Magyar rendszámmal Németországban

• Gabóca
  • Gabóca profilkép
  • Nem elérhető
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Légy önmagad, mindenki más már úgyis foglalt!
Több
10 éve 6 hónapja #36182 Írta: Gabóca
Gabóca válaszolt a következő témában: Magyar rendszámmal Németországban

Sziasztok!

Végigolvastam mind az 54 oldalt, de nem találtam hasonló szitut.
A férjem már 3 éve itt él, és dolgozik Németországban. Magyar állampolgár, magyar állandó bejelentett lakcímmel. Nem volt autónk két és fél évig, kollégákkal járt haza Magyarországra. Én is ott éltem május elejéig. Akkor költöztem ki ide, és már be is jelentkeztem a lakásba. Viszont tavaly november 11-én vettünk egy autót Magyarországon hitelre, amit én használtam eddig. A vásárlás időpontja ugye szerepel a forgalmiban is. Ezért nem értem, hogy többen azt írjátok, hogy aki kijön, az 1 évig használhatja az autót (megint mások 6 hónapot, és van aki 3 hónapot írt), anélkül hogy szólnának neki érte. Jelen esetben ez azt jelentené, hogy ha megállít bennünket a rendőr, akkor azért büntetnének meg, mert 3 éve itt lakik a férjem, és NEM is volt autója??? Hiszen a forgalmiban szerepel, hogy fél éve vettük az autót. A másik gondom az, hogy mivel az autó hiteles, hogy lehet ezt a patt helyzetet megoldani? Hiszen a törzskönyv nincs nálunk. Köszönöm olyan tanácsot nem kérek, hogy fizessem ki, ugyanis NINCS miből kifizetni egyelőre még. Szeretném eladni otthon, már meg is hirdettük, de addig is hogy lehet ezt a felemás törvényi helyzetet normálisan elrendezni? Havonta hazajárt eddig is a férjem, és ezután is haza fogunk, mert a gyerek még otthon van, igaz már csak egy évig.

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
10 éve 6 hónapja - 10 éve 6 hónapja #36185 Írta: gejza
gejza válaszolt a következő témában: Magyar rendszámmal Németországban

Gabóca írta: Sziasztok!

Végigolvastam mind az 54 oldalt, de nem találtam hasonló szitut.
A férjem már 3 éve itt él, és dolgozik Németországban. Magyar állampolgár, magyar állandó bejelentett lakcímmel. Nem volt autónk két és fél évig, kollégákkal járt haza Magyarországra. Én is ott éltem május elejéig. Akkor költöztem ki ide, és már be is jelentkeztem a lakásba. Viszont tavaly november 11-én vettünk egy autót Magyarországon hitelre, amit én használtam eddig. A vásárlás időpontja ugye szerepel a forgalmiban is. Ezért nem értem, hogy többen azt írjátok, hogy aki kijön, az 1 évig használhatja az autót (megint mások 6 hónapot, és van aki 3 hónapot írt), anélkül hogy szólnának neki érte. Jelen esetben ez azt jelentené, hogy ha megállít bennünket a rendőr, akkor azért büntetnének meg, mert 3 éve itt lakik a férjem, és NEM is volt autója??? Hiszen a forgalmiban szerepel, hogy fél éve vettük az autót. A másik gondom az, hogy mivel az autó hiteles, hogy lehet ezt a patt helyzetet megoldani? Hiszen a törzskönyv nincs nálunk. Köszönöm olyan tanácsot nem kérek, hogy fizessem ki, ugyanis NINCS miből kifizetni egyelőre még. Szeretném eladni otthon, már meg is hirdettük, de addig is hogy lehet ezt a felemás törvényi helyzetet normálisan elrendezni? Havonta hazajárt eddig is a férjem, és ezután is haza fogunk, mert a gyerek még otthon van, igaz már csak egy évig.

Szia Gabóca!
Egy fontos dolgot kihagytál a tudnivalókból: a férjed három éve be van jelentve itt Németországban (Erstwohnsitz !) ? Itt adózik, itt biztosított ? Mert akkor bizony az "életközpontja" itt van, és akkor gyakorlatilag a M.o.- vett autót a jog szerint azonnal (két héten belül) át kellene/kellett volna jelentenie (gondolom az autó az ö nevén van és Te nem szerepelsz benne, mint üzemben tartó...??). Ez esetben ezt a kérdést a kocsi megvétele elött kellett volna feltenni..... Tényleg: miért otthon vettetek hitelre autót ? Csak kérdezem.... Föleg, ha a tervetek az volt, hogy elöbb-utóbb családostól ideköltöztök....
Na mindegy, ez már így van, pont. Megoldás talán az lehet, hogy téged otthon be kéne íratni üzembentartónak (hitelt adóval egyeztetni kell, gondolom nem lesz egyszerü) és akkor neked az ideköltözésedtöl ketyeg a 185 nap (ezt írja elö a törvény pontosan, tehát nem 3 hónap és nem egy év....), azzal nyertetek egy kis idöt (uszkve fél évet...), azalatt el kell döntenetek, hogy kivásároljátok az autót a hitelböl és kihozzátok, vagy eladjátok, vagy ha van esetleg megbízható, mindenre kapható rokon, akkor akár hitellel terhelten átíratjátok rá, és használjátok itt, mint amit "éppen kölcsönkaptatok". Mondanom sem kell, hogy ez utóbbi a létezö leggányosabb verzió, amit tuti nem javasolok... :hyper:
Abban ezer százalékig biztos vagyok, hogy a bank nem fog belemenni a hitel mellett az átrendszámozásba...
Azt meg biztos megint ide fogja írni valaki, hogy ugyanmár, ö már x éve közlekedik itt, de ezzel soha senki nem foglalkozott, meg n-szer ellenörizték a rendörök, stb.... :angry:
Mondanom sem kell, hogy ha ti lesztek az "elsök" akik megbuknak, akkor nyilván rohadtul nem fog boldogítani a jópárszáz eurós adó+bünti utánfizetésénél, hogy a többiek mind megúszták... :confused: Mellesleg erre nem a rendörség "bukik" igazán, hanem az adóhivatal. És bizony már az is elég lehet, ha egy túlbuzgó adóhivatalnok egy éven át nap mint nap elballag a lakásotok elött parkoló magyar rendszámú autó elött (pl. mert arrafelé lakik) és unalmában elkezd kombinálni. Vagy egy valamiért morcos szomszéd földob, hogy "nem elég, hogy elveszik a munkánkat, még az adót+biztosítást sem itt fizetik" (sic !)
Szóval a "lecke fel van adva" .

Milchreis wird super lecker, wenn man es kurz vor Ende der Garzeit durch ein saftiges Steak ersetzt.....
A következő felhasználók mondtak köszönetet: Gergoo, nagyberci, Gabóca

Több
10 éve 6 hónapja #36186 Írta: attesz86
attesz86 válaszolt a következő témában: Magyar rendszámmal Németországban

Ha elfogadjak a kettos haztartasvezetest nalatok, akkor nem csak hogy jarhattok a magyar autoval, de teriteni fogjak az itteni lakas, rezsi es hazajaras koltsegeiteket is (levonjak a szja-bol). Ha a gyerek otthon van, szinte biztos, hogy ez menni fog (neveteken kell legyen alberlet, vagy sajat haz). Azonban ha a csalad kikoltozik, akkor nemet rendszamra kell valtanotok, mert a kettos haztartasvezetes is meg fog szunni. Beszeljetek egy adotanacsadoval errol, sok adot visszaigenyelhettek es penzt sporolhattok, ugyhogy ne sajnaljatok a penzt egy jo konyvelore! O megmondja nektek pontosan, mit hogy csinaljatok. Javaslom, hogy minel elobb tegyetek ezt meg.
A következő felhasználók mondtak köszönetet: gejza, Gabóca

• Gabóca
  • Gabóca profilkép
  • Nem elérhető
  • Junior Member
  • Junior Member
Több
10 éve 6 hónapja #36187 Írta: Gabóca

Azért otthon vettük meg az autót, mert korábban úgy volt, hogy a férjem hazajön, de aztán mégis olyan döntést hozott, hogy inkább én jöjjek ki. :-)

• Gabóca
  • Gabóca profilkép
  • Nem elérhető
  • Junior Member
  • Junior Member
Több
10 éve 6 hónapja #36188 Írta: Gabóca

A kettős háztartást már az első évben elismerték. Jóvá is írnak mindent, amit lehet. Nekem nem ezzel van a gondom, hanem az autóval. Azt hiszem inkább írunk a Finanzamt-nak és a megfelelő helyekre tanácsért, mert akkor legalább van egy hivatalos válasz a kezünkben. Elhiszem hogy mindenki a legjobb tudása szerint írja le a dolgokat, de ebből a kavalkádból, hogy valaki ezt írja, valaki azt, sajnos nem tudom leszűrni hogy mit kellene tenni ez ügyben. :chuckle: Azért köszönöm szépen!

Több
10 éve 6 hónapja #36189 Írta: gejza
gejza válaszolt a következő témában: Magyar rendszámmal Németországban

attesz86 írta: Ha elfogadjak a kettos haztartasvezetest nalatok, akkor nem csak hogy jarhattok a magyar autoval, de teriteni fogjak az itteni lakas, rezsi es hazajaras koltsegeiteket is (levonjak a szja-bol). Ha a gyerek otthon van, szinte biztos, hogy ez menni fog (neveteken kell legyen alberlet, vagy sajat haz). Azonban ha a csalad kikoltozik, akkor nemet rendszamra kell valtanotok, mert a kettos haztartasvezetes is meg fog szunni. Beszeljetek egy adotanacsadoval errol, sok adot visszaigenyelhettek es penzt sporolhattok, ugyhogy ne sajnaljatok a penzt egy jo konyvelore! O megmondja nektek pontosan, mit hogy csinaljatok. Javaslom, hogy minel elobb tegyetek ezt meg.

Igazad van, egy esetleges kettös háztartásvezetéssel nem számoltam, persze nem tudom, hogy a rendszámkérdésre (ill. Kfz-Steuer stb.) milyen kihatása van a dolognak, hiszen már csak a gyerek van otthon hivatalosan...Jó esetben ez nem fél év, hanem egy év haladékot jelenthet, de a problémát hosszú távon nem oldja meg. Az biztos, hogy ehhez egy profi adótanácsadó kell, olyan, aki tényleg kiismeri magát a vonatkozó EU és német szabályokon.

Milchreis wird super lecker, wenn man es kurz vor Ende der Garzeit durch ein saftiges Steak ersetzt.....