Ápolónői végzettség honosítása

Több
12 éve 8 hónapja #16613 Írta: Attila_BRD
Attila_BRD válaszolt a következő témában: Ápolónői végzettség honosítása

Julianna írta: Másrészt a "reglementierte Berufe" nevü lista kb 150 foglalkozást tartalmaz, amihez valamiféle honosítás, elismertetés kell. Nem értek hozzá, de technikai végzettségek (pl mérnök, technikus) is vannak a listán.

www.masf.brandenburg.de/sixcms/media.php...tierten%20Berufe.pdf

Nem jelent semmit, ebbe még a biciglijavitást is belepréselték.
"Zweiradmechanikerin/Zweiradmechaniker"
Ez csak az iskolákat köti egy minimális tananyaghoz, ill. vizsgaanyaghoz.
Ettöl egy szerelönek nem kell honositania a csavarhúzóját.

Mint már emlitettem még az orvost is meghivják moszvábol is ha egy különleges operációrol van szó. Ha a szerencsétlen aznap reggel megkapja a német állampolgárságot, már nem lesz joga operálni, mert még az érettségiét sem fogadják el.
Ha szociális és egészségügyi végzettséggel jön valaki akkor kérik a papirt. Ha védett állásra pályázik (Architeckt, Pnanungsingenuieur Brückenbau etc.) akkor lehet hogy honositani kell, ha sima alárendelt mérnökként dolgozik akkor a cégtöl függ, sokszor elég a forditás. Ha nem tudja a dolgát ugyis kiteszik a szürét.

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
12 éve 8 hónapja #16617 Írta: astarta
astarta válaszolt a következő témában: Ápolónői végzettség honosítása

Szia avanda,

első körben nem azért szeretnék harcolni, hogy elfogadják a segédápolói munkámat Praktikumként, hanem, hogy egyáltalán ne kérjék a Praktikumot.
Ha a Konformitätsbescheinigung lehetőséget ad a feltétel nélküli honosításra, akkor éljenek vele...
Épp ezért kértem tőled valami forrást, ahol az egész eljárásról van valami írott formában, amire tudnánk hivatkozni.

Ha ezt visszautasítják, akkor persze azért fogok tovább harcolni, hogy legalább a segédápolói munkámat elfogadják majd a Praktikumként.

Ha azt is visszautasítják, akkor még nem tudom mi lesz. Segédápolóként így is dolgozhatok már, legfeljebb havonta 150-200 euróval kevesebbet keresek...
Nem tudom mikor tudnék 4 hónapnyi ingyen munkát beilleszteni, most biztosan nem, főleg, hogy már állásom is van, amit fizetnének, és így nem is nagyon akarok..
Akkor szóba jöhet, hogy visszahívjuk az egészet, és megpróbálkozunk más tartományban.

Krankenpflegehelfer elismerést nem adhat ki, nem arra adtuk be a kérelmet. Arra nincs is szükségem, azt a munkát papír nélkül is végezhetem, azért nem fogok nekik még plusz 200-350 eurót kifizetni.

Tegnap írtunk nekik, hogy vizsgálják felül az óraszámokat, mert ahogy a kettővel ezelőtti hozzászólásomban is írtam, óraszámban nem igen látok eltérést, pedig ugye erre hivatkoztak.
A pasas lekicsinylően mondta, hogy tipikus főiskolai diploma, sok elmélet, kevés gyakorlat. Na hát ha jobban megnézi, a németeknél 2100 óra az elmélet, a magyaroknál meg 1680 óra... A gyakorlati részbe persze még beleköthetnek, mert ahogy írtam, nálunk 2 féle gyakorlat volt, és ha a németeknél csak betegágy melletti a gyakorlat, amit nem tudok, akkor az különbség, de majd meglátjuk.
Illetve kértük őket, hogy adjanak elfogadható indokot, hogy miért ignorálják a konformitásigazolást.

Közben írtunk a Solvit-nak is. Nem panaszt tettünk, hanem csak a másik lehetőséget választottuk, vagyis általános tanácsot kértünk.
Meglátjuk, hogy ők mit mondanak.

Köszönöm a sok segítséget, és ha van valami linked, ahol írva van a folyamatról, többször hivatkoztál Eu-s törvényekre, akkor kérlek linkeld be.

Üdv., A.

Több
12 éve 8 hónapja #16618 Írta: astarta

candy000 írta: Advanda ebben nics benne az elmélet amit írtál vagy azzal együtt? Bár hát baromi sok óránk volt de nem gondolom, hogy annyi meg lett volna (gondolok itt a 4600 ra)

candy, diplomás szülésznő vagy?
Itt No.-ban a szülésznői képzés 1600 óra elméletből és 3000 óra gyakorlatból áll, vagyis összesen ez is 4600 óra.
Szerintem a magyar képzés biztosan harmonizálva van ezzel, esetleg az arányok lehetnek eltolva, mert az főiskolai képzés, míg itt nem az.
Leckekönyvi óraszámokat össze lehet adni, én végül megkaptam belőle ezeket a számokat.
Ha jó fejek, akkor esetleg hiányzó gyakorlati óraszámoknál figyelembe veszik, ha dolgoztál szülésznőként és beszámítják azt is... Ha még jobb fejek, nem foglalkoznak ezzel, hanem ha van konformitásigazolásod, akkor egyszerűen honosítanak.
Ha nem jó fejek, akkor meg az van, mint nálam...
A következő felhasználók mondtak köszönetet: candy000

Több
12 éve 8 hónapja #16624 Írta: advanda
advanda válaszolt a következő témában: Ápolónői végzettség honosítása

Az elutasítás nem úgy jön, hogy elutasítanak, hanem a Krankenpflegehelfer-Urkunde kiküldésével.
Engem már megkeresett pár lány ezzel a problémával, öket csak a Solvit-hoz tudtam irányítani.
Olvasd el ezt az esetet:
www.bverwg.de/enid/0,6173ac655f766965770...Entscheidung_8n.html
Öszintén szólva én nem rizikóznék, hogy Düsseldorf-ban bebizonyítsam az igazamat.
A törvény amire hivatkozhatsz a Krankenpflegegesetz ahol részletesen le vannak írva az elismerés feltételei
www.gesetze-im-internet.de/bundesrecht/krpflg_2004/gesamt.pdf
És mint mondtam, a végzettségnek az EU elöírásokban megszabott feltételeknek meg kell felelni (Gleichwertigkeit = Konformität), és Magyarországon a képzés 1998-tól már ennek megfelelö volt, erre adják ki a Konformitätserklärung - ot, ami az 1998 és 2004 közötti diplomákat a 2004 utániakkal egyenrangúvá - gleichwertig - teszi.

Több
12 éve 8 hónapja #16626 Írta: astarta

De nálam nem arról van szó, hogy abszolút elvetették a honosítás lehetőségét, így miért küldenének ki egy Krankenpflegehelfer Urkunde-t?
Hanem csak arról van szó, hogy eltolnák 4 hónappal a honosítást, mint Gesundheits- und Krankenpfleger, míg megcsinálom a kért praktikumot.
A praktikum végén kérnek egy Arbeitszeugnist, amiben értékelve van a gyakorlati helyen töltött munkám, és ha az az értékelés megfelelő, akkor honosítanak. Legalábbis így áll a dolog az eddigi egyeztetések alapján.
Csak még ugye az nincs tisztázva, hogy praktikumnak jó-e a Helferinként végzett munka.

De amikor ez az egyeztetés történt, még nem voltak tisztázva az óraszámok, a főiskolától kapott dokumentumot nem tudták értelmezni. Most, hogy tegnap megkaptam a főiskolától az útmutatást, és látom, hogy alapjaiban véve ugyanannyi az óraszám, mint a német képzésben, részemről kicsit másként fest a dolog.
A kérdés, hogy részükről is másként fest-e... Ezért kértük őket, hogy nézzék át újra.

Nekem 2001-es a diplomám, ki is adták rá a konformitásigazolást, tehát megfelel az EU előírásokban megszabott feltételeknek. Épp ezért nem értem mit problémáznak óraszámmal.
Én nem tartom normálisnak, hogy ők ezt a konformitásigazolást csak úgy félresöprik.

Több
12 éve 8 hónapja #16631 Írta: advanda
advanda válaszolt a következő témában: Ápolónői végzettség honosítása

Az európai ide vonatkozó jogszabály:
eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ....255:0022:0142:de:PDF

RICHTLINIE 2005/36/EG DES EUROPÄISCHEN PARLAMENTS UND DES RATES
vom 7. September 2005
über die Anerkennung von Berufsqualifikationen

mellesleg itt a követelmények képzés tartalmáról:
(3) Die Ausbildung zur Krankenschwester und zum Krankenpfleger
für allgemeine Pflege umfasst mindestens drei Jahre
oder 4 600 Stunden theoretischen Unterricht und klinischpraktische
Unterweisung; die Dauer der theoretischen Ausbildung
muss mindestens ein Drittel und die der klinisch-praktischen
Unterweisung mindestens die Hälfte der Mindestausbildungsdauer
betragen. Ist ein Teil der Ausbildung im Rahmen
anderer Ausbildungsgänge von mindestens gleichwertigem
Niveau erworben worden, so können die Mitgliedstaaten den
betreffenden Personen für Teilbereiche Befreiungen gewähren.

Konformitätsbescheinigung:
Die Konformitätsbescheinigung bestätigt, dass der Qualifikation eine Ausbildung zu Grunde liegt, die bereits zum Zeitpunkt ihres Abschlusses den EU-Normen entsprochen hat.