Németország vagy Magyarország?

Több
12 éve 11 hónapja #10038 Írta: Gergoo
Gergoo válaszolt a következő témában: Németország vagy Magyarország?

Nos, én úgy látom, hogy DCT elméleti szinten beszél pl. a támogatásokról és igaza van. Most néztem 10000HUF egy egy hónapos Budapest bérlet (gondolom diákoknak negyed annyi sem), hol, melyik német nagyvárosban utazhatsz 30-40 euróért korlátlanul egy hónapig?
A probléma, hogy aki reagál (Te is) pedig kézzel fogható számokat állítod szembe. DCT azt mondja, hogy tök értelmetlenül finanszírozzák a mai napig, hogy minél több gyereket vállalj és szembe állítjátok, hogy ha dolgozik valaki Németországban akkor a befizetendő adójából ettől többet is kedvezményként meg kap. Ez így örök, meddő vita lesz. Ahogy megfigyeltem, szinte minden esetben ez van. Ő. általánosságban tesz egy kijelentést és 5 percen belül van akinek számszerűleg nem így van. :laugh: Ha azt mondja 5 euró a virsli, Ambrusch egyből küldi a blokkot, hogy bizony az 2 euró. :) Majd erről kiderül, hogy otthon a Tesco-ban 300HUF. :)
Örület, nem? :)

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

• Eva10
  • Látogató
  • Látogató
12 éve 11 hónapja #10039 Írta: Eva10
Eva10 válaszolt a következő témában: Németország vagy Magyarország?

Szia Gergö!
Nem tudom, ebböl a levelböl majd mi tehetö be, mi nem.
A berletre: nem ismerem a nagyvarosi arakat, itt 40 eurobol korlatlanul utazhatsz, mert 10 euro a heti berlet. Otthon a diakberlet kb 4-5000 Ft.
De nekem nem az a bajom DCT-vel, hogy altalanossagban beszel, mert ir konkretumot is. A bajom az, hogy gyakran lehetetlen dolgokat ir. Sem Te, sem ö nem eltetek mostanaban eletvitelszerüen Magyarorszagon, mi viszont igen. Igazatok van abban, hogy ez itt nem a Kanaan, es egyebkent is DCT-nek sokmindenben igaza van. De amikoir azt irja, hogy mindenkinek lehetne annyi nyugdija, mint az ö anyjanak, meg hasonlokat, az nevetseges.
Es nemcsak en kerestem 3300 Ft-ot 1983.-ban friss orvoskent. Viszont ö ekkor 12000-et keresett, ahogy irta. En ha megszakadtam sem tudtam volna annyit keresni, es csaladom volt, azert a gyerekeket is neveltem.
De ezek meg elmennek,irjuk pro es kontra.
Ami az agyamra megy nala, az az, ahogy a romakrol ir( legalabbis valoszinü, hogy roluk,de jol körülirja), es amit a keletnemetekröl ir, az is kiveri a biztositekot nalam. Ennek ellenere meglehetösen udvarias voltam a valaszban. De szerintem nem szabadna senkit sem, egy nepcsoportot meg meg jobban nem szabadna megitelni. Es mi van, ha mondjuk romak olvassak az oldalt? DCT irasa nem eppen udvarias ebben a tekintetben. Mindenesetre nem szeretnem, ha a szomszedomban lakna, vagy közeli ismerösöm lenne - de szerencsere ettöl nem kell tartanom.
Egyaltalan, nagyon agressziven ir gyakran. De erre termeszetesen nem reagalok mindig, csak ha ugy erzem, tudok valamit irni, egyebkent mindenki vedje meg magat,ahogy meg is teszik.
A baj az, hogy en ugyan latom, hogy vannak dolgok, amikben igaza van, es ir jo informaciokat is, de elöfordulhat, hogy többen esetleg ezeket nem latjak, ha csak az agressziv dolgokra figyelnek. A jokat ki kell bogaraszni közülük.
Es bizony ha DCT azt irja, 600 euro a lakas, bizony azt is le kell irni, hogy van olcsobb is - persze München belvarosa biztosan nem ilyen. Es a sporolas: nem kell 5 gyerek, legyen csak ket joetvagyu kamasz. Mindjart megerti az ember, hogy bizony meg lehet venni az akcios felsütendö zsemlet, ami holnaputan lejar. De ha ma vagy holnap felsüti, akkor ez nem erdekes, es sporolt egy csomot. Csak esszel lehet sporolni, ez bizony igaz. Es en sem sporolok mindenen. De ha holnap akarom felsütni, akkor bizony megveszem az akciost, ha van eppen. De elköltöttem a multkor vagy 1000 eurot ruhara....de ugyanakkor ezzel az üzlettel szemben van az, ahol 1 euroert lehetett venni tavaly egyfajta polot - jok voltak, vettem vagy 10-et, jol birjak a mosast, köpeny ala eppen jo, es meg van belölük. Elötte ugyanott ugyanazt vettem meg 3-ert, mar az is akcios volt. Az 1000 eurobol nem 1000 polot vettem, hanem egy kiskabatot es nehany egyeb darabot. De en mar joideje itt vagyok, es mar jol keresek. Azert ezt a mutatvanyt nem ismetlem meg havonta, az azert nem megy.
Nekem nagyon tetszenek Ambrusch gyakorlatias megjegyzesei - megjegyzem, az a lakas nagyon egyszerü lehet - de jo az, es DCT is sok hasznos informaciot ir, ha kibogaraszom öket az egyebek közül.
Es bizony igazad van, mert van ilyen es olyan virsli....az a jo, ha tudjak, ez is van, meg az is. Csak DCT idönkent olyasmit ir, hogy csak draga van...ez azert nem igaz. Mert nem az a fontos,hogy pontosan mennyi, de összessegeben itt jobban lehet elni, jobb a kereset, es az elet nem dragabb, vagy olcsobb.
Az otthoni juttatasokrol annyit, hogy en igazat adok abban DCT-nek, hogy van bennük fölösleges. A problema csak az, hogy az egyeb juttatasok, fizetes, nyugdij...keves, az arak meg az egekben. Itt is az egesz szamit szerintem, hogy összessegeben keves a jövedelem.
Meg folytathatnam, ennyi jutott az eszembe hirtelen...
szia, joejt:
Eva

Több
12 éve 11 hónapja #10040 Írta: Gergoo
Gergoo válaszolt a következő témában: Németország vagy Magyarország?

Hiába nem éltem otthon x ideje, nyugdíjas édesanyám folyamatosan itt van skype-on, a legkisebb rezdülésről elsőként vagyok tájékoztatva több ezer kilométernyire hidd el. ;) :)
Két dolog jutott eszembe:
1. A mai napig úgy tudom, hogy erősen befolyásoló tényező a yugdíj kalkulációjánál az utolsó x év bére. Egyértelmű akkor, hogy ha nem tűnik magasnak a várható nyugdíjam akkor megtolom az utolsó néhány évet nem pedig a több évtizedes munkahelyemről megyek nyugdíjba. Ergo, kinek a hibája az alacsony nyugdíj? Na, jó csak vicceltem. :laugh: De van benne valami, nem?
2. Nem a magyar és német kanyérárakat kéne összehasonlítani, teszem azt 296 forintos árfolyamon számolva hanem abba kell belegondolni, hogy miből is fizeti ki csak úgy x forintot, x gyerekre az állam. Igaza van DCT-nek. Ilyen gazdag ország vagyunk? És ilyen lufi támogatásból rengeteg van. Gyakorlatilag ömlik ki a pénz a semmire!
A német oldal pedig úgy indul: "ha apu dolgozik....", érted? Valamit letesz az asztalra és kap valamit. Nem pedig szülök x gyereket. :ohmy:
Itt említve voltak a romák is. Sajnálatos de ez tény! Ezért nem fogom kimoderálni. Ha olyan hozzászólás jelent volna meg amiben átlépi Ő vagy akár más is a határt, jelezzétek, azonnal eltávolítom hiszen az lehetséges és jómagam is tiltakozok mindenféle megkülönböztetés ellen.
Ha viszont van egy vélemény, azt hiszem ilyesmi volt: "a borsodi romák élenjárnak ebben" az messze nem megkülönböztetés vagy megitélés, tudjuk, hogy így van. ;)

• DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
12 éve 11 hónapja #10041 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Németország vagy Magyarország?

Eva10 írta: ....Es nemcsak en kerestem 3300 Ft-ot 1983.-ban friss orvoskent. Viszont ö ekkor 12000-et keresett, ahogy irta. En ha megszakadtam sem tudtam volna annyit keresni, es csaladom volt, azert a gyerekeket is neveltem.
joejt:Eva

Kedves Éva!
Valamit összekevertél! 1983-ban a feleségem keresett kb 12000-et mint gépészmérnök. Akkor én a Magyar Játékkakszinóban dolgoztam és közel 70-80 ezret vittem haza nettó. Söt 2x volt hogy a 100 ezret is meghaldta a havi juttatásom, de ez nem volt sajnos rendszeres! (Alapfizu 23 ezer + jatt ami változott) Nekünk és két gyerekünk volt már ekkor és mégis MINDKETTEN dolgoztunk, annak ellenére, hogy jól kerestem!!

Ha Te orvosként akkor 3300-at kaptál, plusz a hálapénzeket is beleszámoljuk, ami ugyebár nem kis része még ma sem a jövedelmeteknek, akkor a világ már másképpen néz ki! Ha viszont pl. a kórbonctanon voltál ahol ugyebár a "kuncsaft" nem nagyon ad borravalót, akkor rossz szakmát választottál! Erröl ki tehet? Még egyszer és utoljára: a bérekért ma már nem az állam felel hanem mi magunk! Ha valaki rosszulfizetö szakmát választ, és bagóért eladja a munkaerejét, s szaktudását, akkor ne csodálkozzon ha rosszul él! Ez bizony ilyen egyszerü!
Az érveid, hogy "mi nem élünk otthon" tarthatatlanok. Folyamatos a kapcsolatom anyukámmal. (77) Évente többször vagyunk otthon, és az otthoni dolgokkal nekünk is kell foglalkozni! (EON, szemét, energia, adók, hivatalok, stb) Pontosan tudom, hogy mi mennyi és ki mennyit keres a környezetünkben! Van aki félmilliót tesz el havonta, s van aki 35 ezer nyugdijból "él"! Az egyetlen amit el tudok fogadni, az az "hogy nekünk könnyebb az életünk" ITT KINT, de ettöl még nagyon pontosan tudom, hogy mit kellene otthon csinálni, hogy az embereknek jobb legyen!

Na csaó! Úgy látom nem fogunk soha egyeterteni, mert Te a tipikus "áldozati" státuszt favorizálod, hogy "mi nem tehetünk" semmiröl, s azért van nyomor mert mások ezt elszurták! Ezzel én nem tudok egyetérteni! Mi vagyunk az élö példa arra, hogy lehet másképp is. Miattam, amikor a 70-es években nem akartam dolgozni, nagyon nyomorogtunk, de kezünkbe vettük a dolgokat!! !! Késöbb amikor 1989-ben kijöttünk akkor már kp kifizettem a hiteleimet (lakás), és jól álltunk anyagilag OTTHON, s nem csak az itteni német életünkkel lett jobb!

DCT

• DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
12 éve 11 hónapja #10042 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Németország vagy Magyarország?

Eva10 írta: ...Az otthoni juttatasokrol annyit, hogy en igazat adok abban DCT-nek, hogy van bennük fölösleges. A problema csak az, hogy az egyeb juttatasok, fizetes, nyugdij...keves, az arak meg az egekben. Itt is az egesz szamit szerintem, hogy összessegeben keves a jövedelem.
szia, joejt:Eva

Kedves Éva!
Szerintem a termelékenységet figyelembevéve az otthoni bérek túl magasak! Azt meg ne felejtsd el, hogy a piac müködik és ilyen árak mellet is megveszik az árut! Leegyszerüsitem neked: X Mariskanéni kiáll a piacra 50 kg paradicsommal! Ha magas az ára, nem veszi senki (s rárohad), tehát körülnéz és megpróbálja a többi eladóhoz hozzáigazitani az árait, vagy felvásarolja az összeset és igy monopól helyzettel maga diktálja az árait!! Amig a tömeg kocsival megy a 2 km-re levö tescoba (és a parkoló tele van mindig), addig az árak pontosan azok amit a piac diktál! A tesco, az interspar, a lidl, vagy akarmi gyakorlatilag azonos áron árul. Egy egy akciós dologgal odacsalogatja a kuncsaftot, de lényegében nem különbözik semmi. Ez ott olcsóbb, az meg ott! Ezert hülyeség ingázni 10 tojasért mert valahol 20 ft-al olcsóbb..... Nézz körül és láthatod, hogy ezeknél a nagyobb multiknál mindig tömeg van! Ha az árak "olyan rettenetesek" akkor kik vásárolnak itt? S hogyan tudnak életben maradni ezek a multik, ha olyan szegény a nép, s nyomorog mindenki az alacsony bérek miatt??

(Az meg külön hülyeségre vall, hogy valaki végigfurikázik több ilyen boltot, mert a reklámban látta ezt, vagy azt olcsóbban. Közben elpufogtat 10 liter üzemanyágot a városi közlekedésben! Söt vannak akik hetente 2x mennek, s csak 10 litert tankolnak, ahelyett hogy egyszer teli venné......vagy kocsival viszi a kölykeit 2-3 km-re az iskolába, ad nekik 500 vagy 1000 ft.ot colára és hamburgerre (vihetne otthonról finom kenömájast is, de az nem "schick".) Persze van busz is, vagy mehetne gyalog is! A suli végén a mobilon szól anyucinak, hogy "lehet jönni értem!" Persze ez nem telefon hanem egy iPhon 4, mert hogy néz ki az, hogy csak telefonáli lehet a kütyüvel.....) Az ablakot meg kinyitjuk ha meleg van, mert a radiátort nem lehet szabályozni, igy inkább fütjük a környéket......A szemétbe meg kidobjuk a papirt, a müanyagot mert állati sok az energiánk!!!!
Milyen számolási rendszer ez?
Hol ebben a logika és az ökonomia?
Miért is kevés ez a bér?

:P

DCT

• Eva10
  • Látogató
  • Látogató
12 éve 11 hónapja #10043 Írta: Eva10
Eva10 válaszolt a következő témában: Németország vagy Magyarország?

Szerintem is tul sok, es nem megfelelöen kontrollaltak az egyeb juttatasok Magyarorszagon. Ellenörizni kellene, minek, mit,miert. De ezzel valtozatlanul az a problemam, hogy a fizetes kellene, hogy megfelelö legyen, a nyugdij is...akkor minden OK. DE en nem ertek ehhez annyiot, hogy megiteljem, mit kellene valtoztatni, de az biztos, hogy igy nem jo. De akkor sem ertek egyet senkivel - igy Decotexttel sem, ha megitel egy csoport embert azert,mert többen allitolag valamit csinaltak. Azert irtam az allitolagot, mert vajon DCT tapasztalta szemelyesen, vagy csak hallotta? Mert en szemelyesen tapasztaltam az ellenkezöjet több csaladnal. Ugyanakkor nem ketlem, hogy van ilyen is böven, de talan nemcsak attol függ, hogy borsodi roma-e valaki. Mert en azt sem tartom jonak, ha valaki nem tudja kifizetni az iskolai ebedet, de sörre telik....es ez nem attol függ, valaki roma-e vagy sem. Mert en ugy gondolom, a sör, a cigi, stb olyan luxus, ami csak akkor jöhet,ha az alapdolgok megvannak.
Es: ha alkalmazott vagy, nem tudod megtolni az utolso eveidet.....söt gyakran el is bocsajtanak, mert inkabb felvesznek egy fiatalt kevesebb berert.
Nem folytatom,mert lehetne akarmeddig, a lenyeg ugyis lathato: valtoztatni mi nem fogunk tudni, akik tudnanak, nem akarnak, nem is erdekük - ök jol elnek. Mi annyit tudunk tenni, hogy megkeressük - akar Nemetorszagban - hogy hogyan tudnank megelni, a csaladunkat eltartani. Es ebben tud segiteni ez az oldal. Es ebben irrelevans, hogy mit es mit nem kapnak otthon, a lenyeg,hogy akik ki szeretnenek jönni, azoknak nem eleg.
Azzal teszünk sokat, ha segitünk a kijövetelben, abban,mire szamithat, srtb....es ebben DCT is sokat tesz. Ugyanakkor nem szeretnem, hogy pl valaki azert ne jöjjön a keleti reszre, mert m,egijed attol,amit DCT ir a keletnemetekröl. Erre egyertelmüen tudom irni, hogy nem igaz. Latott 10 hangos keletnemetet, es ezt gondolta....en meg itt elek 3 eve, es latom, nem igy van. Illetve azt latom, hogy nem különbözik a ket resz ilyen nagymertekben. Termeszetesen szegenyebb a keleti resz, az elmaradas miatt, ez igaz. De a többi nem.
szia:
Eva