Családi pótlék Németországban
- Krisz76
- Nem elérhető
- New Member
- Köszönetek: 0
gebriell írta: Szia!
A különbözetire jogosultak vagytok, talán még a gyesre is ha neked nincs bejelentett munkaviszonyod/tehát nem onnan mész el szülni/ Arra viszont készülj hogy ez nem hetek kérdése. Én 9 hónapja adtam be a kérvényemet, havonta kapok egy levelet miszerint valami hiányzik és mindig ugyan azokat kérik amiket már elpostáztam részükre. Tehát időhúzás! Viszont csak idő kérdése és kifizetik.
Szia! A különbözetire akkor jogosult valaki ha az egyik fél német alkalmazott ( járulékot + adót fizet a német államnak) a másik félnek pedig Mo-n van munkaviszonya ( a magyar államnak fizeti a járulékot + adót), vagy a munkaviszonyból megy el szülni.
A német családi pótlék feltétele az hogy német alkalmazásban legyen az egyik fél!!!!! Nem elég a lakcímbejelentő!
Kriszti
Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Orshee
- Nem elérhető
- New Member
- Köszönetek: 0
Na végigrágtam magam mind az 53 oldalon:.-) És még igy is maradt kérdésem.
A férjem kint van október eleje óta, magyar cégtől. Olvastam erről a csp különbözetről. Én még Magyarországon vagyok a két gyerekkel, de mi is tervezzük kb. 3 hónap múlva a kiutazást.
Kérdésem:
Igényelheti-e a férjem ezt a különbözetet?
Ha igen, olvastam hogy max 4 évre visszamenőleg lehet akár igényelni. Annyi, hogy nem folyamatosan dolgozott kint Németországban (Papenburgban), hanem közben dolgozott Franciaországban is, és itthon is volt Magyarországon is.
Ilyen esetben is lehet visszamenőleg igényelni?
Válaszotokat előre is köszönöm!
- pingpong53
- Nem elérhető
- Junior Member
- Köszönetek: 24
Én igy intéztem az embereknek:
Szerintem csak német cégnél dolgozó emberek igényelhetik a családi pótlékot. Úgy tudom, hogy minimum 1 évig ott kell dolgozni, s csak azt követöen lehet igényelni. Az Arbeitsamt-okon a Familienkasse foglalkozik az ügyekkel. Érdemes jó alaposan mindent összegyüjteni, hogy ne kapjál állandóan hiánypótlást. Az ügyintézési idö nagyon változó 3 hónaptól eltarthat akár 1 évig is.
Céges munkáltatói igazolás
Munkavállalási engedély ez tavaly május 1.-töl már nincs
Német biztositási kártya másolat
Német nyugdijbizt.szám
Személyi, vagy útlevél másolat
Lakcimbejelentö
Tartózkodási engedély, akinek van
Családi pótlék folyósitási kérelem nyomtatvány, német nyelvü
E401 nyomtatvány német-magyar, Polg.Mest. hivatallal le kell pecsételtetni otthon
E411 nyomtatvány német-magyar Polg. Mest. hivatallal le kell pecsételtetni otthon
Ovoda, vagy iskolalátogatási igazolás, ezt németre le kell fordittatni
MAK igazolás a családi pótlék folyositásról, ezt le kell németre fordittatni
Gyermek szül.anyakönyvi kivonat másolat és annak forditása
Házassági anyakönyvi kivonat másolat és annak forditása
Nyomtatványok netröl is letölthetök, de meg kell kérdezni a Polg.Mest.Hivatalt, hogy van-e nekik.
Ha már a reklamációnál tartasz, akkor érdemes személyesen bemenni, általában csütörtöki napokon hosszabb ideig, 18 óráig vannak. Türelmesek, segitökészek!
Szép estét!
- peteratde
- Nem elérhető
- Premium Member
- Köszönetek: 141
egy dologban biztosan tévedsz:
Már több helyen be is lett linkelve a hatályos jogszabály, idézve is lett régebben.Szerintem csak német cégnél dolgozó emberek igényelhetik a családi pótlékot. Úgy tudom, hogy minimum 1 évig ott kell dolgozni, s csak azt követöen lehet igényelni.
Ha valaki életvitelszerűen itt él, és egyébként jogosult rá, akkor megkapja, vagy a téejeset, ha otthon lemondta, vagy kiegészítést, ha nem.
A legérdekesebb az eddig praxisomban, hogy egy család a kijövetel 3. napján megigényelte, és begogadták az igénylest!!! Persze még van néhány csatolandó dolog hátra, de meg fogják kapni, pedig éppen csak kijöttek !!!
Ami valószínűleg változó, az hogy kérnek-e fordítást. Itt Deggendorfban nem kértek !
“Nem akkor leszünk magabiztosak, ha mindig igazunk van, hanem akkor, ha nem félünk a tévedéstől”
- mecstulipan
- Látogató
Köszönjük a részletes beszámolót.Ezek szerint érdemesebb összeszedni az összes általad írt dokumentumot,és csak azután beadni az igényt.Én július óta dolgozom Németországban.Eddig más tartományban voltam bejelentve.Az a kérdésem,hogy a mostani(Bajor) Familienkasse-hoz,vagy az előzőhöz(Hessen) adjam be az igénylést?Érdemesebb személyesen ,vagy levélben is jó elküldeni?Nekem azt mondták munkában,hogy a férjem kereseti igazolására is szükség van.Most még gyűjtöm a hiányzó papírokat,én a különbözetet szeretném megkapni.
Üdv mindenkinek!
- peteratde
- Nem elérhető
- Premium Member
- Köszönetek: 141
A mindenkori lakóhelyed szerint illetékes Familienkasse-hoz kell beadni az igénylést. Szerintem érdemesebb személyesen, mert ha szerencséd van, akkor rögtön meg is mondják, mi kell még.
“Nem akkor leszünk magabiztosak, ha mindig igazunk van, hanem akkor, ha nem félünk a tévedéstől”