Németország vagy Magyarország?
- Julianna
- Nem elérhető
- Senior Member
- Köszönetek: 177
Gergoo írta: A Magyarország tábor szerint 80000 körül van az átlag nettó fizetés, ugye? Nos, a fenti számokkal 80-85 ezer forinttal támogatja a családot a "lukas semmi"
Németországot nézve ez a támogatás lehetetlen (nem csak a mértéke)....
Németországban természetesen nincs kommunista elképzelés szerint bökezü és feneketlen szociális ellátás, de az nem igaz, hogy „Németországot nézve ez a támogatás lehetetlen“
A német gazdasági sikerek egyik fontos kelléke a bizonyos dolgozóknak nyújtott nagyon alacsony bér. Ez a termelési költségeket rendesen kordában tartja és a német termékeket még versenyképesebbé teszi a nemzetközi piacon. Az tény, hogy Németország Európa talán egyetlen országa, ahol nincs törvényes, mindekire vonatkozó minimálbér. Ez is mutatja, hogy a német gazdasági lobby milyen erös. Ìgy természetesen viszont emberek milliói (!) dolgoznak Németországban úgy, hogy keresetük nem éri el az országosan meghatározott létminimumot.
Mert az igaz, hogy nincs minimálbér, de hivatalosan, összegszerüen meghatározott létminimum viszont létezik. Föleg a bérmunkások (un. „Zeitarbeit“ és a „Werkvertrag“ nevü szerzödéssel rendelkezö dolgozók) érintettek ebben a körben. A kiskeresetüek és családtagjaik a német államtól kapnak egy olyan bérkiegészítést, ami a jövedelmüket a létminimumra felhozza. Ez a létminimum ma egyedüálló felnött személyenként 360 euro körül mozog, plusz fizetik neked a család nagysága szerint pontosan meghatározott lakás bérét és fenntartási költségeit. A házastársnak 328, a gyerekeknek fejenként 215-250 közötti összeg jár az „életre“. Plusz temészetesen a családi pótlék, ami alanyi jogon jár minden gyereknek. Különleges esetben kaphatsz még egyéb pénzt is váratlan kiadásokra. Tehát ha dolgozol, de nagyon alacsony a béred, vagy ha munkanélküli vagy, de a munkanélküli segély nem éri el a létminimum szintjét, akkor ezekre az összegekre egészítik ki a személy/család jövedelmét.
Ez természtesen az újonnan érkezett külföldi bevándorlóknak nem jár (mármint a létminimumra való kiegészítés). Szerintem a német szociális háló erös, megbízható és bizony rendkivül sok olyan eleme van, ami arra utal, hogy az állam átveszi a Télapó szerepét a szabad piacgazdaság helyett. Ezért is van az, hogy kolduló, híd alatt alvó, „mélyszegény“ német állampolgárok gyakorlatilag nincsenek. Szerencsére. Mert ha csak a fizetéseket nézzük, bizony lehetnének, böven.
Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- DECOTEXT
- Nem elérhető
- Platinum Member
- Messziröl jött ember túl késön ér ide!
- Köszönetek: 1407
Összeszámoltad amit felsoroltál? Aztán add hozzá tipikus otthoni "fusizást". Több esetben munkanélkülieket emlegetsz meg ha "apuka nem dolgozik" és nem kap munkát, mert nincs......!!kiseri írta: Nem tudom, mit tudsz az itteni szociális hálóról, de elmondhatom neked, hogy egy nagy lukas semmi. .....Szóval nem kell ragozni a különbséget, szerintem aki járt ilyen cipőben, inkább megérti az itteni helyzetet, mint az, aki világéletében jobban élt az átlagnál.
Kedves Eri! Ne is haragudj, de én NEM ezekröl az emberekröl beszéltem! Itt vannak Harz 4-en akik nyomorognak, s itt is vannak kisnyugdijasok akik segélyt kérnek mert nem elég, se elöl se hátull! Itt is van 3 millió munkanelküli! Beszélj általánosságban, ne a kirivó esetekröl!
Én sok embert ismerek akik 300 ezer Ft felett kersnek BP-en. Söt, haverom lánya egyszerü telefonszolgálatnál 270 ezer bruttóval megy haza (SIMENS). Én nem vitázom tovább ezen veled, mert most is kiragadtál egy-két "munkakélkülit" akik nem mennek oda ahol munka van, s várják a sültgalambot. Ezek valóban rosszúl élnek, de az ö hibájuk!
A "hol jobb élni" témát, elfogultságod miatt részemröl lezártam!
DCT
- Gergoo
- Nem elérhető
- Administrator
- Working on it
- Köszönetek: 1145
De, igaz és miértjéről Te magad is írtál:Julianna írta: Németországban természetesen nincs kommunista elképzelés szerint bökezü és feneketlen szociális ellátás, de az nem igaz, hogy „Németországot nézve ez a támogatás lehetetlen“
Nézzük, úgy a dolgokat ahogy én írtam, egyenlően de legalább is hasonlóan. Magyarországon egy 3 gyermekes család ha a szülőknek nincs már munkanélkülire sem jogosultságuk kapnak egy havi minimálbért meghaladó támogatást. Nos erre írtam, hogy ez Németországban lehetetlen.Julianna írta: Tehát ha dolgozol...
- kiseri
- Nem elérhető
- New Member
- Köszönetek: 11
Aki dolgozik, bért kap, az nyilván nem szorul rá erre a támogatásra, de ha netán baj van, ezekre számíthat egy család. És sajnos, amit írtam, nem kirívó... ez már az általános. És nem eldugott helyen élünk, hanem Pest megyében.
A családi pótlékot pedig ne soroljátok a segélyek közé, az a gyereknek alanyi jogon jár, függetlenül attól, dolgozik-e a szülő.
És nem is én nyitottam erről vitát, a topic szól erről...
- Gergoo
- Nem elérhető
- Administrator
- Working on it
Bocsánat de nem erről szól a vita! Én is és DCT is egyetlen dolog mellett érvelünk:kiseri írta: Ti dobálóztok folyton azzal, mennyivel jobb itt ezen a téren...
Magyarországon aránytalanul magasak a támogatások. Te és mindenki más aki szerint nem így van dobálózik azzal, hogy mennyire rossz, kevés, semmire nem elég, stb... támogatás amit arányaiban még a német gazdaság sem engedhet meg magának.
Támogatást mondtam de nincs igazán jelentősége mert ha a családi pótlékot nem nézzük, mennyit is írtál? 32-35 ezer forint. Grátisz. Tehát nem kiegészítés vagy valami, grátisz! Alanyi jogon. Szóval, ha a családi pótlékont nem nézzük, a minimálbér több mint harmada!kiseri írta: A családi pótlékot pedig ne soroljátok a segélyek közé, az a gyereknek alanyi jogon jár, függetlenül attól, dolgozik-e a szülő.
Mennyi ez Németországban? 0
Szerintem így már tényleg nem kérdés, hogy hol aránytalamul magasabbak a támogatások és köszönjük, hogy hosszas vita után segítettél ennek tisztázásában.
- Gergoo
- Nem elérhető
- Administrator
- Working on it
A mennyi marad pedig nem érdekel. Nem arról vitázunk! Érdekes is a felvetés, hogy ki, mit enged el a füle mellett és ki is fújja a magáét!!!