Beiskolázás

Több
13 éve 1 hete #9249 Írta: htimea
htimea válaszolt a következő témában: Beiskolázás

Én azt a privát tanulói státuszt nem értem, hogy minek?!
DCT

Semmi értelme a privát tanulói státusznak, mégis sokan ezt kérik,ennek több oka is lehet: amikor jönnek ki, még annyira bizonytalan és átláthatatlan minden, hogy azt gondolják, ez a legjobb.
Azt is gondolják, majd naponta még tanul a gyerkőc otthon, hogy aztán Magyarországon is vizsgázhasson. Hát ezt kábé egy hét után feladja mindenki, mert felesleges ezzel terhelni a gyerkőcöt.
Ahol kicsi a gyerek, gondolom megijednek, hogy is fog akkor magyarul írni-olvasni. :)
És még sorolhatnám.....

De ismétlem: felesleges.
Ha mégis hazamentek egyszer, akkor majd beintegrálják abba az oktatási rendszerbe. Tanárként láttam ilyen sztorit nem egyet, nem probléma.

Tehát ne terheljétek feleslegesen a gyerekeket, ha úgy döntötteket, hogy Németországban jár suliba, akkor ezerrel ebbe a rendszerbe kell illeszkedni. :laugh:

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
13 éve 1 hete #9282 Írta: Timesz
Timesz válaszolt a következő témában: Beiskolázás

Sziasztok!

Az érdekelne, hogy német országban 16 éves gyereknek hogyan történne a beiskolázása?
Itthon a 10. osztályos, és angolul tud, a németet még nem. A dokumentumokat olvastam, hogy mik kellenek itt, de az iskolarendszerrel nem vagyok tisztába! Meddig tart az alapképzés, az iskolakötelesség német országban? Iskolát kell keresnünk, és felvételizni, vagy megnézik a magyar eredményeket is! Lehetne angol nyelven tanulnia, mellette németül?

Köszi

Több
13 éve 1 hete #9336 Írta: Julianna
Julianna válaszolt a következő témában: Beiskolázás

Szia Timesz!

Megint csak azt mondom, amit mindig: attól függ, melyik tartományban köttök ki. Németországban az iskolakötelesség nem életkorhoz, hanem az elvégzett iskolaévekhez kötödik. Bajorországban pl 9 iskolaévet kötelezö elvégezni, máshol 10-et (vagy 12-t is). Ezután vagy valaki tovább jár pl gimnáziumba, szakközépbe, vagy a kötelezö szakmai képzés keretében tanul tovább. A kötelezö szakmai képzési idö alatt (Berufsschulpflicht) szakiskolába, szakmunkásképzöbe járnak, ezeknek is ezer nevük van tartománytól függöen ( pl. Berufsschule).

A gimnázium az otthoni rendszerhez hasonlóan 18 éves korig tart, de lehet, hogy a gyerekedet oda nem fogják felvenni, mivel nem tud németül és több tartományban a gimi már 10 éves korban kezdödik, tehát ö már elég idös. Ùgy láttam, hogy a gimnáziumok nincsenek arra felkészülve, hogy a külföldi gyerkeknek németet tanítsanak. A felvételi döntés a gimnáziumi igazgató hatáskörébe tartozik (legalábbis Bajorországban).

A magyar bizonyítványokat megnézik, azt mindenképpen hozzátok, fordíttassátok le. Felvételizni nem kell majd, hanem a német lakóhelyetek önkormányzatánál az oktatási osztályon meg fogják mondani, hogy milyen iskolatipusba tudják felvenni a gyereket és milyen támogatást tudnak adni a némettanuláshoz (lehet, hogy egy évig külön csoporban föleg csak németül tanul más külföldiekkel, aztán majd meglátjátok, hogyan tovább).

Angol nyelvü iskolák vannak, egyre több is, de amit én ismerek, az mind magániskola évi többezer euró tandíjjal. Mondjuk ott nem lenne gondja a gyereknek, mert minden segítséget megkapna és valószinüleg le is tudna érettségizni, ha ez az ö célja.

Èn mindenképpen azt tanácsolom, hogy keresd ki a célváros oktatási osztályát (az interneten „Schulamt“ címszó alatt biztos megtalálod), pontos felvilágosítást csak ök tudnak adni.
A következő felhasználók mondtak köszönetet: Gergoo, Timesz

Több
13 éve 6 napja #9411 Írta: tomi1974
tomi1974 válaszolt a következő témában: Beiskolázás

Morgen

Én úgy tudom ,hogy 16 évesen már nem vesznek fel sehova főleg ha nem tud németül,mert itt kőtelező a nyelviskola ami egy éves de az csak 15 éves korig és utána folytatja a normál itteni iskolát ami itt Baden -Würtembergben 10 éves úgy ,hogy újra járja a 8.-át .
Ha nagyon jól beszél angolul próbálj meg valami angol tagozatos sulit.Vagy megkérdezni a helyi önkormányzatot ,hogy ilyenkor mi a teendő.
De a volt kolégám lánya is 16 évesen jött ki , otthon kezdte el a gimit.angolt azt tanult de mégsem vették fel sehova mert nem beszélt németül így levelezőn fejezte be a gimit 3 havonta járt haza vizsgázni, egy vagyonba került nekik az itteni nyelviskola mert már a kora miatt nem vették fel a kőtelezőbe és mivel nem haladt semmit a német nyelvtanulásban így 1 év múlva hazament.
De ez csak egy a sok közül..mindenképp érdeklődj.
A következő felhasználók mondtak köszönetet: Timesz

Több
13 éve 5 napja #9464 Írta: Timesz
Timesz válaszolt a következő témában: Beiskolázás

Szia!

Köszönöm a választ, mindenképpen helyileg fogok utána nézni, a lehetőségeknek. Kicsit elkeseredtem, de nem adom fel!

Több
13 éve 23 órája #9732 Írta: tomi1974
tomi1974 válaszolt a következő témában: Beiskolázás

Jó hir ma jon a lányom iskolájába egy 17 éves fiú...mégis van esély