Német nyelvtanulás

Több
12 éve 10 hónapja #12583 Írta: peteratde
peteratde válaszolt a következő témában: Német nyelvtanulás

DCT-vel egyet is értek meg nem is. A legtöbb embernek aki kijön dolgozni, tényleg nem sokat számít, mennyire helyes vagy nem helyes nyelvtanilag amit mond. Abban is igazat kell adnom, hogy fontosabb a beszéd készség, mint a nyelvtan.
Ennek ellenére mégis Astarta véleményét IS támogatom.
Ahogyan én tanultam németül, szinte nulla nyelvtani ismereteim voltak.
Viszont mivel igényes embernek tartom magam, ezért kifejezetten törekszem, hogy javuljon a nyevhelyességem is.
Már annyira jutottam, hogy a B2 szintfelmérőt több mint 90 százalékosra sikerült megycsinálnom, pedig ennek nagy része nyelvtan.
Persze szóban még nem tudom ilyen szinten alkalmazni de törekszem a folyamatos javulásra.
Tényleg minden elismerésem, amit elértél DCT, de azésrt arra ne legyél büszke, hogy húsz év alatt sem sajátítottad el a nyelvtant (is).
Hogy nem lehetetlen, nyelvtanilag helyesen, folyamatosan és folyékonyan beszélni, arra példa a lányom.

“Nem akkor leszünk magabiztosak, ha mindig igazunk van, hanem akkor, ha nem félünk a tévedéstől”

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
12 éve 10 hónapja #12592 Írta: astarta
astarta válaszolt a következő témában: Német nyelvtanulás

Abban egyet értünk, hogy fontos a beszédkészség.

DE miért kellene hogy ez vagy-vagy alapon működjön??

Ha választanom kell, hogy csak folyamatosan és bő szókinccsel beszélek, vagy folyamatosan, bő szókinccsel és még nyelvtanilag is helyesen, akkor én az utóbbit választom. :)

Pár napja a háziorvosom kérdezte egy hosszabb beszélgetésünk után, hogy jól sejti-e, hogy én nagyon perfekcionista vagyok.
Elcsodálkoztam, hogy ezt honnan vette, ilyesmi nem került szóba.
Mondta, hogy azért, mert ahogy beszéltem, mindig azonnal javítottam magam, mikor rájöttem, hogy valami nyelvtani hibát vétettem. Ezzel a külföldiek nem sokat szoktak törődni.
De nekem nagyon jól esett, mikor megdícsért, hogy jobb a nyelvtanom, mint sok németnek. :)

Egyszóval: én csak arra akartam rávilágítani, hogy a nyelvtant is kell az elejétől tanulni, mert ha nem teszi meg az ember, később ezt már nehéz pótolni, vagy nem is lehet.
A következő felhasználók mondtak köszönetet: peteratde

• Eva10
  • Látogató
  • Látogató
12 éve 10 hónapja #12604 Írta: Eva10
Eva10 válaszolt a következő témában: Német nyelvtanulás

Szia astarta!
Gratulalok a nyelvtudasodhoz!
Sajnos nekem vannak meg hianyossagaim...
Pedig egesz nap nemetül dolgozom. Bizony elöfordul, hogy 50x is megtanult szo nem jut az eszembe. De altalaban azert elmondom, amit szeretnek, es mar sokmindent megertek a szakman kivül is - na azert nem mindent.
A nyelvtannal vannak gondjaim valtozatlanul: gyakorlatilag kijelentö modban beszelek, keves mult idövel neha.
Es mar vettem eröt magamon - meg kis idöt is - hogy a nagyobbik lanyommal nemetezzek. Ö otthon magyar-nemet szakot vegzett, es nemsokara vegez Heidelbergben is. Anyja lanya, mert logikusan gondolkodik, es amit mond, meg is tanulhato. Azt mondta pl, "anya ne az elvalo igekötöket tanuld meg, mert abbol sok van, tanuld meg a nem elvalokat, az kevesebb, es a többi mind elvalo!" ez igy megy, ugyhogy most tanulok idönkent..
De munka mellett nagyon nehez, ezt en is alairom....
Szoval gratulalok neked!
szia:
Eva

Több
12 éve 10 hónapja #12614 Írta: astarta

Szia Éva,

köszönöm. Azért bőven van még mit fejlődnöm nekem is, főleg szókincs terén. Én már használom a múlt időt, feltételes módokat, néha passzívat is, ennek az az ára, hogy lassaban beszélek, mert még nem megy rutinból, de majd idővel, remélem.

Én is ilyen logikusan gondolkodó típus vagyok, de nekem valahogy a német nyelvtan is olyan logikusnak tűnik. :-)

És hát én ugye nem munka mellett tanultam, így talán könnyebb volt, bár néha úgy érzem, hogy ha rendszeresen lennék németek között pl. munkahelyen, akkor már jóval előbbre tartanék.

Több
12 éve 10 hónapja - 12 éve 10 hónapja #12615 Írta: Gergoo
Gergoo válaszolt a következő témában: Német nyelvtanulás

ratatata írta: Az alap helyzet az, hogy amennyiben kimegyek Németországba, akkor lesz hol dolgoznom. Ráadásul olyan helyen, ahol nem a beszédkészség lesz a lényeg...
Réges-régen tanultam a nyelvet néhány évig, most kíváncsiságból kitöltöttem néhány - általatok ajánlott - online tesztet, és A2-B1 közé sorol be mindegyik.
Az egyik kérdésem: szerintetek melyik lenne hasznosabb kiutazás előtt:
- 30-40 óra magántanár célirányos témakörökkel (munka, ügyintézés,orvos, vásárlás stb.)
- 100 óra (heti5x5 négy héten át) Themen Aktuell2 alapján nyelviskolában 6-8 fős csoportban?

A2-B1 tesztekkel ha közel a kiutazás időpontja én kihagynám a tanfolyamot, valószínűleg elegendő nyelvtani alapokra építhetnél magántanárral. Ha viszont belefér (időben és pénzben egyaránt) akkor egy kis unalmas ismétlés + magántanár kombót ajánlom. Ez lenne a leghasznosabb. Persze az is kérdés, hogy valójában mi maradt meg réges-régről és mit tervezel a jövőre nézve. ;)
A következő felhasználók mondtak köszönetet: ratatata

Több
12 éve 10 hónapja - 12 éve 10 hónapja #12617 Írta: astarta

Gergő, van egy ilyen linkem, rengeteg nyelvkönyv megtalálható itt, mindenféle nyelvből, nem tudom meg lehet-e itt ilyet osztani.
Nagyon sok rövidített/egyszerűsített olvasmány van német nyelvből is, Hörtext-tel együtt, illetve sok egyéb más, nyelvkönyvek, nyelvtankönyvek stb.
avaxhome.ws/ebooks/eLearning_book/languages
A következő felhasználók mondtak köszönetet: Eva10, diablonia