Megélhetési költségek Németországban

• Eva10
  • Látogató
  • Látogató
12 éve 4 hónapja #21168 Írta: Eva10
Eva10 válaszolt a következő témában: Megélhetési költségek Németországban

Nata, a jo munkat itt megfizetik, es abban bizony Decotextnek igaza van; ha minösegi munkat vegez valaki, akkor azert azt meg lehet fizettetni hasonloan, mint az itteni dolgozok bere. Nekem csak az a bajom, ha valaki nem dolgozik jol, vagy nem olyan munkat vegez, de sok bert követelne.
tovabbi sok siker kivanok, es legyetek együtt mielöbb:
Eva

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
12 éve 4 hónapja #21170 Írta: Miklós
Miklós válaszolt a következő témában: Megélhetési költségek Németországban

Kedves Nata !

Decotex nem írtam sehol, hogy ez jellemző lenne, de azt sem gondolnám, hogy félrevezető, mert ez tény hogy ennyit keresett, a mi esetünkben ez a reális és ezért nem írhattam más. Jó néhányszór lehúztad már az útépítőket, beláthatnád, hogy nem kell őket annyira sajnálni, nem is olyan szőrnyű a fizetésük,

MOST, nem olyan szörnyű.
Ezt a most-ot értem márciustól októberig, persze időjárás fügően lehet ez az időszak hoszabb vagy rövidebb.
És mi lesz a maradék idővel, arra mit igértek ??
Nekem is volt olyan időszakom, mikor a munkámat nagyon jól megfizették, csak az a baj, hogy csak a fenti időszakon belül. A maradék időben ketyegett az alap alapja. Ha jól kisakkoztam, a végén 12 hónapra elosztva kiderült, hogy csak egy erős alapfizetésem volt.

"Én elszabtam, te elszabtad, ő elszabta, mi elszabtuk;
ha elszabtuk, hát elszabtuk, utólag már szabhatjuk. - Hofi Géza

Több
12 éve 4 hónapja #21182 Írta: Nata
Nata válaszolt a következő témában: Megélhetési költségek Németországban

Szia Miklós!
Még, ha 12 hónapra átlagolsz akkor is figyelembe kell venni, hogy ebből kb. 4-5 hónapot otthon tölt az ember a családjával és nem kell eljárnia dolgozni úgy is kap fizetést.
A téli leállás idején kapja az alapbért és hozzáteszik az elrakott órákat, úgy gondolom ebből a nyári szép fizetésből lehet félretenni a téli időszakra is.
Azt is mérlegelni kell a mi esetünkben, hogy remélhetőleg megtudunk élni (hangsúlyozom nem a gazdagság a cél) és a téli leállás alatt a gyerekeivel lehet az édesapjuk és lesz rá idejük, hogy bepótólják a nyári időszakot. Magyarországon is úgyanígy volt és az átlagnál jóval jobban éltunk, a legfontosabb, hogy be kell osztani a pénzt, nyáron nem szabad elverni az összes fizetést, gondolni kell a télre is. De majd gyakorlatban meglátjuk, hogyan fog ez működni Németországban, egy év múlva már többet fogok tudni :)

Több
12 éve 4 hónapja #21206 Írta: Miklós
Miklós válaszolt a következő témában: Megélhetési költségek Németországban

Kedves Nata !
Távol álljon tőlem a piszkálódás, de idéznék DCT-től:

Én soha nem állítottam, hogy ez lehetetlen csak azt, hogy nem jellemző és messze nem tipikus! A legtöbb ember, ha kiérkezik nem fog 1300-1600 nettónál többet keresni a kezdetben és még ez is jónak mondható, ha most az adócsoportokat nem veszem figyelembe!

Nos, én ezért írtam, hogy MOST. Mert az idénymunkáknál ( ez ugyan hivatalosan nem az ) amíg megy a szezon, megy a szekér. Ezért nem jó viszonyítási alap a férjed mostani fizetése, és éppen ezért írtam a 12 havi átlagolást. Úgy reálisabb.
Amúgy gratula, Ti vagytok az egyik jó példa arra, hogy egy kis akarattal és lelkesedéssel mi érhető el.
Csak így tovább... ;) ;)

"Én elszabtam, te elszabtad, ő elszabta, mi elszabtuk;
ha elszabtuk, hát elszabtuk, utólag már szabhatjuk. - Hofi Géza

Több
12 éve 4 hónapja #21208 Írta: Nata
Nata válaszolt a következő témában: Megélhetési költségek Németországban

Miklós nagyon kedves vagy köszönnyük szépen. :)
Azt hiszem az életem legszebb pillanata az lesz, ha majd látom, hogy apa mágához öleli újra a kicsikéit. Szív facsaró látni a gyerekek gyötrődését és apától minden nap hallani, hogy mennyire hiányzunk neki., de kitartunk és izgalommal gondolunk az új életünkre.

Több
12 éve 2 hete - 12 éve 2 hete #25751 Írta: DrWatson
DrWatson válaszolt a következő témában: Megélhetési költségek Németországban

DECOTEXT írta: Kedves Dr. Watson!
Sziveskedj figyelembe venni, hogy a több kerestből a melgéhetésedet kellett otthon finansziroznod (családdal és mindennel együtt) , mint ahogy itt is levonogattad! A 600 euron MARADT, miután minden kifizettél. Ennyi maradt otthon is? Én egyszerűen nem értem meg, hogy itt minden költség után maradványt nézed, otthon meg minden kifizetés előttit veszed figyelembe! Mi ebben a logika?

A mai árfolyamon a kereseted itt 339600 Ft. Ennyi otthon is? Mert ha igen, akkor vedd még hozzá, hogy Mo.-on minden olcsóbb (lakbér, üzemanyag, kenyér, tej, biztositások, áram, viz, stb) Akkor most miről akarsz bennünket meggyőzni? (Ne a magyar MÜLLERNÉL vásárolj, hanem az ABC-ben) Arról, hogy nem voltál otthon 12 hete? Na és? Én meg több hónapja nem!!! Igaz nekem itt a családom is, de kihozhatod Te is őket! Vagy netán otthon jobbak a bérek? Akkor meg mit keresel itt?? Ha ez neked ITT olyan szar élet, miért nem mész haza?

Bocs' mindenkitől a stilusomért, de a doki nagyon kiakasztott! Itt minden költség utáni maradványról beszél, az otthoni jövedelme meg kifizetések előttiek. Ez pontosan olyan mintha azt kérdezném, hogy melyik finomabb, a körte vagy a sárgadinnye???

Ja, és mennyi is a dohány Mo.-on? Garantáltan nem 1420 forint/doboz. Itt annyi! Mo.-on a fele! Ha meg Te 200 euróból élsz itt, akkor meg is érdemled! Mi luxus nélkül heti 80-130 eurót költünk HETENTE, csak a síma bevásárlásra, csütörtöktöl csütörtökig (ketten) és nem cigizük s nem iszunk! (A tankolás két kocsiba, nincs ebben benne!)

Kedves DECO!
Félreértettél, mint ahogy gondolom mások is. Egyetlen szóval sem írtam azt, hogy olyan szar élet ez itt kinn. Sőt! Pontosan azért jöttem ki dolgozni, mert tudom azt, hogy előbb-utóbb egyenesbe fogok jönni.
Az a maradék, amit hazaküldök, otthon nem maradék, hanem az általam keresett havi bevétel! Mivel a családomnak az összes otthoni költséget (lakásrezsi, törlesztések stb... ) abból kell még kifizetnie.
Tehát nem panaszkodás volt a részemről, hanem megpróbáltam rávilágítani arra, hogy a manapság külföldön dolgozni akaró emberek hogyan számolnak. Nekik még otthon van egy család, akiknek továbbra is megvan ugyanaz a havi kiadásuk, mintha a férj, vagy anya még otthon dolgozna.

Az árak: Itt egy kiló kenyeret veszek 0,99 euroért, ( egy hétig eláll). Otthon a Tescos kenyér 174 Ft/kg és 2 nap múlva penészes. A normális kenyér 300 -320 Ft otthon is / kg. A vaj ( nem margarin) mondjuk a kerrygold itt 1,65 -1,25 euro között van, otthon 720 Ft. A Tej 3,5% os itt kinn 0,59 euro/ liter, otthon a Penny-ben a 2,8-as 170-180 Ft. A Húsfélék közel egy árban vannak.
Autóm egyenlőre nincs, úgyhogy az üzemanyagról nem tudok nyilatkozni.
Viszont az biztos, hogy itt szinte minden vagy olcsóbb, vagy ha egy kicsit drágább is , de sokkal jobb minőségű, mint otthon.
A dohány. A pipadohányomat idekinn kb.: 2/3 áron veszem meg, mint otthon. és a minőségét már nem is említem.
Röviden ennyi. Nem panaszkodni akartam, nem is fogok, mert ezt én vállaltam és végigcsinálom, ha a fene fenét eszik is, csak az olyan emberek gondolkodásmódjára akartam rávilágítani, akik kijönnek manapság dolgozni.
Természetesen azt én sem tudom elfogadni, megérteni, ha le van fixálva egy munka, akkor az utolsó pillanatban miért lépnek mégis vissza. Én nagyon örülök annak, hogy itt dolgozhatom, szeretem a munkám, és egyszer majd a családom is követ engem, de addig még sok idő el fog telni.
Mint ahogyan az előző szösszenetem végén is írtam : lesz ez még jobb is ! :)