Német betegbiztosítás

• DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
12 éve 4 hónapja #21716 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Német betegbiztosítás

bariba írta: Konkrétan a Familienversicherunggal kapcsolatban érdeklődtem, hogy ha megkötjük úgy, akkor az nem veszélyeztetné a biztosítási jogviszonyom Magyarországon: csak zárójelben jelezném, esetleg ha még egy Baby megszületne, mert a pici 1,5éves.

Mit értesz "veszélyeztetésen"? Nem eszélyezteti, hanem megszünik! Nem lehet két országban kaszirozni! Ha a BRD-ben bejelentkezel, akkor itt leszel biztositva. ha dologozol magad, ha nem, akkor a férjed után és jogán! (Élettárs nem számit) Ha meg Mo.-on vagy bejelentkezve, akkor az otthoni biztositások és járandóságok az érvényesek! Mi ebben nem érthetö és a "veszélyeztetett"?

(Csak zárójelben megjegyzem, hogy ha még egy gyerek születik, s itt kint, akkor az itteni -német- juttatásokra leszel jogosult, ha itt kint éltek. Otthonról semmi nem fog járni!!)

DCT
A következő felhasználók mondtak köszönetet: bariba

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
12 éve 4 hónapja #21731 Írta: bariba
bariba válaszolt a következő témában: Német betegbiztosítás

Kedves DECOTEXT!

Nálam a veszélyeztetés: olvastam más fórumokon a biztosítással kapcsolatban, hogy megszüntették a magyarországi ellátást, mert volt Fam.versicherungjuk és a németországi ellátásra lettek jogosultak. (Megszüntették a magyar csp.-t és gyes-t)
Meg hát Te is olvastad korábban, mit írt nekem vissza az euvonal...
Megmondom őszintén, hogy eléggé bepánikolnék, ha velem ilyen történne, ezért kérdezem Tőletek ezeket a dolgokat, mert ezért van ez az oldal! :-) Hátha többet tudtok (sőt biztosan!) erről.
/Ugye gyed ideje alatt fizetés nélküli szabadságon van az anya Magyarországon legfeljebb a gyerek 2éves koráig. Aztán kérhetik a gyes-t....etc./
Nem vagyok biztosításos guru, mert nekem ilyennel nem kellett foglalkoznom!
Ui.: Te valamit félreértesz velem kapcsolatban, mert eszem ágában sincs 2 országból kasszírozni!!!

No, és akkor részemről a témát lezárom, mert eléggé felvilágosítottatok ezzel kapcsolatban. Nagyon szépen köszönöm!! :-)

• DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
Több
12 éve 4 hónapja #21733 Írta: DECOTEXT

bariba írta: Te valamit félreértesz velem kapcsolatban, mert eszem ágában sincs 2 országból kasszírozni!!!

Lehet, hogy félreértettem! A megoldás tehát végtelenül egyszerü, ha a magyar juttatásokra tartasz igényt, akkor ne köss semmilyen német biztositást és ne szüntessd meg a magyart. Ilyen egyszerü! Ha tehát a férjed itt kint jelzi, hogy nös, és gyermek is van, az az egy "Familienversicherung"-ot vesz igénybe az itteni járandóságokkal (Pl. Kinedgeld) akkor otthon elöbb utóbb ezt megvonják! (Mert nem lehet két országból kaszirozni, még akkor sem, hogy ha neked nem ez volt a szándékod, ezért szünik meg ez egyik helyen!!)

UI: a családipótléknál lehet két helyröl kapni, de akkor csak a különbözet jár itt a BRD-ben!

DCT

Több
12 éve 4 hónapja #21781 Írta: bariba
bariba válaszolt a következő témában: Német betegbiztosítás

Kedves DECOTEXT!
Végre...!!! Erre voltam kíváncsi!
Tudod, nekem meg kell szokni azt, hogy Németországban a család többi tagja is biztosítottá válhat, ha az egyik biztosítással rendelkezik! Ezért érdeklődtem.
Magyarországon mikor volt vagy lesz ilyen??? :S (A kérdés költői!)
Szóval, ha családi biztosítást köt németben, akkor az itthoni enyém automatikusan megszűnik. Vagy rosszul értem?

• Eva10
  • Látogató
  • Látogató
12 éve 4 hónapja #21783 Írta: Eva10
Eva10 válaszolt a következő témában: Német betegbiztosítás

Bariba, igaz nem nekem cimezted a kerdest, de en ugy gondolom, a ferjed kössön magara biztositast.
Ha megkötitek ratok is, attol nem szünik meg automatikusan a magyar, azt le kell mondani. Ha nem mondjatok le, mi lesz, nem tudom, azt sem, hogy valamikor megszünik-e magatol, es akkor szamlaznak-e valamit nektek vagy sem. Az en peldam: a könyvelöm lemondta otthon a tb-t, amikor az itteni biztositast megkötöttük, mar több, mint 3 eve. Ennek ellenere a TAJ szamom elt meg az ev elejen. Ne foglalkoztam vele, ugyanis el tudom kepzelni, hogy az özvegyi nyugdij miatt elt a TAJ szam. Es privat biztositott vagyok, lehet, az nem ugy szamit. De hangsulyozom, lemondtuk több, mint 3 eve. Persze az APEH-re jellemzö, hogy több eve meg azt kerdeztek meg, hogy miert nem nyugdijaskent fizetek adot, ha nyugdijas vagyok - nem neztek, hogy az eletkorom miatt nem lehetnek meg nyugdijas...
Februarban kijelentkeztem a magyar lakcimemröl, kivancsi vagyok, hogy most mi van a TAJ szamommal.
szia:
Eva

• DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
Több
12 éve 4 hónapja #21785 Írta: DECOTEXT

bariba írta: 1 Magyarországon mikor volt vagy lesz ilyen?? (A kérdés költői!)
2 Szóval, ha családi biztosítást köt németben, akkor az itthoni enyém automatikusan megszűnik.
3 Vagy rosszul értem?

1 Magyarországon már sokal régebben és sokkal bövebben van ilyen. Az összes háztartásbeli, az összes eltartott biztositott Mo.-on. Söt az összes nyugdijas is. Itt a BRD-ben a nyugdijasoknak fizetniük kell betetgbiztositást és adót is! Ezt otthon a TB "fedezi" elvileg. Pénz viszont nincs rá......***
2 Nem feltétlenül és nem minden. A legjobb ha elötte a magyar folyósítónál érdeklödsz! Úgy tudom hogy a különbözetet kapni fogod a támogatásoknál. Az sem mindegy hogy hol van a gyerek állandó lakhelye! Mivel ezeknél a dolgoknál szinte naponta lehet változás jobb ha a hivatalokban érdeklödsz!
3 Nem érettted rosszú csak a válaszom nem teljes. Pontos információkat csak a magyar folyósitónál kaphatsz!

*** Itt amikor a lányom egyetemre járt, nekünk külön kellett utána betegbiztositást fizetnünk! 57 euró volt ami nem nagy összeg, de fizetni kellett! Biztositva csak addig volt a szülökön keresztül amig a "Kindergeld" (családi pótlék) járt. Akkor 27 év volt a max., ma ez 25 éves korra csöökkent.

DCT