Menni vagy maradni?

Több
12 éve 5 hónapja #19973 Írta: TidujV
TidujV válaszolt a következő témában: Menni vagy maradni?

Sziasztok!
Sejtettem, hogy ebből megint vita kerekedik :) Holott ez nem Németországgal való összehasonlítás volt és pont ez az, hogy ma a jóléti társadalomban(?) kevesebbet ér a fizetés, mint egy nem igazán jó rendszerben. Én csak ezt vettem ki belőle.
Decotext, nem mindenki engedheti meg magának, hogy szuper ablakai legyenek, mint a te magyarországi(?) lakásodban.
És senki sem mondta ,hogy Németországban nem mennek fel az árak de ennek az emelkedésnek a mértékét sincs értelme összehasonlítani az otthoni áremelésekkel!! Viszont Éva és más többször írta, hogy nagyobb biztosnságban érzi magát, amit otthon nem mondhatsz el sok szempontból. Gondolom te sem azért vagy még BRDben, mert otthon jobb lenne, ha M.o-n áll (üresen?) egy szép nagy lakásod, aminek kicsi a rezsije, miközben BRDben meg a fizetésed nagyrésze elmegy a lakásra.

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
12 éve 5 hónapja #19975 Írta: Gergoo
Gergoo válaszolt a következő témában: Menni vagy maradni?

TidujV írta: Holott ez nem Németországgal való összehasonlítás volt és pont ez az, hogy ma a jóléti társadalomban(?) kevesebbet ér a fizetés, mint egy nem igazán jó rendszerben. Én csak ezt vettem ki belőle.

Szerintem rossz mintát vettél. Éva "árbiztonság érzete" körül központosodik a vita. Illetve az áremelkedések követéséről. Tisztán látszik, hogy mindkét esetben 30 év alatt hasonló történések voltak, ebből kifolyólag arányaiban ugyanott is vannak jelenleg.
Ami nem mindegy, hogy ki milyen úton érkezett ugyanis így egyesek elvesztettek ezt-azt.
Ahová el lehet jutni piaci alapon oda Magyarország ugyanis csak olyan mézesmadzagokkal, "kötelező" extrákkal jutott mint pl. az állami támogatásokhoz feltételként szabott bérkompenzáció. ;)

Több
12 éve 5 hónapja #19980 Írta: mahlzeit
mahlzeit válaszolt a következő témában: Menni vagy maradni?

Eva10 írta: Mahlzeit, en 1983-ban 3300 Ft-ot kerestem kezdö orvoskent, 4 ev mulva, a szakvizsga utan 3800 lett. Paraszolvencia majdnem nulla.
De ebböl a penzböl lehetett sporolni, be lehetett osztani,mert a kenyer meg a jövö honapban is annyiba került....
Ja, es a ferjem 4000Ft-ot keresett, es ket gyermekünk volt akkor mar.
Nem mondom, hogy jol eltünk, de megeltünk.
Ma nincs meg ez a biztonsag otthon, mert nem tudni, mi mikor lesz dragabb...
szia:
Eva

Ertem en, hogy igy volt, csak azt irtam, hogy nem jo osszehasonlitani. Mert anno egy mas allamnforma volt, nem volt piacgazdasag.. Az csak egyfajta albiztonsag volt..

Több
12 éve 5 hónapja #19982 Írta: kfz
kfz válaszolt a következő témában: Menni vagy maradni?

mahlzeit írta: Ertem en, hogy igy volt, csak azt irtam, hogy nem jo osszehasonlitani. Mert anno egy mas allamnforma volt, nem volt piacgazdasag.. Az csak egyfajta albiztonsag volt..

Nem lett volna az annyira rossz államforma.....csak mint mindenben és mindenhol, egy nagy hibája volt: maga az ember :P Ha az erőszakosságán csökkent egy picit, meg gazdaságilag is nagykorúsodik, levetkőzi a problémáit, hogy pl: cipészből lett gyárigazgató 8 elemivel ( :woohoo: )
talán élhetőbb lenne mint ez a kísérleti liberalizált világ....
Félre ne értsd nem a diktatúrák híve vagyok, de az embereknek igen is kell egy kőkemény iránymutatás. (most már a kérdés csak az, hogy aki mutatja-mutatná mennyire hiteles :) )
Bár itt van ez a nyomorult Stocholm-szindróma, előbb utóbb úgy is minden diktatórikussá válik, mert a fogva tartók törvényszerűen kegyetlenné válnak ...akkor meg tudja a fene. Menjünk a fényre, meg a levegőre, hogy virágozhassunk....

"Színház az egész világ"
"Ne vedd tul komolyan az eletet....ugy sem eled tul...;-) "

Több
12 éve 5 hónapja #19983 Írta: mahlzeit
mahlzeit válaszolt a következő témában: Menni vagy maradni?

Gergoo írta: Ahová el lehet jutni piaci alapon oda Magyarország ugyanis csak olyan mézesmadzagokkal, "kötelező" extrákkal jutott mint pl. az állami támogatásokhoz feltételként szabott bérkompenzáció. ;)

JA es Nemetorszag, hogy jutott el erre a berszinvonalra?:) Egyreszt kezdhetnem elolrol a GDP/fo, meg a magas hozzaadott erteku piacok..:) TEhat kitermeltek, masreszrol meg a brutalisan eros szakszervezetek erdekervenyesitese miatt!! Ami itt folyik szakszervezeti erdekkepviselet korul, azon mar-mar kinomban rohogok. Mert annyira hihetetlen.. Szakszervezet ellenjegyzi a munkaszerzodeseket. Nagyon szigoruan NEM veheto fel kulso ember, ha elerheto adott tudas belulrol es NEM engedelyezik azt a fizetest ami kilog a sorbol lefele. 15ev munkaviszonnyal egy ember mar nem kirughato, mert annyi penzt kellene fizetni neki.Ez meg erosen rontja a versenykepesseget:)
Ennek viszont az az ara, hogy egyre tobb ketkezi, osszeszerelo munkat kiszerveznek Nemetorszagbol, mert nem lehet itt versenykepesen "megtermelni". ill. "kinyitottak" mar itt is a berollot lefele, azaz megvannak a kiskapuk, hogy ide keruljon az olcso 2kezi munkaero Kelet-Europabol.
Mo. meg megkaphatja azokat a munkakat amik innen pl. kiesnek. MEgy a MErcedes osszeszerelni Kecskemetre, ott az Audi. Mo.-n varjak a sebvaltogombokat a nemet autokba es Mo.-on csinalja pl. a DT a call centeret Debrecenbol, stb.. Na innentol kezdve Mo. csak berekkel lefele tud versenyezni, hogy egyaltalan jojjon valami munka. A magas premium munkak szegmense hianyzik, ami felfele tudna huzni az aslobb osztalyokban a bereket es persze az orszag GDP-jet. Mindamellett epp eluldozik ismet az "ertelmiseget" aki belep a Ny-Europai "premium" szegmensbe. Igy pl. Nemetorszag olcsobban kap munkaerot, mert ugye nem koltottek penzt a kepzesere:) Mo. meg egyre inkabb rabszolgava valik, mert az adofizetok penzen kikepzett "ertelmiseg" pl. itt dolgozik, otthon meg versenyeznek a munkaberekben LEFELE, hogy egyaltalan maradjon meg valami munkaado.
NA erre jon egy kormany, aki abban latja a megoldast, hogy beremelest zsarol ki!:) Ez a Belaim toljuk arrebb a kocsmat (Legenyanya)..

Több
12 éve 5 hónapja #19987 Írta: Attila_BRD
Attila_BRD válaszolt a következő témában: Menni vagy maradni?

Mahlzeit, en 1983-ban 3300 Ft-ot kerestem kezdö orvoskent, 4 ev mulva, a szakvizsga utan 3800 lett. Paraszolvencia majdnem nulla.
De ebböl a penzböl lehetett sporolni, be lehetett osztani,mert a kenyer meg a jövö honapban is annyiba került....
Ja, es a ferjem 4000Ft-ot keresett, es ket gyermekünk volt akkor mar.
Nem mondom, hogy jol eltünk, de megeltünk.
Ma nincs meg ez a biztonsag otthon, mert nem tudni, mi mikor lesz dragabb...
szia:
Eva

Akkoriban a márka 1:10 volt kb. azaza 4000+3800=780 DM-et kerestél.
Mivel azota az árak megduplázodtak Németországban ez ma 1560 DM azaz 800 Euro lenne.
800 Euro azonban nem ér annyit mint a 80-asokban 780 DM !!!

800 Euro 240.000 Ft manapság. 240.000 Ft nem ér annyit mint 7800 Ft a 80-asokban.

Akik annyit keresnek ma is ugyanugy illetve rosszabbul élnek MO-on mint 80-asokban és itt nyugaton még szarabbul.

.