Német adásvételi szerződés
- Julianna
- Nem elérhető
- Senior Member
- Köszönetek: 177
kisne írta: Én kocsim magyar és magyar rendszámu enyém . a vevő német állampolgár.
Ha német állampolgárnak adod el, aki Németországban él, akkor a helyzet bonyolódik. Mi néhány éve estünk át hasonló ügyintézési hercehurcán, akkor nekünk azt mondták, hogy külföldi eladáshoz a magyar rendszámú kocsinkat otthon ki kell vonni a forgalomból.
Ez azt jelentette, hogy a magyarra hivatalosan lefordított adásveteli szerzödést be kellett mutatni, a magyar rendszámot, a törzskönyvet és a forgalmit pedig le kellett adni az otthoni okmányirodában. Ha jól emlékszem, a papírokat érvénytelenítve késöbb visszakaptuk. Német volt a vevö, ezért az adásvételi szerzödésbe bele kellett írni azt is, hogy a vevö a kocsit külföldi használatra vette meg.
Amíg a kocsi rendszám nélkül volt, azt csak a garázsban lehetett tárolni, mert közterületen nem állhat. Utána az autót átadtuk a vevönek, aki azt rendszám nélkül elvontatta.
Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- DECOTEXT
- Nem elérhető
- Platinum Member
- Messziröl jött ember túl késön ér ide!
- Köszönetek: 1407
És? Nem értem ezzel mi a gond? Semmilyen törvény nem tiltja, hogy külföldön eladd a tulajdonodat! Azt sem tiltja semmi, hogy egy magyar áp. nem vehet valamit külföldön! Szerintem agyonkomplikáljátok!Szilvi írta: .... De esetünkben mindkét magánszemély magyar, csak az adás-vétel helye van külföldön.
Szerintem továbbra is az a teendő, hogy az eladó jelenti otthon (mindenhol) hogy eladta a kocsit és már nem tulajdona! (Biztosító, adó, meg ahol kell.) Erről van egy érvényes adásvételi szerződése! A vevőnél már más a helyzet, de ez nem az eladó gondja!
DCT
- Szilvi
- Nem elérhető
- Premium Member
- Köszönetek: 160
Kedves Terézia,kisne írta: Sziasztok
Nagyon kőszőnőm a segitségeteket.
letőltőttem a Gergoo által belinkelt adásvételit.
Én kocsim magyar és magyar rendszámu enyém . a vevő német állampolgár.
Biztos ami biztos kitőltettem a magyar adásvételit is.
Még egy kérdés Rendszám az marad az auton vagy haza kell vinnem és leadni az okmányirodában.?
Szilvi nálunk már 2 éve mikor a kocsimat vettem nem mükődőtt a Polgármesteri hivatal ado csoportja, átküldtek a okmányirodába ott kellett bejelentenem,hogy kocsit vettem és ők küldték ki az adopapirt ki
Üdv Terézia
Két lehetőség van a rendszámra/forgalmira vonatkozóan:
1.) Te mész be Magyarországon a lakóhelyed szerinti okmányirodába, és vonatod ki Magyarországról a forgalomból a kocsit, és adod le a rendszámot. Ez esetben a forgalmit kilyukasztva visszakapod, és azt adod oda a német vevődnek.
2.) Nem jössz haza, hanem csak az adás-vételit adod le, és a kisérő levélben leírod, hogy a 35/2000 (XI.30) BM rendelet a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról 94 §. (3) bekezdése alapján kéred, hogy a hivatal tegye majd meg a szükséges intézkedéseket. Így elég megvárod, míg a német "szervek" értesítik a z okmányirodádat arról, hogy az autó németországban került bejegyzésre. Ha ez megtörtént , akkor "leveszik" a nevedről az autót hivatalosan is. ( Mellékeltem a rendeletet: BM rendelet 94 § (3) bekezdés. )
Az okmányirodára vonatkozó beírásodat köszönöm, nálunk van Adócsoport, és olyan ügyféllel még nem találkoztam, akinél nem volt, így nem tudtam arról, vannak olyan helyek Magyarországon, ahol nincs adócsoport.
Szia
- brie
- Nem elérhető
- Junior Member
- Köszönetek: 7
kisne írta: Sziasztok
a vevő német állampolgár.
Biztos ami biztos kitőltettem a magyar adásvételit is.
Még egy kérdés Rendszám az marad az auton vagy haza kell vinnem és leadni az okmányirodában.?
Szilvi nálunk már 2 éve mikor a kocsimat vettem nem mükődőtt a Polgármesteri hivatal ado csoportja, átküldtek a okmányirodába ott kellett bejelentenem,hogy kocsit vettem és ők küldték ki az adopapirt ki
Üdv Terézia
Igen, ahogy az adásvételi végén írják, az okmányirodában kell intézni mindent.
Ha a vevő Németországban akarja regisztráltatni az autót, akkor le kell adnod a rendszámot, ugyanott.
- DECOTEXT
- Nem elérhető
- Platinum Member
- Messziröl jött ember túl késön ér ide!
- Köszönetek: 1407
Azt mindenki tudja, hogy Magyarországon a rendszámkiadás a kocsi egész életére szól és nem úgy megy mint itt, hogy a a tulaj lakóhelyén kér rá rendszámot. Ezért nem értem ezt az egész cirkuszt amiről írtok! Ha a kocsi visszakerül Magyarországra, akkor magmarad a rendszáma. Ha itt kerül forgalomba, akkor viszont újat kap! Mindkét esetben azonban a vevő, az az, az új tulajdonos intézkedik akár hol is él vagy lakik és akármilyen állampolgár!! Ha itt kint akkor itt, ha otthon Magyarországon akkor ott! Az eladónak csak az a kötelessége (s érdeke), hogy mindkét variációnál jelezze az otthoni biztositó és a hatóság felé, hogy a gépkocsi MÁR NEM A TULAJDONA és nem fizet tovább semmit a kocsi után! Kész! Ennyi! Miért kell ezt agyon ragozni?
Vagy akkor mit nem értek?
DCT
- Szilvi
- Nem elérhető
- Premium Member
- Köszönetek: 160
DECOTEXT írta: Valamit sziveskedjetek megmagyarázni!
Azt mindenki tudja, hogy Magyarországon a rendszámkiadás a kocsi egész életére szól és nem úgy megy mint itt, hogy a a tulaj lakóhelyén kér rá rendszámot. Ezért nem értem ezt az egész cirkuszt amiről írtok! Ha a kocsi visszakerül Magyarországra, akkor magmarad a rendszáma. Ha itt kerül forgalomba, akkor viszont újat kap! Mindkét esetben azonban a vevő, az az, az új tulajdonos intézkedik akár hol is él vagy lakik és akármilyen állampolgár!! Ha itt kint akkor itt, ha otthon Magyarországon akkor ott! Az eladónak csak az a kötelessége (s érdeke), hogy mindkét variációnál jelezze az otthoni biztositó és a hatóság felé, hogy a gépkocsi MÁR NEM A TULAJDONA és nem fizet tovább semmit a kocsi után! Kész! Ennyi! Miért kell ezt agyon ragozni?
Vagy akkor mit nem értek?
Kedves Decotex,
normál esetben igazad van, azonban Nálunk a rendszer nem így működik. Ha nem TE intézed a dolgot, nem biztos, hogy elintéződik. Én 1,5 évig küzdöttem az Adócsoporttal egy általam eladott, de a vevőm által át ne íratott autó miatt. Hiába volt ajánlott levelem, mellyel igazoltam, én lejelentettem mindenhol , ahogy kell az eladást, nem érdekelte Őket, mert a rendszerükben én voltam a tulaj. Ez a magyarázata annak, hogy minden oldalról megpróbálja az ember körbejárni a dolgot, és ha lehet, amit csak tud Önmaga elintézni, holott valóban nem a mi ( eladó) dolgunk lenne.