témában leírtam amit tudtam és saját tapasztalat volt, de természetesen helyt adok kedves adminunk véleményének is, miszerint mások szemszögére is szükség van, legyen az bármilyen is. Mgam részéről nem szeretnék tovább vitatkozni, ismerjük a te véleményedet is, ki ki a maga módján levonja a saját következtetéseit és eldönti, hogy merre éli tovább az életét.

További szép napot mindenkinek!

Szilvia

Több
13 éve 6 hónapja #4785 Írta: dizel
dizel válaszolt a következő témában: Fodrász munka Németországban

Csak belelolvastam a topicba, merthogy a fodraszat nem epp a szakteruletem:) Azert Prosperus mellett szolva, en se nagyon ertettem, hogy akkor most vallakozo vagy alkalmazott eseterol irsz e. Sajnos a forumozas mar csak ilyen, nem mindig megy at az amirol azt gondoljuk..
Amit irtal pl.:

szilagyisz írta: De ha már a számokat nézzük az én tapasztalatom a következő:
Lehet, hogy valaki csak 800 eurót keres, ellenben emiatt jogosulttá válik egyes támogatásokra (amiből van bőven), kevesebb adó, stb. Szóval vessen rám bárki követ, nekem valamelyest mindegy, hogy 800-at keresek és teszem azt akár 3-400 euro ( pl. wohngeld, kinderzuschlag) is bejön havonta még támogatásból, vagy magam keresem meg a magasabb összeget és nem jár a támogatás. A kettő között csak a nyugdíj szempontjából van számomra különbség.

Ugyan off topic, de az, hogy tamogatasokbol van boven az nem azt jelenti, hogy ez lesz is. Nem art tudasitani, bar magyar mentalitassal (nem rolad van szo, hanem amit a kommunizmus idoszaka az emberekbe taplalt) ez nehez, de bizony ezek a tamogatasok nem az egbol hullanak ala, hanem a tobbi adofizeto adja! Ezt meg lehet koszonni, ki lehet hasznalni ha szukseg van ra, de az elvaras, hogy ebbol a helyzetbol ki akarjon torni. Ha nem, akkor eleg hamar tarsadalmi periferia kerulhet itt az ember. Nyilvan van az a helyzet amikor ez szukseges, nincs is ezzel baj,tamogatott is, de ha valaki azert jon hogy ezt kihasznalja, hosszu tavon nem fogjak a nemetek megkoszonni.
Demografiai problemak itt is vannak es a joleti rendszert elobb vagy utobb itt is faragni kell. Azt allitani, hogy az itteni 800euros bevetel es az otthoni 800euros bevetelbol, ugyanabbol a penzbol itt ugyanugy fogsz elni, ez kisse csusztatas. Abba se bizzal, hogy az ebbol fizetett jarulekok utan kapott nyugdij sok mindenre eleg lesz. Ha idokozben nem veszel 1 lakast, marpedig 800euro bevetel mellett lakast venni szvsz itt a lehetetlen kategoria, akkor az a nyugdij lehet a lakhatasra is keves lesz.
A következő felhasználók mondtak köszönetet: gymarti

• szilagyisz
  • Látogató
  • Látogató
13 éve 6 hónapja #4792 Írta: szilagyisz
szilagyisz válaszolt a következő témában: Fodrász munka Németországban

Termésetesen a ti nézőpontotok is egy szempont, amelyeknek szintén van információtartalma, és aki olvas minket, az mindenki összerakja a saját kis álláspontját. Ez így egészséges azt hiszem.
Időnként valóban nem teljesen lehet érteni, hogy az ember mire is céloz. Például én sem azt mondtam, hogy ha itt ugyan annyit keres, mint otthon, akkor ebből a nyugdíjból dúskálni fog. De lesz külömbség abban biztos vagyok. Édesapám végigdolgozta az életét, volt ő Tanácsházán pozícióban is, és most kapott 48 000 Ft nyugdíjat. Ha ti azt mondjátok, hogy Németországban is ez a sors vár a nyugdíjasokra, akkor most villággá megyek :)
Továbbá azt sem mondtam, hogy igénybe kell venni minden támogatást és élősködni egy államon. Ezek példák voltak a jelenlegi lehetőségekről. Ezek után mindenki maga dönti el, hogy átképzi magát és keres olyan szakmát amit jobban megfizetnek és nem kell támogatást felvegyen, vagy marad ott ahol van és igényli amit lehet. Éppen ezért tettem hozzá, hogy vessen rám bárki követ én igénybe veszem, amikor úgy érzem, hogy kaptam elég borsot az élettől és egy kicsit fáradt vagyok ahhoz, hogy küzdjek. De nekem sem volt ez sosem az életcélom, hálistennek elég jó szakmával rendelkezem.
Szerintem eléggé kiveséztük a témát ahhoz, hogy mindenki levonja a maga következtetéseit. Bár nem vagyunk egy véleményem, azt azért szeretném megköszönni, sikerült a véleményedet negatív hangvétel és személyeskedés nélkül megfogalmaznod!

További szép napot!
Szilvia

• jutka
  • Látogató
  • Látogató
13 éve 6 hónapja #4793 Írta: jutka
jutka válaszolt a következő témában: Fodrász munka Németországban

Szia Márti! Olvastam kérdéseidet és a hozzászólásokat is, és szeretnék én is egy pár szóban segíteni, amennyire ez tőlem telik. Én szakmabeli vagyok, és éppen ezért szeretnék egy pár dolgot megosztani veled. Ez előttem íróknak annyiban igazuk van, hogy a német nyelv tudás tényleg fontos mert tényleg akkor állnak veled szóba ha megérted őket. Mi 1 éve vagyunk itt a férjemmel és sajnos becsaptak minket, nem volt se munka se szállás, de nem adtuk fel, ja! és még németül sem beszéltünk, persze ezért sokkal nehezebb volt és már annyira fiatalok sem vagyunk. Sok küzdelmünk volt de minden sikeresen alakult. A munkánkban viszont jók vagyunk és hála Istennek, ha nehezen is de elfogadtak a németek és már mind kettőnknek jó munkánk van és jól beilleszkedtünk. Én dolgozom egy magyar fodrász üzletben és most 2 hó. egy német kozmetika stúdióban is ahol csak németül beszélnek. Nagyon segítő készek a német emberek és ha látják, hogy a munkádban jó vagy és tudod mit akarsz, kitartó vagy akkor sikerülni fog amit szeretnél. A német nyelv tudása az csak magunk miatt is fontos, mert nagyon rossz ha az ember nem mindent ért amit a vendég szeretne és ebből néha komplikációk is adódnak, ha nem azt csináljuk amit szeretne, ez azért nem Magyarország, itt kicsit bonyolult és furcsa dolgokat is kérnek de ez az ő országuk és ha megtanuljuk elfogadni amit szeretnének akkor jó kapcsolatba vannak az emberrel. De van aki ragaszkodik a beszélgetéshez és türelmesek de egy idő után zavarja őket, meg téged is fog, ha nem tudsz valamihez hozzá szólni. Ha már valamennyire tudtok akkor nem kell megijedni mert itt kint jönni fog a többi hozzá gyorsan ha odaszántak vagytok. meg vannak 3 hó intenzív tanfolyamok és jól meglehet ott is tanulni, ami az elején szükséges. Németországban a ház bérlése a leg nehezebb, és erről még senki nem írt. Kb. 3 hó. kauciót kérnek, sokszor munkahelyi igazolást, és bankszámla kivonatot. Persze ez attól is függ, hogy milyen területre mentek, én Münchenről beszélek. Itt a leg nehezebb és drágább a szállás. Én azt tanácsolnám persze ha elfogadod, mivel íród, hogy gyerekekkel jönnétek, hogy előbb a férjed jöjjön, keressen munkát, szállást és ha ez biztos akkor induljatok útnak. Ha ő már itt van hamarabb talál munkát és ez jó gondolat volt, hogy ehhez itt kell lenni! Nehogy félre érts, nem vagyok mindent tudó, én csak a saját tapasztalatimat írtam le, én tudom miről beszélek, mert sok nehézségen mentünk már keresztül de lassan-lassan kikeveredtünk belőle. A férjed szakmájáról csak annyit, hogy van egy ismerősöm is aki éppen fogtechnikusként dolgozik, de a főnöke nyugdíjba megy és nem nagyon talál másik állást, mert ebbe a szakmába fiatalokat keresnek, és sajna ő még nálunk is idősebb 10 évnél. Hát sok sikert, kitartást kívánok és ne adjátok fel amit elhatároztatok és ha komolyan gondoljátok sikerülni fog. Üdv.

Több
13 éve 6 hónapja - 13 éve 6 hónapja #4794 Írta: gymarti
gymarti válaszolt a következő témában: Fodrász munka Németországban

Húúú...jó kis parázs vita alakult ki! A fórumozás szépségei:).
Én mindenesetre köszönöm, hogy leírtátok a saját tapasztalatotokat, véleményeteket. Nem az a tervem, hogy különböző segélyekből, támogatásokból éljek meg. Természetesen dolgozni szeretnék, természetesen nyelvtudással.
De ha terveink szerint halad minden (ez majd nyáron derül ki), akkor nekem még lesz időm már kint élve nézelődni, tájékozódni, belerázódni az ottani életbe, szokásokba. Egy biztos: itthon vállalkozóként második gyerkőc után visszamenni dolgozni nem egyszerű. Rengeteg kiadás azonnal, bizonytalan bevétel mellett. Még mindig azt gondolom, hogy ha össze tudjuk hozni, amit elterveztünk, akkor idővel normálisabb életre számíthatunk kint. Mindketten jó szakemberek vagyunk, tudunk, szeretünk dolgozni és komoly az elhatározásunk. Egyszerűen egy nyugodtabb, élhetőbb életet szeretnénk, nem ilyen agyonhajszolt, kizsigerelt, tervezhetetlen, jövő nélküli létet.

Jutka!

Nagyon kedves vagy, hogy ilyen részletesen leírtad a saját tapasztalataidat. Tudom, hogy nem lesz könnyű a kezdet, de ahogy Te is írtad, idővel kialakul minden. Mi sem vagyunk már kamaszok, de még vének sem. Az természetes, hogy egy vendég igényli, hogy foglalkozzanak, beszélgessenek vele. Ez magyarul remekül megy, majd németül is menni fog:).Tanultam a nyelvet, most is folyamatosan gyakorlok, de nyilván ott lesz az igazi! A lakásbérléssel kapcsolatban már képben vagyok.
Pont úgy fogjuk csinálni, ahogy írtad, másképp bele sem vágnánk. Igen, a gyerekek miatt. De van kint segítségünk szerencsére.
A fogtechnikában itthon sem egyszerű elhelyezkedni,de ahogy nézem az ottani álláshirdetéseket, azért elég sok helyen keresnek. Hogy hova lenne esélye bekerülni, azt nem tudom. Lehet, hogy fiatalokat keresnek, de nekik viszont nincs szakmai tapasztalatuk. Az nem számít?

jutka írta: Hát sok sikert, kitartást kívánok és ne adjátok fel amit elhatároztatok és ha komolyan gondoljátok sikerülni fog. Üdv.

Köszönjük, pont így tervezzük ;)!

Üdv!