Magyarok a német építőiparban
- Gergoo
- Nem elérhető
- Administrator
- Working on it
- Köszönetek: 1145
A legegyszerűbbre ötletelnék, bár szerintem abban sem tévedek ha azt mondom, hogy semmivel nem könnyebb munkavállalási engedélyt kapni diplomával pl. a McDonald's-ba.Szia!
Diplomásoknak könnyebb a helyzetük, ha Németországban szeretnének elhelyezkedni? Ez vonatkozik arra az esetre is, ha nem diplomás munkakört talál? Itt az építőipar van megnevezve. Az elektronika területén mennyivel másabb a helyzet? Okleveles villamosmérnök vagyok, és jelenleg a felmondási időm töltöm. Már régóta keresem a lehetőséget Németországba. Mi lenne a legegyszerűbb megoldás?
Köszönettel: Kalocsa31
Visszatérve a leegyszerűbbre, erősítsd a német tudásod, készíts önéletrajzot, szerezz egy német SIM kártyát, böngészd a hirdetéseket, jelentkezz arra ami szóba jöhet, ha tudsz és van elképzelésed hová, valamint van egy kis tőkéd akkor pedig költözz is ki. Egyszerű ez.
Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Kalocsa31
- Nem elérhető
- Junior Member
- Köszönetek: 1
Önéletrajzom már régen elkészítettem -német nyelven is -némi segítséggel, és párszor módosítva. Sok helyre elküldtem, de udvarisas elutasításban volt részem. A helyzet annyiban volt jobb, hogy ritka kivételtől eltekintve megadták a tiszteletet a válasszal. Az itthoni gyakorlat sajnos nem ez.
A németet tanulom. Volt szerencsém többször is elkezdeni, de már egy éve folyamatosan tanulok /jónevű helyen/, bár nem tudom, hogy egy tanfolyam mennyire tekinthető megfelelőnek. A cél időben még távol van. Az ütemet több okból nem én határozom meg.
A kint tartózkodás sokkal hatékonyabb lehet, legalábbis azt gondolom. Viszont meglehetősen tőkeigényes, ha nincs munkája az embernek odakinn, vagy akár idehaza. Így a kör elég zártnak tűnik, és ebből kellene valahogy kiszabadulni.
- Csopaki
- Látogató
Kedves Kalocsai!Diplomásoknak könnyebb a helyzetük, ha Németországban szeretnének elhelyezkedni? Ez vonatkozik arra az esetre is, ha nem diplomás munkakört talál?
Néhány napja volt erröl szó ezen a fórumon, de azért megpróbálom egy kicsit részletesebben leírni még egyszer. Tehát:
Ha Te villamosmérnök vagy és találtál magadnak egy olyan állást, amihez kimondottan villamosmérnöki végzettség kell és a munkaadó fel akar venni Téged, akkor gyakorlatilag azonnal, minden hercehurca nélkül megkapod a munkaengedélyt. Az a lényeg, hogy diplomás legyél és a diplomádat igénylö munkáról legyen szó.
Ezzel szemben, mondjuk, ha mérnöki diplomával segédkömüvesnek szeretnél menni, akkor szakképzetlennek számítasz, beállsz a sorba, megnézik, hogy nincs-e helyetted német vagy egyéb régi EU-s állampolgár az állásra. Ha mást találnak helyetted, akkor az övé az elsöbbség, Téged elutasítanak. Ráadásul mindez hónapokig eltarthat!
Ezzel szemben az elsö esetben nem is kezdenek el helyetted más embert keresni és rövid idön belül megvan a munkaengedélyed!!!
Ez a szabályozás 2009-ben lépett életbe, de bizonyos okok miatt egyáltalán nem verték nagydobra.
Ha valaki szereti e német törvényeket olvasgatni szabad idejében, az idevonatkozó forrás: "§ 12b Arbeitsgenehmigungsverordnung".
- Gergoo
- Nem elérhető
- Administrator
- Working on it
- Köszönetek: 1145
A kör mindig zárt különben nem kör lenne ráadásul abban a körben ahol a nem diplomások játszanak kb. 1000x annyian tartózkodnak. Szóval csak válaszd ki a jó kört és menni fog az.Így a kör elég zártnak tűnik, és ebből kellene valahogy kiszabadulni.
Sajnos diploma ide vagy oda szerintem nehéz felvenni a kesztyűt egy rakás fiatal, németül jól beszélő kelet-európai diplomással szemben, így tuti el fog tartani egy darabig de ne aggódj valahol téged keresnek vagy fognak majd keresni az biztos.
- Kalocsa31
- Nem elérhető
- Junior Member
Köszönöm a választ! Van úgy, hogy nem követem kellő figyelemmel a fórumot.
Visszatérve a diplomások álláslehetőségeire látható, hogy az sem könnyű. Amúgy volt tudomásom arról, hogy könnyítések vannak az engedélyeztetéssel kapcsolatban, csak a pontos helyzetet nem ismertem. Ahogy néztem a hirdetéseket -hasonlóan a hazaihoz- fokozott a követelmény a nyelvtudással szemben. Bár volt úgy egyszer egy évvel ezelőtt, hogy a jelentkezésemre felhívtak magyarul -egy magyar mérnök kolléga- Németországból, és a végén azt mondta, hogy megnézi, hogy mit tehet az érdekemben. Valószínűleg akadályba ütközött. Így a nagy számok törvényére kell hagyatkoznom.
- Suncsa
- Témaindító
- Nem elérhető
- New Member
Miért akar mindenki alkalmazott lenni? Az indító cikkben írtam, hogy ott van kiskapunak az egyéni vállalkozói státusz. Így működnek kint a szakmunkások, de ugyanezt egy diplomás is megteheti, bejegyeztetve a saját tevékenységi körét. Akkor mint vállalkozó kereshet meg cégeket, felajánlva a tudását.
Nézd a német cég szemével: mivel odakint egy alkalmazott sokba kerül, olcsóbb és kötetlenebb alvállalkozókkal elvégeztetni a munkát. Ismerek pl. olyan német festő céget, akinek kb. 2db alkalmazottja van, a többi mind alvállalkozó. Nem csak a magyarok, a német festők is. Ugyanez működhet bármilyen más területen.
Persze, kell hozzá egy könyvelő, kb. 50€-ért csinálják a könyvelést egyéni vállalkozónak, és szerintem minden nagyobb városban van olyan könyvelőiroda, ahol tudnak magyarul is. (Münchenben több ilyet is tudok.)
Ez egy tipp volt olyanoknak, akik tényleg ki akarnak jutni, de nem sikerült eddig alkalmazotti helyet találniuk. Igaz, ehhez kell egy kis bátorság is, és nem olyan biztonságos, mint egy alkalmazotti státusz, de ha már kint vagy, tudsz keresgélni, kapcsolatokat építeni, stb.
Üdv.
Suncsa