Német betegbiztosítás

Több
12 éve 8 hónapja - 12 éve 8 hónapja #16213 Írta: astarta
astarta válaszolt a következő témában: Német betegbiztosítás

Szia Terézia,

a Technikernél kapott kártyád egyben EU kártya is kell, hogy legyen, vagyis most az lesz a helyzet, hogy itt van kinn teljeskörű biztosításod, és mikor Magyarországra utazol, akkor ott ezzel az EU kártyával vehetsz igénybe ellátásokat (ami belefér az EU kártyába).

Az S1-nek épp az lenne a lényege, hogy valaki mindkét tagállamban teljeskörű biztosítást kapjon, ezek szerint a Techniker sincs nagyon képben. :(

DE: ezzel az S1-gyel én is próbálkoztam, nekem AOK-nál van biztosításom, de az OEP ügyintéző elhajtott azzal telefonon, hogy ez csak akkor működik, ha Németországban nincs bejelentett lakcímem, vagyis egyértelműen csak munka miatt vagyok kinn.
Mondtam neki, hogy szerintem annak is van itt bejelentett lakcíme, aki csak munka miatt van kinn, mert csak úgy kap letelepedési engedélyt, vagy csak úgy tud bankszámlát nyitni, de elengedte a füle mellett, csak azt hajtogatta, hogy ez akkor működik, ha az állandó lakóhely otthon van.
Érzek itt némi ellentmondást, bár persze a lényeg érthető.
Teljes körű ellátás igénybevétele két tagállamban

Amennyiben egy EGT tagállam területén dolgozó, és ott biztosított személynek Magyarországon van az állandó lakóhelye, az illetékes - külföldi - biztosító által kiállított az S1-es (régi E 106-os) igazolás alapján, Magyarországon is teljes körű természetbeni egészségügyi ellátásra jogosult. 

Az S1-es igazolást a külföldi biztosító küldi meg a lakóhely szerint illetékes egészségbiztosítási pénztárnak. Az igazolás rögzítését követően a külföldi biztosított a magyar TAJ-szám alapján veheti igénybe az ellátást Magyarországon. 

A nyomtatvány kiállításának feltételeiről az illetékes - külföldi - biztosító nyújt felvilágosítást. 

Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a lakóhely fogalmát az illetékes állam a saját jogszabályai szerint értelmezi. Tapasztalatok szerint az S1-es dokumentum kiállítására Egyesült Királyságban, Írországban, illetve Olaszországban munkát vállaló magyar állampolgárok esetében éppen a lakóhely fogalomnak a magyar jogszabályoktól eltérő értelmezése miatt nem kerül sor. 

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya azonban az orvosilag szükséges mértékig feljogosít az ellátások igénybevételére. 

További információ a kérdésről itt olvasható.
Az S1 jelű nyomtatványt általában a határ menti ingázóknak, illetve a kiküldetésben dolgozók számára állítják ki.

További információért az illetékes országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz érdemes fordulni.

Országos Egészségbiztosítási Pénztár (Nemzetközi Osztály)

Tel.: 06-1-350-1618
Információs vonal: 06-40-200-347
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: http://www.oep.hu  

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
12 éve 8 hónapja #16214 Írta: kisne
kisne válaszolt a következő témában: Német betegbiztosítás

Szio Decotex

Nekem is meg van ez a kártya :blush: 2 nap alatt itt volt a telefon beszélgetés után szuper gyorsan intézték el, és mindent telefonon :P
De nekem azt mondták ma a technikernél,hogy ez csak végső esetben használhatom otthon és akkor is számlát kérjek,de annak is csak 20 %-át fizeti ki a Techniker biztosito.
Ezért zavaros nekem ez az egész biztositás, vagy nem volt képben az ügyintéző.
Kőszőnőm, nem tudom hogy most él otthon vagy nem él a kártya ?,mert énnekem jo ismerősőm az orvosom szeretem és mindig őhozzá jártam :blush: ezért is szeretném ha élne otthon, meg az őrdőg nem alszik. :evil:
Üdv.Terézia

• DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
12 éve 8 hónapja #16215 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Német betegbiztosítás

astarta írta: Az S1-nek épp az lenne a lényege, hogy valaki mindkét tagállamban teljeskörű biztosítást kapjon, ezek szerint a Techniker sincs nagyon képben.

Szerinted mi a "nem teljeskörű"? Mint emlitettem, a kórházban sem kellett más. Felirták az adatokat a kártyáról és kész! Soah semmit nem hallottam felőlük, csak itt a TK irt később egy levelet, hogy a magyarországi dolgot rendezték!

Szerintem a Techniker képben van! Ez a kártya az egész EU-ban érvényes! Rajta is van: EU! Nekem eddig sem otthon, sem itt nem adtak soha más információt! Egyébként szerited amelyik német áp-nak, akinek valami ellátásra van Mo.-on szüksége, van ilyen nyomttaványa??

DCT

Több
12 éve 8 hónapja #16223 Írta: kisne
kisne válaszolt a következő témában: Német betegbiztosítás

Sziasztok

Nagyon kőszőnőm a válaszaitokat.

Akkor itt is ugyanugy káosz van mint az otthoni EU kártya kőrül.
Nekem azt mondták az S1 es ürlapot csak akkor kell kitőlteni ha haza megyek és megszüntettem itt a biztositásomat :sick: és a biztositási kártyám ugye végső esetben használhatom, és ha használom számlát kérjek. :sick: és azt küldjem be a Technikerbe.
Vagy nem volt tájékozott az alkalmazott na, majd holnap ujra felhivjuk őket ugyan mit mondanak :blush:
Otthon az OEP-nél a hőlgy azt mondta kell az S1-es nyomtatvány hogy tudják ,hogy itt fizetem a biztositást,és akkor él a kék kártyám amit ad a biztosito kint, na akkor ?
Tiszta káosz :evil: :blush:
Vagy tiztázom teljesen a kőrülményeket, vagy kőtők egy ADACO-t :blush: :sick:
Üdv.Terézia

Több
12 éve 8 hónapja #16235 Írta: astarta
astarta válaszolt a következő témában: Német betegbiztosítás

DECOTEXT írta:

astarta írta: Az S1-nek épp az lenne a lényege, hogy valaki mindkét tagállamban teljeskörű biztosítást kapjon, ezek szerint a Techniker sincs nagyon képben.

Szerinted mi a "nem teljeskörű"? Mint emlitettem, a kórházban sem kellett más. Felirták az adatokat a kártyáról és kész! Soah semmit nem hallottam felőlük, csak itt a TK irt később egy levelet, hogy a magyarországi dolgot rendezték!

Szerintem a Techniker képben van! Ez a kártya az egész EU-ban érvényes! Rajta is van: EU! Nekem eddig sem otthon, sem itt nem adtak soha más információt! Egyébként szerited amelyik német áp-nak, akinek valami ellátásra van Mo.-on szüksége, van ilyen nyomttaványa??

Kedves DCT,

te sem vagy képben.
Nem kell semmilyen nyomtatvány, hogy a betegnél legyen. Csak az EU betegkártya (ami egyben az itteni német betegkártya is) legyen nála.
Amikor otthon fizeti valaki a biztosítást, és itt kinn EU kártyával van, akkor sem kap teljeskörű ellátást itt, hanem az EU kártya ugye csak az orvosilag szükséges ellátásokra illetve sürgősségi ellátásokra jogosít.
Na ez visszafelé ugyanígy működik. Ha nekem itt van biztosításom, és otthon EU kártyával vagyok, akkor az EU kártyával nem vehetek mindent igénybe.
Ha nekem van valami problémám, ami nem igényel azonnali vagy rövid távú beavatkozást, mondjuk pl. egy orrsövényferdülés vagy épp epekő ami nem okoz akut panaszokat, és meg kell operáltatnom, akkor azt otthon nem csináltathatom meg az EU kártyával. Ezt jelenti a nem teljeskörű.

De ha valakinek van S1 nyomtatványa, akkor viszont mindkét tagállamban igénybe vehet teljeskörű ellátást.
Csak épp az S1-et nem adják meg automatikusan mindenkinek.

Üdv., A.

• Eva10
  • Látogató
  • Látogató
12 éve 8 hónapja #16258 Írta: Eva10
Eva10 válaszolt a következő témában: Német betegbiztosítás

Sziasztok!

En elhiszem, hogy letezik az S1 - de több, mint 3 ev munka utan meg ilyet nem lattam. Eu kartyat mar igen termeszetesen.
Bal valoszinüleg ezzel is elsönek a kassahoz kell menni.

sziasztok:
Eva