Megélhetési költségek Németországban

Több
12 éve 2 hete #26021 Írta: viza
viza válaszolt a következő témában: Megélhetési költségek Németországban

Semmi gond a szemelyeskedesert, jo tudni mire szämithat az ember.
De a kiadäs függ az igenyektöl mint ahogy irtad is.. En otthon a jobb minösegü dolgokat vettem, aztän mikor kiköltöztünk itt az olcsobbakat, de gyorsan visszaszoktam a jobb minösegüre, Ket nagy länyom van (15, 13, a kicsi fiu 8 eves) akik szeretnek öltözködni, de itt is a pläzäkban eleg jo ärak vannak es akciok is termeszetesen.
Mi kb. 1500-1600 eurobol jövünk ki havonta, az alberletünk 635 + 180 a rezsi (viz, fütes, villany), a többi internet + telefon, tankoläs es fökepp väsärläs amiben nälunk hetente 8-10 kg gyümölcs van es persze a többi kaja es häztartäsi dolog, a gyerekek itthon ebedelnek mivel itthon vagyok nem dolgozom (az iskolai etkezes eleg dräga vagyis a mo-i ärakhoz kepest nälunk 2 € / nap /fö).
Egy jo tanäcs probäljatok olyan lakäst keresni ami nem közvetitön keresztül megy (ami eleg ritka) igy eleg sok költsegtöl megkimelitek magatokat. Mert nem kerestek Mannheim 20-30 km-es vonzäs körzeteben lakäst ? Ilyen helyeken mär joval olcsobb az alberlet mint a nagy värosban, es nem vagytok messze. Ennyit meg a nemetek is utaznak a munkahelyükre.
Toma81 hozzäszoläsäval teljesen egyetertek tenyleg jo ha az ember tud felre tenni, persze ez az induläsnäl eleg nehez, de aztän belelendül az ember. Mi ilyen kiadäs es egy kereset mellett, persze + a csalädi szerencsere tudunk felretenni egy kicsit.
A következő felhasználók mondtak köszönetet: Gergoo, nagyberci, Ancsi82

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
12 éve 1 hete #26156 Írta: bayer
bayer válaszolt a következő témában: Megélhetési költségek Németországban

104 NM 2 gyerekkel 550 bérleti díj 250 rezsi + 120 áram. Bizony közel az ezres, erre számíts. De a Kindergelbdől megvan több mint a fele 3 gyereknél :D

Több
12 éve 1 hete #26163 Írta: Ancsi82
Ancsi82 válaszolt a következő témában: Megélhetési költségek Németországban

Ezt egy kicsit leírnád bővebben? Hány szoba, melyik város, milyen környék?
Viszonyítás képen érdekelne!
104nm jól hangzik, de lehet, hogy "csak" három szoba és, ahogy én itt olvasgatom, nem valószínű, hogy nekünk kiadnak ekkora lakást, mert 5-en vagyunk!

Több
11 éve 7 hónapja - 6 éve 5 hónapja #29976 Írta: DrWatson
DrWatson válaszolt a következő témában: Megélhetési költségek Németországban

kfz írta: Watson!

Nem akarok beléd kötni...de!

1, Én személy szerint 16 éven keresztül szívtam, fújtam a cigifüstöt, volt úgy, hogy egyiket a másikról gyújtva.
Egy szép nap kb 8 éve (mikor még a cigi ára fele ennyi sem volt) letettem a dobozt (napi 2 dobozt!!) és másnaptól nem gyujtottam rá.... Ez havi 60 doboz cigi! jelenlegi áron itthon úgy 40.000 Ft. Kint gondolom majd duplája lenne.
2, Bár ugye a magyar büszke szittya fajta, nem szereti a fajtáját segíteni (az utóbbi RTL-es 20 évben) mi lenne, ha többen összefogva egy autóban mondjuk 5-en, vagy kisbuszban mondjuk 9-en együtt költségmegosztva hazajönnétek havonta 1 napra, vagy pár órára? (vagy az kényelmetlen... :ohmy: )
A kamionsofőrök miért tudják ezt megtenni? Van, hogy 8 hét után egy ölelésre, egy gyermekfej símogatásra haza tudnak szaladni...és érdekes, de utána sokkal jobb a közérzet!

Ugye, hogy találtam neked mindjárt majd egy havi törlesztőrészletet? :)

Persze, hogy kemény így a világ, de dobd el azt a tetves cigit és ha egy órára is de érintsd meg a családod néha.....a többi meg kitartás kérdése.

Kedves Kfz!
Elnézést, hogy még csak most válaszolok, de nem találtam eddig meg a beírásaimat. Most ráakadtam a keresőre és mit tesz isten megvannak. :wasntme:
A dohányzásról annyit, hogy amig ci giz tem majd 15 évig eszemben sem volt leszokni. Utánna gondoltam egyet és letettem . Több mint 10 évig nem szívtam semmit. Viszont a súlyom drasztikusan emelkedett. Amikor elértem a 106 kg+ - t elkezdtem fogyókúrázni. Minden ( !!! ) az interneten található módszert kipróbáltam, és még azokat is, amiket az orvosaim és a dietetikusom ajánlott. ( Csak a gyomorszűkítő műtétet nem. ) Az eredmény semmi. Ideig óráig némelyik hatott és fogytam pár kilót, de amint abbahagytam a drasztikus diétát azonnal visszajött a súlyfelesleg. Az orvosok szerint, mivel a családom ( anyai ágon) minden tagja kórosan el van hízva generációk óta, ezért ez nálam már genetika. Kb 3 éve egy buliban szivarozni kezdtem. Nem sokat, eleinte csak hetente párszor és ettől elkezdtem fogyni szépen lassan. Egy idő múlva áttértem a pipára, amit megint csak ritkán alkalmazok. Un. kostolópipát használok, amibe a normális adag töredéke fér csak. Ebből is csak napi pár alkalommal. Most ott tartok, hogy 85 kg vagyok 3 év alatt és tartom a súlyom. Ha egy -két hétig nem gyújtok rá, akkor sem emelkedik jelentősen, de utána megindul. Tehát az egészségem miatt inkább pipázom. Havi szinten maximum 15 euro a költsége.
A munkahelyemen egyedül vagyok magyar, és a környezetemben sincs senki, tehát az, hogy összeálljak másokkal a hazaút miatt eléggé nehezen kivitelezhető.
Ez a probléma egyébként megoldódott, mert vettem egy kicsi autót, amihez már találtam útitársakat is, úgyhogy most 4-en jöttünk haza 1/4-ed költségen.
Az idő előbb utóbb mindent megold. Amit meg nem, azt megoldom magam. ;)

• boxer10
  • Látogató
  • Látogató
11 éve 3 hónapja #32891 Írta: boxer10
boxer10 válaszolt a következő témában: Megélhetési költségek Németországban

Szia. Nemrég vagyok itt a fórumon, viszont itt élek Ludwigshafen-ben ami Mannheim-el szemben a Rajna másik partján van. Tulajdonképpen a két város össze van nőve. A lakáskérdés nagyon nehéz 3 gyerkőccel. Nem akarlak elkeseríteni, de normális könyéken nem adnak ki 4 szobás lakás alatt ekkora családnak, az pedig rezsivel együtt 1000 euro/hó alaphangon. Ha nem zavar a sok szemét és a törökök akkor kaphatsz olcsóbbat de onnan hidd el el fogsz menekülni. A kollégám szintén 3 gyerekkel több mint fél évig kereste a lakást és 850 euro plusz rezsi amibe kerül neki. Az pedig összesen több mint egy ezres. Ehhez még hozzájön a havi kaja ami luxus nélkül nekünk ( két felnőtt és egy 3 éves kislány) 80 euro, erre jön rá a telefon, internet, közeledés és az én lakásom egy 2 szobás rezsivel együtt 600 euro/ho. Ami azt jelenti, hogy havi 1400 euro a minimum költségünk, de akkor nem voltunk kirándulni, koncerten vidámparkban stb. Jobban élek mint otthon de szerintem a havi 2000 euro kell ahhoz hogy igazán megérje itt lenni jó életben. egy 5 fős családnak pedig a 2000 euro itt a létminimum. egyszóval itt sincs kolbászból a kerítés a különbség annyi, ha dolgozol havi 200-240 órát legalább 12-15 eurós órabérrel akkor nem lesz gond, de anélkül meg kell gondolni. Én tökéletes német nyelvtudással vágtam bele és az indulás így is nehéz volt (nyelvtudás éhbérért dolgoztatnak), de mostmár másfél év után megéri. Sok sikert nektek hozzá, de az első időszak nagyon kemény lesz (Jótanács: Magyar céghez el ne menjetek dolgozni csak direktbe német cégekhez.)

Több
11 éve 3 hónapja #32893 Írta: Emilio33
Emilio33 válaszolt a következő témában: Megélhetési költségek Németországban

Ezt a 80 euró/hó kaját, ezt, hogy csináljátok? 20 euró/hét??
Ezt én lehetetlenek tartom, ha csak nem kenyér, tej, zsír van mindig az asztalon.
Nekünk 4 személyre, óvodai étkezés mellet, 320 euró, de az már nagyon jó, inkább kicsivel több szokott lenni. És nem szórjuk mi sem a pénzt.