Ápolónői végzettség honosítása
- advanda
- Nem elérhető
- Junior Member
- Köszönetek: 28
@Éva, igen, ugyanazt a diplomás ápolói végzettséget is honosíttattuk már, a diplomás ápoló is "csak" ápoló. Meg OKJ végzettséget, általános ápoló és asszisztenst (ehhez viszont kell még felnött szakápolói vagy vmi más szakirányú továbbképzés és 3 év gyakorlat az utóbbi 5 éven belül EEKH szerzett jog..). Itt az elsö akadály én vagyok, ha a munkaadó elküldi nekem a papírokat, én mondom elöször meg, lehetséges-e a elismerés vagy nem. Sok olyan ápolónö van, akik 1998 elött végeztek, több mint 20 évig ápolónöként dolgoztak, biztos értik a szakmájukat, de pl. 2008-ban kimentek Ausztriába 24 órás házi ápolónak, azoknak semmi esélyük.
@ Astarta: remélem elfogadja a hivatalnok úr a segédápolói praktikumot, sajnos a tapasztalat más, itt a praktikumért - ha külföldön szerzett végzettséged van - sajnos a legtöbb esetben még fizetni is kell és nem keveset:
www.bbz-augsburg.de/index.php?option=com...izierungen-&Itemid=8
Ha nem fogadja el, de még nem utasította el a kérelmedet- vagyis nem adott ki "Pflegehelferin"-elismerést, azt ajánlanám amit Decotext írt: visszavonni a kérelmet, elhozni a papírokat, és beadni egy másik tartományba. Ha elutasította, marad a Solvit.
Privátklinikák általában sokkal kevesebbet fizetnek, nem köti öket semmilyen Tarifvertrag.
Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- astarta
- Nem elérhető
- Premium Member
- Köszönetek: 181
a szülésznő itt Hebamme, és legjobb tudomásom szerint erre is csak egyféle képzés van itt kinn, nincs diplomás képzés.
Így mindegy, hogy otthon valaki diplomás szülésznő-e vagy diploma nélküli, itt egyszerűen Hebamme lesz.
Itt van a bonni szülésznőképzés leírása:
www.ukb.uni-bonn.de/42256BC8002AF3E7/vwW...B80DC1257457002D773C
- astarta
- Nem elérhető
- Premium Member
- Köszönetek: 181
advanda írta: @ Astarta: remélem elfogadja a hivatalnok úr a segédápolói praktikumot, sajnos a tapasztalat más, itt a praktikumért - ha külföldön szerzett végzettséged van - sajnos a legtöbb esetben még fizetni is kell és nem keveset:
www.bbz-augsburg.de/index.php?option=com...izierungen-&Itemid=8
Ha nem fogadja el, de még nem utasította el a kérelmedet- vagyis nem adott ki "Pflegehelferin"-elismerést, azt ajánlanám amit Decotext írt: visszavonni a kérelmet, elhozni a papírokat, és beadni egy másik tartományba. Ha elutasította, marad a Solvit.
Privátklinikák általában sokkal kevesebbet fizetnek, nem köti öket semmilyen Tarifvertrag.
Szia avanda,
ezt nem tudom hogyan lehetne megoldani, mikor itt van NRW-ben a bejelentett lakcímem.
Még konkrét, egyértelmű válasz nem született, mert az ügyintéző sajnos szabadságra ment 2 hétre... Persze hogy így nem halad az ügy. Így még azt nem tudom, hogy végül elfogadják-e a Helferinként végzett munkát Praktikumként.
Most azt hiszem az lesz a sorrend, hogy ismét írunk Düsseldorfnak, rákérdezve, hogy hogyan van ez, mert mi úgy tudjuk, hogy konformitásigazolás esetén feltétel nélkül kellene, hogy honosítsák a diplomát.
Van erről esetleg valami linked, ahol infó van erről? Bemásoltál ide német szöveget, csak forrás nincs hozzá.
A válaszuktól függően aztán Solvit lehet a következő lépés.
Köszönöm, Anita
- advanda
- Nem elérhető
- Junior Member
- Köszönetek: 28
"Satz 2 gilt auch für einen Ausbildungsnachweis oder eine Gesamtheit von Ausbildungsnachweisen, die von einer zuständigen Behörde in einem Mitgliedstaat ausgestellt wurden, sofern sie eine in der Gemeinschaft erworbene abgeschlossene Ausbildung bescheinigen, von diesem Mitgliedstaat als gleichwertig anerkannt wurden und in Bezug auf die Aufnahme oder Ausübung des Berufs des Gesundheits- und Kinderkrankenpflegers dieselben Rechte verleihen oder auf die Ausübung des Berufs des Gesundheits- und Kinderkrankenpflegers vorbereiten."
- candy000
- Nem elérhető
- Junior Member
- Köszönetek: 5
Megnéztem amit küldtél.....hááát én azt hittem hogy sok gyakorlatunk voltunk, de hát úgy nagyjából megszámoltam s majdnem csak a fele a mi gyakorlatunk mint ami ott van. Ezen nagyon ledöbbentem.
Hát akkor lehet hogy nekem sem fogják elfogadni majd.....hmmm az jó lesz
- Julianna
- Nem elérhető
- Senior Member
- Köszönetek: 177
Gergoo írta: ...egyértelműen (közismert) tragédia/vicc ez az egész diploma honosítási kérdés Németországban. Évek óta igérgetik az egyszerűsítést, legutóbb április elsejét hallottam ezzel kapcsolatban, erről tudtok valamit?
Aki magánszemélyként átment a német “diplomahonosítási pokol minden bugyrán”, az tudja, hogy az germán alapossággal annyira meg van bonyolítva és területileg annyira szét van szabdalva, amennyire csak lehet. Most már maguk a németek is állítólag saját jól felfogott érdekükben egyszerüsíteni szeretnének ezen procedúrán. Az új szabályok a legnagyobb változást azoknak fogják hozni, akik nem EU országban szerzett végzettségeiket szertenék honosíttatni, mert az eddig még sokkal körülményesebb volt, mint nekünk. Egyrészt nekik nem volt egyértelmü joguk a honosítás kérelmezése, másrészt bizonyos szakmákban a sikeres honosítás EU-s állampolgársághoz volt kötve. Ezt a két dolgot megváltoztatják és állítólag az egész honosítási procedúrát leegyszerüsítik.
Nekem kb 4-5 hónap alatt sikerült külföldi diplomámat Bajorországban honosíttatni. Ùjságcikkeket olvasgatva nekem nem egyértelmü, hogy változtatnak-e azon az agyrémen, hogy ez a diploma most elméletileg csak Bajorországban érvényes, más tartományban nem. Pedig gondolom, sokakat ez is érdekelne.
Amennyire én olvasgattam:
- Országosan egységes honosítási követelményeket szeretnének bevezetni (mert ez most egyéltalán nincs így)
- Gyorsítani szeretnék az eljárást, ami azt jelentené, hogy a kérelmezönek az összes papír beadása után 3 hónappal joga van a válaszra
- Jobb, több, elérhetöbb információt andnának az érintetteknek
- Felszólítják a tartományoknak, hogy legyenek kedvesek egységes elbírálási kritériumokat almalmazni
Hogy ez aztán a gyakorlatban mire lesz elég és mennyiben változtatja meg az EU állampolgárok honosítási eljárását?......
www.bmbf.de/de/15644.php
www.sueddeutsche.de/karriere/neues-geset...fen-lassen-1.1181388