Kiköltözéssel kapcsolatos teendők

• Eva10
  • Látogató
  • Látogató
13 éve 1 hónapja #8427 Írta: Eva10
Eva10 válaszolt a következő témában: Kiköltözéssel kapcsolatos teendők

Szia htimea!
Na ez az! Igy, a Te eseteddel most mar erthetö talan, miert jobb az itteni biztositas. Valoszinüleg a parodnak sokkal jobb lett volna, ha itt megoperaljak.
Es: nem gyözöm hangsulyozni, hogy meg egy csomo olyan ellatas van, amit eu-s kartyaval nem kepsz meg, talan nem is tudod, hogy letezik, vagy megkaphatod. Gondolok pl a szürövizsgalatokra. Itt sokkal több szürövizsgalat van, mint Magyarorszagon. Amiket en ismerek, azokan a büdzsen kivül fizetik, es unbegrenzt - tehat ha sokat csinal belöle az ember, nincs problema. Tehat minden orvosnak erdeke, hogy csinaljon ezekböl sokat. De: ha nem fizetik ki, akkor nem ajanljuk fel - mert a szürövizsgalat sosem sürgös szükseg, es tervezhetö. Persze a terhessegi vizsgalatokat idöben kell megcsinalni, ezet eshetnek ezek bele a szorasba. mert ha egy vizsgalatot pl a 30. heten kell megcsinalni, es a kismama eppen itt van, akkor megcsinaljak. De az egyeb szürövizsgalatokat altalaban evente-ketevente lehet elvegezni - az mar nem a turista celbol itt tartozkodas.
szia:
Eva

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
13 éve 1 hónapja #8429 Írta: cycocica
cycocica válaszolt a következő témában: Kiköltözéssel kapcsolatos teendők

Sziasztok, mi több, mint 2 hónapja vagyunk itt, és az első perctől azzal rágták a fülünket az ismerőseink,hogy mielőbb legyen: bejelentett lakcím (enélkül semmit nem lehet intézni), adókártya,bankszámla,telefonszám, munkahely ergo biztosítás. Szerencsére ezek már mind ki vannak pipálva.
Én úgy tudom,hogy az e101-t csak 3 hónapig lehet használni és csak életmentő, sürgős beavatkozásoknál, de találkoztam olyannal is, akinak e101 kártyája volt, eltörött a lába, és jóformán kinevették amikor a kártyát lobogtatta. Az volt a szerencséje, hogy itt kint sportol, és edzés közben tört el, így a klub magára vállalta a költségeket...

Több
13 éve 1 hónapja #8437 Írta: Panna27
Panna27 válaszolt a következő témában: Kiköltözéssel kapcsolatos teendők

Sziasztok!

Ahogy olvasom a hozzászólásokat, egyre biztosabb, hogy nem késleltetem a lakcím bejelentésem, valamint, hogy minél előbb munkát kell vállaljak/találjak azért, hogy legyen megfelelő biztosításom. Ez lesz a nehezebb :(
Köszönöm a segítségeteket! :) ;)

Üdv:
Panna

• Eva10
  • Látogató
  • Látogató
13 éve 1 hónapja #8451 Írta: Eva10
Eva10 válaszolt a következő témában: Kiköltözéssel kapcsolatos teendők

Szia cyocica!
En ugy tudom, hogy sürgössegi ellatashoz - es a labtöres ilyen, az eu kartyanak elegnek kell lennie. Ugy sme tudjak ellenörizni, miota van itt valaki egyfolytaban.
De: ha a baleset edzes közben törtent, akkor a klubnak kell lennie balesetbiztositasanak, es a biztositas alapjan az Unfallkasse fizeti - a teljes ellatast, esetleg mütetet is.
Jo ezt is tudni.
szia:
Eva

• DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
13 éve 1 hónapja - 13 éve 1 hónapja #8462 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Kiköltözéssel kapcsolatos teendők

Panna27 írta: .... valamint, hogy minél előbb munkát kell vállaljak/találjak azért, hogy legyen megfelelő biztosításom.....Panna

A dolog forditva működik! betegbiztositásodnak már kell lennie mielőtt munkába állsz! A munkahelyed kérdezni fogja, hogy hol vagy biztosítva! Ez nem TB és nem Magyarország! Nem a munkahelyed felel ezért. Te leszel biztositva s Te akarsz ellátást igy magadnak kell gondoskodnod erről! Az adóelőleget és a nyugdjjárulékot a munkaadód fogja levonni! Ja, ne felejts egy bankszámlát is nyitni, ha van lakcímed, mert itt mindent utalnak vagy vonnak, nincs középkori csekkezés mint otthon!!

DCT

Több
13 éve 1 hónapja #8483 Írta: astarta
astarta válaszolt a következő témában: Kiköltözéssel kapcsolatos teendők

Sziasztok!

Bemásolom, hogy mi van írva a papírra, amit az EU betegbiztosításai kártya mellé csatoltak mikor annó megigényeltem és kiküldték:
"Kirendeltségünkhöz érkezett kérelme alapján elkészítettük...Európai Egészségbiztosítási Kártyát, amellyel ....közötti időszakban igénybe veheti az Európai Gazdasági térség valamely tagállamában, illetve Svájcban való átmeneti tartózkodás ideje alatt orvosilag szükségessé váló egészségügyi szolgáltatásokat (ide értve a dialízist, az oxigénterápiát, valamint a szülést is), illetve Horvátországban a sűrgősségi ellátást."

Ebből egyértelműen kiderül, hogy megkülönböztetnek orvosilag szükséges és sürgősségi ellátást.
Tehát a kártya nem csak sürgősségi esetre jó, hanem orvosilag szükséges esetben is.
Azt, hogy valami orvosilag szükséges-e valami, azt a német orvos fogja eldönteni annak függvényében, hogy az illető meddig marad itt (számomra egyedül az nem világos, hogy ezt a döntést utána a TB fellbírálhatja-e, és visszautasíthatja-e a kifizetést, ráterhelve az öszeget az ellátást igénybevevőre... Ha valaki tud erről valamit, írja meg)

Ezek alapján nagyon durvának találom, hogy valakit egy lábtörésnél kinevetnek a kártyával.
Én 1 éve vagyok kinn, eddig szerencsére nem kellett itt orvoshoz mennem. most viszont rákényszerültem. Egyelőre nem írok bővebben róla, mert folyamatban van a dolgog, és még nem tudom mi lesz a vége, de ha lezáródott, beszámolok majd a tapasztalataimról.

Üdv., Anita