Családi pótlék Németországban
- Bella
- Látogató
runny írta: Tisztelt hozzáértők!
Végigolvastam a családi pótlék témát, de esetemre nem találtam választ. Szóval itt dolgozom Németországban, német munkaadóval, német címre bejelentve. Párom Magyarországon van lányunkkal. Viszont nem vagyunk összeházasodva, csak éllettársi kapcsolatban élünk. Magyarországon párom nevére jön a CSP. Ebben az esetben hogyan tudnám megigényelni itt a CSP-t?
Nem tudom hogy számít e valamit, de német állampolgár vagyok. Szóval mi lenne a leg1xűbb megoldás?
Szia runny!
Ebben az estben ,ha a párod Magyarországon él te pedig itt ,akkor a következő az eljárás: Valahová már bemásoltam a hivatalos szöveget, de röviden a következő: 2 államból nem lehet egyszerre csaádi pótlékot kérelmezni ,de HA az egyik tagállamban nagyobb a csp összege, mint abban ,ahol a csp-re jogosult szülő él, akkor lehet kérni a csp-kiegészítést, vagyis: németországi csp-ból levonják a magyarországi csp. összegét, és a maradékra jogosultak vagytok. Hogy kinek a számlájára megy, ezt ti dönthetitek el, hogy itt német számlára, vagy magyarországra a párod részére.
A lakóhelyedhez illetékes "Familienkasse"-t kell megkeresned a neten, és a formanyomtatványt letölteni, kitölteni, és elküldened nekik. Erre majd ők válaszolnak még 3 nyomtatvánnyal, amit ki kell töltetned a munkaadóddal, és a párodnak is magyarországon ,valamint kaptok 2 nyomtatványt: E401 és E411 ezeket el kell küldenetek a következő címre:
Magyar Államkincstár Budapesti és Pest Megyei Igazgatósága (Nemzetközi Kapcsolatok Osztálya, cím: 1115 Budapest, Bartók B. u. 120-122., e-mail:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ők kérnek még tőletek adatokat, és utána megküldik a német Familienkassénak kitöltve a nyomtatványokat , hogy magyarországon mennyi csp-kaptatok stb.
Utána már csak türelem kérdése(én júniusban kérvényeztem, augusztusban megkaptak minden kért papírt és 2 hete már rákérdeztem hogy mi újság,,eddig semmi válasz .)
Még egy kis hivatalos infó:
http://www.euvonal.hu/index.php?op=mindennapok_csaladimunkanelkuli&id=142
Üdv.
Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- runny
- Nem elérhető
- New Member
- Köszönetek: 1
- Gergoo
- Nem elérhető
- Administrator
- Working on it
- Köszönetek: 1145
"A családi pótlék esetében, ha egy családapa vagy családanya
egy EU tagországban dolgozik..."
- runny
- Nem elérhető
- New Member
- Köszönetek: 1
- zitafi
- Nem elérhető
- Junior Member
- Köszönetek: 20
Átolvastam az egész fórumot, pár gyakorlati tanácsot viszont kérnék.
Párom Németországban dolgozik német cégnél, van kint albérlete is, bejelentett lakcíme. Kismama vagyok, viszont amint megszületik a baba, szeretnék kimenni hozzá. A családi pótlék már teljesen világos számomra, 184 Eu/hó. Itthon dolgozok több éve folyamatosan. Megmarad majd a Gyesem? Vagy kint kell valamit igényelnem?
Előre is köszönöm a válaszokat.
Zita
- Gergoo
- Nem elérhető
- Administrator
- Working on it
- Köszönetek: 1145
Kérlek a többi, (törölt) kérdésed tedd fel a megfelelő topikokban.
köszi