Menni vagy maradni?
- mahlzeit
- Nem elérhető
- Platinum Member
- Köszönetek: 604
Orulok neki, ha a tenyszeruseg azt jelenti, hopgy belemagyarazod a velemenyed az irasomba!DECOTEXT írta:
Gondoltam, hogy ezek lesznek az érveid! Ismét ugyan az jött elő, amit már én is többször elmondtam! Azt elmezed, hogy mi miért nem megy és nem azt keresed, hogy hogyan lehetne mégis! Csak annyit, hogy mi sem havonta takarékoskodtunk, hanem ésszel tettük olyanba a kis (!) pénzünket, ami jobban kamatozott (ha nem is szó szerinti kamatról voltszó) S csak annyit a hosszú és kimerítő expozédhoz, hogy lehet kapni olcsón részvény fondokat, amin állami garacia is van. Láttam már 500 forint értékben is "rész fondokat" amik gyakorlatilag öngerjeszőek. Értsd: nem jutalékot vagy kamatot ad, hanem a nyereséget visszaforgatják fondokra, igy akkor is több lesz a lóvéd ha nem emelkedik az árfolyama, mert több "részed" lesz folyamatosan! S még egy: egy doboz c i g i ára kb. 750 forint körüli! Most arról nem beszélek, hogy pontosan a szegényebb területeken, mennyi pénz egy el a kocsmákban! Ezért nekem nem bizonyiték a felsorolásod és az, hogy "nem tud félretenni" mert a lakosság nagyrésze pöfékel vagy valami más káros szenvedélye van! Ha erre van lé akkor legyen öregkorra is! PS: én is cigiztem közel 40 évig, 16 éves korom óta! Minden segitség nélkül (nikotin tapasz, rágó, akupunktúra, stb) igaz harmadik nekifutásra, kb. 10-11 éve leszoktam róla, tehát meg lehet csinálni! 750x365x10=2.737.500 Tehát csak c i g i bol 10 év alatt, közel 3 millió forintot lehet(ne) félrerakni. Ha többen cigiznek egy családban akkor ez sokszorozódik! Ha ezeket állami papirokba vagy fondokba rakod állami garaciával, esetleg osztrák vagy német papiroba rakod akkor bőven lesz annyi, hogy jól megélhess idős korban! Aztán pl ha ingatlant veszel ebbőlé s pl. kiadod bérbe! Sok más lehetőség van még!mahlzeit írta: Csak egy gyors szamolas. HA 30 aktiv eved van meg hatra, mennyi penzt kell felretenned havonta, hogy nyugdijjas eveidben megelj?!
Ne mond, hogy nem tud félrerakni, mert ez egyszerűen nem igaz!
Kezdjuk ujra:
-A mai 30-40eves generacio jelenleg lecsengeti a nyugdijjat a mai nyugdijjaoknak es a korfa miatt ok lesznek az elso generacio, akinek 100% hogy nem jut eleg nyugdij, mert megvaltozik a keresok es eltartottak szama. Ez azt jelenti a mai szamitasok szerint, hogy 20-30ev mulva kb. 70eves nyugdijkorhatar es jelenerteken kb. 35eFt nyugdij
-Ha jelenerteken szamolunk, akkor eleg realis szamitas, hogy 60eFt per fo min. 30evig felre kellene tenni nyugdijjra! Azaz olyan penz amihez tilos hozzanyulni. Emellett kell kepezni megtakaritasokat a gyerek iskolazasara es az atmeneti gondokra, lakasra osszegyujteni (ha nem akkor meg tobb penzt kell felretenni, mert berelni kell nyugdijjaskent) etc.
-Azt allitottam, hogy jelenleg Mo.-on egy atlagos csalad ezt NEM tudja megtenni. Nem is. Ebbe belemagyarazod a nem akarast.
-A jelenlegi 30-40eves generacionak tehat a feladat, a 2 nyugdij. LEvonnak jelenleg a mostani nyugdijjasoknak penzt es emellett felre kellene tenni. Azt, hogy reszlegesen felre tudnak tenni valamit az valoszinuleg nem kerdes, de egy komplett nyugdijjat nem tudnak opsszerakni! MAsreszrol, nincsenek is tisztaban, hogy kellene es ez egy oriasi tarsadalmi bomba! NIncs kormanyzati felvilagositas, nincs penzugyi alapismeret.
-A peldaidrol a c i g i az szepen hangzik, csakhogy atlagdohanyos nem sziv napi 1 dobozzal. Aki annyit sziv, annak ugysem kell felretenni a nyugdijjra, mert nem nagyon fogja megelni. Ha 2 naponta sziv egy dobozzal az jelenerteken 30ev alatt kb. 4.5 mio Ft. (Kellene kb. 25mio jelenerteken egy 15eves kisnyugdijjra) De aki ennyi penzt kolt cigire, annak biztos jol megy, mert aki ennyit sziv az ukran csempeszett cigit sziv 150Ftert vagy sodorja maganak:) De egyetertek, cigi helyett az ember inkabb nyugdijjra tegyen felre!!
-A befektetesi alapok. Ugy kezeled ezeket mint a megvaltot. Hosszu tavu megtakaritasnal, pl. nyugdij, ugy szamolunk, hogy az eves hozam az kb. az inflacioval egyenerteku. Biztos befektetesnel, alapnyugdijjnal nem jatszunk! HA van tobb penz azzal lehet. A fondok erre akar jok is, de nem akarmilyen. Allami garantalt, hozamvedettben a kamatok, hozamok mindig alacsonyabbak mint az inflacio, lenyegesen! Nemet allapapirok jelenleg valami 0.3-04%on ketyegnek, mikozben 3% az EUR ovezet inflacioja aktualis, elmult 12 honap. Es nehez belatnod ha nem ertesz hozza, de garantalt hozamu kotvenyeken, allapapirokon bizony akar bukni is lehet!! PAradoxonnak hangzik de nem az! Kicsit googliz..
-A fondokat pedig nemugy kezeljuk, hogy ez a tutti, hanem adott rizikoval. Neked hogy van osszeallitva a portfoliod? Nyomtal kettot a webbankodban vagy van terved a kulonbozo rizikoju alapokra?
-Osszesegeben, az alapok nem mentik meg a nyugdijjad, az egy alap, hogy min inflaciokoveto befektetesbe pakolod a penzed es mellette minden evben inflacioval emeled a felrerakott penzmennyiseget.
Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- DECOTEXT
- Nem elérhető
- Platinum Member
- Messziröl jött ember túl késön ér ide!
- Köszönetek: 1407
Csak úgy megjegyzem, igaz nem nekem szólt a dolog, de érinti a témát, hogy én öngondoskodásnál, egyszer nem említettem meg a magánnyugijat. Annál is inkább, mert mindenki tudja, hogy az állam, nem a legjobb gazdasági szakértő!kfz írta: A magánnyugdíj pénztárak istenítéséről meg annyit, hogy 99-ben léptem be az ING-hez és a kilépésemig 12 év alatt sikerült nekik 11.900 Ft növekményt összehozni. Majd 65 évesen vennék belőle egy pár frottír zoknit
Csak egy pl. az itteni lehetőségkről. (Tudon ez itt nem Mo.!) Mégis hasonló lehetőségek vannak mindenhol, csak utána kell járni. Itt pl kezdettől foga vonatjuk a VWL. (Vermögenswirksame leistungen) Ebben egy rész a munkehelytől van, a többi tőlünk a nettóból. Még csak meg sem éreztük, pedig nem mindig kerestünk jól! Idestova a 6. (hatodik) csomagunk van ebből. Ez pl. szintén részvényekbe megy a bankon keresztül. (Rentenfonds) 6 évig fizeted, a 7. évben zárolva aztán azt csinálsz vele amit akarsz! Sokan elköltötték a "váratlan" lét, mi nem, s azóta 1/3-al több lett az értéke! Ez közel 33%-os kamatnak felel(ne) meg és még csak meg sem kellett érte az ujjunkat sem mozditani s az egész a háttérben folyik!
DCT
- mahlzeit
- Nem elérhető
- Platinum Member
Az a 11900 gondolom realhozam es nem hozam. Azaz kozben szepen hozta neked az inflaciot. Nezd meg Nemetorszagban mennyit kell kuzdeni azert, hogy min egy inflaciokoveto kamatot, hozamot kapjal!kfz írta:
Gergoo írta: Igen, úgy tűnik. Minden sarkon van már TESCO. Az emberek nagy átlaga vásárol is ott. Kfz egyetlen alkalommal, a jelenlegi bérnél használta az átlag szót, gondolta ott alakulhat csak ki vita. Tévedett.
Akar a fene vitázni veletek...nem értettétek meg amit írtam. Felületes olvasás nem vezet brilliáns eredményre!
De "ide lőjjetek..." Gondolom bonyolultabb közgazdasági képletek alkalmazása értelmetlen lenne.
100-ból 2 értené....
A magánnyugdíj pénztárak istenítéséről meg annyit, hogy 99-ben léptem be az ING-hez és a kilépésemig 12 év alatt sikerült nekik 11.900 Ft növekményt összehozni. Majd 65 évesen vennék belőle egy pár frottír zoknit
Fontos az öngondoskodás, de bolondoknak találták ki a MNYP-kat. Viszont akik kitalálták okosak voltak...érted?
Pont mint a mostani tőzsdeszámla boom itthon....mindenkivel el akarják hitetni, hogy tőzsdecápának születet. Már ott tartanak, hogy 100 euró is elég a számlára, amit majd tőkeáttétellel ők jól megforgatnak... Aki tudja ez mit jelent, messze kerüli őket
És még sírtok a média agymosó tevékenysége miatt, közben meg úgy értelmezem, hogy zokogtok a MNYP-ak miatt
A lentebb olvasható jelmondataimból a fölsőt ajánlom figyelmedbe
KOzben az allami nyugdijpenztar mennyi hozamot csinalt? -10- -20% miutan atvettek az manyupokat? MOl allami reszvenyvasarlasi ugylet? Mennyi allami nyugdijjad lesz 30 ev mulva? Valahol itt mar ideztem, hogy a korfabol mit lehet kiszamolni:) Atlagnyugdij 95e Ftrol le kb. 35e Ftra jelenerteken. Abbol vehetsz 2 zoknit tenyleg.
Mikozben a nyugdijjbefizetesek merteke nem valtozik. Nyugdijjak realerteken tartasa egyik fo sarokkove a koltsegvetesnek. Mo.-on becsengetsz valami 32%-ot jelenleg az allami ures zsebbe, Nemetorszagban ez ha jol tudom 25%, Svedorszag szinten valahol 24-25% korul.. Innentol felesleges tovabb ragozni. Legalabb az a 8% megmentodott volna valahogy a manyupban. Nyilvan nyultak belole, jo magyar szokas. Az elejen k. sokat a vege fele egyre kevesebbet. Mikor szuntettek meg? HAt nyilvan a vege fele, amikor mar majdnem lett volna latszatja is a rendszernek.. MOst meg lehet becsengetni a teljes osszeget allambacsinak, majd ok lenyuljak.
KOzben az embereket abban az alomba hitegetik, hogy megvedteka nyugdijjukat:) Es persze el is hiszik, hogy majd lesz valamijuk. NA ok lesznek a hid alatt lakok. A manyupokat megszuntetni es nagyreszt azonnal felelni az igazan tarsadalmi bun.
Sok megoldas lett volna, megszuntetni a kotelezo mivoltat, szigorubb regulacio etc. Nyilvan egy baromsag volt, hogy az elejen csak magyar allampapirokba tehettek a manyupok, nyilvan nem kellett volna kotelezonek lenni, nem volt (nincs) a lakossagnal penzugyi ismeret etc.
- mahlzeit
- Nem elérhető
- Platinum Member
1/3-al tobb.. Es hany ev alatt? Ezek a VWL csomagok nem tul nagy packok.DECOTEXT írta:
Csak úgy megjegyzem, igaz nem nekem szólt a dolog, de érinti a témát, hogy én öngondoskodásnál, egyszer nem említettem meg a magánnyugijat. Annál is inkább, mert mindenki tudja, hogy az állam, nem a legjobb gazdasági szakértő!kfz írta: A magánnyugdíj pénztárak istenítéséről meg annyit, hogy 99-ben léptem be az ING-hez és a kilépésemig 12 év alatt sikerült nekik 11.900 Ft növekményt összehozni. Majd 65 évesen vennék belőle egy pár frottír zoknit
Csak egy pl. az itteni lehetőségkről. (Tudon ez itt nem Mo.!) Mégis hasonló lehetőségek vannak mindenhol, csak utána kell járni. Itt pl kezdettől foga vonatjuk a VWL. (Vermögenswirksame leistungen) Ebben egy rész a munkehelytől van, a többi tőlünk a nettóból. Még csak meg sem éreztük, pedig nem mindig kerestünk jól! Idestova a 6. (hatodik) csomagunk van ebből. Ez pl. szintén részvényekbe megy a bankon keresztül. (Rentenfonds) 6 évig fizeted, a 7. évben zárolva aztán azt csinálsz vele amit akarsz! Sokan elköltötték a "váratlan" lét, mi nem, s azóta 1/3-al több lett az értéke! Ez közel 33%-os kamatnak felel(ne) meg és még csak meg sem kellett érte az ujjunkat sem mozditani s az egész a háttérben folyik!
Eleg nagy kulonbseg kiegesziteni egy nyugdijjat vagy osszerakni egy komplett nyugdijjat. A jelenlegi magyar 30-40eves korosztalynak mar nem kiegesziteni kell.. A kesobbiek meg mar nem nagyon fogjak fizetni a mi reszunket:) Ugyanis addigra beomlik a rendszer:)
- DECOTEXT
- Nem elérhető
- Platinum Member
- Messziröl jött ember túl késön ér ide!
- Köszönetek: 1407
Hát persze, hogy nem nagy pocok, de sok kicsi sokra megy! Most a 6 csomag úgy 52 ezret (€) ér együtt. Tudom nem nagy durranás, a hosszabb nyugdijas évekhez, de gondolj bele, hogy észre sem vettük és összegyült 20 év alatt. Ezenkivül vannak már opcióink is! Ezt én csak azért emlitettem meg, hogy megmagyarázzam, hogy ha valakik otthon (Mo.-on is) félrerakna egy doboz cigi árát akkor 10 év alatt közel 3 milliója van a bankban és a kamtokat még nem vettem hozzá! Ha már 2 ember nem cigizk akkor 6 millió..... Ennyit meg a legtöbb szegény ember is lefüstöl otthon naponta, miközben nyafog, hogy kevés a nyugija!mahlzeit írta: 1/3-al tobb.. Es hany ev alatt? Ezek a VWL csomagok nem tul nagy packok.)
S fogadok veled, hogy még rengeteg olyan dolgot tudnék felsorolni amivel
Mo.-on is lehetne tőkét képezni, de inkább kidobják az ablakon! Pl. ismerősöm
lakásában szinte mindig 23-24 fok van. Mi is szeretjük a meleget és mi meg is
engedhetnénk magunknak, de nálunk csak 22 fok van! Sok sok lé, ami elveszik!
Miért kell szerinted egy gyereket kocsival hozni és vinni a 2-3 km-re levő iskolába
városon belül? Miért nem megy gyalog? Soroljam tovább?
DCT
- Eva10
- Látogató
De szerintem pl az a nagy pazarlas, amikor a radiator letekerese helyett az ablakon engedik ki a meleget. En is szeretem a meleget, az en szobamban meleg is van, de pl a lanyomeban hüvösebb van, mert ö azt szereti, es a nem hasznalt szobaban meg csak eppenhogy.
Es en sem mennek 2-3km-re gyalog az iskolaba, es nem varom el a gyerekemtöl sem. Ha van tömegközlekedes, az megfelelö lehet, de nem tudjuk, ki hol lakik...de 5-500m.-re nem vinnek autoval a gyereket, hacsak nem indokolja nagyon valami.
En sokat irtam mar a sporolasrol, azokat is figyelembe lehet venni...es bizon sokat meg lehet sporolni.
Peteratde is irt eleg sokat erröl, azok a gondolatok is jok.
szia:
Eva