Német betegbiztosítás

Több
12 éve 8 hónapja #16268 Írta: astarta
astarta válaszolt a következő témában: Német betegbiztosítás

Szia Éva,

te akkor láthattál volna S1-et, ha egy német megy hozzád, aki kiküldetésben Magyarországon dolgozik, emiatt ott biztosított, de itthon (Németországban) szeretne nem csak az EU kártyájával ellátást igénybe venni, hanem teljes körűen.
Bár persze vannak németek Magyarországon kiküldetésben, de azért nem olyan sokan, így nem csoda, ha 3 év alatt sem futottál bele ilyenbe.

Bár csak találgatok, de gondolom a saját biztosítónak nem érdeke, hogy állja a teljes költségét egy külföldi kezelésnek, ezért nem nagyon töltögetik a biztosítók az S1-et, kivéve ha egyértelmű a szituáció, és valaki tényleg kiküldetésben dolgozik.
Kivétel lehetne ez alól pl. Magyarország, ahol azért gyanítom minden ellátás olcsóbb, mint itt Németországban, tehát a német Kassa még jól is járhatna anyagilag, ha valaki nem itt, hanem otthon menne orvoshoz.

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

• Eva10
  • Látogató
  • Látogató
12 éve 8 hónapja #16275 Írta: Eva10
Eva10 válaszolt a következő témában: Német betegbiztosítás

Szia astarta!
Nem lattam S1-et Magyarorszagon sem. De több alkalommal lattam el a maganpraxisban nemeteket, osztrakokat. Bizonyos esetekben örültek a szamlamnak, maskor meg nem annyira. Bizony a magyar maganpraxis nem mindig olcsobb, mint az itteni. Legalabbis ez vol 4 eve. Most is ezt latom, bizony egy maganklinika nem egyszer többet ker, mint az itteni.
De ugy gondolom, hogy ha valaki S1gyel jönne, akkor ugyis elötte valaszt egy kassat, es annak a papirjaval jönne hozzam, es ettöl kezdve nincs problema, mert latni lehet, mire jogosult.
szia:
Eva

Több
12 éve 8 hónapja #16279 Írta: astarta
astarta válaszolt a következő témában: Német betegbiztosítás

Magyarországon meg akkor láthattál volna S1-et, ha olyan magyar beteged lett volna, aki Németországban dolgozik kiküdetésben, német biztosítással, de otthon vett volna igénybe ellátást nálad az S1-gyel.
Így továbbra sem csodálkozom, hogy nem találkoztál ilyennel, szerintem ezek nem olyan gyakori esetek.
Persze, igazad van, Magyarországon is lehet egy magánorvosi ellátás drágább, mint egy itteni ellátás, de az S1 az nem vonatkozik magánorvosi ellátásokra, csak OEP által finanszírozottakra. Azok pedig gyanítom olcsóbbak Magyarországon. Így értettem.

• Eva10
  • Látogató
  • Látogató
12 éve 8 hónapja #16285 Írta: Eva10

Szia astarta!
Hat azt nem tudom, hogy az S1 mire vonatkozik. De eleg gyakran irtam szamlat osztrak es nemet betegeimnek. Kertek ra Diagnozist mindig.
Megirtam magyarul, aztan rairtam azt is, amit ök kertek. Kifizette a biztositojuk, legalabbis azt mondtak. Voltak, akik visszajöttek - persze altalaban magyarok voltak, csak nem eltek Magyarorszagon. Persze en nem kerdeztem meg, hogy privat vagy gesetliche biztositasuk volt, nem is tudtam akkor a különbseget.
szia:
Eva

• Eva10
  • Látogató
  • Látogató
12 éve 8 hónapja #16286 Írta: Eva10

Meg egy: nem tudom, az OEP ellatas olcsobb-e, de egy ismerösöm 9000Ft-ot fizetett egy rezeptert - fajdalomcsillapitot kellett neki felirni a daganatos betegsegere, vitte a zarojelenteseket, orvosi velemenyt, csak a gyogyszert hagyta otthon. Ott voltam, igy tudom, hogy ennyit fizetett eu kartyaval. Nehany nap mulva meg a citosztatikumot beadtak neki ingyen - ezt hozta magaval, es egy napot korhazban kellett emiatt tölteni - csak nappal. Erre nem kellett semmit fizetni. Ja, es ugyanezen kisvarosban törtent mindket eset.

Több
12 éve 8 hónapja #16345 Írta: bayer
bayer válaszolt a következő témában: Német betegbiztosítás

Ezt találta S1 ügyben: www.euvonal.hu/index.php?op=egeszsegugy&id=152
6. Magyarországi teljes körű ellátás igénybevétele külföldi biztosítás esetén

Amennyiben egy EGT tagállam területén dolgozó, és ott biztosított személynek Magyarországon van az állandó lakóhelye, az illetékes - külföldi - biztosító által kiállított az S1-es igazolás alapján, Magyarországon is teljes körű természetbeni egészségügyi ellátásra jogosult.

Az S1-es igazolást a külföldi biztosító küldi meg a lakóhely szerint illetékes egészségbiztosítási pénztárnak. Az igazolás rögzítését követően a külföldi biztosított a magyar TAJ-szám alapján veheti igénybe az ellátást Magyarországon.

A nyomtatvány kiállításának feltételeiről az illetékes - külföldi - biztosító nyújt felvilágosítást.

Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a lakóhely fogalmát az illetékes állam a saját jogszabályai szerint értelmezi. Tapasztalatok szerint az S1-es dokumentum kiállítására Egyesült Királyságban, Írországban, illetve Olaszországban munkát vállaló magyar állampolgárok esetében éppen a lakóhely fogalomnak a magyar jogszabályoktól eltérő értelmezése miatt nem kerül sor.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya azonban az orvosilag szükséges mértékig feljogosít az ellátások igénybevételére. Az igazolást a határ menti ingázóknak, illetve a kiküldetésben dolgozók számára általában kiállítják.