Menni vagy maradni?
- Miklós
- Nem elérhető
- Premium Member
- Köszönetek: 172
Mint írtam, nem értek a közgazdaságtanhoz, csak idéztem.Ez nem szerencses osszahasonlitas, sot hulyeseg szvsz.Mert 78-ban cucializmus volt es az egy nagyot torzitott gazdasagi kep osszehasonlitva a "szabad piaci" gazdasaggal.
Bár, véleményem szerint tök mindegy, hogy diktatúrát hasonlítok mondjuk királysággal, a vásárlóérték nem változik az államforma függvényében.
Kedvec DCT !
Jó, a rezsiből a fűtésed olcsó. De hőszigetelés ide, thermoablak oda, van még: villanyszámla, gázszámla ( főzés, melegvíz ), vízdíj, társasháznál közös költség, szemétszállítási díj, lakásbiztosítás, tv, internet, telefon. Ezek mind általánosan véve rezsiköltségek.Nem azt írta, hogy a fűtés viszi el a 80 %-ot.Igaz, nálam gyakorlatilag nincs hőveszteség a lakásban, mert csúcstechnikával szigetelt és thermoablakos!)
Lakásbérleti díjad: ha sokallod, költözz olcsóbba
"Én elszabtam, te elszabtad, ő elszabta, mi elszabtuk;
ha elszabtuk, hát elszabtuk, utólag már szabhatjuk. - Hofi Géza
Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- DECOTEXT
- Nem elérhető
- Platinum Member
- Messziröl jött ember túl késön ér ide!
- Köszönetek: 1407
Hali MIklós! Én az otthoni lakásunkról irtam! Saját, tehermentes. Ott nincs lakbér, a fütés (hőveszteség) főzés, melegvíz az mind gázzal műxik és nem sok, mert pl. a falikazán is egy nagyon takarékos, újtechnikás kütyü. Nos, a vízdij valóban felviszi a költségeket. Biztositást 1x egy évben fizetek 37.800 Ft-ot ami 3150/hó, tehát ez sem sok pedig egy teljeskörű jó biztosítás.! Van kábel TV és 16 ezres DSL intenet is de ez nem kötelező. Ha műholdas a TV akkor lehet ingyen is nézni! Telefon is van, na ez sok szokott lenni, (plusz a német 2 mobil) de ezzel lehetne takarékoskodni! Össz, havi átlagban 100-150€ a kéró, de szinte soha nem megy 200€ fölé s ebben benne a havi ötezer valamennyi szemétdij is! !Miklós írta: Kedvec DCT !
Jó, a rezsiből a fűtésed olcsó. De hőszigetelés ide, thermoablak oda, van még: villanyszámla, gázszámla ( főzés, melegvíz ), vízdíj, társasháznál közös költség, szemétszállítási díj, lakásbiztosítás, tv, internet, telefon. Ezek mind általánosan véve rezsiköltségek.Nem azt írta, hogy a fűtés viszi el a 80 %-ot.Igaz, nálam gyakorlatilag nincs hőveszteség a lakásban, mert csúcstechnikával szigetelt és thermoablakos!)
Lakásbérleti díjad: ha sokallod, költözz olcsóbba
Most azt nem számoltam, hogy ha itt vagyunk akkor a telefont/TV/netet szüneteltetem, (csak alapdij van) hanem úgy számoltam 12 hónapra, mintha mindig otthon lennénk! Könnyű kiszámolni mert egy télihónap (sok fűtéssel) s egy nyári még több tusolással, öntözéssel amit átlagolva 12x veszek. Az esetleges javításokat most nem számoltam bele, mert ezt nem lehet belevenni, hiszen nem mindig és mindenhol kell pl. új lépcső mert a fagy szétdöntötte....
DCT
- Miklós
- Nem elérhető
- Premium Member
- Köszönetek: 172
Akkor ugyanazt csiripeljük , én is az itthonidra gondoltam.
A levezetésed korrekt.
A lakbér viszont a kintire vonatkozik.
"Én elszabtam, te elszabtad, ő elszabta, mi elszabtuk;
ha elszabtuk, hát elszabtuk, utólag már szabhatjuk. - Hofi Géza
- DECOTEXT
- Nem elérhető
- Platinum Member
- Messziröl jött ember túl késön ér ide!
- Köszönetek: 1407
A nagy helyzet, hogy én nem sokallom a nagyságához mérten és a környéken "hasznáalatos" árakhoz viszonyitva. Akkor szoktam ezt megemlíteni, amikor Mo.-ról kapok olyan infót, hogy milyen borzasztóak otthon az árak, meg hogy egy "egész bér rámegy a lakásra".....! Pláne kiakadok amikor valaki átszámolja az itteni béreket egy az egybe, s pl. 1500 euróból Mo.-on is jól meg tudna élni! Sokan elfelejtik, hogy nem csak lakbér, orvos, közlekedés, kenyér, c i g i, stb sokkal drágább itt, hanem pl. a biztosítások, energia is! Így már a példázott 1500 netó, bizony nagyon gyér, ha egy család 1 bérből él!Miklós írta: A lakbér viszont a kintire vonatkozik.
Két vagy több bérből, otthon is meg tud jól élni egy család!
DCT
- TidujV
- Nem elérhető
- Junior Member
- Köszönetek: 6
DECOTEXT írta: Pláne kiakadok amikor valaki átszámolja az itteni béreket egy az egybe, s pl. 1500 euróból Mo.-on is jól meg tudna élni! Sokan elfelejtik, hogy nem csak lakbér, orvos, közlekedés, kenyér, c i g i, stb sokkal drágább itt, hanem pl. a biztosítások, energia is! Így már a példázott 1500 netó, bizony nagyon gyér, ha egy család 1 bérből él![/color][/i]
Ez teljesen igaz. Otthon meg tud élni egy család két normális bérből. Az árakat sincs értelme összehasonlítgatni, főleg nem az áremelkedés mértékét, mert közben az EUR/HUF átváltás is kicsit megváltozott, tehát EURban nem is nagyon érzékelhető sok minden. Viszont mondjatok akármit, otthon nem láttam elvált anyukákat, hogy akár egy kisvároban részmunkaidős (tanári, asszisztensi) állásból a ház hátralévő törlesztését ki tudta volna fizetni és mellette még normálisan is él. Az esélyek egy kicsit mások.
- peteratde
- Nem elérhető
- Premium Member
- Köszönetek: 141
DECOTEXT írta:
A nagy helyzet, hogy én nem sokallom a nagyságához mérten és a környéken "hasznáalatos" árakhoz viszonyitva. Akkor szoktam ezt megemlíteni, amikor Mo.-ról kapok olyan infót, hogy milyen borzasztóak otthon az árak, meg hogy egy "egész bér rámegy a lakásra".....! Pláne kiakadok amikor valaki átszámolja az itteni béreket egy az egybe, s pl. 1500 euróból Mo.-on is jól meg tudna élni! Sokan elfelejtik, hogy nem csak lakbér, orvos, közlekedés, kenyér, c i g i, stb sokkal drágább itt, hanem pl. a biztosítások, energia is! Így már a példázott 1500 netó, bizony nagyon gyér, ha egy család 1 bérből él!Miklós írta: A lakbér viszont a kintire vonatkozik.
Kedves DCT,
néha kicsit több következetsséget
Az esetek zömében azt a nézetet képviseled, hogy a bérlakás a kifizetődő.
De Mo-on, ahol nem élsz életvitelszerűen, érdemes saját tulajdonú lakást fenttartani, itt, ahol már minimum egy évtizede ugyanabban a lakásban laksz, azt bérelni érdemes. Annak ellenére, hogy az itteni bérleti díjjak magasabbak mint otthon! Írod, hogy azért érdemes, mert nem vagy kötve, konnyebben tudsz költözni, ha munkahely megköveteli. De azt is írtad, hogy volt mikor 70 km-t utaztásl naponta a munkahelyedre.
A közlekedés miért lenne sokkal drágább? A legtöbben saját autóval járnak, és az autó árak szerinted is itt alacsonyabbak, az üzemanyag ára között minimális a különbség, a gépjármű adó (te írtad) itt kevesebb, a biztosítás az egyetlen ami valóban magasabb itt, (de nem a jövedelmekhez képest.)
Itt ha mindkét kereső a minimális jövedelem keözel keres, az 2200-2700 között van. Ebből itt két ember, de még két gyerekkel is kifejezeten jól megélhet.
Odahaza két ember minimál jövedelem közelében, mondjuk összesen 140-160000 Ft, őppen hogy csak megél. még ha saját lakóingatlanja van is.
Az igaz, hogy 1500 euróból Magyarországon is jól meg tudnának élni az emberek, csak ki keres ott ennyit?
“Nem akkor leszünk magabiztosak, ha mindig igazunk van, hanem akkor, ha nem félünk a tévedéstől”