Magyar rendszámmal Németországban
- nashone
- Látogató
Itt a fórumon olvasgatva sok információhoz jutottam, de amire kíváncsi vagyok, még nem találtam kielégítő választ. Arról van szó, hogy már több, mint egy éve élek bejelentkezve Németországban és azóta a magyar rendszámos autómat használom. Már egy rendőrtől is kaptam figyelmeztetést, ezért hamarosan hazaviszem az autót és eladom, mert egyébként is szeretnék másikat. Valószínű, hogy azt otthon fogom megvenni.
A kérdésem az, hogy mivel az az autó számomra új lesz, így használhatom-e újra magyar rendszámmal egy ideig, vagy csak az számít, hogy mióta élek itt? Illetve mi van abban az esetben, ha a járművet mondjuk édesapám nevére veszem, aki soha még csak nem is járt Németországban. Használhatom itt az apukámtól kölcsönkapott autót, vagy kötelezhet-e bárki arra, hogy a más tulajdonát képező autóra német rendszámot tegyek?
Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- AiRLAC
- Nem elérhető
- Senior Member
- Köszönetek: 55
nashone írta: Kedves fórumozók!
Itt a fórumon olvasgatva sok információhoz jutottam, de amire kíváncsi vagyok, még nem találtam kielégítő választ. Arról van szó, hogy már több, mint egy éve élek bejelentkezve Németországban és azóta a magyar rendszámos autómat használom. Már egy rendőrtől is kaptam figyelmeztetést, ezért hamarosan hazaviszem az autót és eladom, mert egyébként is szeretnék másikat. Valószínű, hogy azt otthon fogom megvenni.
A kérdésem az, hogy mivel az az autó számomra új lesz, így használhatom-e újra magyar rendszámmal egy ideig, vagy csak az számít, hogy mióta élek itt? Illetve mi van abban az esetben, ha a járművet mondjuk édesapám nevére veszem, aki soha még csak nem is járt Németországban. Használhatom itt az apukámtól kölcsönkapott autót, vagy kötelezhet-e bárki arra, hogy a más tulajdonát képező autóra német rendszámot tegyek?
Majd megírják mások is, de szerintem:
- Ha van a neveden autó akkor tök mindegy mikor vetted, a németországi első lakcímbejelentésedtől számított 1 évig használhatod magyar rendszámmal.
- Ha már úgyis eladod miért nem veszel itt autót? Egyszerűbb, szabályosabb, mégha nem is olcsóbb, és általában jobb vételek vannak.
- Ha mégis otthon vennéd és nem saját névre veszed, akkor egy német nyelvű kölcsönadási szerződéssel/meghatalmazással elvileg használhatod, ha a tulajdonos Magyarországon lakik. Ez olyan szürke zóna szóval azért nem csinálnám ha nem muszály.
- nashone
- Látogató
- zigeuner
- Nem elérhető
- Premium Member
- Köszönetek: 169
- DECOTEXT
- Nem elérhető
- Platinum Member
- Messziröl jött ember túl késön ér ide!
- Köszönetek: 1407
Kedves Nashone! Hülyeségekkel ne foglalkozz! Én 23 éve élek itt kint, de még egyszer nem hallottam ilyen kocsi szétverésről, legfeljebb busszúból a neonácik tették tönkre valakinek a kocsiját! A rendőrség garntáltan nem tesz ilyet! A másik dolgban sincs igazad, mert sokkal olcsóbb és előnyösebb lenne ha két évre itt vennél kocsit és nem az apukád autóját amortizálnád nullára! (Vannak itt egyetemisták akik 500 euróért vesznek egy kocsit egy európai útra, majd a roncstelepre viszik a turista út végén...)nashone írta: Köszönöm a választ. Természetesen gondolkodtam itteni autó vásárlásában, azonban 2 éves távlatban mindenképpen kedvezőbb döntésnek tűnik, hogy édesapám autóját használjam, ha ezt kifejezetten semmilyen írott szabály nem tiltja. Én azért még nyugodtabb lennék, ha legalább még egy független hozzászólónak ez lenne a véleménye, mert hallottam vad történeteket a német hatóság intézkedéseiről, mint pl. az általuk rossz műszaki állapotúnak ítélt autó megállítása, és kalapáccsal szétverése (mert hát meg kell győződni a korrózió mértékéről is)!
Egy német rendszámú kocsinak az összköltsége messze kevesebb mint egy magyaré! (Súlyadó, regiszrációs adó, műszaki, kötelező biztositás, stb) Természetesen ebbe nem fog itt senki beleszólni, s annyit költesz amennyit akarsz! (Van akinek el nem issza!) 1 év után viszont jobb, ha nem kerülsz valamilyen közúti ellenörzésbe, mert ha magyar még mindig a rendszámod, akkor gondok lehetnek, s a birság garantáltan kompenzálja az általad számított "nyereséget"...Azt meg jobb ha nem is feszegetjük, hogy mi van ha "összehajtogatja" valaki és javitásra szorul!?!
Ui: azért én szeretném megkérdezni, hogy milyen elvek alapján dötöttél így,
amikor itt a BRD-ben már 1500 euróért is lehet használható kocsit kapni??
DCT
- nashone
- Látogató
Szóval nekem most fog letelni az egy év, hogy itt használom az autómat magyar rendszámmal. Erre nem szeretnék német rendszámot tenni, egyrészt azért, mert az itteni biztosítás drágább lenne negyedévre, mint az otthoni éves díj, másrészt idén műszakizik, de nem akarok annyit költeni rá, hogy át is menjen. Én nem, tehát el akarom adni. Ezt szerintem jobb, ha otthon teszem, mert itt aligha fizet érte valaki. Arra gondoltam, hogy ha már úgyis otthon vagyok, akkor egy kereskedőnek adom el az autóm, aki mondjuk beszámítja és tőle veszek egy másikat. Ekkor ugye bukok, mivel otthon az autó is drágább és az átírás is. Viszont a magyar biztosítás, illetve az adó kompenzálja ezt, sőt szerintem már nyerek is vele, mivel a biztosításon kb. évi 600 eurót, az adón kb. 150 eurót spórolok. Mivel 2-3 ezer euró körüli autóban gondolkodom, ezzel már nyertem is. Ha a következő évet nézem, akkor meg már jelentősebb összeget is. Ezzel szemben, ha itt veszek autót, igaz, hogy olcsóbb, de két év alatt (most az a terv, hogy két év múlva hazaköltözik a család, mert helyesebbnek érzem, ha a nagyobbik lányom ott kezdi el az iskolát) több százezer forintot költök biztosításra és adóra, ráadásul, ha meg akarom tartani az autót, akkor otthon regisztrációs adót is kell fizetni utána.
Na most az eredeti kérdésem arról szól, hogy ha az új autó tulajdonosa édesapám lesz , és írunk egy német nyelvű kölcsönadási szerződést, akkor a német hatóság nem igen tud belém kötni szerintem, de nem vagyok biztos abban, hogy nem létezik valami írott szabály, amiről esetleg nem tudok. (Szóval itt volt egy félreértés, mert nem apukám autóját akarom itt leamortizálni, és egyébként több 100ezrer km van már mögöttem, 7 éve vezetek, de azért nem arcoskodom, nem mondhatom, hogy balesetmentesen:)
Szóval ha van valaki, aki egyértelműen ki tudja jelenteni, hogy ő biztos abban, hogy van, vagy éppen nincs erre vonatkozó semmiféle magyar vagy német jogszabály, az írja meg nekem legyen szíves! (Egyébként ugyanez a kérdés felmerülhet lízinges autó esetében is...)
Tehát, ha én be vagyok jelentkezve német lakcímre, de nincs jármű a nevemen egyik EU tagállamban sem, használhatom-e az édesapám tulajdonát képező, magyar rendszámmal ellátott gépkocsit Németországban, egy német kölcsönadási szerződés alapján? Változtat-e valamit a dolgon, ha én vagyok az autó üzembentartója?