Tartózkodási engedély
- Lizy007
- Nem elérhető
- Senior Member
- Köszönetek: 96
Köszi az infot, Bonn-ban még nem voltam, de tervezem, hogy szétnézek ott is. Pláne, mivel ott van a Deutsche Welle egyik központja (azt hiszem a másik Berlinben) és az nekem nagyon szakmába vágna, főleg, hogy az angol tudásom felülmúlja egyelőre a németet, így a szakmámban bajos lenne német területen elhelyezkedni...
Érdekes viszont, hogy akivel eddig beszéltem és járt már ott, azt mondta, hogy - idézem - egy porfészek és semmi nincs ott, pláne amióta nem az a főváros, és nem is szép különösebbképpen. Hát érdekes, ebből is látszik, hogy ízlések és pofonok Nekem ajánlották még Kölnt, Mainzt, Koblenzet, Triert. Ezek közül Kölnt elvetettem mert nagyon drága és túl nagy város - ahogy írod, ott van közel, így ha az ember lányának arra támad kedve, éppen bemehet egy napra/hétvégére. A másik 3 hely nagyon vonzó, olyan igazi szép, klasszikus német kisvárosok. (mármint pl. Kölnhöz képest kicsik - vagy akár Bp-hez képest, amiből végtelenül elegem van...)
Remélem közel leszünk egymáshoz, és akkor talán egyszer személyesen is összefuthatunk majd:)
üdv.
Lizy
Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- astarta
- Nem elérhető
- Premium Member
- Köszönetek: 181
Igen, remélem, nyugodtan keress, ha gondolod, én már itt vagyok.
Nekem ugyanezt mondták régi kollégáim, akik jártak gyakran Bonnba (Mo.-on a T-Mobile-nál illetve Telekomnál dolgoztam, és annak ugye itt van Bonnban a központja), hogy nincs itt semmi... Nem mondom, hogy maga a város extra, kicsit le van lakva helyenként, nem egy tipikus szép német város, főleg ahhoz képest, hogy főváros volt. Emlékeztet kicsit a régi Pestre, főleg a metrómegállókat látva van néha ilyen feelingem.
De rengeteg program van a városban, és mégis nyugodt a hely, mi a bel- és külváros határán lakunk, a Rajna kb. 10-15 perc sétával elérhető, akkora hatalmas, gyönyörű, kiépített park van ott, amilyet még nem is láttam, pedig Lipcse is tele volt parkokkal. Nekem tetszik eddig itt, valóban ízlések és pofonok.
A nyelvvel egyelőre én is így vagyok, már nagyon boldog lennék, ha eljutnék odáig, hogy az angol helyébe belépne a német erősebb nyelvemnek.
Sok sikert!
Üdv., Anita
- kema82
- Látogató
Dewangen-ben 6 Euro az Aufenthaltsbescheinigung. Ti is fizettetek érte?
www.aalen.de/sixcms/detail.php?id=54803&_bereich=1593
- kema82
- Látogató
- feco100
- Látogató
- lopici
- Nem elérhető
- Junior Member
- Köszönetek: 9
kisne írta: szio
Ha azt mondtad, hogy romai katolikus vagy akkor sajnos ha munkád lessz automatikusan vonják a katolikus adot ezért kérdezték és elég sok havonta 70-100 euroig. párom 90 et fizet.
Én már készültem a kérdésre és azt válaszoltam én otthon fizetem a katolikus adot
Sziasztok
Nem veszes a vallasi ado, mint egyesek feltuntetik....es felre informaltak.
Itt mindenki megnezheti milyen osszaget kell evente fizetni.
Szoval, ha itt elsz es hasznalod a helyi rendezvenyeket pl gyerek programok stb
akkor par euro havonta nem is sok ezert:)
www.abgabenrechner.de/bl2011/?
udv
lopici