Albérlet, lakhatás
- Lizy007
- Nem elérhető
- Senior Member
- Köszönetek: 96
igen, nagyon csábítónak látszik, de szerintem fuss, ha ilyet látsz!!!!!! Méghozzá nagyon gyorsan.... Én is majdnem bedőltem egy ilyen túl-szép-hogy-igaz-legyen hirdetésnek egy hónapja, megfizethető lakás, bútorral, mindenféle felszereléssel, jó helyen, stb.... Írtam is a hirdetőnek, vissza is írt, még csodálkoztam is, hogy angolul... Elmesélte, hogy egy nagy nemzetközi cégnek dolgozik, aki kiküldte hirtelen Ciprusra (akkor épp ez volt a sztori - de azóta másoktól hallottam más országgal is a történetet), és már el is utazott, így ha érdekel a lakás, akkor ki is adja nekem, de a kulcs nála van. Így arra kéne megoldást találnunk, hogy miként jut el hozzám a kulcs, hozzá a bérleti díj. Javasolt egy Western Union-hoz hasonló céget, elvileg nagyon biztonságos, akik interneten eljuttatják hozzá a bérleti díjat, hozzám a kulcsot UPS-szel vagy DHL-lel, stb. Ez már eleve gyanús volt, mert hogy lehet az, hogy valaki olyan hirtelen utazik el több évre külföldre, hogy csak úgy itt hagyja a lakását és kulcsot sem hagy senkinek? Állítólag ő volt a tulaj, hogy lehet, hogy nem ismer a városban senkit, nincs rokona, barátja, kollégája, vagy egy ingatlanos cég akit megíz a lakás kiadásával? Valamint hogy lehet, hogy kiadja valakinek látatlanba? Na, felkeltette a dolog a személyes és a szakmai kíváncsiságomat is, elkezdtem utánaérdeklődni, a neten nyomozni, kerestem Facebookon, megkérdeztem a lakótársaimat, hallottak-e már itt Németországban ilyen átverésekről, stb... Pár napos nyomozás után kiderült, hogy van egy oldal, ahová az ilyen lakás- és egyéb csalókat felteszik, hát ott ugyanez a lakás már évek óta szerepel mint átverés! Aztán a YouTube-on is találtunk egy régebbi műsort az SWR-ről, azt hiszem tavalyi, és pont ezzel foglalkoztak, hogy bűnszövetkezetek hogyan vesznek rá embereket az ilyen 'üzletekre'. Általában főiskolások és külföldiek dőlnek be neki, hiszen ők vannak leginkább rászorulva, hogy hamar lakást találjanak. Hát ez volt a történet, azóta ötször is megnézem, hogy milyen hirdetésre válaszolok:))) Ja, és az is fura, hogy német neve volt a pasinak de a német levelemre angolul válaszolt, a neve lefordítva 'Szent Pál'-t jelentett és a Facebookon fenn volt ugyan, de nulla kép, nulla info és nulla ismerős.....
Vigyázzatok!!!!!
Ja, amúgy ha megtaláltad ezt a hirdetést drágábban, akkor lehet, hogy ez pont nem egy ilyen átverősdi, de a felsorolás alapján ami a hirdetés alatt volt (a lakás felszereltsége, bútorozása, stb) alapján nekem ugyanilyen csalásnak tűnik, mint amit én Bonn/Koblenz környékén olvastam...
Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Lizy007
- Nem elérhető
- Senior Member
pont most válaszoltam az előző kérdésedre is, ez a telepátia:)
Hát megmondom őszintén, hogy ezt a kauciókassza dolgot én sem értem kristálytisztán, mármint , hogy nekik mi a buli benne. Én most jelentkeztem, visszaküldtek egy előzetes szerződést, ami szerint a hitelbírálat alapján kaphatok ilyet, 3 hónapom van rá,hogy felhasználjam. Ez nekem egyszeri 50 euro-ba kerül, amit majd levonnak a számlámról ha megköttetik a tényleges lakásszerződés. (ami a héten esedékes, szóval utána többet tudok mondani). Igazából azt tudom elképzelni, hogy az alapján, ahogy itt a lakáskaució működik, azért éri meg nekik, mert ezt a pénzt (mármint a letétet) jó esetben soha nem kell kifizetniük, vagyis nem kell, hogy ez a pénz fizikailag bárhol is ott legyen. Itt nem úgy van, mint otthon, hogy kp-ben odaadod a tulajnak a letétet aztán ő meg csinál vele amit akar, másnap el is költheti. Itt a törvény szerint egy takarékbetétkönyvbe kell tenni a kauciót és nem nyúlhat hozzá a tulaj a szerződés időtartama alatt. Utána ha talál valami kivetni valót a lakás állapotában, akkor a megfelelő összeg levonásra kerül, a bérlő pedig visszakapja a maradék pénzét. Namost mivel elég nagy összegeket kérnek (2-3 havi lakbér), ezért jöttek létre ezek a Mietkautionsbürgschaft-ok, hiszen a bérbeadónak mindegy, hogy kitől kap garanciát, egy magánszemélytől vagy egy banktól, úgyse az övé az a pénz. A bérlő meg fizet 50-100 euro között évente ezért a szolgáltatásért, hogy ezt az összeget a bank biztosítja számára. (amiért végül is nem kap semmit, csak egy garanciapapírt, hogy a cég átvállalja a kauciót a bérbeadó felé). Nyilván a szerződés végén, ha valami kár keletkezett a lakásban, azt ugyanúgy a bérlőnek kell kifizetni, mintha a saját pénze állna a bankban. Egyelőre ennyit tudok, majd még megírom ha van tovább infom a dologról.
- Julianna
- Nem elérhető
- Senior Member
- Köszönetek: 177
Lizy007 írta: Szia Rolix,
igen, nagyon csábítónak látszik, de szerintem fuss, ha ilyet látsz!!!!!! Méghozzá nagyon gyorsan.... Én is majdnem bedőltem egy ilyen túl-szép-hogy-igaz-legyen hirdetésnek egy hónapja, megfizethető lakás, bútorral, mindenféle felszereléssel, jó helyen, stb...
Szia Lizy,
Szomorú ami veled történt, de a lényeg, hogy nem döltél be! Sajnos biztos nemsokára akad majd egy balek, aki beugrik….
Viszont az az átvágás, ami veled majdnem megtörtént, szerintem más dolog, mint amit Rolix belinkelt! Ö talált egy szép kis bútorozott müncheni lakást, aminek a HETI bérleti díja 260 euro, tehát havonta több mint 1000 euro egy 24 nm-es lakásért! Ez nem átvágás, hanem a müncheni valóság….
- Rolix
- Nem elérhető
- Junior Member
- Köszönetek: 0
Lizy007 írta: Szia Rolix,
pont most válaszoltam az előző kérdésedre is, ez a telepátia:)
Kicsit furcsa is volt az első válaszod, mintha nem az üzenetemmel kapcsolatos lett volna, de így már minden érthető.
Mindenképp számolj be a fejleményekről kérlek, mert engem is érdekel a dolog, mivel nem mindegy, hogy az a 2-3 havi kaució kinél is pihen. Inkább legyen nálam.
Jövő év január-február könyékén fogunk költözni, eddig úgy néz ki, hogy Münchenben, de mivel több helyen is olvastam, hogy elég drága város, ezért szerintem egy darabig a munkahely adta szálláson fogunk lakni.
A pár oldallal ezelőtt belinkelt lakásnál tényleg azt hittem, hogy 260 euró egész hónapban. Mivel nem volt nagy lakás így naivan élt ez a fejemben. Aztán ahogy rádöbbentettek, hogy ez korántsem egy olcsó mulatság, kicsit elgondolkodtam, hogy melyik városban/városrészen is érdemes majd nézelődni. Viszont az is lehet, hogy amíg a munkahely "szállásán" leszünk, összespórolunk annyit, hogy legalább egy 1,5 szobás lakást betudjunk rendezni és annyival is talán tudunk spórolni, hogy olcsóbb az üres lakás, mint a bútorozott.
- Lizy007
- Nem elérhető
- Senior Member
Hát, Münchenről nem tudok nyilatkozni, max annyit, hogy az egyetlen hely volt, amit nagyon szerettem volna elkerülni:))) Pontosan azok miatt a dolgok miatt, amiket én is itt olvastam: nagyon drága (közben kiderült, hogy ez így is van, maguk a németek is így gondolják - Hamburg és Köln mellett az egyik legdrágábban élhető város), ráadásul a bajorok is egy külön kis történet, és hallottam a szinte legendás szabályaikról is, amelyek miatt sokan (a helyiek is) szinte rendőrállamként kezelik. Itt is vannak szabályok (Rheinland-Pfalz), de állítólag itt a legbarátságosabbak a németek egész Németországan. Egy-két kivételtől eltekintve ez eddig így is volt.
Szóval Münchenről csak annyit tudok, hogy igen drága, nagyon nehéz lakást találni főleg külföldiként, (itt sem könnyű, ahol most én élek, de ha München még ennél is gázabb, hát akkor az már szinte a Mission Impossible kategória:)) és bár Németország más tartományaiban a 260 eurós havi bérleti díj nem elképzelhetetlen egy garzonért (persze rezsi nélkül), addig Münchenben max egy WG-ben kapsz egy 10 nm-es szobát ennyiért egy nem túl jó környéken. Ha a munkahely biztosít szállást, akkor mindenképp azzal érdemes először élni, Bár annak is járj utána, hogy a szállásért levonnak-e pénzt a fizudból, mert ilyen is van.
Sok sikert nektek, nem lesz könnyű, azt már én is látom 2 hónap ittartózkodás után (persze soha nem is gondoltam, hogy az lesz), de szerintem hosszútávon mindenképp megéri túlélni a kezdeti nehézségeket (bár erről meg majd akkor nyilatkozom, ha már túléltem őket:))))
üdv,
Lizy
- Lizy007
- Nem elérhető
- Senior Member
Igen, sajnos gondolom, hogy lesz aki bedől az ilyen kamu hirdetéseknek, (amit én találtam) a riportban is mutattak egy egyetemista lányt aki kifizette a 600 eurot aztán futhatott a pénze után amit persze soha nem kapott vissza...