Ápolónői végzettség honosítása

• DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
12 éve 8 hónapja #16657 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Ápolónői végzettség honosítása

astarta írta: akkor még kiegészíteném, hogy hol a gond.
Az anyagiak...

Bocs'! Én úgy olvastam, az előző beírásaidban, hogy német a férjed és még csak tervezitek azt, hogy gyerek legyen! (Szerintem most is éltek valamiből...) A másik az az, hogy nagyon sokszor volt nálunk is "Praktikant/Praktikantin" és kaptak fizetéset. Nem sokat az igaz, de kaptak úgy 500 eurót, pedig a cégünknek nem mindegy.... Aztán a lányom is volt "Praktikantin" amikor egyeterme járt, s a diplomázás után 7 hónapot dolgozott így 780 euróért (brutto!) Szóval valami sántikálni tetszik a dologban.....

Amire én gondoltam az az hogy, még ha egy fillért sem kapnál, akkor sem
ingyen dolgozol
mert az érvényes papirjaid gondolom fontosak, s megéri!
;)

A másik butaság amit írsz, hogy emberekről van szó, akikkel foglalkozni fogok... Éva jött hasonlóval, mikor a zsák krumplit emlegette.Azért ne mondd már, hogy a magyarországi diplomás ápoló képzés olyan ápolókat termel ki, akik veszélyesek az emberekre!

Te itt most tréfálkozol, vagy tényleg nem érted?? Egy szóval sem mondta senki, hogy szakmailag nem értesz a dologhoz! Itt csak arról van szó hogy nincs meg a szükséges papirod, ezért nem csinálhatod. Ennyi! Én is tudok buszt vezetni (vezettem már onnan tudom) de nincs róla jogositvényom! Itt Te német előírásokat akarsz megkerülni és a magyar papirjaidra hivatkozol, de tudod, egy agysebész símán meg tud egy vakbelet operálni de egy egyszerű sebész már nem valószinű, hogy agyműtétet tud csinálni!
(Pedig mindkettő sebész!)

S csak vegyük a gyógyszereket. A két rendszer annyira különbözik, hogy mi mindig innen visszük a gypógyszereket ha kell, mert otthon ilyet nem kapni! Na mit szósz? S tudod mit, csak vegyél Mo.-on egy doboz recept nélkül kapható Aspirin Komplex-et, ami szuper nátha, s megfázáskor! A gyógyszertáros úgy fog rád nézni, mintha a Holdról jöttél volna! Arról most inkább nem beszélek, hogy a nejem rákos volt és 5 évig kellett egy tablettát szednie, és Ausztriába át kellett menni a recepttel mert otthon még csak nem is ismerték a cuccot, amikor gondtalanok voltunk és a szabin elszámoltuk és kifogyott!!!!

Na, ezért kell JOGOSAN, neked is a praktikumot kiegésziteni!
Én a témát részemről befejeztem!

DCT

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

• Eva10
  • Látogató
  • Látogató
12 éve 8 hónapja #16659 Írta: Eva10
Eva10 válaszolt a következő témában: Ápolónői végzettség honosítása

Szia astarta!
Egyreszt: ha elolvastad volna figyelmesebben amit irtam, akkor azt is olvastad volna, hogy az arzthelferin a kepzese soran vegzett munkaert fizetest kapnak - ha keveset is, es termeszetesen biztositva is vannak.
Masreszt: a zsak krumplis hasonlatomat tartom. Nem tudom, a diplomas apolo kepzes mennyiben tartalmazza egy jo növer kepzeset elmeletben es gyakorlatban. Igen, ha az ember olyan munkat vegez, amire nincs megfelelöen kikepezve, akkor veszelyes lehet a betegre. En sosem mondtam, hogy ez rad is igaz, csak azt, hogy nem tudom, a kepzes egyenertekü-e teljesen.
Es egyetertek Decotextel is.
Te lekicsinyelted az adminisztrativ tevekenyseget, pedig ez nagyon fontos. Nem tudom, a korhazi munkaban mennyi az adminisztracio, de a praxisban bizony nagyon sok. Es ez nemcsak egyszerü szamitogepes munka,hanem ismerni kell a betegellatas menetet, a betegfelvetelt, a hasznalt programot....Ja, es termeszetesen a megfelelö munkahoz bizonyos mertekig a növernek is ismerni kell a gyogyszereket - amik reszben azonosan az otthoniakkal, meg akar a nevükben is, viszont reszben nem. Es bizony itt sokkal több a lehetöseg - ahogy Decotext is irja - es ezeket bizonyos mertekig ismerni kell. Valoszinüleg, ha szüksegesnek latjak a praktikumot, akkor ezeket is meg tudod tanulni.
Bizony, ha nem azt latnad az irasomban, hogy nem tetszik, amit irok, akkor esetleg ezeket is megtudnad belölük.
De nem baj, ha mas is olvassa,legalabb neki informaciot tud nyujtani.
szia:
Eva

Több
12 éve 8 hónapja #16663 Írta: astarta
astarta válaszolt a következő témában: Ápolónői végzettség honosítása

Jessszusom, rögtön falnak megyek.
Fogalmad nincs az egészről, de te megállapítod, hogy JOGOSAN.

Ember, nézd már meg a számokat, nem látod, hogy magasabb a gyakorlati óraszám a magyar képzésben, mint a németben????
Milyen JOGOSSÁGRÓL beszélsz?
A nő nem tudta értelmezni a főiskola által kiadott dokumentumot, hozzáteszem, nem csodálkozom rajta, de azért azon igen, hogy egy 5 oldalas dokumentumnak csak az utolsó oldalát vette figyelembe, és ezért jutott arra a következtetésre, hogy kevés volt a gyakorlat.
Mindemellett nem is kellett volna ezt néznie, mert volt konformitásigazolás, le lett írva, hogy ennek mi a lényege, de hagyjuk, csak feleslegesen koptatom a számat, mondod a magadét ész nélkül.

Igen, német a férjem, és gyereket csak 2-3 év múlva tervezek, előtte dolgozni szeretnék. De hogy jön ez ide?
Attól hogy most is élünk valamiből, miért gondolod, hogy 6500 euróról csak úgy lemond az ember?

És igen, van, hogy kap pénzt praktikum alatt valaki. De előre ezzel nem számolok, inkább a legrosszabb esetre készülök, mert olyan is van, hogy nem kap, aztán max. kellemes meglepetés érhet.

MI AZ, HOGY NINCS MEG A SZÜKSÉGES PAPÍROM?
Van egy diplomám.
Ami itt is érvényes kellene legyen, mert EU-konform. Csak ezt valami miatt próbálják figyelmen kívül hagyni. És akkor még én akarom megkerülni az előírásokat...

Gyógyszerekben meg csak számodra különbözik a 2 ország, mert laikus vagy.
Aki alapos, az nem csak gyógyszernevet tanul, hanem hatóanyagot. Márpedig az a világon mindenhol egyforma.
Igen, most itt Németországban meg kell tanulni a hatóanyaghoz a német gyógyszerneveket (sok olyan is van, aminek itt is ugyanaz a neve, mint Magyarországon).
De épp erre utaltam. Szerinted ha otthon a főiskolán dupla annyi gyakorlat lett volna, akkor most ismerném a német gyógyszerneveket? Ugye nem.
Tehát ennek semmi köze a képzés elismeréséhez.
Ez az a dolog, amit az ember a munkája során itt tanul meg. A munkáltató ezt nyilván belekalkulálja a döntésébe, amikor egy külföldit vesz fel.
Erre írtam, hogy biztos te se úgy kezdted minden munkádat, hogy utána ott már semmi újat nem tanultál.
De ezt nem is tudom miért hoztad fel, mert ugye nem a munkahelyem kéri tőlem a praktikumot mielőtt munkába állnék, hogy munkakezdésre már mindenben perfekt legyek.
És most őszintén. Annyira nem is kell egy ápolónőnek ismernie a gyógyszereket, mert ugye nem ő rendeli a betegnek, hanem az orvos. Vagyis elég ha valaki olvasni tud, és akkor már tud gyógyszert osztani a betegnek...
Mindemellett persze az ápoló saját igényessége, hogy tudja, mire jó az, amit a betegnek ad, vagy ha a beteg megkérdi mit kapott, akkor el tudja mondani neki, hogy az adott gyógyszer mire jó.

Több
12 éve 8 hónapja #16666 Írta: advanda
advanda válaszolt a következő témában: Ápolónői végzettség honosítása

az ápolónök nem tanulnak itt sem gyógyszertant, ez az orvosi képzés része és a gyógyszert az orvos írja fel nem az ápolónö.

Több
12 éve 8 hónapja #16668 Írta: advanda
advanda válaszolt a következő témában: Ápolónői végzettség honosítása

@Astarta, megvan, hol a bibi. Nem a végzettségeddel vagy a gyakorlatoddal, hanem az EEKH - val van gond. Megkérdeztem az itteni Regierungspräsidium hivatalnokát, ez a válasz jött:
" Im übrigen wurde diese Stelle, die seit einiger Zeit die Bescheinigungen ausstellt, nie offiziell als zuständige Stelle von Ungarn an die EU-Kommission genannt, bzw. von der Kommission nicht an die zuständigen Behörden weitergegeben! Bislang gilt als zuständig immer noch das Gesundheitsministerium, das es angeblich nicht mehr geben soll.
Fakt ist, dass die Qualität - vor allem auch in rechtlicher Hinsicht und inhaltlich - sehr abgenommen hat und nicht mehr als zuverlässig betrachtet werden kann!!"
Szóval az EEKH 2008-ban átvette az EÜ minisztérium szerepét, mint a Minisztérium jogutódja, de elfelejtette azóta is az EU-Komissziónál legitimáltatni magát. Ezért amit az EEKH kiad dokumentumokat, nem kötelesek a hivatalok figyelembe venni (vagyis: ha akarom figyelembe veszem, ha nem akarom, nem). Puff. Mivel a magyar képzés 1998 óta viszont EU-konform, ö elismeri a 98 utáni végzettséget ennek ellenére is. A szerzett jognál ezért kéri tölünk a részletes munkáltatói igazolást és munkaköri leírást is, mert az EEKH papírjával nem nagyon tud mit kezdeni.
A következő felhasználók mondtak köszönetet: Gergoo

Több
12 éve 8 hónapja #16669 Írta: astarta
astarta válaszolt a következő témában: Ápolónői végzettség honosítása

Szia Éva,

nálunk is van Artzhelferin az osztályon. Semmiféle kapcsolata nincs a betegekkel, így a munkája össze sem hasonlítható az ápolókkal. Egész nap a számítógép előtt ül és adja le a megrendeléseket gyógyszerekre, eszközökre, ő rendeli meg a betegszállítást, ő adja le az ebédrendeléseket, ő rögzíti az újonnan felvett beteg adatait számítógépben stb.
Kórházban teljesen más, mint praxisban, ott nincs annyi adminisztrációs feladata az áplónak, leginkább a betegekkel kell foglalkozni, csak az elvégzett ápolói tevékenységet kell dokumentálni, azt is írásban, nem gépen. Minden mást az Arzthelferin és a medizinische Fachangestellte csinál.
Tehát nem lekicsinylem az adminisztratív tevkenységet, hanem TUDOM, hogy az ápolónak ebben nincs nagy szerepe kórházi osztályon. Legalábbis itt, ahol voltam és ahol dolgozni fogok.

Éva, értsd már meg: nem a munkáltatóm látja szükségesnek a praktikumot.
Ha a 2 hét után, amit ott töltöttem, azért, hogy lássák hogyan dolgozok, a munkáltató mondaná, hogy szükségem van praktikumra, hogy dolgozhassak, elfogadnám, mert valószínűleg felmérték, hogy vannak hiányosságaim.
De nem így van.
Aki felmérte, hogy gyakorlatban hogyan működök, azt mondja, hogy rögtön kezdhetek ápolói státuszban.
Egy hivatal meg szarakodik a papírokon, mert nehezükre esett egy 5 oldalas dokumentumban a számokat összeadni.
Leírtam mindkét ország képzésnek óraszámait, láthatod, hogy nincs különbség, sőt, ha van, akkor az gyakorlat terén Magyarország javára, meg azt is, hogy van a diplomámra konformitásigazolás, ami igazolja, hogy Eu-konform, és ezáltal egyenértékű az itteni Krankenpfleger képzéssel. Akkor miért kérdőjelezed meg folyamatosan, hogy nem tudod a képzések egyenértékűek-e? Igen, azok, hivatalos papír van róla.
Amit nem vesznek fgyelembe és ez bosszant.

Te is hozod példának, meg decotex is, de biztosat ti sem tudtok.
Igen, az Arzthelferin meg ki tudja kik, kapnak valamennyi pénzt a praktikumra a KÉPZÉSÜK során meg biztosítva vannak. Igen, mert ők tanulói státuszban vannak. Én meg nem leszek abban, tehát az én praktikumom teljesen más lenne, így nagyon is jól elképzelhető, hogy semmit nem kapnék. Sőt, ha jól értettem, avanda írta, hogy van, mikor még neked kell fizetned a praktikumért.

Mindig is igényes voltam a munkámra, és megtanultam olyan dolgokat is, amit nem lett volna feltétlenül kötelező.
Tehát nálam nem kérdés, hogy ne csak a gyógyszer nevét tudjam, hanem esetleg hatóanyagát és a hatásait is.
De hidd el, nagyon sok olyan ápolóval találkozhatnál, akik a névnél megállnak.
És sajnos azt kell mondjam, hogy külsőségekben semmi különbség nincs a kettő között, mindkét fajta ápoló el tudja végezni a gyógyszerelést, amennyiben tud olvasni (mondjuk ez az egyik legnagyobb kihívás, elolvasni az orvos írását a kórlapon....)

És ha már a munkára való igényességnél tartunk. A munkahelyem egy kadiológiai osztály lesz. Az én szememben alapfeltétel lenne, hogy egy ilyen osztályon az ápoló ismerje az EKG jeleket, elváltozásokat, pl., hogy minél hamarabb felismerje, ha baj van.
Itt nem alapfeltétel, és az ápolók nagy része nem is ismeri az EKG elváltozásokat. Ennek ellenére biztos vagyok benne, hogy rövid időn belül neki fogok állni, hogy megtanuljam őket, mert sose szerettem, ha dolgozok valamivel, de fogalmam sincs mi van a dolgok mögött...

A munkahelyem, ahol dolgozni fogok, nyilván támasztott velem szemben követelményeket a 2 hetes praktikum során, és mivel ezeknek megfeleltem, munkát ajánlottak.
Tényleg, tök jól esik az embernek, hogy ezek után te is meg decotex is azzal jöttök így a távolból, hogy még akár veszélyes is lehetek a betegekre és ne morogjak, szükségem van a praktikumra, és jogos, hogy a HIVATAL kéri...
Én nem azt mondom, hogy az embernek nincs szüksége a gyakorlatra, hiszen minél tapasztaltabb valaki, annál jobb, és ezt csak idővel és munkával lehet megszerezni. De felmérték a jelenlegi tudásomat és a munkáltató elégnek tartja a munkavégzés megkezdéséhez, a maradékra, ami meg hiányzik, kapok időt, hogy megtanuljam. Erre van az Einarbeitung. És nem a Praktikum.
A tudásom megvan, hiszen elvégeztem a főiskolát, az igazi gyakorlatot meg a munka során szerzi meg az ember, illetve ott ismeri meg a helyi sajátosságokat is.

Nem tudom miért fáj az nektek, hogy a munkámért pénzt szeretnék kapni, és nem 4 hónapig ingyen dolgozni.
Mert hiába nevezik praktikumnak, bizony ugyanazt kell csinálni, mint az ápolóknak, akik viszont fizetést kapnak érte.
Az ingyenes praktikumokat letudtam én is a képzésem során, pl. a főskola utolsó félévében már nincs is elméleti oktatás, csak kórházi gyakorlat.

A lényeget tényleg félreértelmezitek. Nem azért kéri a hivatal a praktikumot, hogy a német rendszert megtanuljam. Hanem a magyar rendszerben töltött gyakorlatot keveslik (tévesen).