Steuerklasse 3
- DECOTEXT
- Nem elérhető
- Platinum Member
- Messziröl jött ember túl késön ér ide!
- Köszönetek: 1407
gejza írta: Ne aggódj, a Deco mindig mindent csak félig olvas el aztán már veri is böszen a billentyüket...Ha úgy szólt a kategória, ahogy Te írtad: "elvált, vagy más", akkor ott abszolút rendben van az élettársi jogviszonyod.
Látom Te nem értetted! Neki a 3. adókategória kell. Ehez sem az elvált, sem a más nem jó! Ezt magyaráztam neki! A "vagy más" az korrekt, de ezzel nem kap 3-as adócsoportot! Ha meg összeházasodnak akkor semmiképpen nem stimmel az infó. Próbálj érteni is, ne csak olavss!
DCT
Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- bosi
- Nem elérhető
- New Member
- Köszönetek: 1
Kedves Decotex!
Még egyszer leírom, mert úgy látszik félreértettél. A négyzetben amit ki kellett pipálni az szerepelt, hogy elvált vagy más ( Gecchieden oder anderer). Ha csak elvált szerepelt volna természetesen nem azt jelölöm. Én a más kategóriába soroltam magam.
Azért köszönöm a segítséget! Sokat segítettél válaszaiddal.
- gejza
- Nem elérhető
- Elite Member
- Köszönetek: 464
Kedvesem, én nem csak "olavs"-ok, hanem értek is, ellentétben veled! A válaszomnak köze nem volt semmiféle adókategóriához, ha lassan olvasod, láthatod, csakis arra reagáltam, hogy megfelelö rubrika híján a jelenlegi élettársi viszony odavaló az "elvált, vagy más" rovatba, ahol a hangsúly bizony nem az "elvált"-on van. Majd ha megházasodnak, akkor más lesz a szitu. Nem azt kérdezték töle, hogy mi lesz a családi állapota a jövö hónapban.... Ennyi volt a mondandóm és nem több.DECOTEXT írta:
gejza írta: Ne aggódj, a Deco mindig mindent csak félig olvas el aztán már veri is böszen a billentyüket...Ha úgy szólt a kategória, ahogy Te írtad: "elvált, vagy más", akkor ott abszolút rendben van az élettársi jogviszonyod.
Látom Te nem értetted! Neki a 3. adókategória kell. Ehez sem az elvált, sem a más nem jó! Ezt magyaráztam neki! A "vagy más" az korrekt, de ezzel nem kap 3-as adócsoportot! Ha meg összeházasodnak akkor semmiképpen nem stimmel az infó. Próbálj érteni is, ne csak olavss!
Az adókategória meg nem kívánságmüsor teljesen: vagy teljesíted az adott feltételeket, vagy nem. Nem az a feladat, hogy úgy töltsd ki a papírt, hogy "jó" legyen...
Milchreis wird super lecker, wenn man es kurz vor Ende der Garzeit durch ein saftiges Steak ersetzt.....
- Athena1985
- Nem elérhető
- Premium Member
- Köszönetek: 332
Sajnos a Steuerklasse I-be kell, hogy soroljanak, mivel nem vagy házas...A közös gyermeketek révén viszont jogosult vagy Kinderfreibetrag-ra (mivel a Kindergeld-re, azaz a különbözetre is, ha otthon egy háztartásban éltek), valószínűleg ezért is kellett a gyermek születési anyakönyvi kivonata. Amennyiben vígasztal, a doppelte Haushaltsführung szóba jöhet, ezt a bevallásnál vehető figyelembe.
Ha a gyermeked nálad él tartósan (gondolom nem ez a szitu, mert írtad volna), akkor kérheted alternatívaként a Steuerklasse 2-t (alleinerziehend). Ebben az esetben is kevés adóelőleget vonnak, hasonlóan a Steuerklasse 3-hoz.
Mint gejza is írta, es ist kein Wunschkonzert. (sajnos) Lehet trükközni persze a törvényesség keretein belül (akár kívül is, ha valaki szereti a rulettet:)), de a te esetedben csak egyetlen megoldás jöhet szóba: összeházasodsz gyermeked édesanyjával. Akkor grünes Licht Steuerklasse 3:)
Egyébként logikus a Geschieden oder Andere, ha a Verwitvet és a Verheiratet is kapott rubrikát:)
Ja és az elvált meg az egyedülálló, még ha füllentésről is lett volna szó, nincs kihatással a Steuerklasse-ra, hacsak nem él egy háztartásban a gyermek a munkavállalóval, stb. stb.
- riffox
- Nem elérhető
- New Member
- Köszönetek: 1
laszlo888 írta: Amennyiben a kiküldö céggel kötött munkaszerzödésben nettó órabér szerepel, akkor nagyon nem éri meg átlépni a 3-asba. Ilyenkor a nettó fizetés az adókategóriától függetlenül változatlan marad.
A kiküldö cég mégis jól jár, mivel dolgozónként havonta kb. 200 EUR-ral kevesebb német szja-t kell befizetnie.
A dolgozók viszont sokkal rosszabbul járnak, mert ha 1-es adókategória szerint lenne az adó befizetve, akkor jóval többet tudnának az év lejártával visszaigényelni.
Amennyiben a házastárs is ugyanarra a németországi lakcímre van bejelenetve, akkor könnyen megteheti a Kft, hogy a dolgozókat átsoroltatja a 3-as adókategóriába.
Ha viszont a házastárs kizárólag a magyarországi lakcímre van bejelente, akkor a munkaadó elsödlegesen kénytelen az adóvisszaigénylés szempontából kedvezö 1-es adókategória szerint befizetni az adót.
Ilyenkor a munkaadó csak a munkavállaló aktiv közremüködése segítségével tudja a munkavállaló számára kedvezötlen kategória-átsorolást elérni.
Mivel a munkaadó és a munkavállaló érdekei ezen esetben ellentétesek, a munkaadó gyakran trükkel, hatalmi szóval, vagy valótlan dolgok állításával éri el a dolgozó közremüködését az adókategória megváltoztatásához.
Ha a munkadóadóval a munkaszerzödés szerint bruttó és nem nettó fizetés megállapodás történt, akkor nincs anyagi jelentösége az adókategóriának.
Jelen esetben nem tartom valószínünek a bruttó megállapodást, mert akkor nem lenne fontos a munkaadónak, hova vannak besorolva a dolgozók.
Nálam is hasonló a helyzet. Nettó bérben vagyunk megállapodva és a munkaadó rákényszerít néhányunkat, akik házasok vagyunk a 3-as besorolásba. Megköveteli hogy villantsuk a kettős háztartás és a családi állapot igazolást, ellenkező esetben kirúg. Ezen igazolások alapján aztán szépen átsoroltat minket 3-asba. És míg az egyedülállók vissztérítenek átlagban 2000 eurót, mi családosok még be is kell fizetnünk ~400 eurót.
Persze feltesszük mi is a kérdéseinket a munkaadónak, mikor alkalmunk van vele találkozni. Azt mondja hogy ezt törvény írja elő és teljesen legálisan jár el és ő nem is tehet mást...
A kérdésem az lenne, hogy szerinntetek ez menyire legális? Értem én hogy erre a törvénny lehetőséget ad, de én azt gondolom, hogy ezt nem írja elő a törvény, tehát ettől (a 3-as kategóriába helyzéstől) "el lehetne tekinteni".
És egyáltalá ez a bruttó/nettó bérezés sem teljesen világos nekem. Én úgy tudtam hogy csakis bruttó jövedelem megállapodások lehetnek törvényesek. Vagy nem?
- DECOTEXT
- Nem elérhető
- Platinum Member
- Messziröl jött ember túl késön ér ide!
- Köszönetek: 1407
Az adócsoportodat nem a munkaadó szabja meg! Ehez SEMMI KÖZE! Nettó bérszezödés sehol nem lehet legalis, nálad valami trükközés folyik! A 3. adócsoport ha házas avagy akkor az a legjobb és ez a szabályos. Ha neked az adóbevalasnál vissza kell fizetned akkor valószinü hogy a nejed is sokat keres és nincs semmi lehetöségetek az adóból valamit leirni! Ha nem igy van akkor az illegális, mert nem a munkaadó dolga az adód rendezese! A munkaadó csak adóelöleget fizet utánad, ha legálisan dolgozol! Ha egyedüaló de alkalmazott nem tud 2000 eurót visszaigényelni! Ez ki van zárva mert az egyedüállók az 1-es adócsoportba tartoznak! ha ez mégis megy ott megint csak trükközés van......riffox írta: A kérdésem az lenne, hogy szerinntetek ez menyire legális? Értem én hogy erre a törvénny lehetőséget ad, de én azt gondolom, hogy ezt nem írja elő a törvény, tehát ettől (a 3-as kategóriába helyzéstől) "el lehetne tekinteni".És egyáltalá ez a bruttó/nettó bérezés sem teljesen világos nekem. Én úgy tudtam hogy csakis bruttó jövedelem megállapodások lehetnek törvényesek. Vagy nem?
Nézz ennek utána!
Mint házas, alkalmazott a legobb (3.) adócsoportba vagy! Itt a legkevesebb a havi elvonás de semmilyen nettós szerzödés nem lehet legális! Itt a munkaadód valamit kesziroz a háttérben..... Amunkaadód nélükled (aláirás) nem is tud "átsoroltatni" másik adókategóriába.
DCT