Német betegbiztosítás

Több
12 éve 7 hónapja #17062 Írta: astarta
astarta válaszolt a következő témában: Német betegbiztosítás

Szia Juditka,

ha a férj biztosított akkor családi biztosítás keretében a házastárs és a gyerek(ek) is teljeskörűen biztosítottak lehetnek, anélkül, hogy ez plusz költséget jelentene.
Ez egy teljeskörű német biztosítás, így mindenre kiterjed, illetve ilyen esetben le kell mondani a magyar biztosítást illetve TB járulék fizetést, mert EU-n belül nem lehet elvileg 2 biztosítása az embernek.
Azért írom az elvileget, mert van egy ismerősöm, aki épp így van, hogy a férje által biztosított itt kinn, de otthon is megtartotta a biztosítását... Amíg nem derül ki, nincs gond, ha kiderül nem tudom mi van.

Üdv., A.
A következő felhasználók mondtak köszönetet: Juditka

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
12 éve 7 hónapja #17072 Írta: Juditka
Juditka válaszolt a következő témában: Német betegbiztosítás

Köszönöm Anita!

Nem tudom. :) Ez nekem túl szép! Teljes körű biztosítás?
Mindenesetre be fogok menni az OEP-hez rákérdezni, és az AOK-nál is jó lenne rákérdezni, mielőtt Magyarországon lemondom a TB fizetését, mert mi is családi biztosításban gondolkodunk.
Persze a férjem annyira kevés biztosítást fizet havonta, hogy még azt sem tudjuk, hogy mi az, amit fedez, ugyanis orvoshoz még nem volt, sőt még háziorvost sem keresett. :(

Judit :P

Judit :)

Több
12 éve 7 hónapja #17074 Írta: astarta

Juditka,

igen, teljes körű kell. Az említett ismerősöm itt járt terhesgondozásra, itt szült, a babával itt járnak orvoshoz, szóval tényleg minden.
Nálunk sajnos ilyet nem lehetett, pedig az én férjem meg sokat fizet havonta, de ő privát biztosított (Allianznál), privátnál meg nincs ilyen lehetőség. :( Így nekem külön kellett kötni biztosítást, és hiába nincs jövedelmem, még majd most kezdek dolgozni, kb. 350 eurót fizetünk csak az én biztosításomra az AOK-nak. :(

Ha a férjednek rendes biztosítása van az AOK-nál, akkor menni fog a dolog. Persze mielőtt lemondotok bármit otthon, első az AOK legyen ahova bemegy a férjed és információt kér. Elég utána az OEP-nél érdeklődnöd.

Üdv., A.

Több
12 éve 7 hónapja #17077 Írta: Juditka
Juditka válaszolt a következő témában: Német betegbiztosítás

Igen, igen! Mindenképp be kell mennie az AOK-ba, hisz el sem tudom képzelni, hogy milyen biztosítása lehet az AOK-nál, hogy annyira kevés havidíjat fizet. Először azt hittem, hogy valami napi díjról van szó, de nem, a bérjegyzéken látom, hogy havi bizt. díj. :( :)

Az ismerősöd akkor a családi biztosítás keretében járt itt terhes gondozásra? Akkor neki Európai Uniós Betegbiztosítási kártyája is van, amit Mo-ról kért ki?
Persze ha ki is kérte, gondolom azt egyáltalán nem használja NO-ban.
Tehát itt használja a családi biztosítás keretében az AOK-s betegbiztosítási kártyát, Mo-on pedig automatikusan teljes ellátást kap, mivel ott is fizeti a TB-t.

Valahogy én is így gondoltam, ahogy az ismerősöd csinálja, csak még pontosan meg kell érdeklődni. :P

Üdv.: Judit :kiss:

Judit :)

Több
12 éve 7 hónapja #17080 Írta: bayer
bayer válaszolt a következő témában: Német betegbiztosítás

Sziasztok, megvilágítaná valaki, magyar fogalmakkal a Sozialverziherung mi lehet? A TB kb a Krankenverziherung. De mi a Sozial magyarul? Hogy tudom igazolni, hogy nekem ilyenem volt eddig M.o-n?

Több
12 éve 7 hónapja #17081 Írta: astarta

Szia Judit,

igen épp így csinálja. Pont azért, hogy mikor otthon van a gyerekkel, ne csak EU kártyás, hanem ott is teljeskörű biztosítást kapjon.
De ez nem szabályos! EU-n belül nem lehet 2 biztosítás párhuzamosan. Van is valami olyan az OEP honlapján, hogy ha valaki biztosítást köt külföldön, akkor azt 14 napon belül köteles jelenteni az OEP felé, különben büntetőeljárást vonhat a dolog maga után.

Elvileg a biztosítás havidíja a bruttó fizetés 15,5 %-a. Így megvan az összeg amit a férjed fizet? Nem tudom mi neked a kevés. :)

Üdv., A.