A német konyha
- dizel
- Nem elérhető
- Senior Member
- Hozzászólások: 112
- Köszönetek: 28
Fortiana írta: Szia dizel!
Véleményem még most is fenntartom, miszerint a magyar konyha világhírű. Mikor vendéglátósként dolgoztam és tanítottam, több országban jártam és bizony mindenütt tudtak említeni valami jellegzetes magyar ételt, és igen elismerően nyilatkoztak az ételeinkről. De még a vendéglátó főiskolán is ezt tanították velünk.
Az pedig, hogy valakinek a saját hazájának ízei a legfinomabbak nem jelenti azt, hogy nehezen fog beilleszkedni egy másik országba. Rengeteg kutatás eredménye lett, hogy a legnehezebb egy embernél az étkezési szokások megváltoztatása. Nem megyek bele ennek pszichológiájába.
En sem kekeckedek, de a vilaghir azt jelenti, hogy a vilagon "ismernek"minket. Az, hogy te vendeglatoskent utazol es mikor vendegul latnak "felkeszulnek" belolunk, az megint mas. Az, hogy ezt a vilaghirt meg tanitjak, jellemzo a magyar vendeglatosok "felsobbrendusegere". Azt hiszik, ha a csikos 2-t csap az ostoraval a nemet turistanak es felszolgalnak vmi hust 2 evokanal paprikaval, akkor az eleg. Mikozben a vendeglatoipar Mo.-on ugy nagy atlagban a beka feneke alatt van. A pincerszakma mar reg kihalt, a szakacsok meg le vannak ragadva a rantott hus sult krumpli kombonal. Egy vicc az egesz, nehany udito kiveteltol eltekintve, de azok meg tesznek arra mit tanitanak a magyar vendeglatoipari fosulin. Azok a szakacsok bezzeg nem voltak restek kulfoldon tanulni!
En a munkam miatt eleg sokat utazok, kesz gasztroblogot irhattam mar volna. De sajnos az a helyzet, hogy kulfoldon orulhetunk ha BUdapestet nem keverik Bukaresttel, nemhogy barmit is tudjanak a magyar konyharol. Az meg, hogy Europa nehany orszagaban a magyaros az azt jelenti, hogy paprika meg fokhagyma az mar valami. Esetleg meg emlekeznek a balatoni langosra. De nagyobb reszt semmit nem tudnak rolunk. Itt egy masik forumon vki ki volt akadva, hogy a nemet munkaado nem tudta, hogy Mo. az Euban van es mar nincsenek hatarok:) Sajnos ebben semmi meglepo nincs. Mo kb. olyan sullyal szerepel az eu-ban mint hangya tok.n a pamutbojt. Pont ennyire van jelen a gasztronomiank. A paprikas csipszet magyarosnak hivjak, meg van magyar szalami ami nagyjabol versenykeptelen egy minosegi tiroli v. olasz szalamival. Emellett ha egy gasztronomia vilaghiru, azt a vilagon akkor meg kellene talalni nagyjabol ugy minden sarkon. Na majd ha toltott kaposztat arulnak a pizza es a kebap bode mellett akkor elhiszem ezt a teveszmet. Addig is jo lenne ha valamit a magyar vendeglatoipar produkalna is otthon valamit a mennyisegen kivul.
Nem mellesleg meg erdemes utanezni a magyarnak tartott magyar etelek eredetenek. NAgyon sok hungarikumnak semmi koze a magyar gyokerekhez.
Toltott kaposzta: torokok terjesztettek el (Ok dolmanak hivjak pl)
Lecso: Balkani eredetu etel. Nem mellesleg megint a torokok keze van a dologban:) (A torokok menemen-nek hivjak a klasszikus tojasos lecsot:ohmy: ) Lehetne folytatni.
Sajnos en eleg sokszor sultem mar fel a "hungarikumok" bemutatasaval kulfoldon.
Az meg, hogy valakinek a sajat native izvilaga izlika legjobban, nagy atlagban meg hiheto is (bar sajat magam vagyok a cafolat:) ), de ha valaki ezen az elso lepesben mar "problemazik" az okozhat nemi beilleszkedesi problemat. Ez az etkezesi szokas megvaltoztatas nehezsege szvsz megint tevhit. Idegen kornyezetben eldontheted, hogy megszoksz vagy megszöksz:) En hosszu evek vegetarianus etkezese utan 1 het alatt lettem siman husevo kulfoldon (nem Nemeto.). Ellenkezo esetben eleg hamar ehen haltam volna.
Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- adelusz
- Látogató
- adelusz
- Látogató
Igen azt én is hallottam,hogy nem minden kaja a magyarok találmánya.De örüljünk minden apróságnak.Örüljünk annak,hogy találok magyar bort itt Németeknél,örüljünk annak,hogy el vannak ájulva a gulyásunktól,örüljünk,hogy ízlik nekik a Tihanyi camembert sajtunk és az édes/csípős paprikakrémet is velünk hozatják. Minden apróságnak örülni kell.Ja és örüljünk,hogy csak nálunk van Piros pöttyös is!! ))
Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- zolipapa65aa
- Nem elérhető
- New Member
- Hozzászólások: 19
- Köszönetek: 11
Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Firewain
- Nem elérhető
- Junior Member
- Hozzászólások: 31
- Köszönetek: 27
ha jól emlékszem korábban valaki ezt a receptet kereste.
40 dkg alma
20 dkg margarin
10-12 dkg cukor + a pudinghoz + az alma karamellizálásához ízlés szerint
3 tojás
1 citrom reszelt héja és kifacsart leve
egy csipet só
1-2 ek rum vagy aroma
1 cs vanilincukor vagy buttervanille aroma
2 kk sütőpor
izlés szerint fahéj
20 dkg finomliszt
0,4 l tej
1 cs vanília vagy tejszín ízű pudingpor
a forma kenéséhez napraforgó olaj
A megtisztitott és karikára vágott almákat meglocsolni a citromlével. Állni hagyni.
A tésztához: a vajat a cukorral vaníliával vagy aromákkal habosra keverni,egyenként hozzáadni a tojásokat és azokkal is jól összekeverni. Végén hozzáadni a sütőporos lisztet, a citromhéjat és ezekkel is szépen összedolgozni a tésztát. Ha túl sűrű lenne, kevés tejet lehet hozzáönteni.olajozott, lisztezett formába önteni majdnem készre sütni.
Közben elkészíteni a tejből és cukorból és a porból a pudingot. ezt rátenni a majdnem kész tészta tetejére. Az almaszeleteket egy serpenyőben mindkét felén megkaramellizálni, és szépen elrendezni a tésztára terített pudingon. Ízlés szerint az almák közepébe pikáns lekvárt lehet tenni, és megszórni finoman a fahéjjal, majd kb 15 percre visszatolni a sütőbe és készre sütni.
Aztán lehet fogyókúrázni!
Jó átvágyat hozzá!
Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Firewain
- Nem elérhető
- Junior Member
- Hozzászólások: 31
- Köszönetek: 27
Az almás sütemény receptjét a moderátor jelenleg bírálja, de remélem megérkezik valamikor!
Ha sikerült valahova rossz helyre küldenem, akkor pótolni fogom. Remélem ez az amit keresett itt valaki.
Az német kajákról a véleményem: Sok helyen, - keleten és nyugaton is - sok féle ételt ettem már. Mindent megkóstolok, amit csak elém tesznek, vagy épp felkelti az érdeklődésemet. Persze van ami jobban ízlik, és van ami kevésbé. Ezzel szerintem a legtöbb ember így van.
nekem szerencsém van olyan viszonylatban, hogy több német család konyhájának ízeit, szokásait sikerült megismernem. Szintén keleten és nyugaton egyaránt. Tapasztalatom, hogy mártásokat mindenütt nagyon szeretik. Gyakran esznek spezlivel csak szószt és salátát. Ez amolyan sima hétköznapi étel volt több helyütt is. A spezlihez kicsit más lisztet használnak. Talán az a mi réteslisztünknek felelne meg, mert grízes. A szószt voltak helyek, ahol porból készítették, az nem volt igazán finom, de amit a vendéglátóm maga alkotott, az fenséges volt.
A leveseik viszont többnyire krémlevesek voltak. Számomra nagyon finom a húsvéti bárány medvehagymában sütve. Bajorok sült csülke szerintem is említésre méltó, csak ne legyen zsíros. A karácsonyi kacsamell fügés vöröskáposztával és supfnudlival (nem tudom mennyire hagyományos) szintén kiváló volt. Hétköznapi ételeik is viszonylag egyszerűek, és szerintem többnyire az olaszhoz és a magyarhoz is valamennyire hasonlatosak. pl. Crepec, Flammkuchen, ezek a palacsinta és a kenyérlángosunk változatai. (legalábbis nekem ezeket juttatta eszembe.)
Azért ha az ember igazi ízekre vágyik azt gondolom a vidéki kis vendéglátóhelyekben nem csalódik. Én csak azt tudom javasolni, hogy legyünk nyitottak és kóstoljunk meg minél többféle ételt. Ha nem izlik, hát legközelebb nem kell megenni.
Mindenkinek jó étvágyat!!
Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!