Beiskolázás
- Perszike
- Nem elérhető
- Senior Member
- Köszönetek: 55
Ahogy Decotext is írta,,nagymértékben megkönnyítenéd a beilleszkedését,ha oviba menne a lurkó
Ha már tudod pontosan ,hogy hová fogtok költözni,akkor menj be a Rathausra és kérdezd meg,hogy itt ki felelős az iskolákért,ovikért,minden területnek van min. 1 ügyintézője aki csak ezzel foglalkozik.De szerintem tuti nem lesz gond,hogy még az ovit szeretnétek,hisz nem beszél a lurkó németül.De őszintén bevallom nem tudom,hogy itt hány éves kor az iskolakötelesség minimumja.
De ha megvan a címed az első legyen,hogy keress ovit és hívd fel mindet,hol van hely,mert itt előfordul akár az egy éves várólista is nekünk is csak nagy szerencsénk volt.
Őrületes az itteni ovis rendeszer a gyerekek szabadon járnak-kelnek csoportszobáról-csoportszobára és mindenhol van 1-2 óvónő.De úgy kalkulálj,hogy általában csak 2-ig vannak nyitva az ovik 7,fél8-tól.Legalábbis itt a környékünkön mindben ezt láttam.
Sok sikert!
Perszike
Perszike
Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- abraham64
- Nem elérhető
- Junior Member
- Köszönetek: 19
Leírom én is a mi történetünket. Mi már 1 éve,hogy kint élünk, a mi gyerekeink 11 és 8 évesek.
Nálunk simán ment a suliba íratás. Otthon magántanulói státuszba helyeztem a gyereket ( amit később nagyon megbántam ). Mikor itt bejelentkeztünk a lakcímre még aznap bementem a hozzánk legközelebbi suliba és mondtam hogy ide költöztünk, és a gyerekeket szeretném beíratni. Papírok amiket kértek : anyakönyvi kivonat, bizonyítvány , lakcímbejelentő, útlevél.
megkaptuk a listát mit kell megvásárolni, másnap reggel a gyerekek már a sulipadban ültek. A lányom aki 4.-es volt negyedikbe került, a fiam pedig az elsőbe ni nem veszítettünk egy évet sem . 2 hónap múlva áthelyezték a gyerekeket az integrációs suliba de itt is maradtak a saját évfolyamukban. annyi különbséggel, hogy a rendes tananyag mellet napi + 2 órában külön tanár foglalkozik velük . 1 év elteltével szinte folyékonyan beszélik a nyelvet
Nagyon szeretnek itt suliba járni, sok a barátjuk, rögtön befogadták őket :)Mivel a lányomnak tavaly kellet volna sulit választani, de nem beszélte a nyelvet így ebben az évben maradt még a Werkrealschule-ban, de szerencsére jövőre mér a Gimnázium átveszi
Ez lenne a mi kis történetünk.
Üdv mindenkinek,további szép napot
Annamari
- DECOTEXT
- Nem elérhető
- Platinum Member
- Messziröl jött ember túl késön ér ide!
- Köszönetek: 1407
abraham64 írta: ...Otthon magántanulói státuszba helyeztem a gyereket
(amit később nagyon megbántam )....Üdv mindenkinek,további szép napot Annamari
Kedves Abraham! Én már egyszer beírtam, de megismétlem! Az otthoni iskolában csak be kell jelenteni, hogy elköltözöl külföldre (hogy ne keressék mert ez kötelező lenne). Nekik csak tudomásul kell ezt venniük! Nem hatóság és semmi közük hozzá a továbbiakban! A magántanulói státusznak semmi értelme nincs és nem tudom elképzelni ki az a barom, aki ilyet kitalál, ezzel is megnehezitve a családok dolgát! Nem csodálkoznék azon sem, ha ez pénzbe kerülne, ez a státusz, pl. okmánybélyeg vagy egyéb dokumentum kiadása miatt, amiért fizetni kell! Vagy ez ingyenes?? Meglepne! Szó ami szó, mi már 1989-ben is igy jöttünk ki: pénteken bementem a suliba, s leadtam egy A4-es lapot amin rajta volt hogy, hétfőtöl a két gyerek külföldön fog iskálába járni! (Anyja és apja neve és cime, s két aláírás!) Kész! Pedig akkor még csak EU se voltunk!
DCT
- Eva10
- Látogató
En meg csak 3 eve lakom itt, de be kellett jelentenem irasban az iskolaban is, es az önkormanyzatnal - azt hiszem, a jegyzönel - hogy a gyerek Nemetorszagban teljesiti a tankötelezettseget.
Igy nem is volt semmi problemank.
sziasztok:
Eva
- DECOTEXT
- Nem elérhető
- Platinum Member
- Messziröl jött ember túl késön ér ide!
- Köszönetek: 1407
Eva10 írta: Sziasztok!En meg csak 3 eve lakom itt, de be kellett jelentenem irasban az iskolaban is, es az önkormanyzatnal - azt hiszem, a jegyzönel - hogy a gyerek Nemetorszagban teljesiti a tankötelezettseget. Igy nem is volt semmi problemank.
sziasztok:Eva
Oké! Akkor ennyi változott! Akkor tehát az önkormánynál is bejelented írásban! Amikor mi jöttünk, akkor ez az iskola kötelessége volt! A lényeg azonban az, hogy csak tudomásulvétere kell jelezni, hogy ne keressék, mert iskolakötelezettség van!
Én azt a privát tanulói státuszt nem értem, hogy minek?!
DCT
- abraham64
- Nem elérhető
- Junior Member
- Köszönetek: 19
Persze mostanra én is okosabb lettem És már rég kivettem a gyerekeket a magyar suliból.
Kértem iskolalátogatási igazolást az itteni suliból, és elküldtem a magyar suliba és mellékeltem egy levelet, hogy kiveszem a gyerekeket a suliból. Szerencsére minden probléma nélkül beilleszkedtek a gyerekek, és nem vettem észre hogy zavarná őket a nyelv nem ismerete. És tényleg gyorsan tanulják a nyelvet
Üdv és szép napot