Magyar rendszámmal Németországban

Több
11 éve 3 hónapja #32819 Írta: Joey01
Joey01 válaszolt a következő témában: Magyar rendszámmal Németországban

Szerintem nincs semmilyen 90 napos szabály. Engem a héten állítottak meg a rendőrök, kérdezték is, hogy itt dolgozok és lakok e és egyáltalán mióta vagyok kint. Lassan fél éve kint van a kocsi is velem és nem mondtak rá semmit, csak annyit, hogy rendben van. Megnézték a papírjaimat, a háromszöget és utamra engedtek.

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
11 éve 3 hónapja #32925 Írta: kriszti73
kriszti73 válaszolt a következő témában: Magyar rendszámmal Németországban

Sziasztok!

Mindenki beszél erről a témáról, de konkrét segítséget senki nem tud...belefáradtam, ezért itt a válasz!
Minket is sokszor megállított a rendőr, kérdezgetett mióta vagyunk itt, mit csinálunk, hol lakunk stb. Évek (8 év) alatt nem volt semmi konkrét intézkedés. Egyszer aztán két civil rendőr lépett páromhoz. Kötelező, szokásos kérdések, majd közölték, nem igaz, hogy csak most jött (hiába a szélvédőn az előző nap vásárolt osztrák pályamatrica), hisz az autót minden nap látták a parkolóban...most tekintse úgy, mint a fociban: kap egy "sárga lapot"! Tehát figyelmeztetik! Az autót vagy honosíttatja, vagy vegyen itt egyet. Legyen német rendszámú autója, ha itt él, ide fizesse a biztosítást! EZ A LÉNYEG! De tovább mentünk. Kering 180 nap utáni bejelentés stb. a levegőben, de sehol egy jogszabály, mely ezt rögzíti...

Választ a müncheni magyar konzulátustól kértem, íme a válasz:

A „Gépjárművek közúti forgalomban való részvételének engedélyezésről szóló rendelet” (Verordnung über die Zulassung von Fahrzeugen zum Straβenverkehr, továbbiakban: FZV, kihírdetve a BGBL I 06,998-ben, 2006.04.25-én) 20.§1 bek. kimondja:
„Az Európai Gazdasági Térségről szóló egyezmény szerinti másik tagállamban engedélyezett gépjárművek, amennyiben a másik tagállam illetékes hatósága érvényes forgalmi engedélyt állított ki számukra, és ha a gépjárművek nem tartózkodnak állandó jelleggel belföldön (Németországban) átmenetileg részt vehetnek a (németországi) belföldi forgalomban.
Az „átmenetileg” fogalom az FZV 20§. (6) bekezdése szerint: maximum egy év. Az egyéves határidő:
1) forgalmi engedély esetében a határ átlépésekor;
2) az 1926. április 24-i tehergépjárművekről szóló nemzetközi egyezmény szerint kiállított nemzetközi forgalmi engedélyek esetében, a kiállításuk napján kezdődik.

Állandó lakhelynek/székhelynek a Bajor Legfelsőbb Bíróság 1958.10.28-i ítélete szerint az tekintendő, ahonnan a gépjármű útjait bonyolítja.

Tehát amikor nyilvánvalóvá válik, hogy a Németországi tartózkodás már nem átmeneti, vagy kezdettől fogva tudott, hogy az egy évnél hosszabb ideig tart majd, az illetékes hatóságnál (Zulassungsstelle) német forgalmi engedéllyel kell a külföldi gépjárművet regisztráltatni.

A gépjárművet az engedélyezés előtt TÜV (technikai) vizsgálatnak is alá kell vetni. A gépjármű után - németországi engedélyezését követően - év elején egy összegben, az adóhatóság felhívását követően, egy németországi biztosítótársasággal kötött gépkocsi biztosítás alapján, Németországban kell gépkocsiadót fizetni.

Egy ismerősünket is elkapták a rendőrök. Mivel lízinges, 2 éves az autójuk gondolták ésszerűbb honosíttatni, mint venni egy másikat. Igen ám, de a műszaki vizsgán nem ment át az autó, viszont helyből kifizettetek velük majd 500 euró-t, mert volt pár javítás stb. az autón..., plusz kaptak egy listát, mit csináltassanak meg még az autón, hogy átmenjen a vizsgán...újabb 500 euró. Mi inkább nem vittük el a majd 10 éves autónkat honosíttatni, de azt sem vártuk meg, hogy a civil rendőr megadja a "piros lapot"! Sokkal nyugodtabban élünk, igaz a pénztárcánk is sokkal karcsúbb, hisz itt a biztosítás negyed évre annyi, mint otthon, de ingyen használjuk az autópályákat:))))
A következő felhasználók mondtak köszönetet: AiRLAC, HairyCoo, kirschblute

Több
11 éve 3 hónapja #32928 Írta: AiRLAC
AiRLAC válaszolt a következő témában: Magyar rendszámmal Németországban

Joey01 írta: Szerintem nincs semmilyen 90 napos szabály. Engem a héten állítottak meg a rendőrök, kérdezték is, hogy itt dolgozok és lakok e és egyáltalán mióta vagyok kint. Lassan fél éve kint van a kocsi is velem és nem mondtak rá semmit, csak annyit, hogy rendben van. Megnézték a papírjaimat, a háromszöget és utamra engedtek.

Mert a szabály 6 hónap/1 év türelmi időt szab. Érdemes honosíttatni, attól hogy néhány embernek szerencséje volt/van még nem biztos (biztos hogy nem!) hogy mindenkinek az lesz. Én inkább nyugodtan alszom, mutyizni elég az otthoni politikusbanda.

Több
11 éve 3 hónapja #32929 Írta: Gergoo
Gergoo válaszolt a következő témában: Magyar rendszámmal Németországban

AiRLAC írta:

Joey01 írta: Szerintem nincs semmilyen 90 napos szabály.

Mert a szabály 6 hónap

Megerősíthetem, nincs 90 napos szabály. Egész pontosan 185 napos szabály van:
"egy naptári évben legalább 185 napot tölt..."
:wait: Általános EU szabály tartózkodási hely meghatározásáról és milliószor volt már róla szó! ;)
A következő felhasználók mondtak köszönetet: HairyCoo

Több
11 éve 3 hónapja #32931 Írta: Joey01
Joey01 válaszolt a következő témában: Magyar rendszámmal Németországban

És mi van akkor ha az autó nem az én nevemen van? Mondhatnám azt is, hogy nem az enyém, de én használom. Szeretnék majd német rendszámú autót, de hogy örüljenek a rendőrök, nem vennék valami olcsó vackot vagy hiteleznék be egyet, a magyar rendszámosra meg nem költenék annyit amennyi a honosítás lenne. Apropó, egy lízingelt autónál amin még van hitel hogy rendszámozhatnám át, ha a törzskönyv a bankknál van? Vagy az nem kell hozza?

Több
11 éve 3 hónapja #32932 Írta: Gergoo
Gergoo válaszolt a következő témában: Magyar rendszámmal Németországban

Ezekről a dolgokról már mindről volt szó. Használd a keresőt !