Családi pótlék Németországban

• Bella
  • Látogató
  • Látogató
13 éve 1 hónapja - 13 éve 1 hónapja #8211 Írta: Bella
Bella válaszolt a következő témában: Családi pótlék Németországban

runny írta: Tisztelt hozzáértők!

Végigolvastam a családi pótlék témát, de esetemre nem találtam választ. Szóval itt dolgozom Németországban, német munkaadóval, német címre bejelentve. Párom Magyarországon van lányunkkal. Viszont nem vagyunk összeházasodva, csak éllettársi kapcsolatban élünk. Magyarországon párom nevére jön a CSP. Ebben az esetben hogyan tudnám megigényelni itt a CSP-t?
Nem tudom hogy számít e valamit, de német állampolgár vagyok. Szóval mi lenne a leg1xűbb megoldás?

Szia runny!

Ebben az estben ,ha a párod Magyarországon él te pedig itt ,akkor a következő az eljárás: Valahová már bemásoltam a hivatalos szöveget, de röviden a következő: 2 államból nem lehet egyszerre csaádi pótlékot kérelmezni ,de HA az egyik tagállamban nagyobb a csp összege, mint abban ,ahol a csp-re jogosult szülő él, akkor lehet kérni a csp-kiegészítést, vagyis: németországi csp-ból levonják a magyarországi csp. összegét, és a maradékra jogosultak vagytok. Hogy kinek a számlájára megy, ezt ti dönthetitek el, hogy itt német számlára, vagy magyarországra a párod részére.
A lakóhelyedhez illetékes "Familienkasse"-t kell megkeresned a neten, és a formanyomtatványt letölteni, kitölteni, és elküldened nekik. Erre majd ők válaszolnak még 3 nyomtatvánnyal, amit ki kell töltetned a munkaadóddal, és a párodnak is magyarországon ,valamint kaptok 2 nyomtatványt: E401 és E411 ezeket el kell küldenetek a következő címre:
Magyar Államkincstár Budapesti és Pest Megyei Igazgatósága (Nemzetközi Kapcsolatok Osztálya, cím: 1115 Budapest, Bartók B. u. 120-122., e-mail:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
, fax: 0036-1/350-2465)
Ők kérnek még tőletek adatokat, és utána megküldik a német Familienkassénak kitöltve a nyomtatványokat , hogy magyarországon mennyi csp-kaptatok stb.
Utána már csak türelem kérdése(én júniusban kérvényeztem, augusztusban megkaptak minden kért papírt és 2 hete már rákérdeztem hogy mi újság,,eddig semmi válasz .)
Még egy kis hivatalos infó:
http://www.euvonal.hu/index.php?op=mindennapok_csaladimunkanelkuli&id=142
(családi ellátások az EU-ban.
Üdv.

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
13 éve 1 hónapja #8230 Írta: runny
runny válaszolt a következő témában: Családi pótlék Németországban

Köszi az eddigi válaszokat, ez a rész világos is, itt a hangsúly azon van, hogy nem vagyunk házasok. Nem fognak ebbe belekötni? Valamint mivel igazolom, hogy közösen neveljük lányunkat? Vagy ez itt nem lényeges? Mert evidens, hogy a születésivel tudom igazolni, hogy az én lányom, de azt már nem, hogy együtt neveljük.

Több
13 éve 1 hónapja - 13 éve 1 hónapja #8231 Írta: Gergoo
Gergoo válaszolt a következő témában: Családi pótlék Németországban

A hangsúly ott van ahová helyezed (feleslegesen szerintem) mert ha elolvastad volna a Bella által adott linken:
"A családi pótlék esetében, ha egy családapa vagy családanya
egy EU tagországban dolgozik..."
akkor nem kéne feleslegesen hangsúlyozni valamit. ;)

Több
13 éve 1 hónapja #8234 Írta: runny
runny válaszolt a következő témában: Családi pótlék Németországban

Igazad van, tényleg el kellett volna olvasnom a linken írottakat, de erre is képtelen voltam. Szégyellem magamat, mert nem tudok még egy kérdést sem úgy feltenni, hogy azt mások megértsék. Elnézést kérek értetlenségemért. Ha sikerül lezongoráznom a folyamatot az én esetemmel, jelentkezem, hogy más hasonló cipőben járó értetleneknek tudjak egy egyszerű igen, vagy nem választ adni a bonyolult kérdésére.
A következő felhasználók mondtak köszönetet: Gergoo

Több
13 éve 1 hónapja - 13 éve 1 hónapja #8242 Írta: zitafi
zitafi válaszolt a következő témában: Családi pótlék Németországban

Üdv Fórumozók!
Átolvastam az egész fórumot, pár gyakorlati tanácsot viszont kérnék.
Párom Németországban dolgozik német cégnél, van kint albérlete is, bejelentett lakcíme. Kismama vagyok, viszont amint megszületik a baba, szeretnék kimenni hozzá. A családi pótlék már teljesen világos számomra, 184 Eu/hó. Itthon dolgozok több éve folyamatosan. Megmarad majd a Gyesem? Vagy kint kell valamit igényelnem?
Előre is köszönöm a válaszokat.

Zita

Több
13 éve 1 hónapja #8243 Írta: Gergoo
Gergoo válaszolt a következő témában: Családi pótlék Németországban

Szia Zita,
Kérlek a többi, (törölt) kérdésed tedd fel a megfelelő topikokban.
köszi
A következő felhasználók mondtak köszönetet: zitafi