Németország vagy Magyarország?
- Eva10
- Látogató
Ahogy olvasgatom a velemenyeket pro es kontra, meg inkabb az a velemenyem, hogy minden relativ. Mindegyikünk leirta amit latott, amit tapasztalt. Es ez nem egyforma, nem is lehet az, hiszen mas-mas környezetben eltünk otthon, es itt is. Es sokretü a problema maga is. Nem lehet szerintem altalanositani. Mert mas az, amikor valaki kapna jo munkat es nem vallalja el, ezert nyomorog, es az is mas, ha azert nem tudja fizetni a hitelet, mert duplajat kell most fizetni,mint amikor felvette. Es lehetne meg sorolni...Mindegyikünknek megvan a tapasztalata, a velemenye.
Szomoru is vagyok, amikor azt latom, hogy nincs penz ennivalora, de a radiatort nem tudja letekerni,inkabb kimegy az ablakon a draga meleg. De gyakran nem is lehet szabalyozni sajnos. Es ha megis, akkor sem aszerint fizet az ember, hogy mennyit hasznalt. Itt Nemetorszagban ahol berlakasban voltam, a radiatorokon rajta volt a merö.Sokan nem is ertik, miert jo elzarni a vizet, ha fölösleges - pl a fogmosas, zuhany, stb...es meg lehetne sorolni. Kedves ismerösöm meselte nehany eve, amikor megkerdeztem,miert van minden gyerekenek mobilja, amikor hitelekböl elnek. Azt mondta, a telefon ingyen van,mert a havidijat lebeszelik. nagyon nehezen ertette meg, hogy azt, amit lebeszel, ki kell fizetni, nincs ingyen. Sajnos sokan nem ertik ezt, es senki sem tanitja meg nekik. vagy nem ugy nevelik otthon, vagy megtanulja - sajnos kevesen vagyunk ilyenek. Bizony sokan nem tudnak,nem tanultak meg, vagy szegyellnek sporolni. Lehet, kinevettek, de en altalaban nem kerek szatyrot az üzletben, ha fizetni kell erte - van eleg reklamszatyrom. Meg ha 5 centet is, akkor sem. Es sok hasonlo van. Ezekböl a centekböl bizony eurok lesznek, a nem elpocsekolt vizböl, stb is. Es ha szegeny az ember, akkor erre nagy szüksege van, ha nem szegeny, akkor meg minek pazarolni. Ne ertsetek felre, szerencsere meg tudnam fizetni az öt centet a szatyorra, de nincs ra szüksegem, Es nem szegyellem nem kerni. De meg emlekszem arra, amikor nem tudtam megfizetni, es ezt szegyelltem. Nem szegyen szegenynek lenni, sajnos ezt sem tudjak sokan. Mert ugyanaz az ismerösöm mindta azt is, hogy milyen sokba került a fogpotlasa, de "porcelant kellett fizetni, Te sem hordanal akril koronat", es meglepödött, amikor elomondtam, hogy csak nemreg csinaltattam porcelan koronat, amikor cserelni kellett, egeszen addig akril volt, es jo volt. Es ezer hasonlo van.
Az is elszomorit, amikor hazamegyek, es hianyzik a sok jokivansag az üzletekben.Itt ugyanis mindig kellemes estet, hetveget, stb-t kivannak, gyakran megkerdezik,elegedett vagyok-e, otthon ilyen csak nehany helyen van. Es ez nem a keresettöl függ, hiszen pl eppen a volt lakasomhoz közel esö TESCOban nagyon kedvesek az eladok, kellemes napot kivannak mindig, stb. Es hianyzik a mosolygas is. Bizony amikormeg otthon eltem, többször megjegyeztek, hogy miert mosolygok munka közben, es vagyok kedves szinte mindig. En erre azt mondtam, hogy egyreszt szeretm, amit csinalok, masreszt meg a betegnek semmi köze ahhoz, hogy nekem eppen faj a derekam, vagy barmi problemam van, ö rendes ellatast szeretne. Ugyanugy engem sem erdekel az pl. elado szemelyes problemaja amikor vasarolni szeretnek. Legutobb az Auchanban a penztarnal ugy leszidtak, mint a pengös malacot, valami apro dologert, es elakartak küldeni, hogy nem fizethetünk...hat ilyen hogy törtenhet?
Azt is tudom, hogy nehez a valtas. En 49 eves voltam, amikor kijöttem, es bizony nem volt könnyü,most sem az. Latom, hogy a 17 eves kisebbik lanyomnak mennyivel jobban megy a nemet, mint nekem, es sajnalom, hogy annak idejen nem volt lehetösegem nyelvet tanulni.
Szilvi azt irta, hogy bizonyos dolgokat erzelem mentesen kell csinalni. En ugy fogalmaznek, hogy tartsuk kordaban az erzelmeinket. Erzelmeink vannak,legyenek is, ha nincsenek, az nagy baj. De nem szabad, hogy kizarolag, vagy nagyreszben csak azok vezereljenek. En nagyon nem akartam eljönni otthonrol, de lattam, hogy semmi jövöje az orszagnak, es ez csak romlani fog - sajnos igazam lett.
Nem ragozom tovabb,es köszönöm a türelmeteket, ha vegigolvastatok.
Szep hosszu hetveget kivanok MIndenkinek
Eva
Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- forrest
- Nem elérhető
- Junior Member
- Köszönetek: 6
A futás azoknak való, akik nem elég intelligensek a TV nézéshez.
- DECOTEXT
- Nem elérhető
- Platinum Member
- Messziröl jött ember túl késön ér ide!
- Köszönetek: 1407
Először is vidéken is átlagosan 2 kereső van egy családban, tehát a 80 az 160 ezer. Másodszor senkit nem kényszerítenek arra, hogy ennyiért dolgozon! Ha gyermekek vannak akkor azért nem kis pénz jár mint CSP.astarta írta: Vidéken, ahol a családom lakik, kb. 70-80 ezer forint az átlagfizetés. Ha ebből valaki, főleg ha gyerekek is vannak a családban, félre tud tenni, le a kalappal.Persze nyilván úgy, hogy mellette élete is van, és nem kenyéren, vízen tengődik...
DCT, arra azért még kíváncsi lennék, te milyen idős voltál, mikor eljöttél Magyarországról.
Továbbra is tartom, hogy 50 évesen már nem ugrál olyan könnyen az ember. És hiába mondod, hogy de te még most is... Igen, mert olyan közegben éltél az elmúlt X évben, hogy erre szocializálódtál. Így könnyű. Gyanítom, ha annó otthon maradsz, most veled is más lenne a helyzet.
33 évesen jöttünk ki 1989-ben! 50 évesen senki nem ugrálhat, itt sem és otthon sem, de miért van valaki 50 évesen korára olyan sz@r helyzetben, hogy sem tartaléka, sem élhető fizetése sincs! Esteleg netán deviza adóssága van több millió forintnyi?
Igen, mi szocializálódtunk, de mindezt önmagunk inditottuk el, pl. azzal, hogy a gyerköcök hetente 3x mentek külön németre egy német (anyanylevű) csajhoz, s amikor ide kijöttünk mindenki folyékonyan beszélte a nyelvet!
Én speciel nagyon jól kerestem otthon, amikor elindultunk! A nejem sem keresett rosszul, mint gépészmérnök. Mint már írtam, nem anyagi érdekből indultunk el, hanem mert nem voltunk elégedettek azzal az oktatással amit a két gyerek kapott, valamint messze nem volt olyan perspektivájuk, mint itt kint volt és lett! Lányom 12 volt, a fiam 10 amikor kijöttünk!
A tanulásról meg csak annyit, hogy ez soha nem késő! A legtöbb embernek azért nincs jobb fizetése (itt sem egyébként!) mert vagy képzetlen, vagy olyan szakmája van amit nem fizetnek meg!
S végül egy kis anekdóta! (Megtörtént velem!) Grafikus vagyok és a photoshoppal (is) dolgozom, még otthon, egy feltört programot szereztem, s magam tanultam meg, gépen és könyvekből. Semmi papirom nem volt erről, de kentem vágtam a dolgot! Itt aztán a cég elküldött később egy photoshop tanfolyamra, hogy "valamit be is lehessen kereteztetni".. A vicc az volt, hogy jobban tudtam a programmal dolgozni, mint a docens, aki oktatott bennünket..... gyakorlatilag ö többet tanult tőlem, mint én tőle! Arról most inkább nem is akarok beszélni, hogy most is sokkal újabb verzióim vannak itthon, mint a cégnél, így eleve óriási "VOR"-ban vagyok (a kolegákkal szemben is!) Ezt értem én saját iniciativának, ami sokszor ottnon hiányzik az emberekből! Kedvetlenek és céltalanok is ami nem foga javítani a helyzetükön!!
DCT
- Eva10
- Látogató
Tudod, az a baj, hogy nem egy,hanem több hasonlo van. Most elkezdhetnem irogatni,de minek idegesitsem magam ezzel. Itt Nemetorszagban azert ritkabb az ilyesmi.
Talan ezert is, de egyre ritkabban megyek haza.
szia:
Eva
- astarta
- Nem elérhető
- Premium Member
- Köszönetek: 181
Nem arról beszélek, hogy ennyi pénzből nem él meg egy 4 fős család, nem kell még devizahitel sem, de félretenni nem igen lehet, ha mellette normális életet is akarnak élni, és nem mindenről lemondani. És most nem a luxus dolgokra gondolok.
Azzal a mondatoddal, hogy senkinek nem muszáj ennyiért dolgoznia elárultad magad, hogy gőzöd nincs milyen a helyzet valójában, főleg vidéken. Örül az ember ha van munkája és kap 70-80 ezret, nem még hogy a fejéhez vágd, hogy nem muszáj ennyiért dolgoznia.
Épp ezért mondtam, hogy túl egyszerűen kezeled a dolgokat, ha minden így menne, akkor senkinek semmi gondja nem lenne... Végülis mindenki vidékről a fővárosba költözhetne, vagy kivándorolhatna az országból a jobb fizetés miatt...
Azokról nem is beszélve, akik nem maguk miatt nem indulnak neki, hogy jobb irányba változtassanak az életükön, hanem például a szüleik miatt. 2 barátnőm is van, akiknek az egyedülálló szülője a támogatásukra szorul, nem tudják őket otthagyni.pedig egyébként mennének.
Van, aki meg épp a gyereke miatti felelősség miatt nem adja fel a kevés, de legalább biztosat és indul neki a bizonytalannak...
Örülj, hogy elég bátor voltál annak idején, és elérted amit elértél, de értsd meg azokat is, akik nem tehetetlenségből vagy lustaságból vannak nem könnyű helyzetben.
- nagyberci
- Nem elérhető
- Junior Member
- Köszönetek: 25
Azert vagyunk a vilagon, hogy valahol otthon legyunk benne!