Mit érdemes tanulni?

Több
10 éve 11 hónapja #34694 Írta: Athena1985
Athena1985 válaszolt a következő témában: Mit érdemes tanulni?

Szia Odenag!

Mit szeretnel csinálni? Mihez érzel elhivatottságot? Ha nem csak gyors pénzkereseti lehetőséget keresel, ami hosszútávon nem jó stratégia, mindenképpen jó lenne legalább egy irányt elhatározni...Ha ez megvan, lehet konrketizálni a képzési lehetőségeket!
A következő felhasználók mondtak köszönetet: odenag

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

• DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
10 éve 11 hónapja - 10 éve 11 hónapja #34698 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Mit érdemes tanulni?

Szerintem mindent érdemes tanulni, de azért valóban jó ha az ember valamilyen konkrét elképzeléssel indul neki a dolognak! ha valaki ugyanis nem szándékozik Afrikába menni nem túlzottan nyerő pl a suahéli nyelvjárásokat megtanulni. Vagy ha valaki nem akar Paruba vagy Biliviába menni valóban szükségtelen a ketcsua nyelvet elsajátítani. (Quechua). Azt azonban ki lehet jelenteni hogy szinte bámilyen természettudományi ágazat (irány) nyerő lehet akár hosszútávon is. Az általánosan használt nyelvek feltétlenül szüségesek. (Német, angol, spanyol). Szerencsére nem szükésges mindenáron diploma (sőt). Szinte minden fejlettebb országban krónikus szakember hiány van. (Szakmunkáshiány!)

Ui: én ezért nem értem, hogy sokezer továbbtanuló inkább az üres és használhatatlan, "üzleti adminisztrációt" azaz közgazdászi szakra megy (Itt Németországban BWL). Ezekkel Dunát lehet kereszteni!

DCT
A következő felhasználók mondtak köszönetet: eszge, odenag

Több
10 éve 10 hónapja #34699 Írta: odenag
odenag válaszolt a következő témában: Mit érdemes tanulni?

Köszönöm szépen a válaszokat! :)
Igazából sajnos nem tudom még, hogy milyen irányba induljak.Természetesen hosszú távra tervezek és nem csak gyors pénzkereseti lehetőséget keresek :) Persze, ha arról van szó, hogy csak úgy kezdhetek, akkor először még olyan munka is megfelel, de később mindenképp egy komolyabb kell.
Nagyon szeretem a szépészeti dolgokat, mint műkörmös, kozmetikus.... viszont úgy gondoltam, hogy ezzel nem sok sikerem lenne, ezért valami "komolyabb" szakmát kéne keressek.
Említették már nekem a katonaságot és azon belül valami logisztikai dolgot, de félek neki vágni.. nem érzem magam elég "keménynek" hozzá. :\ Így gondoltam megkérdezem, hogy milyen irányt ajánlotok.
Úgy hallottam, hogy Németországban jobb szakmát tanulni, mert utána könnyebb munkát kapni.
Ezért szerettem volna kérdezni, hogy merre felé induljak. :)

• DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
Több
10 éve 10 hónapja - 10 éve 10 hónapja #34700 Írta: DECOTEXT

odenag írta: Említették már nekem a katonaságot és azon belül valami logisztikai dolgot, de félek neki vágni.. nem érzem magam elég "keménynek" hozzá. Így gondoltam megkérdezem, hogy milyen irányt ajánlotok. Úgy hallottam, hogy Németországban jobb szakmát tanulni, mert utána könnyebb munkát kapni. Ezért szerettem volna kérdezni, hogy merre felé induljak.

Kedves Odenag!
Soha ne adj arra amit "mondtak" vagy említettek! Inkább magad nézz utána a dolgoknak! Fiam itt Németországban hoszzú ideig volt katona (12 évig) mert ő a családban az egyetlen kettős állampolgár! Régebben gépkocsi szerelő volt, külön speciális szakiránnyal (elektonika és általános gk. villamosság), de mint itteni "Mechatroniker" alig kapott munkát, s ami volt az sem fizetet jól! A honvédségen belül mester vizsgát tett, külön logisztika szakon, de így sem volt munkahelye. Most mást csinál, ami kivételesen nem publikus de nem is erre kérdeztél. A lényeg, hogy ha még nem indultál el akkor menj IT szakirányba! (Redszergazda, computer, porgrammozás, stb.) A német mellett tanulj meg angolul is és íiyg "felfegyverkezve" válogathatsz a munkakörök és a fizetések között! (Jó itt még ha be tudsz jutni, a rendőrség és a hivatásos tűzoltóság is.)

Még nyerő: gépészmérnök, vegyészmérnök, s külöböző szakmákban technikusok. Most nagy hiány van szakmunkásokban is (lakatos, azstalos, hegesztők, villanyszerelők, különösen sok pék hiányzik), de nem tudni, hogy mire végzel mi lesz a helyzet! Amit feltétlenül ajánlok az a nyelvek tanulása! Nem szükséges különböző magasfokú vizsga ezeknél, elég ha jól beszélsz, értesz és olvasol, mert a verbális kapcsolat a legfotosabb! (Feltétlenül német és angol hozzá) Senki nem fogja kérni tőled, hogy hiba nélkül irj meg idegen nyelven egy szakirányú értekezést, hacsak nem akarsz forditó vagy tudományos kutató lenni!!

Bocs' de a műkörmösséggel, fodrász szakmával, s egyéb hasonló tevékenységgel fel fog kopni az állad! Az ilyen szakmák hobbynak szuperek, de egyedül megélni nem fogsz tudni előle!

DCT
A következő felhasználók mondtak köszönetet: eszge, odenag

Több
10 éve 10 hónapja #34701 Írta: odenag
odenag válaszolt a következő témában: Mit érdemes tanulni?

Jó-jó, megfogadom :)
Szóval akkor katonai dolgokkal sem érdemes foglalkozni?

Na ez az ... gondoltam is, hogy sajnos nem sokra mennék a fodrász,műkörmös stb-vel. :\ Pedig szeretem csinálni :)

A gond csak annyi, hogy nem vagyok valami számítógépzseni :blush: :dry:
de körülnézek azok között, amiket ajánlottál. Köszönöm :)

Még annyit, hogy külföldön vagy Mo-n tanuljak inkább?(lehet én vagyok értetlen és nem értettem meg, pedig írtál róla -akkor bocsánat). :wasntme: Mert olvastam már olyat, hogy azt ajánlják, hogy minél hamarabb megyek ki, annál jobb.

• DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
Több
10 éve 10 hónapja #34702 Írta: DECOTEXT

odenag írta: Még annyit, hogy külföldön vagy Mo-n tanuljak inkább?(lehet én vagyok értetlen és nem értettem meg, pedig írtál róla -akkor bocsánat). Mert olvastam már olyat, hogy azt ajánlják, hogy minél hamarabb megyek ki, annál jobb.

Nos, ez már húzósabb! Mi 1989-ben, még a rendszerváltás előtt jöttünk ki, mert nem láttuk elégségesnek az otthoni képzést, s gyerekeknek! Ma már 33 és 35 évesek..... A gond ezzel a következő, ha kijössz annak nagyon sok pozitiv vonzata van, de irgalmatlan drága lesz! Ha tehát megengedheted magadnak, akkor jobb az itteni képzés, mert eleve elfogadják, ami a magyar végzettségeknél nem mindegyiknél mondható el! Itt szinte mindenhol fizetni kell az egyetemért, s csak két tartományban van néhány "ingyenes" képzés. Azért ez sem az, mert ugye laknod kell, enned kell, s meg kell élned valamiből az egyetemi évek alatt is. Anyagi szempontból tehát a magyar képzés sokkal ocslóbb lesz neked otthon, de nem jobb!!
Csak infónak. Mi nem lakunk drága területen (mint München, Hamburg) mégis amikor a lányom egyetemre járt, kb. 50 km-re akkor nekünk havi 800 euróba jött a tanulmányi idöszaka ami fix összeg volt folyamatosan. Ehez jött a szemeszterenkénti 480 euró tandij (félévenként), plusz a szükséges "vehető" könyvek, mert ugyan volt a könyvtárban ingyen a tanulóknak, de soha nem volt bent ha kellett.... S hidd el, hogy ez még az olcsóbb volt, ami esetünkben folyt! Mivel mi jól keresünk ezt azért gyakran "megtoldottuk", hogy lazán legyen a gyerek, de ez nem jellemző!

A döntés a tied! Ha birod, akkor gyere ki, mert itt a
nyelvet hamarabban és jobban meg tudod tanulni!

DCT