Idősgondozás Németországban

• Eva10
  • Látogató
  • Látogató
12 éve 10 hónapja #12712 Írta: Eva10
Eva10 válaszolt a következő témában: Idősgondozás Németországban

Szia Bohoc!
Nem tudom, mit nem ertesz, de azt gondolom, a vallalkozashoz nemcsak szerencse kell.....
Neked szerencsed volt talan, meg a fönököddel is, es irod, altalaban neked voltak beosztottaid. Bizony nehez ilyen esetben, amikor az ember hirtelen beosztott lesz.
Nem tudom, van-e idösgondozo vegzettseged, de ugy gondolom, nem a megfelelö erv az orvos hivasara, sem az, hogy ne legyen baj az ünnepek alatt, sem az, hogy a nagymamadnak is ilyen problemaja volt. Az erv, hogy a bacsi allapota miatt orvosra van szüksege, es le kell tudni irni pontosan, hogy miert. Aki idösgondozo vegzettsegü, annak ezt tudnia kell. Nem tudom, az idösgondozo hivhatja-e egyedül az orvost, vagy a csaladra van-e ehhez szüksege.
El tudom kepzelni, ha megfelelö erveket hangoztatsz a megfelelö szaktudas birtokaban, akkor talan egyszerübb lett volna az eset.
Lehet, nem irtal le mindent, de en nem ertem. Lehet, mas a velemenyünk, de en nem erzem megalazasnak, ha egyszer kiabal veled a fönököd, es azt mondja, nincs igazad - hogy törtent-e mas is, azt nem tudjuk, mert nem irtal rola. Az, hogy bocsanatot kert, szerintem jo jel. Lehet, nem ertette meg, miert kell az orvos, ezert hangoztattam a megfelelö szaktudast, aminek birtokaban megfelelöen le lehet irni a bacsi allapotat, es hogy miert kell az orvos, es miert sürgösen. Meg egyszer irom, nem azert, hogy ne legyen baj az ünnepek alatt. A leirasod szerint akut labszarödemaja volt a bacsinak, mast nem irsz rola, csak hogy egesz nap viszintesen tartottad a labat. Szerintem, ahogy az erös ödemat lattad, azonnal kellett volna az orvos, nemcsak egy nap utan!
Az en velemenyem szerint a segitö foglalkozasokban a szeretet elengedhetetlen, de sajnos nem a legfontosabb. A legfontosabb a megfelelö szaktudas es gyakorlat. Az irasaidbol nem derül ki, neked ez megvan-e.
Talan egyhazi helyen volna jo elhelyezkedned, ott esetleg jobban ertekelik a szeretetet.
Sajnalom, ha megbantanalak, de ez az en velemenyem, talan erdemes rajta elgondolkodni.
szia:
Eva

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
12 éve 10 hónapja #12743 Írta: astarta
astarta válaszolt a következő témában: Idősgondozás Németországban

Ugyanakkor, nem tudom, ti hogy eltetek, talan mindig csak olyan fönökötök volt, akivel ertelmes ember modjara mindent meg lehetett beszelni....? Ti meg mindent tökeletesen csinaltatok, sosem hibaztatok.....?

Bevallom Éva, én sem igen értem, hogy ezekkel a kérdésekkel mire akartál kilyukadni...

Mindenesetre egy dolog: én nem igen viselném jól, ha valaki, csak mert a munkában felettem áll, felemelné a hangját vagy üvöltözne velem. Attól, hogy a főnököm, emberként állunk egymással szemben. Minden tisztelet kiveszne belőlem, ha volt addig, ha valaki nem értelmesen, egyenesen tudná elmondani mi velem a problémája, vagy mutatna rá a hibáimra, hanem üvöltözve próbálná a fölényét kifejteni.

3 évig dolgoztam középvezetőként mielőtt kijöttem, átlagban 13-18 ember volt a csoportomban. Keményen kellett velük bánni, számon kellett őket kérni, mert engem is számon kértek a főnökeim, de soha eszembe nem jutott volna senkivel szemben felemelni a hangomat.
Sokan azt hiszik, hogy emberként is a beosztottjaik felett állnak, és az ilyen emberek azok, akik lesüllyednek odáig, hogy üvöltözzenek egy másik emberrel.

Nekem eddig 2 főnököm volt az életben. Az első olyan, akit mindig vissza fogok sírni.
A második már kemény dió volt, de munka terén mindig korrekt volt. Csak épp a magánéleti dolgait felejtette el kizárni a munkahelyről, és ez igen zavaró volt mindenki számára.
A következő felhasználók mondtak köszönetet: enigma

• Eva10
  • Látogató
  • Látogató
12 éve 10 hónapja #12744 Írta: Eva10

Hat astarta,szerencsed volt, nem minden fönök es munkatars ilyen...es valoszinüleg, jol vegezted a munkadat, igy nincs szükseg sem emelt hangra, sem egyebre.
Tudod, az,hogy üvöltözes eleg tag fogalom...az egyik ember hangosabb, a masik nem. Csöndesen is lehet valakit megalazni, es en meg most sem ertem, miert erzi bohoc megalazasnak. En sem ertek egyet az üvöltözessel egyebkent.
De bohoc szakmai tudasat az irasai alapjan megkerdöjelezem. Es lehetsegesnek tartom, hogy az az ominozus üvöltözes esetleg mashogy zajlott volna, ha bohoc szakmai tudasa alaposabb.
Merthogy szeretettel gondoztra a bacsi labat egesz nap, amikor mar korabban orvost kellett volna hivni...szeretettel vagy anelkül. Ismerve a nemet egeszsegügyet, ha napköhzben hiv orvost, akkor valoszinüleg a bacsi haziorvosa megy ki, aki ismeri öt. Ha meg kesöbb- es ugy latjuk, ez törtent - akkor a notdienst, aki barki lehet, nalunk a röntgenorvosnak is kell notdienstet csinalni....hat szerintem nagy különbseg, hogy a sajat haziorvosom lat el, vagy az eppen ügyeletes.
Es van különbseg aközött, hogy te tiszteled-e a fönököd az üvöltözes miatt - bar az en velemenyem szerint a munkavallalo viselkedese is szamit, tehat, hogy a felemelt hang(nem üvöltözes) miert is törtenik - vagy hogy bohoc megalazasnak erezte, es otthagyta a munkat. Nekem kicsit olyan erzesem van, mintha elege lett volna a 24 oras munkabol, es mielöbb okot keresett volna a felmondasra. A 24 oras munka valoban nehezen viselhetö, de talan ezt elöbb kellett volna meggondolni.
Mindenesetre ezek csak az tippjeim, lehet, nem ez törtent...Lehet, bohoc magasan kepzett idösgondozo, es a szeretet az elsö valasztando megoldas hirtelen megdagadt labak eseten.
En egyebkent azt az elvetemedett gondolatot is megfogalmaztam magamnak,hogy bohoc bizonyara megteheti, hogy megsertödik es elmegy....mert ugye, azon kivül, hogy azt mondta, üvöltöztek vele es hazugnak neveztek,semmit sem tudunk - annyit igen, hogy a bacsi fia utana bocsanatot kert - ezt azert nem minden fönök teszi meg, ha hibazik.
En meg nem üvöltöztem senkivel, de bizony volt mar, amikor nehez volt nem megtenni. mert mit tegyen az ember pl amikor valaki ezredszerre is azt mondja valamire, hogy elfelejtettem....es nagy szemekkel nez,mert ugye nekem ezt meg kell ertenem. Szep csöndesen, ezredszer is nem megcsinalva amit kellene...Mindenesetre csak addig szolok - nem üvöltözve, de mivel en nem vagyok egy halk fajta, nem mindig halkan - ameddig erdemes. Ha latom, hogy semmi javulas nem varhato, mar nem szolok, de ilyenkor a dolgozo napjai meg vannak szamlalva nalam.
A kerdeseimmel, amit nem ertettel, csak azt szerettem volna megvilagitani, hogy mindenki hibazik idönkent, es ezert egy fönök szolhat is, ha akar vagy ha szüksegesnek latja. A szolas modja termeszetesen nem mindegy, mert az üvöltözest en sem tamogatom. Ugyanakkor semmi többet nem tudunk a bohoc altal emlitett üvöltözesröl.....csak annyit, hogy bohoc szeretete nem terjedt addig, hogy az esetlegesen apjaert aggodo embert is tudja szeretni - aki bocsanatot is kert a viselkedeseert.
Tudod, a regebben irt megjegyzesemre az akkori aktualisan megsertödött, idösgondozokent dolgozo hölgy nem valaszolt.....az a kerdes is a szakkepzettseget celozta meg.
El kellene fogadni, hogy sem a szeretet, sem a szükseg önmagaban nem eleg egy munka elvegzesehez. Mar irta valaki, es egyet ertek vele, hogy ha valaki szakkpezett, egy csomo olyan fogas van, amiket ismerve az apoltnak es az apolonak is könnyebbb.
Felreertes ne essek, nem gondolom feleslegesnek bohoc szeretetet. csak legyen mellette szakmai tudas is, es ha annyira a szeretetröl ir, akkor miert nem tud megbocsatani? Legalabbis az irasabol nem az jön ki hogy megbocsatott volna a bacsi fianak, amikor az bocsanatot kert.
Tudod, most meg egyszer vegigolvasva bohoc irasat, feltünt meg valami: a pelenka. Ha a bacsi -aki feltehetöleg zavart is - levette ejjel a pelenkat, akkor reggel nem kapott friss zsemlet. Hat en a gyerekeimet sem büntettem soha hasonloan. Ilyenekböl allt bohoc szeretetteljes apolasa?
szia:
Eva

Több
12 éve 10 hónapja #12751 Írta: astarta
astarta válaszolt a következő témában: Idősgondozás Németországban

Így már értem mire gondoltál.
Nyilván egy esetet pár mondat leírásából nem lehet megítélni korrektül.
Számomra elképzelhetetlen, hogy valakivel ilyen megalázóan bánjanak, nekem nem terjed odáig a fantáziám, hogy ezeket a helyzeteket elképeljem. Mert átélnem hála az égnek még nem kellett, és talán épp ezért alig hiszem, hogy ilyen létezik. De biztosan van, ha mások mondják.

Én mindig igyekeztem úgy végezni a munkám, hogy szakmailag ne lehessen belekötni. Mert az azért mindig egy erős ütőkártya, ha szakmailag nem tudnak belédkötni, még ha emberként esetleg nem is kedvelnek. Persze ha olyan az a főnök, így is-úgy is kicsinálja az embert, ő van jobb pozícióban...

Én nem szeretem feleslegesen koptatni a szám. Viszont egyenesen fogalmazok. Kétszer még elmondom, aztán felhívom a figyelmet, hgy harmadjára nem fogom. Senkinek nem kötelező ott dolgoznia, ahol épp dolgozik... Nálunk ezt nagyon megtanították: megszoksz vagy megszöksz...

• Maya
  • Maya profilkép
  • Nem elérhető
  • Elite Member
  • Elite Member
  • "A kerekerdő szélén őrzöm a szivárványt"
Több
12 éve 10 hónapja #12758 Írta: Maya
Maya válaszolt a következő témában: Idősgondozás Németországban

Tudjátok lehet, hogy Bohócnak nem volt speciális egészségügyi képzettsége az öreg úr ápolásához, mégis szeretettel ápolta azt.a
Senkinek semmilyen munkaadó-munkavállaló kapcsolatban nincsen joga a kiszolgáltatottal ordítani! Visszaélt a munkaadó a helyzetével, kihasználta azt, hogy Bohóc nem beszélt perfektül németül, és egyedül van egy vadidegen országban!
A munkaadó tudta, kit alkalmaz. Akkor meg ne reklamáljon, és legfőképpen ne alázza meg a munkavállalót.
Az öreg úr biztosan "demenc", ezért kellett neki bizonyos szabályokat szabni (lásd pelenka).
Minden jót a továbbiakban!
Maya

• Eva10
  • Látogató
  • Látogató
12 éve 10 hónapja #12766 Írta: Eva10

Sziasztok!
Most is a sajat velemenyemet irom le. De: nem tudom, bohocot megalaztak-e, azt tudjuk, hogy kiabaltak vele.
De: szerinte, a bacsinak nagyon megalazo lehetett rendszeresen azt megelni, hogyha leveszi a pelenkajat, akkor nem kap reggeliore friss zsömlet -bohoc ezt tette vele.
Tudva, hogy a bacsi valoszinüleg nem mindig tudja, mit csinal.
Ugyhogy amikor a bohocot ert megalazasrol beszeltek, ezt is vegyetek szamitasba.
A demens pacienseket sem kell ilyen modon büntetni. Gondoljatok bele, mi lenne, ha ti lennetek a bacsi helyeben....
sziasztok:
Eva