EU kártya érvényessége
- Bndsz
- Témaindító
- Látogató
Újoncként olvasgattam a fórumon, és egyértelműen szükséges a biztosítás németben (is). Magyarországon megszűnt a munkaviszonyom, aztán kijöttem Hessenbe, de munkám még nincs (kevés hozzá a nyelvtudásom). Mo-n a 45 nap lejárt (TB jogosultság), itt viszont szeretnék biztosítást (olvasottak alapján TKK), de amíg nincs munka, nem tehetem meg, hogy erre is költsek. Persze, ha valahova felvennének, egyből kötök biztosítást, de nem előre 1-2 hónappal, inkább addig kihúzom EU kártyával. Azaz kihúznám, ha érvényes lenne.
Fizetném a havi 5.100 Ft-ot, hogy jogosult legyek, de nem tudom, hogy innen kintről hogyan tudnám ezt elintézni. Küldtem e-mailt az OEP-nek, de semmi válasz már egy hete. Aki Mo-on fizeti magának az egészségügyi hozzájárulást (vagy tudja hogyan működik), annak a segítségét kérem, hogy mit tegyek, hogyan fizethetnék oda, esetleg visszamenőleg is?!
Előre is köszi a segítséget!
András
Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- DECOTEXT
- Nem elérhető
- Platinum Member
- Messziröl jött ember túl késön ér ide!
- Köszönetek: 1407
Bndsz írta: Sziasztok!Újoncként olvasgattam a fórumon, és egyértelműen szükséges a biztosítás németben (is). Magyarországon megszűnt a munkaviszonyom, aztán kijöttem Hessenbe, de munkám még nincs (kevés hozzá a nyelvtudásom). Mo-n a 45 nap lejárt (TB jogosultság), itt viszont szeretnék biztosítást (olvasottak alapján TKK), de amíg nincs munka, nem tehetem meg, hogy erre is költsek. Persze, ha valahova felvennének, egyből kötök biztosítást, de nem előre 1-2 hónappal, inkább addig kihúzom EU kártyával. Azaz kihúznám, ha érvényes lenne.Fizetném a havi 5.100 Ft-ot, hogy jogosult legyek, de nem tudom, hogy innen kintről hogyan tudnám ezt elintézni. Küldtem e-mailt az OEP-nek, de semmi válasz már egy hete. Aki Mo-on fizeti magának az egészségügyi hozzájárulást (vagy tudja hogyan működik), annak a segítségét kérem, hogy mit tegyek, hogyan fizethetnék oda, esetleg visszamenőleg is?!Előre is köszi a segítséget!András
Kedves András! Ha rám hallgatsz, akkor a lehető legrövidebb időn belül haza mész, és otthon keresel először egy nyelvtanfolyamot, majd közben miközben tanulod a nyelvet (mi is a szakmád?) otthonról keress a neten vagy német újságokból munkát. Csak ezután gyere ki ismét. Igy betegbiztosítás és munka nélkül, sem nyugdijat, sem semmit nem fogsz erre az időre kapni, az egészségügyi negativ kihatásáról nem is beszélve......
DCT
- bayer
- Nem elérhető
- Senior Member
- Köszönetek: 16
- sleepygti
- Nem elérhető
- Junior Member
- Köszönetek: 38
Aztán várni, hogy postázzák a csekkeket. A biztosítási jogviszony a bejelentés pillanatától él.
A papíroson van olyan opció, hogy egy meghatalmazott jelenti be a változást, ezért javaslom, hogy családtag-ismerős segítségével oldd meg ezt.
- cintamani
- Nem elérhető
- Junior Member
- Köszönetek: 17
Ha van ügyfélkapus belépésetek, azzal simán el lehet intézni az igénylést, a csekket pl. rokonok intézhetik (de nekem csak 3 hónapot küldtek, a többit az APEH-nál kell kérni személyesen - a megbízott megteheti)
Viszont 2012-ben már nem 5.100 ft, hanem 6.390 ft.
"Az a belföldi személy, aki nem biztosított és egészségügyi szolgáltatásra a 16. § (1) bekezdésének a)-p) és s)-t) pontja, valamint a 13. § szerint sem jogosult, köteles a 19. § (4) bekezdésében meghatározott (2012.-ben havi 6390 forint) egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni."
Online is át lehet utalni (de év elején volt vmi szlaszámváltozás a NAV-nál, kérdezzétek meg az ügyfélszolgálttól a pontos számlaszámot).
üdv
- pingpong53
- Nem elérhető
- Junior Member
- Köszönetek: 24
Csak annyit szeretnék az eü.-i kártyához hozzáfüzni, hogy korábban az érvényessége 1 év volt, hála a jó Istennek ezt megszüntették, s most ÖT évig érvényes!
(Legyetek szivesek kijavitani, ha az öt év érvényesség idöközben már változott).
Köszi!