Albérlet, lakhatás

Több
13 éve 3 hete #8633 Írta: Julianna
Julianna válaszolt a következő témában: Albérlet, lakhatás

[quote="DECOTEXT" post=8407Már megint az az érzésem ami otthon manapság divat: nem hosszú távon gondolkoztok és nem számoltok! Az "olcsó" 50-100 €, hosszútávon ugyanis rohadt drága! .... A Kauzio-t igenis érdemes kiperkálni, persze csak akkor ha valaki nem "Mietnomad" s nem akar kis idő után továbbállni![/quote]

Szerintem kár, hogy teljesen elvi síkon vitázol Lizyvel arról, hogy a kaució vagy a kaucióbiztosítás jobb-e. Ha az embernek sok pénze van ésvalóban választhat a két lehetöség között, akkor elhiszem, hogy úgy dönt, hogy inkább leteszi a kauciót és nem igényli a bank kaucióbiztosítási szolgáltatásait.

De ha te egy most bevándorló magyar állampolgár vagy és a következö dilemma elött állsz:

A.:Lerakjak az elsö havi mondjuk 1000 euro lakbér kifizetésén kívül 3000 euro kauciót letétbe (magyarul lekössem és ideiglenesen használhatatlanná tegyem a pénzemnek ezt a részét)
B.:Vagy inkább fizessek egy banknak/biztosítónak 100-200-300 eurót évente (az pedig átvállalja helyettem a kaució szerinti fizetési igéretet)

akkor a valóságot tekintve nagy az esély arra, hogy a második változat mellett döntesz.

Egyszerüen azért, mert jelen pillanatban NINCS 3000 nézkülözhetö eurod. Másra kell a lóvé az érkezés utáni napokban. Hiába igaz elméletileg, hogy a kaucióbiztosítás díja az ablakon kidobott pénz, a kauciót meg talán visszakapod kamatostul valamikor.

Egyébként a kaució visszaszerzése sem mindig sima ügy. Ismerösöm azt a kiköltözés után 5 hónappal kapta vissza, így a második lakás bérlésekor az az összeg még mindig nagyon hiányzott neki... és ha a második lakás tulaja megint kauciót kért volna, akkor nem tudott volna letenni ismét egy-két ezer eurot, mert az még mindig az elsö lakás tulajának a rendelkezésére állt, míg az csigalassúsággal készítgette a végelszámolást…..Amit a szabályok meg is engednek, hiszen a bérleti viszony vége után 6 hónapig nyugodtan ülhet a kaución, söt annak egy részét még tovább is magánál tarthatja, ha 6 hónap alatt nem sikerült megcsinálnia a végleges költségelszámolást.
A következő felhasználók mondtak köszönetet: Gergoo

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
13 éve 3 hete #8634 Írta: astarta
astarta válaszolt a következő témában: Albérlet, lakhatás

Bizony így van, ahogy Julianna írja.
Vannak költségek, amiknek éves elszámolása van egy többlakásos ház esetében.
Így meg kell várni az adott év lezárását, míg egy költséggel kalkulálni tudnak.
Ez azt jelenti, hogy ha valaki pl. év elején költözik ki egy albérletből, akkor előfordulhat, hogy min. 1 évet várnia kell arra, hogy a kaucióját visszakapja (legalábbis egy adott részét), ha lassúak, még többet...
Nálunk, vagyis akkor még nem voltam itt így a páromnál, történt ilyen.

• Maya
  • Maya profilkép
  • Nem elérhető
  • Elite Member
  • Elite Member
  • "A kerekerdő szélén őrzöm a szivárványt"
Több
13 éve 3 hete #8635 Írta: Maya
Maya válaszolt a következő témában: Albérlet, lakhatás

Szia Julianna,
Teljesen igazad van. Az nehezíti meg a kijutást, hogy egyáltalán nincsen az embereknek spórolt pénzük a kijövetelhez, és enélkül nem tudnak lakást bérelni.
Tapasztalatom alapján, ha valaki lakást bérel, ki kell fizetni egyhavi teljes bérleti díjat(Warmmiete=Kaltmiete+Nebenkosten)), meg 3 havi "Alapbért"(ez a Kaltmiete összegének felel meg).
Egy kétszobás lakás bérleti díja általában nem több havonta 700euronál(+ Nebenkosten). Aki meg drágábbat is ki tud fizetni, az ne panaszkodjon..
A Kautiont én mindíg visszakaptam, késés és probléma nélkül.

• DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
13 éve 3 hete #8638 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Albérlet, lakhatás

Julianna írta: ....Lerakjak az elsö havi mondjuk 1000 euro lakbér kifizetésén kívül 3000 euro kauciót letétbe (magyarul lekössem és ideiglenesen használhatatlanná tegyem a pénzemnek ezt a részét),,,,,.

Ne is haragudj, de ebben egy alapvető logikai bukvenc van! Ha valaki ki tud jönni 3-4 ezer euróval akkor ezt valahol megtakarította, tehát hosszabb-rövidebb ideig erre a pénzre nem volt szüksége és félre tudta tenni!Akkor ezt itt miért ne tudná kaucióra fizetni! Ekkor sem használja!

Arról beszéltünk, hogy ha van annyi pénz akkor szerintem a kauciót kell kifizetni és nem felhasználni! Ha nincs elég pénz, akkor értem a banki megoldást! Egyébként messze nem az anyagilag jólszituáltak fizetik a kauciót, hanem pontosan forditva. Pont azok aki csak bérlakásba tudnak költözni, mert nincs pénzük házra! Nekem sincs sajnos!

Jegyem, nézd csak meg az otthoni bérlakások és magántuljadonok arányát! Erről itt a BRD-ben csak álmodni tudnak! Itt ugyanis messze nincs a lakosságnak annyi saját háza (százalékosan a lakosság számához mérten) mint otthon! Akkor most miről vitázunk?

DCT

Több
13 éve 3 hete #8641 Írta: astarta
astarta válaszolt a következő témában: Albérlet, lakhatás

Szerintem senki számára nem volt kérdés, hogy az választja a banki megoldást, akinek NINCS pénze egyben letenni a kauciót. Nyilván nem azoknak van ajánlva, akik egyből ki tudják fizetni...

Decotext, a felevetésed eléggé érdekes már megint... Lehet, hogy otthon, míg valaki folyamatosan kapta a fizetését, nélkülözni tudott 3000 eurót, és nem kellett hozzányúlnia ehhez a félretett pénzhez, mert megélt a fizetéséből, vagy annak egy részéből, de egy idegen országban, ahol lehet rögtön munkája sem lesz valakinek, és az első fizetésére várnia kell ki tudja mennyit, a lakhatást, étkezést stb. pedig akkor is fizetnie kell, inkább háttérnek magánál tartaná ezt a pénzt szükség esetére, és ha nem muszáj nem adja oda kaucióként.
Persze ha van emelett másik 10 ezer eurója is valakinek, nyilván ez nem kérdés...

Az megint egy másik kérdés, hogy ki mennyi pénzzel a zsebében mer elindulni egy idegen országba a bizonytalanságba.

• Eva10
  • Látogató
  • Látogató
13 éve 3 hete #8644 Írta: Eva10
Eva10 válaszolt a következő témában: Albérlet, lakhatás

Szia Astarta!
Igen, a viz-villany-gaz eves elszamolasu,legalabbis nalunk, pedig hazat berelünk.
Igy lehet, hogy a mi kaucionk is sokaig a tulajnal fog maradni,ha kiköltözünk.

Gergö:
En ugy gondolom, ha valaki kijön 3-4000 euroval, abbol nemigen futja kauciora. Elni is kell valamiböl a fizetesig, söt uj lakasban altalaban vasarolni is kell valamit.

Egyertelmüen veszteseg az evi kb 100 euro. De ha nincs meg az a 3000, akkor bizony marad a 100.
szia:
Eva