Ápolónői végzettség honosítása

• Maya
  • Maya profilkép
  • Nem elérhető
  • Elite Member
  • Elite Member
  • "A kerekerdő szélén őrzöm a szivárványt"
Több
12 éve 8 hónapja #16538 Írta: Maya
Maya válaszolt a következő témában: Ápolónői végzettség honosítása

Szia Gergő, 10perce hívtam az IHK-t, április 1.től hamarabb nem tudnak mit mondani. Még nem dőlt el, mi lesz pontosan. Nekem is nagyon fontos lenne tudni, mire számíthatok.

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
12 éve 8 hónapja #16539 Írta: candy000
candy000 válaszolt a következő témában: Ápolónői végzettség honosítása

nah akkor jól van jól vettem ki a szavaidból a lényeget!
Hátha ők is megértik jobban.

Ami nekem kérdéshogy van itthon négyéves főiskolai képzésben ápolónő(hivatalosan diplomás ápoló) illetve egy 2-3 éves OKJ képzés itthon ugyanazt dolgozzáktök mindegy hogy diplomád van vagy se. Max annyi, hogy nem az E kategóriába fogsz kerülni hanem a D-be s ennyi. S azt nem tudom hogy odakinn ezt hogy különböztetik meg?
/Ugyanez van a szülésznőinél is(ugyanis ez érint engem jobban), de gondolom a lényeg az ugyanaz lesz./

Meg lehet hogy már írtátok, de a honosítást azt itthon is el lehet kezdeni? vagy már akkor ha kinn vagyunk?(mert ugye tartományi szinten van)

• Eva10
  • Látogató
  • Látogató
12 éve 8 hónapja #16541 Írta: Eva10
Eva10 válaszolt a következő témában: Ápolónői végzettség honosítása

Sziasztok,
Talan ti nem ertitek.
Nem akarok ezen vitatkozni, felesleges is. De akkor is az a velemenyem, hogy talan nemcsak a diploma honositasaval van a baj, hanem talan ahhoz e munkahoz nem konform, amit szeretne csinalni. De ha igen, akkor OK. Es: talan nem eleg azt tudni, hogy hagy hasonlo diplomat honositottak mar, hanem azt is, hogy ugyanolyan volt, vagy csak hasonlo. Hol honositottak es milyen munkakört töltött be utana az illetö. Mert altalanossagban sok mindent lehet irni, de a konkret tenyek a fontosak.
Es igen: fontos a gyakorlat, hogy megfelel-e, vagy nem egeszen.
Es: mint Decotest is leirta, ezek tartomanyonkent valtozhatnak.
Ha esetleg nem kekeckedeskent olvasnatok, amit irok, akkor talan segitenenek a leirtak.
En pl astarta helyeben megkerdeznem a területi erdekvedelmi szervezetet, nem tudom, a növereknek van-e kamarajuk, es a Berufsgenossenschaftot is. De szemelyes idöpontot kernek, es minden papirral felfegyverkezve mennek.
Es ezeket szerintem meg a munkavallalas elött kellett volna elintezni - de ha munkat kap enelkül is, akkor igy is lehet....
Candynak: en a honositast elkezdenem otthonrol, hiszen sok helyre otthon kell menni. Es: a hitelesitest esetleg otthon is lehet. En pl talaltam otthon nemetül hitelesitö közjegyzöt - a közjegyzöi kamaranal lehet rakeresni. Nekem igy lenyegesen olcsobb volt akkor - kb 4 eve.
Astartanak meg csak annyit, hogy soha nem bantottam senkit, senkire sem irtam, hogy "hülye magyar", es szerintem Decotext sem. Azt, hogy ez most jogtalan-e vagy sem, nem tudhatom elbiralni, mert csak az altala leirt adatokat ismerem, nem lattam a dokumentumokat, nem ismerem a rendeleteket - de ez nem is fontos nekem.
Igy csak talalgatok, es leirom, hatha segit.
Ja, es a nemet hivatalok sem jobbak, mint az otthoniak. A sajat tapasztalatom az, hogy ha nem megy az ember utana, bizony, gyakran nem intezödik. Es meg lehet udvariasan kerdezni mindig, ha mar eltelt a hataridö, hogy mi van az eppen aktualis dologgal. Mert nem mindig szolnak, ha valami nem stimmel.
sziasztok:
Eva

Több
12 éve 8 hónapja #16542 Írta: astarta
astarta válaszolt a következő témában: Ápolónői végzettség honosítása

Szia candy,

avanda írta nem rég:
"a német "Gesetz über die Berufe in der Krankenpflege (Krankenpflegegesetz - KrPflG)" szerint a következö magyar végzettségek megfelelöek a német Gesundheits-und Krankenpfleger végzettségnek:
1. Ápoló bizonyítvány
2. Diplomás ápoló oklevél
3. Egyetemi okleveles ápoló oklevél"

Mivel itt nincs diplomás ápoló képzés, mindegy, hogy az itt felsoroltak közül melyiket hozod otthonról, ugyanazt a munkát fogod itt is végezni, ha elismerik a végzettségedet, akkor Gesundheits- und Krankenpflegerin leszel. Mondják Krankenschwesternek is, de az előző a jelenlegi hivatalos név.
Itt még bérben sem lesz emiatt különbség, mindegy, hogy otthon diplomás ápoló vagy más végzettségű ápoló voltál, itt Gesundheits- und Krankepfleger leszel.

Így van, tartományi szinten van a honosítás, így kell itt bejelentett lakcím hozzá, ha ez megvan, akkor akár otthonról is elkezdheted.
Több lehetőség is van, ha ez nem adott.
Vagy közvetítőn keresztül jön ki valaki, és akkor a közvetítő intézi a honosítást. Vagy keresel magadnak olyan helyet, ahol felvesznek Krankenpflegehelferinként (én most így vagyok), és ha már kinn vagy és dolgozol, munka közben elintézed a honosítást, majd ha megvan, Helferinből átraknak Krankenpfleger státuszba.
Vagy privát intézménybe mész, ahol nem foglalkoznak papírokkal, bár én azt gondolom, hogy az ember, ha be akarja biztosítani magát, hogy később is minden lehetősége meglegyen, ne csak privát intézmények, akkor megcsináltatja a honosítást.

Üdv., Anita

Több
12 éve 8 hónapja #16544 Írta: candy000
candy000 válaszolt a következő témában: Ápolónői végzettség honosítása

Köszönöm a segítségeteket!

S a szülésznői ágon is van olyan mint a krankenpflegehelferin?

Tényleg Astarta , hogy kiment a fejemből, pedig most olvastam nem rég :-)

Eva!
Én csak azért értelmeztem így mert itthon ugye ápolóként szinte minden osztályon dolgozhat az ember(persze vannak szakosodások, de ezeket sokszor már miután ott dolgozik csinálják meg s az ápoló képzésre épül) Odakinn ez máshogy van?

De én nem vitatkozni akarok senkivel(mert még itthon vagyok) csak szeretném étlátni a kinti dolgokat is, hogy tisztában legyek vele mire kimegyek.

Több
12 éve 8 hónapja #16546 Írta: astarta
astarta válaszolt a következő témában: Ápolónői végzettség honosítása

Szia Éva,

igen, pont ezt tettük, időről-időre hívogattuk Düsseldorfot, hogy hogy áll az ügy. Ha nem tesszük, még ma sem tudom, hogy hogy áll a honosításom. Nekik ráér...

Éva, nincs többféle diplomás ápolói diploma (illetve van egyetemi képzés is, de az másról szól), így nem lehet csak hasonló, hanem minden diplomás ápolói diploma ugyanolyan amelyikre kiadják a konformitás igazolást.
És igen, ahogy avanda leírta, a diplomás ápolói diploma konform azzal amit szeretnék csinálni: Gesundheits- und Krankenpfleger.

Mindenesetre most felhívtam az EEKH, akik kiadták a konformitásigazolásomat, és ők is megerősítették, amit avanda is írt: a konformitásigazolás megléte teszi lehetővé a FELTÉTEL nélküli honosítást. Még nem találkoztak olyan esettel, ahol ennek megléte esetén feltételhez kötötték volna a honosítást.
Ők is a Solvit-ot javasolták.

Még egy: leírtam ezt is már, a munkavállalás előtt akartam elintézni. Februártól szerettem volna dolgozni ezért kezdtem a dolgot még szeptemberben. Munkát találtam így is, igaz így valamivel kevesebbet keresek majd, de miért várnék a munkakezdéssel, csak mert ők ülnek a papírokon még vagy fél évet?